Liturghie arhierească la Cizer

Duminică, 27 martie 2011, în Duminica a III-a din Sfântul şi Marele Post, Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Cizer, protopopiatul Şimleu Silvaniei, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhiereasă.
În frunte cu Preacucernicul Părinte paroh Pojar Ananie, la slujbă au participat atât membrii comunităţii cât şi credincioşi din parohiile învecinate, alături de oficialităţi locale.
Premise Istorice
Localitatea Cizer se află situată în partea de sud – vest a județului Sălaj, pe șoseua ce leagă reședința de județ - Zalău - cu localitatea Ciucea, județul Cluj.
Aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu au fost populate din cele mai vechi timpuri, ale căror începuturi se pierd în negura vremii. Aici s-au descoperit vechi urme arheologice, cum ar fi un topor din epoca pietrei și altul din epoca bronzului, acestea fiind expuse, în prezent, la Muzeul de Artă și Istorie din Zalău, ele atestând vechimea acestor locuri.
Prima atestare documentară a satului Cizer datează din anul 1219 când este pomenit „Terra Caesar” aparținând de Crasna. Ulterior, numele localității Cizer apare sub diferite forme: Chyzer – 1329; pass Chizer – 1341; Czyzer – 1508; Trizer – 1575; Caiszer – 1760; Cziser – 1854. De menționat este faptul că numele actual al satului este cel din 1508, pronunția numelui scris la data respectivă în limba maghiară pastrându-se și azi în pronunția localnicilor.
În ceea ce priveste viața religioasă în aceste locuri avem informații din secolul al XVII-lea, când locuitorii își construiseră o biserică de lemn pe dealul numit „Coaste”, chiar la poalele pădurii. În jurul anilor 1750, nu se știe prin ce împrejurări, pădurea de pe coastă a luat foc, însă odată cu pădurea a ars și biserica. Timp de 20-25 de ani oamenii au fost nevoiți să folosească locaș de rugăciune şi de închinare o casă ţărănescă, făcută din lemn și acoperită cu paie.
În acestă perioadă, oamenii au auzit că prin părţile Ciucei a venit un fugar de prin părţile Albacului, județul Alba, pe nume Vasile Ursu Necula, zis Horea - poreclit pentru obiceiul de a hori și care era un priceput dulgher, de aceea cizeranii l-au solicitat să le construiască o nouă biserică în locul celei care arsese. Arborii necesari construirii noii biserici au fost aduși din Colț, iar la edificarea locașului de cult Horea a fost ajutat de o echipă de meștri locali condusă de Ioan Nicula al Neamțului.
În anul 1773 biserica era gata, iar la sugestia unuia dintre meșteri, Horea și-a dăltuit numele pe una din grinzile ei „lucrat Ursu”. Reamintim faptul că Horea a fost unul dintre conducătorii răscoalei de la 1784, pe care a condus-o alături de Cloșca și Crișan.
În anul 1967 Biserica lui Horea din Cizer a fost strămutată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, secția în aer liber (pădurea Hoia) din Cluj-Napoca.
Biserica din Cizer
În anul 1941 cizeranii au pus piatră de temelie a unei noi bisericii de zid în centrul localității, fiindcă vechea biserică de lemn era neîncăpătoare. Ea s-a construit în timpul preotului Pop Dumitru. Lucrările au fost terminate în anul 1946, iar pictura din interior a fost executată de pictorul Aurel Pop din Satu-Mare.
Șirul preoților din parohia Cizer: Pop Dumitru între anii (1940-1948); Emil Nedescu (1953-1961); Traian Șendruțiu (1961-1963); Teodor Poneavă (1963-1969); Nicolae Gudea (1970-1987) și Ananie Pojar din anul 1988 până în prezent.
De la venirea sa în parohie, preotul Pojar Ananie a desfăşurat o bogată şi intensă activitate, atât pe plan pastoral-misionar cât şi în plan administrativ-gospodăresc. Dintre lucrările importante care s-au efectuat amintim următoarele: între anii 1989 şi 1990 tencuiala exterioară a bisericii a fost dată jos și s-a tencuit din nou în terasit alb, având chiar scene biblice buciardate în exterior. Acest veșmânt alb de „mireasă a lui Hristos” a fost binecuvântat în data de 8 Septembrie 1991, de către vrednicul de pomenire Episcop Ioan Mihălțan al Oradiei.
În anul 2000 au fost demarate lucrările de pregătire pentru pictarea bisericii. A fost dată jos tencuiala veche și s-au pregătit pereții pentru pictura în tehnica fresco. Pictura este executată de pictorul Cioran Marius din Pitești, iar pe 8 Septembrie 2003 Preasfinția Sa dr. Petroniu Sălăjanul, pe atunci Episcop Vicar al Episcopiei Oradiei, în fruntea unui impresionant sobor de preoți – aproximativ 50 – a săvârșit slujba de sfințire a noii picturi. În anul 2005 a fost confecționat un nou iconosts, sculptat în lemn de esenţă tare, de către sculptorul Arsenie Constantin din Târgul –Neamț. Tot atunci, au fost confecționate două uși, la intrările principale în biserică, un jilț arhieresc, 14 jilțuri (câte şapte pe fiecare parte) în fața Sfântului Altar, două citelnițe și două sfeșnice cu trei brațe, în fața icoanelor împărătești.
Tot prin jerfelnicia bunilor credincioși au fost cofecționate patru stative sculptate pentru prăznicare şi, de asemenea, în pronaos, o icoană a Maicii Domnului cu Puncul Iisus, înfoliată în argint și ramă sculptată, iar în anul 2007 biserica a fost înzestrată cu un nou candelabru, din bronz aurit, executat de firma S.C. Silbber din Cluj-Napoca. În curtea bisericii au fost ridicate două troițe din lemn, frumos sculptate, de o parte și de alta a aleii principale, una din ele fiind închinate eroilor satului Cizer și neamului românesc. Curtea bisericii și a casei parohiale au fost împrejmuite cu un gard de piatră pe o lungime de 100 de metri.
Tot cu ajutorul Bunului Dumnezeu și prin jertfelnicia bunilor credincioși, a fost înlocuită pardoseala veche din biserică cu parchet melaminat, s-au cumpărat veșminte noi, vase liturgice, o Sfântă Evanghelie cu o frumoasă copertă și s-a introdus încălzirea centrală în biserică.
Preacucernicul Părinte Paroh Ananie Pojar s-a implicat și în activități sociale, înființând pe lângă parohie o asociație „Asociația Creștin-Ortodoxă ANANIA – Dumnezeu are milă” care are ca scop principal asistarea socială a 16 persoane vârstnice, dependente de domiciliu.
După împlinirea cu vrednicie a întreitei slujiri preoţeşti de către Preacucernicul Părinte Paroh Ananie Pojar în toţi aceşti ani, prezenţa Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea în parohia Cizer a făcut ca astăzi bucuria să fie deplină pentru întreaga comunitate parohială, precum şi pentru toţi cei prezenţi la eveniment.Pr. ANANIE POJAR
Arhid. CIPRIAN BOŞCA

Liturghie Arhierească la parohia "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Zalău

Duminică, 3 aprilie 2011, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Municipiul Zalău, biserică păstorită de către Preacucernicii Părinți Ștefan Lucaciu și Ioan Coste.

Preasfinţitul Părinte Petroniu revine în mijlocul credincioşilor acestei parohii, în biserica pe care în urmă cu mai bine de trei luni a târnosit-o, la deosebitul eveniment luând atunci parte ca invitat special Înalt Preasfinţitul Andrei Andreicuţ – la aceea vreme Arhiepiscop de Alba – Iulia, astăzi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei, Maramureşului şi Sălajului.
Având în vedere perioada în care ne aflăm, vremea deosebit de frumoasă în ton cu starea sufletească a tuturor celor prezenţi, putem spune că evenimentul de azi a fost dacă nu la fel de important, la fel de frumos ca cel din urmă cu trei luni.Preot Cătălin Lucaci

Delegaţia Fundaţiei Diakonia din Germania în Episcopia Sălajului

În perioada 3-5 Aprilie 2011, Episcopia Sălajului a primit vizita delegaţiei oficiale a Fundaţiei „Diakonia” din Neuendettelsau (Germania), condusă de domnul Rector Prof. Dr. h.c. Hermann Schoenauer, fundaţie care sprijină unele activităţi şi proiecte sociale derulate în Episcopia Sălajului.

Duminică, 3 Aprilie 2011, delegaţia a fost întâmpinată la Zalău de către Preasfinţia Sa Dr. Petroniu Florea, după care a vizitat Schitul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Bobota. Începând cu orele 17:00, delegaţia a participat la slujba Vecerniei, oficiată de către Preasfinţitul Părinte Petroniu în Parohia Bobota, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, prilej cu care a fost anunţată oficial şi retragea Preacucernicului Părinte dr. Lucian Boloş din calitatea de preot paroh al acestei parohii, începând cu data de 01.07.2011 şi stabilirea în Germania a Preacucerniciei Sale, dimpreună cu familia, pentru o colaborare pe termen lung cu Fundaţia „Diakonia”.

La slujba Vecerniei şi la discuţiile care au urmat, au mai participat şi Prefectul judeţului Sălaj, dl. Alexandru Vegh, Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, dl. Tiberiu Marc, Primarul Comunei Bobota, dl. Aurel Sarca, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Local şi ai altor instituţii din Comuna Bobota. Atât reprezentanţii instituţiilor judeţene, cât cei ai instituţiilor locale, şi-au prezentat disponibilitatea în vederea unei colaborări cu Fundaţia „Diakonia” şi au arătat oportunităţile unor investiţii sociale în judeţul nostru.

Luni, 4 Aprilie 2011, Preasfinţitul Părinte Petroniu a găzduit vizita delegaţiei germane la şantierul de construcţie a noului sediului eparhial al Episcopiei Sălajului, după care s-a vizitat Complexul Social al Parohiei „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Şimleu Silvaniei, unde, din iniţiativa şi sub atenta supraveghere a Preacucernicului Părinte Vasile Boşca, protopopul Şimleului şi paroh al acestei parohii, se desfăşoară activităţi sociale de peste 10 ani, incluzând o cantină socială, precum şi cazare socială pentru unii elevi de liceu din localităţile din apropiere, care nu au posibilităţi financiare pentru a face naveta la şcoală.

Fundaţia „Diakonia” a oferit Parohiei două camioane cu ajutoare, constând în îmbrăcăminte second-hand, urmând ca o parte din acestea să fie distribuite familiilor nevoiaşe din Şimleu Silvaniei şi împrejurimi, iar o altă parte să fie comercializată în magazinul propriu second-hand. Fondurile rezultate vor susţine activitatea socială a parohiei şi pe mai departe, atât cât va fi posibil. Unul din cele două camioane ale Fundaţiei germane a fost donat Episcopiei Sălajului, fiind sprijinită, prin această modalitate, construcţia sediului eparhial din Zalău.

În aceeaşi zi, după încheierea vizitei la Şimleu Silvaniei, delegaţia a fost primită cu multă bucurie la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic, de către maica stareţă, stavrofora Marina Lupou, întrucât fundaţia germană a avut daruri, constând în îmbrăcăminte, produse de igienă corporală, rechizite şcolare, alimente şi dulciuri, şi pentru cei 18 copii aflaţi în plasament la şcoala de tip confesional, care funcţionează în cadrul mănăstirii, copii care provin din familii nevoiaşe sau fără posibilităţi financiare. În cele din urmă, delegaţia a vizitat biserica de lemn, monument istoric, din curtea mănăstirii, biserica nouă, colecţia de obiecte vechi tradiţionale, trapeza, precum şi corpul de chilii.

În cea de-a treia zi a vizitei pe meleagurile sălăjene, o parte a delegaţiei germane s-a deplasat în Parohia Bobota, unde au dăruit şcolii din localitate patru table de scris moderne, precum şi o însemnată cantitate de hârtie pentru copiator.

În încheiere, între cele două instituţii (Fundaţia „Diakonia” şi Episcopia Sălajului), prin conducătorii lor, au fost stabilite viitoare întâlniri cu scop filantropic-social, consolidându-se, astfel, o frumoasă relaţie româno-germană, care, atât în prezent cât şi în viitor, va aduce o rază de speranţă în sufletele beneficiarilor de servicii sociale, care se bucură de sprijin din partea Episcopiei Sălajului în momentele cele mai dificile din viaţa lor.

Arhid. CIPRIAN BOŞCA

Proiectul Hereclean 595

Luni, 15 noiembrie 2010, a avut loc evaluarea proiectului „Hereclean 595”, care a avut ca scop evocarea celor 595 de ani de atestare documentară a comunei Hereclean.
Proiectul a fost iniţiat de către Parohia Ortodoxă Hereclean având ca parteneri Primăria Hereclean și Școala Gimnazială Hereclean. Cele trei instituţii s-au unit în realizarea unui proiect memorabil, dându-le ocazia fiilor satului să devină părtași la îmbogăţirea, păstrarea și valorificarea zestrei culturale, precum și la scrierea unei noi pagini din istoria acestei comunităţi.
Evenimentele culturale dedicate evenimentului au început în data de 7 noiembrie și s-au încheiat în 14 noiembrie.
Legătura omului cu vatra și rădăcinile sale au început cu o depunere de flori la Troiţa eroului, Sabin Martin, de pe Dealul Cioucușoaia, de către părintele paroh, Boha Silviu împreună cu copiii de la cursul de cateheză.
Testamentul lăsat urmașilor l-a constituit lansarea cărţilor „Hereclean 1415-2010” și „Comuna Hereclean. Societate şi identitate”, autori: Silviu Boha și Claudia Boha.
La eveniment au participat: Preasfinţitul Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, Preacucernicul Părinte Consilier Cultural Dr. Gabriel-Viorel Gârdan, Inspector Școlar General Ioan Abrudan, Subprefect Onorica Abrudanu, Președintele Consiliului Judeţean Tiberiu Marc, Administrator al Consiliului Judeţean Ionel Ciunt și alte oficialităţi locale. Domnul primar Dobrai Francisc a făcut oficiile de gazdă alături de directorul Școlii Gimnaziale Hereclean, Florica Șandor.
Atmosfera a fost întreţinută de renumitul interpret de muzică populară, Dinu-Iancu Sălăjeanu și de ansamblul de elevi ai Școlii Gimnaziale Hereclean, îndrumaţi de către doamnele învăţătoarele Nadia Bordaș, Camelia Dull și doamna educatoare Manuela Homone.
Proiectul a inclus și alte activităţi care s-au derulat în perioada 7-14 noiembrie, astfel: o expoziţie de carte veche şi documente inedite din istoria bisericii și a localităţii, la care se adaugă prezentarea de referate despre istoricul localităţii și al școlii susţinute de părintele paroh Silviu Boha și doamna directoare Florica Șandor. Prezentări în Power Point despre istoricul localităţii și viaţa locuitorilor prezentate de către părinte paroh Silviu Boha, doamna profesoară Carmen Lipovan și doamna educatoare Homone Manuela. Cunoașterea biografiei lexicografului român, Vasile Breban - fiu născut în ţărâna Herecleanului – s-a concretizat printr-un concurs, „Vasile Breban - fiu al satului”, pregătit de către doamna profesoară Lipovan Carmen.
Portul popular și evenimente din viaţa satului au fost imortalizate într-o expoziţie - foto documentară, găzduită de Școala Gimnazială Hereclean în colaborare cu Parohia Ortodoxă. Elevii au fost protagoniștii unor întreceri sportive vechi și noi, asistaţi de profesoara Cornelia Cantor.
Duminică, 14 noiembrie manifestările dedicate aniversării celor 595 de ani de atestare istorică a Herecleanului, s-au încheiat cu o serbare religioasă susţinută de elevii Școlii Gimnaziale Hereclean, pregătiţi de doamna profesoră de religie Mirela Rodina, urmată de un Parastas în memoria celor care au slujit şi trăit în acest loc și de depunerea de flori la Monumentul eroilor din incinta Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” de către copiii satului.

Pr. Silviu Boha, Prof. Florica Șandor și Prof. Lipovan Carmen

Duminica a V-a din Postul Mare

Duminică, 10 aprilie 2011, în Duminica a V-a din Sfântul şi Marele Post, a Cuvioasei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Subcetate, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, unde a săvârşit Sfânta Liturghie Arhiereasă, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Vasile Boşca.
Alături de Preacucernicul Părinte Păcurar Vasile-Viorel, parohul acestei parohii, la slujbă au participat atât membrii comunităţii cât şi credincioşi din parohiile învecinate, alături de oficialităţi locale.

Premise istorice

Satul Subcetate se află situat, geografic, pe valea Barcăului, în comuna Valcău de Jos, judeţul Sălaj. Aici există ruinele unei cetăţi medievale, despre care s-a aflat prima menţiune documentară datând de la anul 1319, când a fost cucerită, de la fiul palatinului Iacob, de către oşteanul regelui Dezideriu, castelan de Bologa. Prima atestare documentară a satului Subcetate, apare în anul 1481, cu numele de Warallya, iar cu denumirea actuală, de Subetate, apare abia din anul 1733 (conform Dicţionarului istoric al localităţilor din Transilvania, de C. Suciu).


Biserica din Subcetate

Biserica a fost zidită în anii 1939-1940, prin stăruinţa preotului de atunci, Pordea Pavel, a epitropului Fiţ Florian, precum şi a bunilor credincioşi. Este zidită din cărămidă mică, pe un fundament de piatră, la interior distingându-se cele trei despărţituri caracteristice stilului răsăritean: altar, naos şi pronaos.
Iconostasul este confecţionat din lemn de brad strunjit, iar icoanele de pe el sunt pictate pe placaj. Alăturat Sfântului Altar se află sacristia pentru spovedanie. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate fiind lucrate în anul 1973 de către zugravul Olvedi Istvan.
Satul Subcetate are, în prezent, un număr de 348 de suflete, iar actuala parohie Subcetate a fost, până în anul 1996, filia Parohiei Iaz.
Preoţii slujitori au fost: Neaga Teodor, Pordea Pavel (1938-1949), Cărpinean Ioan (1949-1973), Ghilea Gavril (1973-1996), iar din 1996 până în prezent, la Sfântul Altar slujeşte, cu vrednicie, Preacucernicul Părinte paroh Vasile-Viorel Păcurar.
Împreună cu bunii credincioşi ai parohiei, Preacucernicia Sa a reuşit să realizeze importante lucrări pe plan administrativ-gospodăresc, dintre care amintim cele mai importante: s-a construit din temelie o casă parohială, dimpreună cu anexele gospodăreşti, au fost înlocuite toate uşile bisericii cu uşi sculptate în lemn de stejar, s-au înlocuit vechile geamuri metalice cu unele noi, termopan, au fost împodobiţi pereţii bisericii cu lambriuri din lemn de tei, a fost achiziţionată o microcentrală cu combustibil solid, s-a introdus instalaţia de sonorizare în biserică, s-a montat un nou policandru mare şi a fost înlocuită cu gresie pardoseala veche, din scândură.
La exterior, s-a construit o anexă multifuncţională pentru biserică, s-a introdus instalaţia de iluminare a bisericii pe timpul nopţii, s-a construit un şopron pentru lemne şi un gard despărţitor, s-a montat pavaj în faţa bisericii şi s-au turnat trotuare împrejur, s-au ridicat troiţe şi răstigniri în parohie, precum şi alte lucrări însemnate, totalul investiţiilor ajungând în jurul sumei de 300.000 lei.
De asemenea, sfântul locaş a fost înzestrat cu odăjdii, obiecte de cult, icoane, cărţi de cult şi de cântări religioase, precum şi cu toate cele de trebuinţă săvârşirii sfintelor slujbe.
La finele atâtor ani de muncă şi sacrificii, Prezenţa Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea în parohia Subcetate a fost un prilej de mare bucurie pentru întreaga comunitate parohială, precum şi pentru toţi cei prezenţi la eveniment.

Arhid. CIPRIAN BOŞCA

Liturghie Arhierească la parohia "Sfântul Ierarh Nicolae"

În Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în capela parohiei "Sfântul Nicolae" din Zalău, parohie păstorită de către Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul "Gloria Dei" al parohiei "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Zalău, dirijat cu multă măiestrie de către Doamna Profesoară Maria Porumb.

La sfârşitul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Petroniu a citit rugăciunile de sfinţire a clopotelor ce vor fi ridicate în turlele bisericii pentru a chema credinioşii la rugăciune.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a îndemnat pe fiecare dintre cei prezenţi să-şi dovedească faptul că sunt credincioşi adevăraţi, atât lor înşişi cât şi celor din familiile lor. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că săptămâna care urmează este o săptămână unică în decursul anului bisericesc, dar şi faptul că în această săptămână suntem şi mai încercaţi pe plan spiritual. De aceea a îndemnat pe cei prezenţi ca "atunci când vrăjmaşul ne războieşte, noi mai mult să alergăm la Hristos, să ne străduim, să nu ne lăsăm biruiţi ... Având necazuri să ne gândim la ce a suferit Hristos şi să ne rugăm ca să primim putere ca să trecem peste încercările vieţii".

La finalul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu a mărturisit că după aproape patru luni şi jumătate de la ultima Sfântă Liturghie săvârşită aici a conststat că se lucrează mereu şi într-un ritm alert la ridicarea locaşului de cult. De aceea, îl felicită pe Preacucernicul Părinte paroh Ionuţ Pop, dar şi pe credincioşii care iau parte la acest proiect măreţ - de a face o biserică în aceste vremuri grele. Preasfinţia Sa însă a continuat spunând că cu cât greutatea ridicării bisericii este mai mare, cu atât este şi cununa mai mare.

La rândul său Preacucernicul Părinte paroh Ionuţ Pop a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru faptul că în această aleasă zi de sărbătoare a venit să binecuvinteze pe cei prezenţi în duhul slujirii, la Sfânta Liturghie, să îi înalţe spiritual, să îi pregătească prin cuvântul de învăţătură pentru Săptămâna Patimilor, iar apoi pentru bucuria Învierii.

De asemenea, Preacucernicia Sa a mărturisit că este foarte bucuros şi profund onorat că la cele mai însemnate momente ale parohiei, Preasfinţitul Părinte Petroniu a fost alături de el şi de credincioşii săi.

Pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel - "slujba ta fă-o deplin", Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop a arătat că s-a străduit din răsputeri să facă acest lucru, pentru că iată că la nici doi ani de la înfiinţarea acestei parohii şi de la numirea sa ca preot aici, biserica este ridicată deja în roşu, drept pentru care aduce slavă lui Dumnezeu şi mulţumiri Preasfinţitului Părinte Petroniu şi credincioşilor pentru încrederea acordată.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În oraşul Zalău, în anul 1990 existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cea mai apropiată biserică, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii - pe strada 22 decembrie 1989 sau Crasnei cum este cunoscută această zonă şi una în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-a fost încredinţată Preacucernicului Părinte Ionuţ Pop. Trebuie să amintim faptul că Preacucernicia sa este şi Inspector Eparhial în cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului şi doctorand în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

În primăvara anului 2009, în Duminica Tomii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfinţit piatra de temelie a viitoarei biserici cu hramul Sfântul Nicolae. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a dăruit parohiei o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.

În momentul de faţă biserica este ridicată până la înălţimea de şapte metri, urmând ca în acest an să fie turnat acoperişul şi să fie montate geamurle şi uşile, aşa încât din toamnă să poată să se săvârşească aici slujbele sfinte spre slava lui Dumnezeu şi folosul credicioşilor.

Arhid. Adrian Onica

Denia celor 12 Evanghelii la parohia Bălan

În Sfânta şi Marea Joi, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica parohiei Bălan, protopopiatul Jibou, unde păstoreşte Preacucernicul Părinte Vasile Trifan.

Seri duhovniceşti în Parohia Brâglez

În fiecare an, în prima săptămână, la începutul Postului Naşterii şi Învierii Domnului, sunt organizate seri duhovniceşti pentru folosul sufletesc al credincioşilor din parohie.
Aceste seri duhovniceşti îşi au începutul în urmă cu doi ani de la numirea de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, în parohie a Preacucernicului Părinte Alin-Aurel Butaş.
La aceste seri participă câte doi preoţi invitaţi de părintele paroh, săvârşindu-se în sobor Sfânta Taină a Maslului, urmat de un cuvânt de învăţătură, rostit de unul dintre preoţii invitaţi. Seara duhovnicească se încheie cu un program artistico-religios susţinut de copiii din parohiile preoţilor invitaţi.
Anul acesta serile duhovniceşti au fost deschise de Preacucernicul Părinte Dan Dregan, Protopopul Jiboului şi vor fi încheiate ca o încoronare de Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, prin săvârşirea Sfintei Liturghii în data de 21 noiembrie 2010.

Slujba Prohodului Domnului la parohia Biuşa

Vineri, 22 aprilie 2011, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit slujba Prohodului Domnului în parohia Biuşa, protopopiatul Jibou, parohie păstorită de către Preacucernicul Părinte Vasiliu Gurzou.

Liturghie Arhierească în parohia Brâglez

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în parohia Brâglez, protopopiatul Jibou. Biserica din localitate a fost ridicată în jurul anului 1929, iar înaintea zidirii actualului lăcaş de cult, credincioşii se adunau la rugăciune în biserica de lemn din sat, biserică ridicată în anul 1721.

La fiecare început de post, Preacucernicul Părinte paroh Alin-Aurel Butaş organizează în prima săptămână un mănunchi de seri duhovniceşti, pentru folosul sufletesc al credincioşilor păstoriţi. Şi în această primă săptămână a postului Crăciunului, seară de seară au fost invitaţi câte doi preoţi, săvârşindu-se în sobor Sfânta Taină a Maslului, urmată de un cuvânt de învăţătură, rostit de unul dintre preoţii invitaţi. Serile duhovniceşti s-au încheiat cu un program artistico-religios susţinut de copiii din parohiile preoţilor invitaţi.

Ca o cunună a acestor seri duhovniceşti, azi, 21 noiembrie, în Duminica a XXVI-a după Rusalii şi de Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, a fost săvârşită Sfânta Liturghie în sobor de preoţi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Petroniu.

Cu această ocazie, Preasfinţia Sa, i-a acordat Preacucernicului Părinte Alin-Aurel Butaş distincţia de iconom.

În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţia Sa spunea că ne-am adunat la rugăciune într-o zi de mare sărbătoare, când zori mântuirii încep să se ivească şi anume la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Preasfinţia Sa a arătat că Sfânta Fecioară a fost rodul rugăciunilor, al postului şi a faptelor bune săvârşite de Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana.

Referindu-se la Evanghelia Duminicii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a spus că în Orientul Mijlociu, era un obicei ca oamenii să rostească diferite parabole pentru a se face mai bine înţeleşi în anumite împrejurări. La fel a procedat Mântuitorul şi acum, când a rostit pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina. Mântuitorul vrea să evidenţieze prin această pildă faptul că acel om bogat, de altfel un om harnic, nu se gândea că Dumnezeu o să-i poarte de grijă şi în alţi ani, de aceea el a adunat tot ce a strâns, fără a se gândi şi la semenii săi care se aflau în lipsuri materiale. Dumnezeu a creat pe toţi oamenii după chipul Său, iar de aceea când unii oameni sunt lipsiţi, noi suntem datori să-i ajutăm, iar prin aceasta î-L împrumutăm pe Hristos.

Constatând faptul că acel bogat confunda sufletul cu trupul, Preasfinţia Sa spunea că așa cum ne hrănim trupul, la fel trebuie să facem şi cu sufletul, iar virtuţile sunt hainele strălucitoare în care se îmbracă sufletul. Asemenea bunătăţilor pământeşti adunate în hambare, acel om era dator să-şi adune şi bunătăţile sufleteşti.

Ca o concluzie a parabolei rostite, Mântuitorul Hristos spune despre acel om că “în această noapte îţi voi lua sufletul, iar cele ale tale cui vor rămâne?”. Preasfinţia Sa a amintit celor de faţă că nu trebuie să uităm nicicând cuvintele Dreptului Iov: gol am ieşit din pântecele mamei mele şi gol mă voi întoarece.

În finalul cuvântului de învăţătură, Preasfinţia Sa a făcut un îndemn ca mai ales în această perioadă de post să ne sporim faptele bune şi să dedicăm mai mult timp lui Dumnezeu.

Preasfinţia Sa a mulţumit apoi credincioşilor pentru jertfa adusă pentru ridicarea sediului Centrului Eparhial, jertfă făcută atât prin donarea unei sume de bani cât şi prin oameni care au ajutat efectiv, ca voluntari, la lucrările în şantier. Pentru toate acestea, Preasfinţia Sa a oferit Preacucernicului Părinte paroh Alin Aurel Butaş şi credincioşilor parohiei Brâglez o Diplomă de donator pentru contribuţia adusă la ridicarea sediului Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Pr. Alin-Aurel Butaş


www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro