1 2 3 4 5 6 7 8 9

FESTIVALUL „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ” la a V-a Ediție

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 10 august 2014, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a cincea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.
La ediția din acest an au participat 29 de grupuri de copii din parohiile: Hereclean, Cehu Silvaniei, Preoteasa, Bălan, Buzaș, Cheud, Ciocmani, Cristolț, Fântânele-Rus, Gâlgău Almașului, Gîlgău, Inău, Jibou I, Jibou II, Rus, Năpradea, Tihău, Surduc, Bănișor, Bobota, Horoatu Crasnei, Hurez, Stârciu, Sâg, Șimleu Silvaniei III, Cehu Silvaniei, Treznea, Borza, Creaca și Lipău județul Satu Mare; reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului și 13 soliști individuali.
Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfintei Euharistii și al Sfinților Martiri Brâncoveni”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți format din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului, preacucernicul părinte Radu Barbor de la parohia Cehu Sivaniei, preacucernicul părinte Gheorghe Longodor de la Parohia Jibou II, preacucernicul părinte Cosmin Porcar de la Șimleu Silvaniei, preacucernicul părinte Claudiu Popiț de la Parohia Preoteasa, preacucernicul părinte Alexandru Bande de la Parohia Rus, preacucernicul părinte Daniel Blaj de la Parohia Creaca, preacucernicul părinte Vasile Ardelean de la Parohia Bobota, preacucernicul părinte Marius Dângă de la Parohia Hurez și preacucernicul părinte Traian Șoncutean, preot pensionar.
Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II condus de către doamna Maria Târziu.
În cuvântul de învățătură preacucernicul părinte Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru cei 400 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La final preacucernicul părinte Silviu Boha, a felicitat pe toți cei implicați stareță, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost acordate diplome de merit: preacuvioasei maicii starețe Maria Terheș, domnului prof. Vasile Șoimușan, domnului prof. Oliviu Ardeleanu și doamnei Maria Fati.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăSfârșit de an catehetic la Cehu Silvaniei

În încheierea anului catehetic 2013-2014, copiii care participă la programul „Hristos împărtășit copiilor” din orașul Cehu Silvaniei, au avut două momente deosebite.
Mai întâi le-a fost oferită o frumoasă excursie de documentare și relaxare în orașul Satu Mare. Plecarea a avut loc marți 1 iulie, cu un microbus pus la dispoziție cu generozitate de Primăria Cehu Silvaniei, prin amabilitatea domnului primar Varga Andrei.
S-a pornit din fața bisericii, pe traseul Cehu Silvaniei - Supur - Satu Mare. Aici am vizitat Catedrala Ortodoxă, Catedrala Greco-Catolică și Catedrala Romano Catolică pentru a vedea asemănările și deosebirile dintre cele trei lăcașuri de cult. Copiii au fost impresionați de dimensiunile, dar și de elementele specifice fiecărei confesiuni.
După vizitarea celor trei biserici a urmat o zi de relaxare la Complexul „Aqua Star” din Satu Mare, unde gazdele noastre ne-au primit cu ospitalitate și au avut grijă să nu ne lipsească nimic. Copiii s-au bucurat din plin de piscinele cu apă termală și de topogane și au servit masa la restaurantul complexului. După o binemeritată zi de documentare,odihnă și destindere, seara am pornit spre casă. Ajunși cu bine, copiii au putut concluziona că putem foarte bine să îmbinăm plăcutul cu utilul și și-au manifestat încă de pe acum nerăbdarea de a participa și la excursia de anul viitor.
A doua acțiune s-a desfășurat la biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, duminică 6 iulie, când a avut loc festivitatea de închidere a anului catehetic. Tuturor copiilor participanți în acest an la activitățile din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor” le-au fost oferite diplome de merit de către coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, preotul Radu Barbor.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborSfârșit de an catehetic la Parohia Cerîșa

Sfârşitul anului catehetic 2013 – 2014, a fost marcat şi în Parohia Cerişa printr-un program susținut de copiii cuprinşi în grupa catehetică, coordonați de părintele Gligor Marian-Viorel şi prof. Gligor Livia. Îmbrăcați în haine tradiționale de sărbătoare, au arătat prin cântecele şi poeziile patriotice prezentate în fața credincioşilor că dragostea de țară, de limbă, de sfinți nu ține de vârstă. În cântecele şi poeziile prezentate s-a arătat importanţa cinstirii Sfinţilor Români ca ocrotitori şi mijlocitori ai neamului nostru, dar și jerta eroilor pentru păstrarea credinței şi întregirea pământului românesc, fiind evidenţiată în mod special personalitatea Sfântului voievod Constantin Brîncoveanu.
Emoția şi recunoştința față de sfinții şi martirii poporului a cuprins sufletelor credincioşilor. La sfârşit, pentru întreaga activitate din anul catehetic 2013 – 2014, copiii au fost răsplătiți cu cozonac, suc şi înghețată.

Prof. Gligor LiviaPrima zi de vacanță – O altfel de vacanță

În ultimul timp se vorbește tot mai mult despre dependența tinerilor de calculator sau de telefonul mobil, despre dependența de a fi racordat permanent la spațiul virtual. Psihologii trag semnale de alarmă arătând totodată efectele nocive ale dependenței de internet. Se naște de aici și o tendință de izolare a tinerilor, de necomunicare decât în spațiul virtual și de închistare în propriul mediu creat de ei. Ispita de a ajunge mai desăvârșit într-un astfel de mediu, vine o dată cu vacanța, când nu mai există obligativitatea respectării unui program prestalibit de către școală.
Pentru a deschide perspectiva și unei altfel de vacanțe, la nivelul parohiei Bănișor, împreună cu copiii de la grupele de cateheză, am hotărât ca în prima zi de vacanță, respectiv sâmbătă 21.06.2014, să facem un pelerinaj la mănăstirea Bic pe bicicletă. A fost vorba de 15 km dus și 15 km întors, un drum în care aveam multe de învățat în mod practic. Aveam să învățăm că avem nevoie de mișcare și de aer curat, că putem comunica altfel de la persoană la persoană, că neascultarea de conducătorul grupului îți poate fi fatală, aveam să învățăm că nu toți suntem la fel de puternici și că cei mai tari trebuie să-i ajute pe cei mai slabi. Am învățat ce important este pentru semenul tău să-l aștepți, că nu are niciun farmec să ajungi singur la destinație – oarecum la fel ca în drumul nostru spre Rai; am învățat cum e să prețuiești întâlnirea cu Dumnezeu și cu Maica Domnului după un drum cu osteneală.
În calitate de conducător al acestui grup, dar și în calitate de catehet, mă simt împlinit de ceea ce am reușit să transmit în mod practic acestor copii. Lor și nu numai, le doresc o astfel de vacanță în care pe lângă odihna binemeritată de care trebuie să se bucure, să încerce și să reușească să se cunoască pe ei, pe cei din prejma lor și să descopere frumusețea mediului înconjurător pe care Dumnezeu n-i l-a oferit ca să ne trăim această viață.
Pr. Augustin CâmpeanFinal de an catehetic la Parohia Creaca

Sfârşitul anului catehetic 2013-2014, a reunit grupele catehetice din parohiile Borza şi Creaca la o nouă activitate catehetică, desfăşurată în Creaca, în duminica Sfinţilor Români. În anul 2009 a fost înălţată în parohia Creaca o frumoasă troiţă închinată Sfinţilor Români, şi s-a stabilit ca în fiecare an, la prăznuirea acestor sfinţi să fie marcat în mod adecvat acest moment. Şi în acest an, sărbătoarea a fost înfrumuseţată de un program susţinut de grupa catehetică din Creaca, având ca invitaţi şi copiii de la grupa catehetică din Borza.
Prăznuirea a început cu oficierea Sfintei Liturghii, iar în cuvântul de învăţătură s-a evidenţiat importanţa cinstirii Sfinţilor Români ca ocrotitori şi mijlocitori ai neamului nostru, fiind evidenţiată în mod special personalitatea Sfântului voievod Constantin Brîncoveanu.
După încheierea Sfintei Liturghii, credincişii s-au deplasat în procesiune la troiţa închinată Sfinţilor Români. A urmat apoi săvârşira slujbei de pomenire a eroilor români. Programul a continuat prin intonarea imnului naţional, apoi copiii de la cele doua grupe catehetice au interpretat în mod alternativ o serie de cântece patriotice. La final copiii au fost răsplătiţi cu mici daruri.


Pr. Blaj Daniel,
Coordonator al Circumscripţiei Catehetice ZalăuACTIVITATI CATEHETICE ÎN PAROHIA TREZNEA

De praznicul Înălţării Domnului în Parohia Treznea din Protopopiatul Zalău au avut loc o serie de activităţi prilejuite şi de sărbătoarea naţională cu caracter comemorativ „Ziua Eroilor”. Copiii cuprinşi în activităţile catehetice ale parohiei după ce s-au documentat şi îndrumaţi fiind de doamna prof. Lucia Ştirb de la Şcoala Gimnazială din localitate au pregătit coliva care s-au folosit cu ocazia parastasului. Activitatea a fost una inedită şi pentru copii, pentru îndrumători dar mai ales pentru credincioşi, ştiut fiind faptul că în această parte a ţării obiceiul colivei folosite la parastase este foarte rar. De altfel unul dintre scopurile acestei activităţi a fost şi acela de a populariza tradiţia colivei printre creştinii parohiei noastre, pe lângă participarea interactivă a copiilor.
În buna tradiţie a colaborării dintre Parohia Ortodoxă Treznea şi Şcoala Gimnazială “Aurelia şi Lazăr Cosma” din localitatea Treznea, activităţile de Înalţarea Domnului şi Ziua Eroilor au fost organizate înpreună. S-a început cu participarea tuturor la Sfânta Liturghie. Corul copiilor condus de de cadrele didactice de la şcoală au cântat o priceasnă specifică sărbătorii in cadrul Sfintei Liturghii iar apoi la festivităţile comemorative organizate în faţa monumentului eroilor din centrul localităţii au cântat câteva cântece patriotice.
Manifestările comemorative au avut loc în faţa creştinilor care au participat la Sfânta Liturghie, de faţă fiind şi oficialităţile comunei în frunte cu domnul primar al comunei Ionut Emanuel Stanciu. Dupa slujba parastasului preotul paroh Ionut Ştirb a rostit câteva cuvinte evocând memoria celor 35 de eroi din primul război mondial, ale celor 26 din cel de al doilea război mondial, dar mai ales a celor 86 de martiri ai satului Treznea ucişi cu cruzime de către trupele hortiste în septembrie 1940. A fost pomenit şi dat exemplu de credinţă şi dragoste de neam Sfântul voievod Constantin Brâncoveanul de la a cărui moarte martirică se împlinesc 300 de ani iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 an omagial inchinat lui.
După depunerea de buchete de flori de către elevi la monumentul eroilor, in acordurile cântecului „Presăraţi pe a lor morminte” intonat de către toti cei prezenţi, copiii au împărţit tuturor participanţilor din coliva făcută de ei.

Pr. Daniel BlajProiect catehetic „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, Ediția a II-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu şi sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Prof. Călin Mateiu, în perioada lunilor Martie - Aprile s-a derulat proiectul Lumina Lui Hristos luminează tuturor aflat la a II-a ediţie.
Proiectul are ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor.
Partenerii proiectului au fost: Mănăstirea Strâmba, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Hida, Parohia Ortodoxă Ruginoasa, Editura Diana, Parohia Ortodoxă Fildu de mijloc, Parohia Ortodoxă Fildu de jos, Parohia Ortodoxă Almaşu, Parohia Ortodoxă Tămaşa, Parohia Ortodoxă Cuzăplac,Parohia ortodoxă Sîncraiu Almaşului, Parohia Ortodoxă Zimbor, Parohia Ortodoxă Sînmihaiu Almaşului şi Parohia Ortodoxă Hida. Locaţiile în care s-au derulat cele patru activităţi din proiect sunt: Mănăstirea Strâmba, Biserica Ortodoxă din Hida, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida şi Biserica Ortodoxă din Ruginoasa.
Activităţile derulate în proiect au fost următoarele:
1. În data de 25 Martie la sărbătoarea Buneivestiri Grupul Vocal Anghelos al Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Strâmba.
2. În data de 3 Aprilie s-a desfăşurat în biserica ortodoxă din Hida activitatea Să-l preamărim pe Domnul ce a constat în susţinerea unui recital de cântări bisericeşti specifice Postului Paştilor de către grupul Vocal Anghelos al Liceului din Hida.
3.În data de 10 Aprilie la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida s-a desfăşurat concursul Micul Creştin pentru clasele pregătitoare – IV, concurs implementat de Editura Diana cu ocazia Marelui Praznic al Învierii lui Hristos şi coordonat în şcoală de părintele profesor Călin Mateiu.
4. Finalizarea proiectului catehetic s-a făcut prin ultima şi cea mai de amploare activitate a proiectului intitulată Veniţi de primiţi lumină care s-a desfăşurat în biserica Sfinţii Arhangheli din Ruginoasa. La acesată activitate au participat 140 de copii din aproape toate parohiile de pe Valea Almaşului(Fildu de mijloc, Fildu de jos, Almaşu, Tămaşa, Cuzăplac, Ruginoasa, Sîncraiu Almaşului, Zimbor, Sînmihaiu Almaşului şi Hida). Activitatea a fost prezentată de către Preacucernicul Părinte Mateiu Călin Andrei şi a constat în slujba vecerniei oficiată de toţi preoţii parteneri proiectului, într-un recital de cântece şi poezii susţinut de către copiii din grupurile de catehizare a parohiilor şi şcolilor partenere proiectului şi un vernisaj de icoane pictate pe sticlă şi pe lemn de către copiii din parohiile partenere precum şi o expoziţie de ouă încondeiate şi prelucrate de copiii participanţi la activitate.
La finalul activității s-a desfășurat un concurs de „ciocnit ouă”, la care au participat reprezentanţi ai copiilor din parohiile partenere.
Prezent la activitate a fost Preacuviosul Părinte Stareţ Arhim. Grighentie Oţelea care a împărtăşit celor prezenţi un cuvânt de învăţătură menționând colaborarea strânsă dintre școală și biserică după care a oferit cadouri copiilor, preoţilor şi profesorilor prezenţi în biserică.
Activitatea s-a încheiat cu acordarea unor diplome de merit pentru Preacuviosul Părinte Arh. Grighentie Oțelea precum şi pentru toţi preoţii şi profesorii implicaţi în proiect.
Părintele profesor Călin Mateiu a mulțumit partenerilor din proiect pentru reușita activităților derulate.
După activitatea din biserică a urmat agapa creştină la casa parohială.

Prof. Pr. Mateiu Călin AndreiProiect catehetic „BUCURIA ÎNVIERII”, Ediția a V-a

Duminică 11 mai 2014,cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Ileanda,s-a finalizat proiectul „Bucuria Învierii”,aflat la a V-a Ediție.
Proiectul catehetic s-a finalizat la biserica din Dădâceni, Protopopiatul Jibou, paroh fiind Preacucernicul Părinte Mihai Bâlc. Acesta s-a derulat pe parcursul lunilor aprilie-mai și a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Ileanda și Școlile Gimnaziale Rus, Poiana Blenchii, Gâlgău și Șimișna din județul Sălaj, având ca scop menţinerea şi transmiterea obiceiurilor pascale.
După oficierea slujbei de Te-deum, într-o biserică arhiplină de copii - îmbrăcați în straie populare și credincioși din parohie, copiii implicați în proiect au prezentat un frumos program artistic. Preacucernicul Părinte coordonator al Circumscripţiei catehetice Ileanda, Alexandru Bande a prezentat apoi grupurile de copii: Rus - preot Bande Alexandru, Poiana Blenchii - preot Coste Andrei, Gâlgău - preot Chiroban Paul, Luminiș - preot Bâlc Mihai, Buzaș - preot Bocșițan Silviu, Șimișna - preot Căprar Vasile, Făntânele-Rus, preot Micle Traian și copiii de la Școlile Gimnaziale: Gâlgău - prof. Șomcutean Augustin, Poiana Blenchii - prof. Contiș Maria, Șimișna- prof. Almaș Anca și prof. Pop Viorica.
La eveniment a fost prezentă și Preacuvioasa Maică Stareță Maria Terheșiu, de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus.
La finalul activității părintele inspector Silviu Boha a felicitat și a mulțumit tuturor, menţionând beneficiile aduse în rândul copiilor, tinerilor şi credincioșilor de proiectele catehetice care se derulează în întreaga Patriarhie Română. Totodată a arătat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului privind implicarea copiilor în viața Bisericii, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare și de merit preoților și profesorilor implicați în proiect.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea preotului paroh și al Consiliului Parohial.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect catehetic „Dar pascal”, Ediția a IV-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Zalău, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, s-a desfăşurat a patra ediţie a proiectului „Dar pascal”. Acest proiect are ca scop menţinerea şi transmiterea obiceiurilor pascale şi formarea deprinderilor cu caracter social. Proiectul s-a derulat în localitatea Prodăneşti, filie a Parohiei Borza, marţi, 22 aprilie în a treia zi de Paşti şi au participat copiii din localităţile Creaca, Lupoaia, Borza, Ciglean, Prodăneşti, Treznea şi Năpradea.
Programul a început prin săvârşirea slujbei Vecerniei. După cuvântul de învăţătură a urmat concertul de pricesne cu caracter pascal susţinut de grupele catehetice. De asemenea au fost intercalate şi o serie de poezii cu caracter pascal. Spre final s-au derulat cele doua îndătinate concursuri: „Cel mai frumos ou” şi „Cel mai tare ou”. La final copiii au fost răsplătiţi cu cadouri din partea preotului paroh Oancea Cristian.
O activitate auxiliară în cadrul acestui proiect a fost vizita copiilor din Parohia Creaca la un Centru de copii, unde au desfăşurat activităţi ludice şi au încondeiat ouă împreună cu beneficiarii acestei instituţii. De asemenea copiii din Parohia Borza au vizitat Mănăstirea Bălan, unde au împărţit plăcinte pregătite de ei credincioşilor prezenţi la Taina Sfântului Maslu.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonatorul circumscripţiei catehetice ZalăuFestivalul de pricesne „Aproape de cer”, Ediția a II-a

Joi, 10 aprilie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, la Catedrala „Înălţarea Domnului” din municipiul Zalău, s-a desfăşurat Ediţia a II-a a Festivalului de pricesne „Aproape de cer”.
Festivalul a fost organizat de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Zalău și C.S.E.I. Şimleu Silvaniei-Structura „Speranţa”, Zalău.
Au participat 315 de copii pregătiți de către doamnele învățătoare Avram Maria, Urs Mihaela, Ciunt Florentina, Crăciunaş Corina, Bejan Daniela, Ardelean Claudia, Szabo Anca, Cuibuş Bianca, Man Oniţa, Taloş Aurica, Zaha Camelia, Cordea Luminiţa și Fechete Venuţa, care au încântat prin frumuseţea, curăţia şi gingăşia lor. La final fiecare învăţătoare şi fiecare copil au fost premiaţi de către Episcopia Sălajului.
Festivalul a făcut parte din acţiunile organizate în cadrul parteneriatului dintre Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj în cadrul programului „Săptămâna altfel”.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială1 2 3 4 5 6 7 8 9

www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro