Vizita Preasfințitului Părinte Makarios, Episcop de Hristoupolis şi Vicar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, în Episcopia Sălajului


În perioada 2-5 decembrie 2017, la invitația Preasfințitului Părinte Petroniu, Preasfințitul Părinte Makarios, Episcop de Hristoupolis şi Vicar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, a făcut o vizită în Episcopia Sălajului.

Duminică, 3 decembrie 2017, Preasfințitul Părinte Makarios, împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău, cu prilejul hramului de iarnă.

În ziua de luni, 4 decembrie 2017, Preasfinția Sa, alături de Chiriarhul locului și de Preacucernicii Părinți Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Eparhiei, a vizitat lăcașul de cult al Parohiei Marca, Schitul „Nașterea Maicii Domnului” din aceeași localitate, bisericile parohiilor Nușfalău, „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din orașul Șimleu Silvaniei, Centrul Social Multifuncțional „Filantropia” al Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, Colecția Muzeală de arheologie, arte și icoană veche din cadrul Protopopiatului Șimleu Silvaniei și Mănăstirea Bic, unde cei doi Ierarhi au fost întâmpinați cu flori, de către Preacuvioasa Maică stareță, stavrofora Marina Lupou și viețuitoarele acestui așezământ monahal.

Marți, 5 decembrie 2017, Preasfințitul Părinte Makarios și-a continuat vizita pastorală în Municipiul Zalău, fiind impresionat de frumusețea și căldura picturii lăcașurilor de cult, precum și de noblețea sufletească a oamenilor, care l-au întâmpinat cu multă bucurie în bisericile ,,Adormirea Maicii Domnului”, Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului”, ,,Nașterea Maicii Domnului” și „Pogorârea Sfântului Duh”.

Vizita Preasfințitului Părinte Makarios în Episcopia Sălajului s-a încheiat marți, 5 decembrie 2017.Zi de sărbătoare la biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău

Duminică, 3 decembrie 2017, credincioșii Parohiei „Sfântul Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în biserica parohiei, de Preasfințitul Părinte Makarios, Episcop de Hristoupolis şi Vicar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte și Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și membrii Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preacucernicul Părinte diacon Călin-Isaia Stânean a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău. De asemenea, la momentul împărtășirii clericilor, artista Oana-Carmen Pintea a susținut un recital de colinde.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat Preasfințitului Părinte Makarios și i-a oferit, acestuia, un epitrahil și un omofor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat celor de față una dintre cărțile scrise de Preasfințitul Părinte Makarios, aceasta fiind tradusă și în limba română, la final Preasfinția Sa oferindu-o, în dar, preoților și diaconilor slujitori. În continuare, Preasfințitul Părinte Makarios a rostit un cuvânt de învățătură, la sfârșitul căruia i-a dăruit Preasfințitului Părinte Petroniu un epitrahil și un omofor, iar din partea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, i-a oferit un engolpion. Tot în semn de prețuire, Preasfinția Sa a dăruit, Preacucernicilor Părinți Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Eparhiei, câte o cruce pectorală.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și le-a oferit câte un set compus din cruce pectorală și engolpion.

La sfârșit, Preasfințitul Părinte Petroniu a împărțit cadouri și iconițe cu Sfântul Ierarh Nicolae tuturor copiilor prezenți la sfânta biserică.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din Municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În anul 1990, în oraşul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cel mai apropiat lăcaș de cult, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii, una pe strada 22 decembrie 1989 şi cealaltă în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-au fost încredinţate Preacucernicului Părinte Ionuţ Pop. Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui lăcaș de cult fiind sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, sfinte moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, lăcașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma. De-alungul timpului, Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” a avut onoarea de a-i trece pragul, Ierarhi de seamă, de pe cele cinci mari continente ale lumii.


Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Bobota din Episcopia Sălajului

Joi, 30 noiembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bobota, cu prilejul hramului paraclisului de iarnă al așezământului monahal. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacuviosul Părinte stareț, protosinghelul Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului. De asemenea, la slujbă au participat numeroși credincioși, care vin aici în fiecare an, pentru a fi părtaşi la bucuria obştii mănăstirii.

La final, Preacuviosul Părinte stareț, protosinghelul Mina Pletosu, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Tot în această zi, Preasfinția Sa, cel dintâi Ierarh al Episcopiei Sălajului, și-a aniversat ziua de naștere.

Situată la granița județelor Sălaj și Satu Mare, mănăstirea a luat ființă în anul 2004, când a fost sfințită și piatra de temelie a acestui așezământ monahal, în data de 13 iunie, de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. La început, lucrările au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean de la Parohia Bobota, iar din anul 2008 au fost preluate de către Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană. În anul 2012 a fost numit egumen al schitului Preacuviosul Părinte Mina Pletosu, care a continuat lucrările începute de predecesorii săi. În anul 2013, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar Preacuviosul Părinte Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.

Biserica mănăstirii adăpostește și mici părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și ale Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Aceste sfinte moaște au fost dăruite mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, cu prilejul unei vizite făcute la acest așezământ monahal. De asemenea, alături de racla cu sfintele moaște se află o altă raclă ce adăpostește un veșmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iași, veșmânt primit prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Între anii 2012-2016 a fost amenajat paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei”, acesta fiind sfințit de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 30 noiembrie a anului 2016.


Lansarea Anului Centenar al Marii Uniri de la 1918 la Catedrala Episcopală din Zalău

Miercuri, 22 noiembrie 2017, începând cu ora 18:00, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, s-a desfășurat evenimentul cultural „Tribut Eroilor, în Sălaj, la Centenar”, în cadrul căruia a fost lansat Anul Centenarului.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Sălaj, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Instituţia Prefectului Sălaj, Direcţia Judeţeană de Cultură Sălaj şi Direcţia Judeţeană de Cultură Vrancea, Biblioteca Judeţeană „Ioniță Scipione Bădescu”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Parohia „Sfânta Vinere” din Zalău, Primăria orașului Şimleu Silvaniei, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Sălaj, Unitatea Militară 01483 din Zalău și Unitatea Militară 01335 din Șimleu Silvaniei.

Cu acest prilej, la eveniment au participat, ca invitați de seamă, Preasfințitul Părinte Petroniu, Domnul Academician Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic al Oradiei și reprezentanți ai Instituțiilor Secretariatului General al Guvernului României, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Consiliului Județean Sălaj, Prefecturii Județului Sălaj, Primăriei Municipiului Zalău și Unităților Militare din Zalău și Șimleu Silvaniei.

Evenimentul a debutat cu rostirea de către Preasfințitul Părinte Petroniu a unui cuvânt în care a vorbit despre evoluția istorică a românilor și oprimările provocate neamului românesc, accentuând importanța Marii Uniri de la anul 1918. În continuare, au avut loc mai multe alocuțiuni ale oaspeților de seamă, pe tema Centenarului, la finalul cărora, Domnul Academician Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a susținut o prelegere axată pe subiectul Centenarului Marii Uniri de la anul 1918, în contextul căreia, Domnia Sa a lăudat manifestările organizate în Catedrala Episcopală din Zalău, arătând că spiritul de ceremonie este un atribut al neamurilor civilizate.

A doua parte a manifestării a fost rezervată artistului Mihai Toma și echipei din cadrul proiectului muzical „Dacika”, care, împreună cu corul Catedralei Episcopale din Zalău, au încântat publicul printr-un concert de muzică tradițională și patriotică românească, orchestrată pentru instrumente de suflat și instrumente electronice.

La final, Preacucernicul Părinte Ioan Ghiurco, parohul Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, a ținuț un cuvânt de mulțumire, adresat invitaților, participanților și organizatorilor acestui eveniment unic și deosebit.Liturghie Arhierească la Șimleu Silvaniei

Marți, 21 noiembrie 2017, cu prilejul hramului lăcașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Precucernicul Părinte arhidiacon Ciprian Boșca a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Șimleu Silvaniei. De asemenea, domnul teolog Călin-Isaia Stânean a fost hirotonit diacon, urmând să fie hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.

Sub coordonarea Preacucernicului Părinte paroh Vasile Boșca, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” desfășoară o bogată activitate social-filantropică, majoritatea acestor activități desfășurându-se în cadrul Complexului social al parohiei.

În urmă cu un an, în imediata vecinătate a bisericii a fost inaugurat noul Centru Social Multifuncțional „Filantropia”, construit prin accesarea fondurilor europene, centru care a fost proiectat să asigure asistență unui număr de aproximativ 70 de persoane, copii și tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Astfel, se încearcă crearea unui mediu adecvat pentru activități de învățare, consiliere educațională, recreere, socializare și odihnă, oferindu-se totodată sprijin în efectuarea temelor și asimilarea tehnicilor de învățare cognitivă, precum și servicii de evaluare și consiliere socială și psihologică pentru copil și familie.

În vederea asigurării hranei pentru beneficiarii acestui Centru, cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată prin aceeași linie de finanțare și dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde.

Liturghie Arhierească la biserica Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei

Duminică, 19 noiembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La slujbă au participat cadrele militare, în frunte cu domnul comandant Ștefan Toader, personalul civil angajat și numeroși credincioși din Șimleu Silvaniei care, duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare, participă, aici, la sfintele slujbe.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima duminică a Postului Nașterii Domnului, din anul 2017.

În continuare, după rostirea cuvântului de învățătură de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Preacucernicul Părinte Ioan Crâșmaru a mulțumit Preasfinției Sale pentru bucuria de a fi împreună, și anul acesta, cu cadrele militare ale Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei. De asemenea, Preacucernicia Sa a dăruit Ierarhului o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Părintele Ioan Crâşmaru, preotul de caritate al Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, activează în cadrul acestei structuri a Ministerului Apărării Naționale din anul 2004. Inițial, slujbele religioase erau săvârșite într-o capelă, amenajată în incinta bibliotecii, urmând, ca mai apoi, să se purceadă la ridicarea unei biserici din lemn. Aceasta a prins contur, în mod special, cu sprijinul material al cadrelor militare, care, lunar, au contribuit, din propriul salariu, pentru construcția lăcașului de cult, astfel încât, în anul 2011 lucrările de edificare a bisericii au fost finalizate. Lăcașul de cult, pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost târnosit de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 3 iulie a anului 2011, în prezența cadrelor militare şi a personalului civil angajat, a oficialităților județene și locale, dar și a credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei.


Liturghie Arhierească la Parohia Cehu Silvaniei

Miercuri, 8 noiembrie 2017, cu ocazia sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cehu Silvaniei, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului.

La final, Preacucernicul Părinte paroh Radu-Marius Barbor a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În continuare, Preasfinția Sa a împărțit iconițe cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil tuturor celor prezenți la sfânta biserică.

Orașul Cehu Silvaniei, situat la intersecția județelor Sălaj, Maramureș și Satu Mare, este așezat pe marginea Văii Sălajului și are în vecinătate satele Ulciug, Horoatu-Cehului, Nadiș, Giurtelecu Hododului și Motiș.

Începuturile istorice ale acestui oraș se pierd în antichitatea daco-romană, numele acestuia amintind de ,,Țara Silvaniei/Terra Silvanorum”, de odinioară, bogată în codrii seculari.

Documentar, localitatea este amintită în anul 1318, la acea dată fiind cetate de lemn. În anul 1405, Cehu Silvaniei este menționat ca sat românesc (villae olachales), cu numele ,,Chechy”. Prin anii 1566, 1569 este amintit ca centru urban. În epoca modernă, orașul este Centru de Plasă al zonei de ,,Sub Codru”, Centru de Raion (1950-1968), iar odată cu reforma administrativ-teritorială a țării (1968), Cehu Silvaniei este declarat oraș, ajungând până la 10000 de locuitori. În prezent, orașul are aproximativ 7000 de locuitori, proporția fiind de 30% români și 70% maghiari.

Parohia Cehu Silvaniei ia ființă în anul 1922, odată cu numirea preotului Ilie Călăuz, care păstorește între anii 1922-1952. În anul 1932, acesta este numit protopop al Districtului Silvaniei. Între anii 1953-1957 protopop al Raionului Cehu Silvaniei, regiunea Baia Mare, Episcopia Oradiei este preotul Petru Pop. Între anii 1958-1961 protopopiatul este condus de preotul Mihail Tostogan. Din data de 1 octombrie 1961, până în data de 30 martie 1968, protopop este preotul Andrei Măntăluță. La această dată, este pusă în aplicare noua organizare administrativă a țării, Protopopiatul Cehu fiind desființat și rămânând parohie, cu filia Nadiș, aparținând de Protopopiatul Zalău. Între 1 aprilie 1968 și 1 decembrie 1980 revine, de această dată, ca paroh, preotul Mihail Tostogan. Din data de 1 ianuarie 1981 până în data de 1 septembrie 2001 paroh al Parohiei Cehu Silvaniei este preotul Ștefan Vădeanu. În data de 1 aprilie a anului 2000 se înființează și postul de preot slujitor prin numirea părintelui Ioan Șandor. Actualul paroh, Radu-Marius Barbor și-a început activitatea în data de 1 noiembrie a anului 2001.


Simpozionul internațional „Icoană, mărturie creștină, totalitarism”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

În perioada 5-7 noiembrie 2017, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă „Icoană, mărturie creştină, totalitarism”, în cadrul seriei de evenimente organizate cu prilejul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și al Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, în Patriarhia Română.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc luni, 6 noiembrie 2017, începând cu ora 9.00, în „Aula Magna” a Universității „Babeș-Bolyai”, prilej cu care Preacucernicul Părinte Profesor Universitar Doctor Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a adresat un cuvânt de bun venit participanților.

În partea inaugurală a simpozionului, au susținut prelegeri Academicianul Profesor Universitar Doctor Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

În partea a doua a sesiunii inaugurale a simpozionului, moderată de către Preacucernicul Părinte Profesor Universitar Doctor Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, au susținut prelegeri: Părinții Profesori Universitari Doctori Przemyslaw Kantyka, Paolo Odorico și Sergey Trostyanskiy.

În continuare, respectiv între orele 12.00-13.00, a avut loc Festivitatea de acordare a titlului academic de Profesor Honoris Causa teologului doctor Jurgen Henkel, paroh sub jurisdicția Bisericii Evanghelice din Bavaria, Parohia Erkersreuth, Decanatul Selb din Germania.

Marți, 7 noiembrie 2017, în cea de-a doua zi a lucrărilor simpozionului, prelegerile au început la ora 9:00 și au fost împărțite pe trei secțiuni: istorie, teologie, muzicologie și artă.

Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă „Icoană, mărturie creştină, totalitarism” s-a încheiat cu un concert coral festiv, susținut de către Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă.DIFERIŢI ÎN CREDINŢĂ, DAR PAŞNICI ÎN CONVIEŢUIRE

Ortodocşi şi luterani în Transilvania

Aniversarea, la 31 octombrie 2017, a 500 de ani de la începuturile Reformei Protestante s-a încheiat cu un apel la iertare reciprocă, între catolici şi protestanţi, pentru denigrarea reciprocă de-a lungul secolelor, după cum se vede în Comunicatul comun al Federaţiei Mondiale a Luteranilor şi al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, din 31 octombrie 2017.

Acest eveniment constituie şi un prilej de evidenţiere a relaţiilor intercreştine ortodoxe-luterane, în general, şi a relaţiilor istorice dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică Luterană din Transilvania, în particular.

Produsă la aproape 500 de ani după marea schismă din anul 1054, dintre Biserica Apuseană şi Biserica Răsăriteană, Reforma protestantă, începută în anul 1517 de teologul german Martin Luther, a fost o amplă mişcare de contestare a puterii papale absolute şi o încercare dramatică de a înlocui autoritatea Papei şi a tradiţiei eclesiale cu autoritatea unică a Sfintei Scripturi (Sola Scriptura), pe care a tradus-o apoi în limba poporului, dar şi de a înlocui doctrina faptelor meritorii cu suficienţa credinţei (Sola Fide) şi a harului (Sola Gratia), preoţia clericală, primită prin hirotonie, cu preoţia universală, primită prin botez, teologia scolastică raţionalistă, cu o teologie scripturistică, respingând totodată cultul sfinţilor şi al sfintelor icoane.

Confruntarea polemică şi uneori violentă (războaie religioase) dintre creştinii catolici, fideli Romei papale, şi creştinii protestanţi, despărţiţi de Roma, a durat secole de-a rândul, până la mijlocul secolului 20, când polemica a fost înlocuită cu dialogul ecumenic. Confruntarea polemică dintre catolici şi protestanţi a slăbit considerabil unitatea creştină a Occidentului şi parţial, în plan social, a cauzat secularizarea acestuia. Adesea, ambele tabere aflate în conflict religios încercau să-i atragă de partea lor pe creştinii ortodocşi.

Întâlnirea, convieţuirea şi chiar cooperarea creştinilor ortodocşi români cu creştinii luterani de etnie germană s-au realizat mai ales în Translivania. Reformatorul umanist Johannes Honterus a marcat profund istoria luteranismului german din Transilvania.

Începând cu anul 1544, au fost tipărite primele cărți în limba română prin colaborarea dintre sașii din Transilvania, care au acceptat ideile Reformei luterane, și tipografii ortodocși români, precum Filip Moldoveanul sau diaconul Coresi. Tipografii ortodocși români au beneficiat de sprijinul și susținerea materială a sașilor luterani sibieni sau brașoveni, evidențiind în lucrările lor necesitarea dezvoltării culturale a românilor ortodocşi și grija clericilor pentru hrana spirituală a poporului.

Evoluția istorică a relațiilor dintre românii ortodocși și sașii luterani din Transilvania, în secolul al 19 lea, prezintă numeroase interese comune la nivel instituțional, comunitar și al dezvoltării identității etnice şi religioase. Ambele comunități au fost marcate de activitatea și prestigiul celor două mari personalități ecleziastice – mitropolitul ortodox Andrei Șaguna și episcopul luteran Daniel Teutsch.

Îndelungata tradiţie a relaţiilor de convieţuire paşnică şi bună înţelegere, într-un context de pluralism religios, cultural şi etnic, a permis adesea o cooperare culturală şi socială, precum şi o solidaritate practică în situaţii dificile. Aceasta explică şi faptul că Biserica Ortodoxă Română cultivă în prezent un dialog academic şi o bună cooperare cu Biserica Evanghelică Luterană din Germania (EKD).

Într-o Europă tot mai secularizată, tensionată şi fragmentată spiritual este necesară o mărturisire comună a valorilor eterne ale Evangheliei iubirii lui Hristos pentru umanitate şi o conlucrare practică, social-filantropică, în fața suferințelor multiple pentru a împărtăși oamenilor iubirea milostivă sau darnică a Preasfintei Treimi.

Biroul de presă al Patriarhiei RomâneLiturghie Arhierească în localitatea Bârsa

Duminică, 5 noiembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Bârsa, filie a Parohiei Domnin, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Traian-Dorin Pop, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de binecuvântare a altarului de vară și a biroului de turism religios, ambele fiind situate în curtea lăcașului de cult.

Localitatea Bârsa este așezată în partea de nord a judeţului Sălaj, fiind străbătută de o vale numită Bârsa, care trece prin satele Domnin, Bârsa, Someş-Odorhei și care se varsă în râul Someş.

Prima atestare documentară a localității provine din anul 1549, când satul apare sub numele de Bârsa.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în Bârsa există o biserică de lemn, monument istoric, care a fost edificată în secolul al XVIII-lea și în care se slujește și în prezent. Aceasta a fost construită din grinzi de goron cu o grosime de 50 cm, având un turn înalt de 15 m și fiind pusă sub ocrotirea Sfântului Mucenic Gheorghe.

Lăcașul de cult deţine obiecte de patrimoniu, dintre care cele mai importante sunt icoana Mântuitorului Iisus Hristos, a Maicii Domnului, a Sfântului Arhanghel Mihail, a Sfântului Ioan Botezătorul și a Sfântului Ierarh Nicolae.

De asemenea, biserica a fost inclusă în circuitul monumentelor istorice din Transilvania de Nord, motiv pentru care au fost realizate mai multe lucrări de modernizare și întreținere, în scop turistic, aceasta fiind vizitată, anual, de turiști din țară și din străinătate.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro