Pastorala Sfântului Sinod la prima duminică din Postul Naşterii Domnului, din anul 2018 - II

Dreptmăritori creștini,

Postul Nașterii Domnului este, în primul rând, o pregătire, o sfinţire a gândurilor, a simţirilor, a trupului şi a sufletului nostru prin pocăinţă, prin Spovedanie şi Împărtăşanie, prin citirea mai deasă a Sfintei Scripturi şi a scrierilor sfinţilor şi printr-o atenţie spirituală deosebită ca să devenim „biserică sfinţită” în sufletele şi în trupurile noastre.

În această perioadă a postului înţelegem că, pe lângă pregătirea noastră duhovnicească interioară, trebuie să facem şi milostenie, dăruind altora, ca semn al iubirii noastre frăţeşti, daruri spirituale şi daruri materiale, după putinţă, iar dacă nu avem niciun dar material, măcar să oferim un cuvânt bun, o mână de ajutor, o încurajare unui om sărac, singur şi deznădăjduit, întristat sau îndoliat.

Această milostenie sau această dăruire către alţii este pregătirea noastră pentru a primi pe Cel ce este Marele Dar, pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, dăruit de Dumnezeu Tatăl „pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire“.

Prin urmare, postul se uneşte cu rugăciunea şi cu împărtăşirea euharistică mai deasă, pentru sfinţirea noastră, dar şi cu milostenia, ca semn al prezenţei iubirii milostive a lui Hristos în noi. De fapt, când primeşti un dar material, ţi se umple mâna, dar când dăruieşti cu bucurie şi smerenie, ţi se umple inima de prezenţa lui Dumnezeu Cel milostiv în tine.

Să ne ajute Hristos-Domnul să înţelegem această perioadă de post nu ca pe o perioadă de oprelişti sau de restricţii, ci ca timp de sporire în evlavie şi dărnicie! Păcatul lăcomiei ne face robi, dar rugăciunea unită cu milostenia ne face liberi.

Când ne rugăm, ne unim cu Dumnezeu Cel necuprins şi netrecător, primind în suflet pace şi bucurie. Însă când folosim pătimaş lucrurile materiale, ne unim cu realităţi limitate şi trecătoare, care limitează dorinţa spirituală a sufletului uman după iubire infinită şi eternă.

Deci, postul adevărat este prilej de libertate duhovnicească: libertatea de a-L iubi pe Dumnezeu mai mult prin rugăciune şi libertatea de a-i iubi pe semenii noştri mai mult prin fapte bune.

În mâna întinsă a aproapelui trebuie să vedem mereu mâna veşnic întinsă a lui Hristos către noi. Mâna săracului care cere se întâlneşte cu mâna lui Hristos din noi care oferă.

De aceea, şi în anul acesta, vă îndemnăm să organizaţi la parohii, mănăstiri, protopopiate şi la centrele eparhiale colecte de bani, alimente, haine şi medicamente pentru a fi distribuite tuturor celor aflaţi în suferinţă şi în lipsuri, familii defavorizate cu mulţi copii, persoane singure fără copii sau rude, astfel încât „prisosinţa voastră să împlinească lipsa acelora” (2 Corinteni 8, 14).

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să vă răsplătească dărnicia arătată prin colecta din toamna anului trecut şi să vă binecuvinteze pe toţi cu iubirea, mila şi bunătatea Sa dumnezeiască, spre a arăta şi de această dată, în vremea Postului Nașterii Domnului, multă rugăciune şi grijă pentru cei bolnavi, precum şi milostenie faţă de toţi cei neajutoraţi, având încredinţarea, după cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel, că: „Slujirea acestui dar nu numai că împlineşte lipsurile sfinţilor, ci prisoseşte prin multe mulţumiri în faţa lui Dumnezeu” (2 Corinteni 9, 12).

Vă îmbrăţişăm cu părintească dragoste şi ne rugăm ca „Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi, cu toţi!” (2 Corinteni 13, 13). Amin!

† DANIEL,

Arhiepiscopul Bucureştilor,

Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei,

Locţiitorul tronului Cezareei Capadociei

şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

† Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

† Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului

† Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului

† Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei

† Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului

† Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor

† Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale

† Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

† Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite ale Americii și Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi

† Nifon, Mitropolit onorific, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal

† Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

† Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

† Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei

† Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului

† Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului

† Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului

† Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei

† Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos

† Timotei, Arhiepiscopul Aradului

† Ignatie, Episcopul Huşilor

† Lucian, Episcopul Caransebeşului

† Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei

† Iustin, Episcopul Ortodox Român al Maramureşului şi Sătmarului

† Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei

† Antonie, Episcopul de Bălți

† Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud

† Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor

† Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei

† Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului

† Ambrozie, Episcopul Giurgiului

† Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor

† Visarion, Episcopul Tulcii

† Petroniu, Episcopul Sălajului

† Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei

† Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei

† Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei

† Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei

† Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord

† Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande

† Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei

† Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal

† Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal

† Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor

† Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

† Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului

† Vasile Someşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului

† Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei

† Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale

† Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al ArhiepiscopieiOrtodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

† Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

† Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului

† Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

† Atanasie de Bogdana, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

† Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și PortugalieiLiturghie Arhierească la biserica Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei

Duminică, 11 noiembrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La slujbă au participat cadrele militare, în frunte cu domnul comandant George Sas, personalul civil angajat și numeroși credincioși din Șimleu Silvaniei care, duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare, participă, aici, la sfintele slujbe.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte Ioan Crâșmaru a mulțumit Preasfinției Sale pentru bucuria de a fi alături, și anul acesta, de cadrele militare ale Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei. De asemenea, Preacucernica Sa a dăruit Ierarhului o icoană.

Părintele Ioan Crâşmaru, preotul de caritate al Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, activează în cadrul acestei structuri a Ministerului Apărării Naționale din anul 2004. Inițial, slujbele religioase erau săvârșite într-o capelă, amenajată în incinta bibliotecii, urmând, ca mai apoi, să se purceadă la ridicarea unei biserici din lemn. Aceasta a prins contur, în mod special, cu sprijinul material al cadrelor militare, care, lunar, au contribuit, din propriul salariu, pentru construcția lăcașului de cult, astfel încât, în anul 2011 lucrările de edificare a bisericii au fost finalizate. Lăcașul de cult, pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost târnosit de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 3 iulie a anului 2011, în prezența cadrelor militare şi a personalului civil angajat, a oficialităților județene și locale, dar și a credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei.

Liturghie Arhierească în Parohia Cheud

Joi, 8 noiembrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cheud, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Paulin Ianc, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a oferit o icoană.

Satul Cheud este așezat în partea de răsărit a județului Sălaj, pe malul drept al Someșului, în apropiere de Strâmtoarea Țicăului, la poalele Codrului din Dealul Mare. Primele comunități din această zonă, menționate în istorie, au fost cele ale dacilor, teritoriul comunei încadrându-se în granițele statului dac, întemeiat de Burebista. Informații cu privire la existența localității situată în apropierea cetății din „Poarta Someșului” există abia din anii 1241-1242, după năvălirea tătarilor, când, atât cetatea, cât și mănăstirea benedictină, care a fost ridicată în secolul al XII-lea, în apropierea cetății, au fost distruse de către aceștia. De-alungul timpului, cetatea a fost revitalizată cu ajutorul nobilimii străine, iar mai apoi cu a celei românești, primind numele de Cetatea Aurie, după denumirea „pârâul care poartă aur”. Locuitorii au contribuit la refacerea şi reconstruirea din piatră a vechii Cetăţi Aurii (Aranyos), care a fost numită „Kos”, adică loc ceţos, după numele satului Cheud. Denumirea localității a fost transcrisă după pronunţia stăpânilor sub diferite forme: Keud, Keod, Kod, adică loc ceţos, posomorât, numele oficial devenind Cheud, prin eliminarea numirilor maghiare Kos şi Teudul.

Printre stăpânii Cetății Aurii s-au aflat, începând cu anul 1832, Balica, Drag și Ioan Românul, nepoții lui Dragoș, care au devenit, astfel, voievozi ai Sălajului. Pentru cetatea și domeniul respectiv s-au războit, în timp, mai multe familii.

În anul 1550 s-a construit o biserică din lemn al cărei loc nu se mai cunoaşte nici măcar de către bătrânii satului, care a ţinut, cel mai probabil, de Episcopia Vadului, aflată, în vremea aceea, sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei.

Pentru meritele militare, un anume Iacob a primit dealul care îi poartă numele „Iacobula”, acesta fiind aşezat ca un zid despărţitor între valea Someşului şi districtul Cetăţii de Piatră. Pe acea platformă acesta a reuşit să ridice un lăcaș de cult.

Actuala biserică din Cheud a fost zidită în anul 1891, din cărămidă, pe fundaţie de piatră, având formă de navă și fiind acoperită cu şindrilă. Lăcașul de cult a fost edificat în timpul preotului Petru Cabâ, a fost refăcut în anii 1976-1977 de către preotul Ioan Havasi şi a fost sfinţit în data de 28 august 1977 de Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

Pictura bisericii a fost realizată de Constantin Nachescu, în frescă, în anul 1975, iar în anul 1890 a fost construită o casă parohială din lemn. În anul 1964, sub păstorirea preotului Ioan Havasi, s-a zidit, din cărămidă, actuala casă parohială.

Începând cu anul 2005, Preacucernicul Părinte Paulin Ianc a fost numit preot al Parohiei Cheud, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.


Simpozionul Internațional „Unitate și identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

În perioada 4-6 noiembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă „Unitate și identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”, în cadrul seriei de evenimente organizate cu prilejul „Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, în Patriarhia Română.

Luni, 5 noiembrie 2018, în Aula Faculății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internațional Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, în prezența a cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, între care s-a numărat și Preasfințitul Părinte Petroniu, a numeroși teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, a studenților și a cadrelor didactice ale facultății de teologie clujene,

Cu acest prilej, în calitate de gazdă, Preacucernicul Părinte Profesor Universitar Doctor Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a adresat un cuvânt de bun venit participanților.
În partea inaugurală a simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a susținut o prelegere intitulată sugestiv „Ca toți să fie una”, în care a arătat dorința de a transpune, în cadrul evenimentului, starea de spirit a românilor participanți la momentul astral de la 1 decembrie 1918.

În cadrul primei sesiuni de comunicări au mai susținut prelegeri: Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii (Dobrogea, pământ dintotdeauna românesc), Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului (Comuniunea și solidaritatea românilor cu Ortodoxia răsăriteană), Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu, Episcopul Basarabiei de Sud (Contribuția Episcopului Dionisie Erhan la realizarea unirii Basarabiei cu țara-mamă) și Preasfințitul Părinte Timotei Bel, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului (Biserica mărturisitoare și Unirea de la 1 Decembrie 1918).

În partea a doua a sesiunii simpozionului, participanții s-au împărțit pe patru secțiuni, respectiv, Teologie, Istorico-Practice, Muzicologie și Artă Sacră.

De asemenea, în cadrul manifestării științifice a avut loc și o expoziție de artă a profesorilor Conf. Univ. Dr. Marin Cotețiu, Lect. Univ. Dr. Marius Dan Ghenescu, Asist. Univ. Dr. Victoria Alina Grădinar, Prof. Univ. Dr. Marcel Muntean, Lect. Univ. Dr. Claudia Trif și Lect. Univ. Dr. Alin Trifa, de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă, intitulată: „Icoana, simbol al unității de credință românească”.

Marți, 6 noiembrie 2018, în cea de-a doua zi a lucrărilor simpozionului, prelegerile au început la ora 9:00 și au fost împărțite pe mai multe secțiuni.

Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă „ Unitate și identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul” s-a încheiat cu un concert coral festiv, susținut de către Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă și de către Cvartetul de coarde Cantabile: Delia Rebrean – Vioară 1, Cosmina Salvan – Vioară 2, Andrada Călugăr – Violă și Diana Știr – Violoncel.ZI DE MARE SĂRBĂTOARE PENTRU CREDINCIOȘII DIN MUNICIPIUL SFÂNTU GHEORGHE – COVASNA

Duminică, 4 noiembrie 2018, în Duminica a 22-a după Rusalii, comunitatea ortodoxă română din Municipiul Sfântu Gheorghe s-a bucurat de binecuvântarea lucrărilor de reînnoire a Catedralei Paraclis Episcopal „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și de Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitului Ardealului, de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și de Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a îndemnat poporul binecredincios la înmulțirea virtuților care duc sufletele în sânul Părintelui Avraam. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a încurajat comunitatea euharistică la păstrarea identității de credință și de neam.

Festivitatea a fost onorată de Excelența Sa, Domnul George Ivașcu, Ministrul Culturii, de Domnul Sebastian Cucu, Prefectul Județului Covasna și de Domnul Antal Arpad, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

La final, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a prezentat istoricul greu încercatei Catedrale. Construită în stil brâncovenesc, piatra de temelie a fost așezată de vrednicul de pomenire, Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, protopop fiind părintele Aurel Nistor. Odată cu cedarea Ardealului de Nord lucrările au fost întrerupte până în anul 1970, când vrednicul Mitropolit Nicolae Mladin a îndemnat clerul și credincioșii din Mitropolia Ardealului, Crișanei și Maramureșului să contribuie cu suma de 2% din bugetul fiecărei parohii, în felul acesta realizându-se construcția acestui edificiu, sub supravegherea protopopului Pompil Dumbravă. În data de 15 mai 1983 Patriarhul Iustin Moisescu, Mitropolitul Antonie Plămădeală și Episcopii Vicari Roman Ialomițealul și Lucian Făgărășanul au târnosit această Casă a Tatălui în Arcul Intracarpatic. În anul 2015 Catedrala ocrotită de „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a devenit Paraclis Episcopal, fiind începute lucrările de renovare a acoperișului și fațadelor exterioare.

În continuare, Ierarhul locului i-a acordat o Diplomă de apreciere doamnei preotese Ana Dumbravă, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.Liturghie Arhierească în Parohia Gârbou

Duminică, 28 octombrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Gârbou, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Ioan-Mihai Tite, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfințit o troiță, care a fost edificată în curtea lăcașului de cult.

Localitatea Gârbou este aşezată în partea de est a județului Sălaj, relieful fiind alcătuit din dealuri cu înălțimea cuprinsă între 400 și 600 m. Existența acestui sat se pierde în negura îndepărtată a vremurilor, mai precis în epoca preromană, ca urmare a descoperirii unui castru roman și a unui spital, care datează tocmai din acea perioadă. Localitatea apare, încă din anul 13, sub denumirea de „Gurbe”, numele provenind de la cuvântul slav „gorb”, care înseamnă „spinare de deal”. În anul 1560 satul purta numele de marele Gârbou românesc, ajungând, ca în anul 1831, să primească denumirea de Gârbou, pe care a păstrat-o până în zilele noastre.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că prima mențiune istorică, care face referire la existența unei biserici în acest sat, datează din anul 1738. În anul 1897, ca urmare a creșterii numărului de credincioși, s-a luat hotărârea de a fi edificat un nou lăcaș de cult, în apropierea celuilalt, întrucât biserica veche a devenit neîncăpătoare. Noua construcție a fost finalizată în anul 1906.

Pe locul vechiului lăcaș de cult se păstrează o piatră, probabil cea a Sfintei Mese, iar pe restul terenului a fost ridicată o criptă în care au fost înmormântați membrii familiei preotului Andrei Iovian, păstorul satului din acea vreme.

Astfel, noua biserică a fost construită între anii 1897-1906, în timpul păstoririi preotului Andrei Iovian. Aceasta a fost zidită, în stil bizantin, din piatră, până sus la turn, inițial fiind acoperită cu șindrilă, iar mai târziu cu tablă, după un plan întocmit de constructorul Ioan Șandor, care era și socrul preotului paroh. Acesta a participat activ la ridicarea lăcașului de cult, atât prin muncă, cât și prin sume considerabile de bani, dovedindu-se a fi cel mai activ creștin al satului, tot de către el fiind sculptate și un număr mare de rame pentru tablourile din biserică, iconostasul și alte lucrări de artă. Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 1906 de Arhiepiscopul de Alba Iulia și Făgăraș, Victor Mihaly de Apșa. La ridicarea acestei biserici a contribuit un mare număr de credincioși, toți aceștia fiind consemnați într-un act istoric ce se găsește, în prezent, în sfântul lăcaș de cult.

Începând cu anul 2016, Preacucernicul Părinte Ioan-Mihai Tite a fost numit preot al Parohiei Gârbou, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.


Liturghie Arhierească în Parohia Hereclean

Duminică, 21 octombrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Hereclean, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Mihai-Adrian Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Silviu-Claudiu Silaghi.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Andrei-Ștefan Urs, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincția acordată.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Situat la 10 kilometri de Municipiul Zalău, satul Hereclean a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1415, însă mărturiile arheologice arată că vechimea locuirii acestei vetre pătrunde mult mai mult în negurile istoriei. Localitatea Hereclean este cunoscută, în mod special, datorită luptei date la 3 august 1601, de către oștile domnitorului Mihai Viteazul, sub care s-a făcut prima unire a românilor, împotriva lui Sigismund Bathory, luptă ce a avut loc pe dealul Guruslăului, din apropierea satului.

În ceea ce privește viața bisericească din această parohie, amintim faptul că lucrările de ridicare a bisericii actuale a satului au început în anul 1948, însă din cauza instabilității economice din acea perioadă, construirea lăcașului de cult a stagnat, în mai multe rânduri, asfel încât acestea s-au derulat pe parcursul a 19 ani, până în anul 1967. Târnosirea bisericii s-a făcut în același an, în data de 12 noiembrie, de către Preasfințitul Părinte Valerian Zaharia, împreună cu un sobor de 16 preoți, lăcașul de cult primind ca ocrotitor pe Sfântul Nichita Romanul. Clopotele s-au cumpărat în anul 1970 de la București, acestea fiind sfințite de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci Episcop al Aradului și administrator interimar al Episcopiei Oradiei.


Conferința preoțească de toamnă în Episcopia Sălajului

Joi, 18 octombrie 2018, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, conferințele pastoral-misionare se desfășoară de două ori pe an, tematica acestor conferințe fiind unitară în întreaga Patriarhie.

Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Vasile-Adrian Danciu, de la Parohia Brebi, Protopopiatul Jibou. Tema tratată de către Preacucernicia Sa a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, fiind intitulată: „Biserica - factor de promovare a unității de credință și de neam - Anul centenar 2018”.

Prezentarea a fost structurată pe mai multe capitole, după cum urmează: Unitatea Bisericii în fața curentelor filosofice și ideologiilor politice; Aducere aminte; Centenar - România, 100 de ani; Rolul Bisericii Ortodoxe la realizarea unității de credință și de neam. După susținerea prelegerii au avut loc intervenții ale preoților cu privire la această temă.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, preot paroh al Parohiei Rus, Diploma ,,Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată.

Din punct de vedere administrativ, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și opt așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.Liturghie Arhierească în Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din Șimleu Silvaniei

Duminică, 14 octombrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Silviu-Claudiu Silaghi, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău.

La finalul slujbei, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile efectuate la biserica parohiei. După rostirea cuvântului de învățătură de către Preasfinția Sa, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Taloș a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a oferit o icoană.

În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit slujba de sfinţire a celor trei clopote ale lăcașului de cult.

Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” a fost înfiinţată în anul 2001, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale unui număr de 280 de familii din cartierele Secui şi Horea, din oraşul Şimleu Silvaniei, fiind a treia parohie ortodoxă din acest oraş.

Începând cu cu data de 1 octombrie a anului 2001, Preacucernicul Părinte Ioan Taloş a fost numit preot al acestei parohii.

Între anii 2001-2008, sfintele slujbe au fost oficiate în capela din cimitirul Horea. În anul 2003, Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” a primit din partea familiei Vasile şi Silvia Cosma, sub formă de donaţie, o suprafaţă de teren de 1500 mp pentru construirea noii biserici. Astfel, în data de 26 octombrie 2004, Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei și Sălajului, a sfinţit piatra de temelie a noului lăcaș de cult, iar în 1 septembrie 2006 au început lucrările de excavaţie, în continuare, turnându-se fundaţia şi placa de la cota zero și ridicându-se zidurile până la cota +4m.

În data de 19 octombrie 2008, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de amenajare a demisolului noii biserici, din acel moment slujbele religioase desfășurându-se în acest spațiu liturgic.

În prezent, lăcașul de cult este ridicat în roşu, având turlele acoperite cu tablă şi faţadele finisate.


Un succes nedeplin ne cheamă la mai multă speranţă şi lucrare

În urma invalidării referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea căsătoriei, Patriarhia Română îndeamnă la unitate spirituală şi la apărarea în continuare a familiei binecuvântate de Dumnezeu.

Cu prilejul referendumului, Biserica Ortodoxă Română şi-a împlinit misiunea ei civică şi morală în spațiul public, unde a afirmat şi apărat identitatea şi valoarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu. În acest sens, mulţumim celor aproape patru milioane de cetăţeni români care au răspuns pozitiv prin participarea lor la vot.

Atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată, iar democraţia bazată pe libertatea civică trebuie cultivată mai intens prin informare corectă şi permanentă privind tema dezbătută public.

Deşi referendumul recent nu a fost validat, totuşi acesta ne-a oferit posibilitatea de a cunoaşte gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român.

În acest context social, Biserica Ortodoxă Română are datoria de a susţine şi promova în continuare familia binecuvântată de Dumnezeu şi valorile credinţei creştine.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro