Liturghie Arhierească în Parohia Surduc

Duminică, 2 septembrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cristian Porumb, intendentul Episcopiei Sălajului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Alin-Aurel Butaș pentru întreaga activitate desfășurată și i-a oferit, acestuia, în semn de prețuire pentru ajutorul acordat la ridicarea Sediului Eparhial al Episcopiei Sălajului, o diplomă de Ctitor al Centrului Eparhial și o machetă a acestui edificiu. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserica și la capela mortuară a parohiei. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru macheta Sediului Eparhial și pentru diploma de Ctitor al Centrului Eparhial.

După oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfințit o troiță și capela mortuară, ambele fiind edificate în curtea lăcașului de cult, de comunitatea din Surduc.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1554, când satul apare sub numele de Naghzwrdok (Surducul Mare), care înseamnă „vale îngustă, coastă râpoasă, stâncoasă”.

Surducul este cel mai mare sat de pe valea Someșului sălăjean, multă vreme fiind și un important centru economic, precum și reședință de district, iar în plan religios fiind sediu al unui protopopiat, până după Marea Unire.

Marile evenimente ale istoriei Transilvaniei nu au ocolit această localitate, astfel încât, Revoluția de la 1848-1849 i-a prins în vâltoarea ei și pe surducani. Prin urmare, în anul 1849, lăcașul de cult, împreună cu o mare parte din teritoriul satului, au fost distruse de un nimicitor incendiu provocat de lupte.

Pe tot parcursul istoriei acestei localități, biserica a avut un rol extrem de important, fiind singura instituție care menținea trează conștiința apartenenței la neam și la credință.

Nu se cunoaște data întemeierii primei biserici. Cert este însă faptul că pe Harta Josefină (1764-1785) apar două lăcașuri de cult, unul la castel (catolic) și altul în sat (românesc), pe locul unde era școala veche. Datorită faptului că biserica a fost incendiată, în anul 1849, sătenii au ridicat un alt lăcaș de cult, „fără fundament, numai pe tălpi”. Biserica nu avea turn, era foarte joasă, scundă și întunecoasă. Protopopul Vasiliu Pop scria pe la anul 1908 că „ferestrile așia sunt de mici încât din afară cugetă omul că nici nu are ferestri”. Lăcașul de cult a fost ridicat în mai puțin de un an și purta hramul Nașterii Domnului, aflându-se pe locul unde există, în prezent, casa parohială.

Decizia de construire a noii bisericii s-a luat în anul 1908, iar lucrările de ridicare a acesteia s-au desfășurat între anii 1911-1913, lăcașul de cult fiind zidit de Vecil Vincenz și de Vecil Gustav din Jibou, pentru suma de 24.839 coroane.

Reparații interioare s-au făcut abia în anul 1974, în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Viorel Lostun, când biserica a fost pictată în tehnica tempera, de către Vasile Hudici din Cluj și binecuvântată de Preasfințitul Părinte Vasile Coman al Oradiei.

Reparații exterioare (tencuieli, învelitoare, gard exterior, etc.) s-au făcut în mai multe rânduri, în timpul păstoririi Preacucernicilor Părinți Ioan Neamțu și Grigore Pop.

Actuala casă parohială a fost ridicată în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Gavril Deac.

Numele și activitatea preoților le cunoaștem începând cu anul 1856, când, în Surduc, a fost hirotonit ca preot Simion Ancean, care se trăgea dintr-o veche și nobilă familie românească din Ciolt (lângă Șomcuta).

Începând cu luna decembrie a anului 2016, Preacucernicul Părinte Alin-Aurel Butaş a fost numit preot al Parohiei Surduc, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Hramul Mănăstirii Bic

Miercuri, 29 august 2018, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului și în prezența a numeroși credincioși, care s-au adunat și în acest an, în număr mare, la sfânta mănăstire, încă din ajunul sărbătorii, când au participat la slujba de priveghere săvârșită în altarul de vară. În semn de evlavie față de sfântul ocrotitor al acestui așezământ monahal, pelerinii au înnoptat sub cerul liber, în dorința de a fi prezenți și la Dumnezeiasca Liturghie din ziua praznicului.

Situată la 3 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial, aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic.

În anul 1997 este adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând din anul 1720.

Lucrările la biserica nouă de zid a așezământului monahal au demarat în anul 1996, sub coordonarea Preacuvioasei Maici starețe Marina Lupou și prin osârdia viețuitoarelor mănăstirii, până în prezent, fiind realizate următoarele lucrări: în interior, pereții au fost tencuiți și pictați în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică și s-au montat candelabrele și aplicele pentru iluminat, baza stâlpilor de susținere a fost îmbrăcată în marmură, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, s-au confecționat iconostasul din lemn de tei și cireș, stranele și scaunele din lemn de stejar, precum și mobilierul bisericesc, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au achiziționat două tetrapoade și un baldachin pentru o icoană a Maicii Domnului, iar la intrarea în lăcașul de cult a fost amenajat un pangar. În exterior, biserica și poarta de acces au fost tencuite în terasit, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu și zincată, s-au turnat trotuarele și scările de acces spre lăcașul de cult și au fost încadrate cu stâlpișori, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, au fost edificate un altar de vară, o clopotniță, un lumânărar și cinci troițe, a fost amenajat un muzeu la subsolul lăcașului de cult și au fost ridicate un corp de chilii, pe trei nivele și alte clădiri anexe. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Prin neobosita strădanie a Preacuvioasei Maici starețe Marina Lupou, mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială atât pentru copii, cât și pentru persoanele vârstnice. Astfel, sub aripa așezământului monahal funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon”, unde învață și sunt cazați 18 copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj.

De asemenea, în cadrul Mănăstirii Bic funcţionează, din anul 1999, un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul a fost mutat într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire, în prezent, a ajuns la 27.


Doi Ierarhi au resfințit biserica veche a Parohiei Bădăcin

Duminică, 26 august 2018, Preasfinţitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, s-au aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bădăcin, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la vechiul lăcaș de cult. După slujba de resfințire, cei doi Ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în vecinătatea bisericii, împreună cu un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul Dumnezeștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a rostit un cuvânt de învățătură. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, adresându-i, totodată, un cuvânt de bun venit, după care l-a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Dumitru Blaga pentru întreaga activitate desfășurată. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență.

Tot în acest context, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte Dumitru Blaga o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Bădăcin este așezat în partea de vest a judeţului Sălaj, la poalele Măgurii Şimleului și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Pericei.

Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1213, însă conform tabelului statistic, privind descoperirile dacice din vestul României, în Bădăcin s-au descoperit o aşezare cu un complex de locuinţe și o cetate fortificată, care ar fi existat de prin secolul I î. Hr. sau de prin secolul I d. Hr.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că între anii 1705-1711, în timpul păstoririi preotului Petru, s-a edificat o biserică din piatră, în stil baroc, având turnul din lemn, care dăinuie până în ziua de astăzi, lăcașul de cult numărându-se printre cele mai vechi din Protopopiatul Şimleu Silvaniei.

De-alungul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori, însă niciodată nu au fost efectuate reparaţii capitale.

Între anii 1990-2004 s-a ridicat noul lăcaș de cult, cu hramul „Tuturor Sfinţilor”, acesta fiind unul dintre cele mai mari, din câte există în mediul rural.

În anul 2009, cu ajutorul domnului Valentin Vălcăuan, a fost finalizată construcția Prăznicarului din curtea bisericii, iar între anii 2010-2013 a fost renovată casa parohială şi au fost refăcute anexele gospodăreşti: casă de vară, grajd și şură, acestea arzând, în întregime, în urma unui incediu.

Începând cu anul 1986, Preacucernicul Părinte Dumitru Blaga a fost numit preot al Parohiei Bădăcin, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea celor două lăcașuri de cult și a casei parohiale. În acest sens, între anii 2014-2018 au fost realizate mai multe lucrări la biserica veche a parohiei, cu hramul „Schimbarea la Faţă”, aceasta fiind și monument istoric. Astfel, în interior a fost executată subzidirea fundației, pereții lăcașului de cult au fost reparați și tencuiți, pardoseala a fost îmbrăcată cu scândură din lemn de brad, iar cafasul și abisda bisericii au fost refăcute. În exterior a fost realizată subzidirea fundației, pereții lăcașului de cult au fost tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, acoperișul și turla bisericii au fost reparate și acoperite cu șindrilă din lemn de brad, iar în jurul lăcașului de cult a fost ridicat un gard de împrejmuire. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Târnosirea bisericii Mănăstirii Mihai Vodă din Turda

Duminică, 19 august 2018, începând cu ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cu Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord și cu Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-au aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Mihai Vodă din Turda, unde au oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. După sfințirea lăcașului de cult, Ierarhii, împreună cu un sobor de aproximativ 100 de preoți și diaconi și în prezența unui număr impresionant de credincioși, autorități locale, județene și centrale, au săvârșit Sfânta Liturghie, pe o scenă special amenajată în apropierea bisericii mănăstirii.

După citirea pericopei evanghelice, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a vorbit despre personalitatea marelui Voievod Mihai Viteazul.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Preacucernicul Părinte Arhid. Ioan Bogdan Alexiuc.

La acest eveniment, a fost prezent și secretarul de stat pentru Culte, domnul Victor Opaschi, care a rostit o alocuțiune.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, a adresat un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și i-a conferit „Crucea Patriarhală”, cea mai mare distincție ce poate fi acordată unui preot din Patriarhia Română, Preacucernicului Părinte Vasile Știopei, căruia, la început, i s-a încredințat construcția mănăstirii.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit o serie de diplome și distincții. Pentru strădania depusă, părintele duhovnic protos. Ilie Hanuschi a primit rangul de arhimandrit, iar maica stareţă, monahia Andreea Zdrobău, a fost ridicată la rangul de stavroforă, cu dreptul de a purta cruce.

În continuare, părintele duhovnic arhim. Ilie Hanuschi a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru purtarea de grijă și pentru sprijinul acordat, celorlalți ierarhi pentru prezență, precum și tuturor celor care au contribuit la ridicarea lăcașului de cult.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit ctitorilor, oficialităților și tuturor celor care s-au implicat în ridicarea mănăstirii, Ordinul „Mihai Vodă”, instituit recent de Arhiepiscopie, cu prilejul Centenarului Marii Uniri și al sfințirii bisericii Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.

A urmat, apoi, o slujbă de pomenire a Voievodului Mihai Viteazul, au fost rostite alocuțiuni, iar maica stareță, stavrofora Andreea Zdrobău, a primit „Ordinul Onoare pentru Cluj 2018”, din partea prefectului județului Cluj, ing. Ioan-Aurel Cherecheș. Manifestările comemorative s-au încheiat cu ceremonia de depunere a coroanelor la monumentul domnitorului și cu parada militară a garnizoanei din Turda.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a înscris această manifestare istorică pe agenda evenimentelor care vor marca simbolic Jubileul celor 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului la Zalău, 17-18 august 2018

În zilele de 17 și 18 august 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, a avut loc, la Zalău, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”, a cărei temă, „Unitate, libertate, responsabilitate”, a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Astfel, vineri, 17 august 2018, începând cu ora 11:00, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitopolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și gazda acestui eveniment, a Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și a oficialităților locale și județene, bucuria întâlnirii în cuget și în simțire creștină a celor peste 1.000 de tineri a fost inaugurată prin festivitatea de deschidere, care a fost prezentată de către domnul Adrian Lungu.

Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a debutat cu Rugăciunile de dimineață, urmate de un moment festiv în care tinerii ortodocși au defilat cu steagul României și al Reuniunii, precum și cu cele ale Eparhiilor din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și de plantarea unui stejar, cu pământul adus de tinerii participanți, din fiecare zonă geografică care se înscrie în jurisdicția canonică a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În cadrul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Petroniu i-au felicitat pe tineri, încurajându-i să-și folosească tinerețea în vederea dobândirii înțelepciunii, cu scopul de a face din România țara frumoasă pe care ne-o dorim cu toții. În continuare, au luat cuvântul reprezentanții instituțiilor locale și județene, domnul Ionel Ciunt, primarul Municipiului Zalău, domnul Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Nicolae Șerban, senator al României, invitat la acest eveniment de omologul său sălăjean, domnul senator Gheorghe Pop și doamna Mioara Gudea, inspector școlar general - adjunct, care a dat citire mesajului doamnei inspector general, Maria Pop, cu toții apreciind pozitiv această inițiativă și exprimându-și, totodată, dorința de a se implica și de a sprijini, cât mai eficace, Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Tot în acest context, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit placheta Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălaj și tricoul Întâlnirii Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitopolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și autorităților locale și județene prezente la acest eveniment.

La finalul festivității de deschidere, a urmat un scurt moment artistic, oferit de eleva Alice Ghile a Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău, de Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și de corul „Predania” al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

În continuare, tinerii ortodocși, participanți la această Întâlnire, s-au deplasat spre Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, unde au luat parte la workshopurile intitulate „Tineri voluntari în slujba aproapelui”, care s-au desfășurat sub coordonarea doamnei Claudia Boha, inspector școlar de Religie, cu sprijinul profesorilor de Religie din județ și cu cel al profesorilor Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

După discuțiile și activitățile derulate în cadrul workshopurilor, cu tematică actuală privind implicarea tinerilor în activitățile derulate de Biserică, copiii și adolescenții participanți, însoțiți de preoți și de profesori de Religie din Episcopia Sălajului, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, au vizitat Muzeul de Istorie din orașul Zalău, obiective turistice din localitate și au participat la diferite manifestări culturale, organizate în centrul Zalăului, începând de la spectacole de muzică ușoară, populară, fanfară, până la expoziții de pictură, pentru ca începând cu ora 19:45 să pornească, împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu, cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul și cu membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, în „Procesiunea tinereții”, care s-a desfășurat pe traseul Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău - Bulevardul Mihai Viteazul - Prefectura Județului Sălaj - Primăria Municipiului Zalău. În timpul marșului, tinerii au cântat pricesne închinate Maicii Domnului, fructificând, în felul acesta, virtuțile creștine credința, nădejdea și dragostea pentru Hristos și pentru Biserica Sa dreptmăritoare.

Marșul s-a încheiat în parcarea adiacentă Primăriei Municipiului Zalău, unde, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, preoții și tinerii ortodocși au săvârșit Rugăciunea de seară, mărturisind, astfel, public, credința în Mântuitorul Hristos și dragostea pentru Dumnezeu, prin salutul „Hristos în mijlocul nostru!”, la care tinerii au răspuns „Este și va fi!”. La finalul Rugăciunii de seară, Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social-filantropic al Episcopiei Sălajului a adresat câteva cuvinte tinerilor.

Ziua de vineri s-a încheiat cu un moment artistic, oferit de Ansamblul folcloric profesionist „Posolissum” și de marele artist sălăjean, Dinu Iancu Sălăjeanu, care prin cântecele lor au transmis tinerilor importanța iubirii de neam și de țară, precum și păstrarea valorilor tradiționale românești.

Sâmbătă, 18 august 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, alcătuit din Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, din Preacucernicii Părinți inspectori pentru catehizare parohială din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Silviu Boha și din Preacucernicii Părinți slujitori ai Catedralei Episcopale. Răspunsurile la strană au fost oferite de elevii Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, la care s-au adăugat și tineri din alte localități, precum și studenți din Mitropolia noastră.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învățătură, adresat tuturor tinerilor ortodocși participanți la această Întâlnire, în care i-a îndemnat, pe aceștia, la rugăciune, la împlinirea poruncilor, la responsabilitate, la solidaritate și la a fi mult mai atenți față de nevoile semenilor lor.Mulți tineri din Maramureș, din Bistrița și din Sălaj s-au remarcat prin costumele lor populare, demonstrând, astfel, conceptul de diversitate în unitate, dar și cel de unitate în diversitate, mai ales în ceea ce privește unitatea de credință și de neam.

După Dumnezeiasca Liturghie, tinerii s-au deplasat spre Sala Sporturilor din Zalău, unde au participat la Conferința „Unitate, libertate, responsabilitate” susținută de Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, tinerii au avut ocazia să asculte o lecție importantă de teologie, în care istoria neamului, libertatea de alegere și responsabilitatea față de ceea ce Dumnezeu ne-a lăsat ca dat ontologic reprezintă thelos-ul vieții noastre.În continuare, cei prezenți au adresat Preacucernicului Părinte Președinte al Senatului întrebări legate de tema prelegerii, la care Preacucernicia Sa a răspuns cu obiectivitate, captivând auditoriul.

La finalul conferinței și a sesiunii de întrebări, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a oferit Preacucernicului Părinte Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă placheta Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălaj.

Prelegerea Preacucernicului Părinte Ioan Chirilă a fost urmată de momentul artistic, oferit de artiștii locali Marin și Petra Grad, Sergiu Chirilă, precum și de elevi ai Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

La finalul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit diplome de apreciere participanților, binecuvântând tinerii, preoții, profesorii, voluntarii și pe toți ceilalți participanți, implicați în buna desfășurare a programului Întâlnirii Tinerilor Ortodocși, care s-a desfășurat în Municipiul Zalău.Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Strâmba

Miercuri, 15 august 2018, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strâmba, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte și Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț, arhimandritul Grighentie Oțelea, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și i-a dăruit o icoană.

Pelerinii au sosit în număr mare la sfânta mănăstire, cu o zi înainte, când au participat la slujbe până târziu în noapte, dormind apoi sub cerul liber. După slujba Prohodului Maicii Domnului, preoții și credincioșii au înconjurat în sunet de toacă și clopote biserica de lemn a mănăstirii.

Începuturile Mănăstirii Strâmba datează din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1470, conform cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea. Potrivit tradiției, întemeietorul acestui sfânt lăcaș de cult este o femeie bogată care avea un handicap la picior și la coloană, fiind gârbovă (strâmbă). Aceasta avea o fiică bolnavă și văzând râvna la rugăciune a doi călugări ce pustniceau prin aceste locuri, i-a rugat să mijlocească prin rugăciune la Bunul Dumnezeu, pentru vindecarea fiicei sale, făgăduind averea sa, care era de 180 de iugăre de pământ, suprafață de teren pe care s-a întemeiat, ulterior, așezământul monahal.

Biserica de lemn din incinta mănăstirii adăpostește o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, numită și „Dulcele sărut”, care a făcut celebră mănăstirea în perioada interbelică îndeosebi, amplificând pelerinajele. Potrivit tradiției, icoana a fost dăruită mănăstirii de către unul din marii latifundiari ai Gârboului, care a comandat-o la vestitul Luca din Iclod, pe la anul 1673.

Începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea mănăstirea a fost lipsită de viață monahală, astfel încât, după aproape 200 de ani, în anul 1993, aceasta a fost reactivată. În anul 1996 este numit stareț al mănăstirii Preacuviosul Părinte Grighentie Oțelea, care demarează lucrările de ridicare a unui nou ansamblu monahal, ce cuprinde un paraclis și corpurile de chilii. Ulterior, au fost ridicate arhondaricul, un centru de asistență socială, Centrul cultural „Sfânta Maria” ce cuprinde muzeul, biblioteca și o sală de lectură, precum și altarul de vară al mănăstirii. În anul 2010, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temelie pentru biserica de zid a mănăstirii. În momentul de față, s-a finalizat tencuirea exterioară a lăcașului de cult, iar în interior, biserica este pregătită pentru pictură.

De asemenea, mănăstirea este implicată în diferite acțiuni de întrajutorare a persoanelor sărmane. An de an, aici sunt organizate tabere pentru copiii participanți la proiectul „Alege școala” și nu numai, se desfășoară cercuri pedagogice ale profesorilor, conferințe tematice, precum și alte activități culturale.

Pentru activitatea deosebită a Preacuviosului Părinte stareț Grighentie Oțelea, cu aprobarea prealabilă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la hramul mănăstirii din anul 2012, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit pe Preacuvioșia Sa întru arhimandrit.


Aniversarea a 65 de ani de la înființarea Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”

Marți, 14 august 2018, Preasfinţitul Părinte Petroniu a fost prezent la festivităţile prilejuite de împlinirea a 65 de ani de activitate a Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei.

După primirea invitaţilor pe platoul din incinta unităţii militare, a avut loc dezvelirea plăcii de identificare a Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei. În continuare, șeful de stat major al Diviziei 4, Infanterie Gemina, a citit Decretul de decorare a Drapelului de luptă al Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei.

După citirea decretului, Preasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat o slujbă de Te-Deum.

De asemenea, domnul colonel George Sas, comandantul regimentului, a mulţumit celor prezenţi, făcând, apoi, o prezentare generală a Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”.

După rostirea alocuţiunilor reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene a urmat festivitatea de defilare.

La final, cei prezenţi au vizitat biserica garnizoanei şi aşa numita „Sală de tradiţii”, ce cuprinde arme şi amintiri legate de această garnizoană de la înfiinţarea ei.Unitate de credință și unitate de neam, în Anul Centenar

Prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25-26 februarie 2009, tuturor românilor migranți. Această duminică reprezintă un bun prilej de a adresa cuvânt de binecuvântare şi de întărire duhovnicească credincioșilor ortodocşi români care s-au stabilit sau lucrează temporar în străinătate.

Prin cultivarea conștiinței unității de credință și neam, Biserica Ortodoxă Română a contribuit la pregătirea marilor evenimente istorice, având ca scop unitatea naţională a românilor, şi anume: Unirea Principatelor (1859), Independența de stat a României (1877-1878) și Marea Unire (1918), decisivă pentru constituirea statului național unitar România.

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a avut urmări pozitive pentru noul stat român întregit și pentru Biserica Ortodoxă Română. La 18/31 decembrie 1919, în scaunul vacant de mitropolit primat al României a fost ales episcopul Caransebeșului, Miron Cristea, care, în anul 1925, a devenit primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, urmând apoi desfășurarea procesului de organizare unitară a Bisericii din întreaga Românie.

La 15 octombrie 1922, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, regele Ferdinand I și regina Maria au fost încoronați ca suverani ai României Mari, act ce simboliza unirea tuturor românilor „de la Nistru până la Tisa” sub același sceptru.

În ultimul deceniu, nevoile spirituale ale românilor aflaţi departe de Ţară au determinat Biserica Ortodoxă Română să aibă ca prioritate pastorală întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român. În acest sens, Patriarhia Română a cultivat unitatea și identitatea românilor prin înființarea de eparhii, protopopiate și parohii, precum și prin programe sociale, educaţionale şi culturale menite să răspundă concret solicitărilor venite din partea credincioşilor. Totodată, prin activitatea liturgică şi pastoral-socială a ierarhilor şi clericilor ortodocşi români din străinătate, Biserica Ortodoxă Română se străduieşte să edifice, deodată cu biserica din suflet, şi lăcaşuri de cult acolo unde există comunităţi româneşti, oferind astfel posibilitatea fiecărui român creştin ortodox aflat în străinătate să poată asculta sfintele slujbe în limba maternă, să se poată spovedi şi împărtăşi într-o biserică românească, păstrând astfel legătura cu Biserica Mamă din Ţară. De asemenea, Patriarhia Română ajută financiar, după posibilități, aceste comunități românești, fie direct, fie prin demersurile și recomandările necesare pe lângă Secretariatul de Stat pentru Culte și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În acest context, în data de 17 iulie 2018, la Palatul Patriarhiei a fost semnat Protocolul de colaborare între Patriarhia Română și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Acest protocol prevede o serie de proiecte, programe și acțiuni care urmăresc sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării pentru păstrarea identității etnice, culturale și religioase. Eforturile comune în beneficiul comunităților românilor de pretutindeni privesc construcția, reparația, conservarea și dotarea bisericilor, bibliotecilor și muzeelor, prin renovarea și întreținerea caselor memoriale, a monumentelor istorice și a cimitirelor. Pe lângă acestea se dorește organizarea de evenimente tradiționale cu ocazia marilor sărbători, diverse manifestări culturale, tabere pentru copiii și tinerii din afara granițelor țării, concursuri de limba română, derulate în cadrul proiectului Școala de Duminică, ore de religie având drept scop familiarizarea copiilor cu credința ortodoxă, cu legătura dintre credinţa creştină şi cultura română, dar și cu respectarea libertății religioase.

În mod deosebit, slujbele liturgice transmise zilnic de Radio TRINITAS şi Televiziunea TRINITAS ale Patriarhiei Române sunt de un real folos duhovnicesc pentru românii ortodocși aflați vremelnic sau stabiliți departe de Ţară.

Anul 2018, an Centenar dedicat Făuritorilor Marii uniri de la 1918 este, în mod deosebit, un an al recunoștinței şi al comuniunii românești, și, deopotrivă, un prilej binecuvântat de a lucra mai intens pentru cultivarea unității de credinţă apostolică, primită de la Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, care este şi ocrotitorul noii Catedrale Naționale.

Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și ale tuturor sfinților, prin dărnicia clerului și credincioșilor Patriarhiei Române din Țară și străinătate, precum și a Guvernului României, a Primăriei Municipiului Bucureşti, a altor primării şi a unor consilii judeţene din România, în ziua de 25 noiembrie 2018, va fi sfințită Catedrala Națională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al spiritualității românești. Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, cu hramul principal Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, unește simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoștința pe care o datorăm permanent Eroilor Neamului.

Mulţumim şi pe această cale ierarhilor, clericilor şi credincioşilor din diaspora română care, asemenea multor ctitori de biserici şi mănăstiri, au susţinut împreună cu românii ortodocşi din Ţară, continuarea și finalizarea tuturor lucrărilor la Catedrala Națională, trăind astfel bucuria că sunt şi ei „neam de voievozi”, români iubitori de Hristos, ctitori de Biserică și de Neam.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor românilor aflaţi printre străini sănătate şi mântuire, pace şi fericire, dimpreună cu bucuria de a-şi păstra totdeauna credinţa ortodoxă, unitatea de neam şi spiritualitatea românească!

Cu preţuire şi părintească binecuvântare,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneLiturghie Arhierească în Parohia Cerișa

Duminică, 12 august 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cerișa, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Marian-Viorel Gligor, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Localitatea Cerișa, situată în nord-vestul României, în regiunea marginală a Depresiunii Şimleului, la contactul cu culmile joase ale munților Plopiş, în bazinul hidrografic al Văii Cerișa, a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1477, sub denumirea de Cserese, însă, cu siguranţă, obiectele din piatră şi din bronz, descoperite în anii 1974, 1976 şi 1983, atestă faptul că această vale a fost locuită încă din Evul Mediu.

Ca urmare a faptului că satul este aşezat pe centura apărării dacice, de-a lungul timpului, oamenii din această localitate au înfruntat multe oprimări, cauzate de popoarele migratoare, de colonizarea maghiară și de participarea mai multor localnici în cadrul celor două Războaie Mondiale. Una dintre cele mai grele încercări au trăit-o sătenii în data de 15 septembrie a anului 1940, când, după masacrul de la Ip, o companie de militari maghiari a străbătut satul împuşcând mai mulţi băștinași.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că locuitorii Cerișei au ridicat trei lăcaşuri de cult. Prima biserică de lemn a fost edificată în anul 1843, „pe spatele poporului”, potrivit unui document al vremii. Al doilea lăcaș de cult a fost construit în anii 1950-1951 şi sfințit în data de 10 noiembrie 1963, de Episcopul Valerian Zaharia al Oradiei. Actuala biserică, a fost zidită între anii 1989-1993, în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Ioan Marian, iar în data de 13 septembrie 1993 aceasta a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan, Episcopul Oradiei, satul Cerișa fiind, în vremea aceea, filie a Parohiei Marca.

Începând cu anul 1996, Preacucernicul Părinte Marian-Viorel Gligor a fost numit preot al Parohiei Cerișa, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Pe lângă lucrările de înfrumusețare a bisericii și a casei parohiale, Parohia Cerișa desfășoară și o bogată activitate social-filantropică, concretizată în ajutorarea săracilor și în păstrarea tradițiilor și a valorilor creştine.
Hramul Mănăstirii Voivodeni

Luni, 6 august 2018, cu ocazia praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos și cu prilejul hramului Mănăstirii Voivodeni, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte și Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și Preacucernicul Părinte Adrian-Ioan Onica, inspectorul eparhial al Episcopiei Sălajului. La slujbă, au participat numeroşi credincioşi, care an de an vin la sfânta mănăstire pentru a se ruga într-un singur cuget Lui Dumnezeu și desigur pentru a fi părtaşi la bucuria obştii mănăstirii în ziua hramului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț, protosinghelul Ghelasie Spătăcean, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și i-a dăruit o icoană.

Mănăstirea Voivodeni este aşezată la marginea satului cu acelaşi nume, situat la graniţa judeţului Sălaj cu judeţul Cluj. Satul Voivodeni a fost atestat documentar în urmă cu aproape 700 de ani, odată cu atestarea documentară a satului pomenindu-se despre aşezarea unui eremit în hotarele acestui sat. Locul în care s-a nevoit acesta nu a fost uitat, el numindu-se Râmeţ. Aici, în Râmeţ, tradiţia locului spune că ar fi funcţionat un schit, iar după ce acesta s-a desfiinţat, aici s-ar fi stabilit vatra satului.

Pornind de la aceste tradiţii locale, cosemnate în toponimia locurilor, în anul 2000, s-a luat iniţiativa ridicării unei mănăstiri. Dorinţa de a reînvia o veche vatră monahală, rămasă în conştiinţa locuitorilor acestor meleaguri, a devenit realitate, prin aprobarea acestui deziderat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Bihorului şi Sălajului, în data de 27 noiembrie 2000. În acest context, 2 ani mai târziu, respectiv în anul 2002, au venit la Voivodeni câțiva călugări de la Frăsinei pentru a reînnoda tradiția monahală a acestor meleaguri, întreruptă timp de trei sute de ani din cauza istoriei zbuciumate a Ardealului.

Lucrările efective au debutat în anul 2002, imediat după punerea pietrei de temelie la biserica schitului în data de 17 august, de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Astfel, sub coordonarea Preacuviosului Părinte stareț Ghelasie Spătăcean și prin osârdia viețuitorilor mănăstirii, între anii 2008-2017 au fost realizate următoarele lucrări: în interior, lăcașul de cult a fost tencuit, pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, a fost realizat sistemul de încălzire prin pardoseală, pavimentul a fost placat cu marmură, s-a făcut instalația electrică, s-au montat candelabre, geamuri și uși de acces, s-au confecționat stranele și două tronuri arhierești, precum și mobilierul bisericesc. În exterior, biserica a fost tencuită în terasit, au fost ridicate un altar de vară, o clopotniță, un lumânărar și trei troițe, a fost amenajat un muzeu în apropierea lăcașului de cult, au fost construite trei corpuri de chilii și alte clădiri anexe. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Astfel, în data de 6 august 2017, în urma unor ample lucrări efectutate la lăcașul de cult, acesta a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Astăzi, obştea sfintei mănăstiri numără 3 vieţuitori, stareţ al acestui aşezământ monahal fiind Preacuviosul Părinte Protosinghel Ghelasie Spătăcean. În duminici şi sărbători, mulţi credincioşi sălăjeni şi nu numai îşi găsesc odihna şi liniştea duhovnicească în acest colţ de Tabor. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta, cu prilejul hramului, când au poposit la rugăciune sute de credincioşi.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro