Apel la rugăciune pentru victimele atacului terorist de la New York

Văzând cu îngrijorare că tot mai mulţi oameni nevinovaţi cad victime ale atacurilor teroriste fanatice, este necesar să înmulţim rugăciunile pentru încetarea urii şi a violenţei care produc panică şi nesiguranţă în societate.

Să ne rugăm lui Dumnezeu mai ales în aceste zile de sâmbătă şi duminică (4 şi 5 noiembrie a.c.) pentru odihna sufletelor celor decedaţi în atacul terorist de la New York, pentru vindecarea celor răniţi şi pentru consolarea familiilor acestora.

Exprimăm profunde sentimente de compasiune şi solidaritate cu poporul american greu încercat.† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneUn an de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Justinian

Luni, 30 octombrie 2017, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, a fost săvârșită, începând cu ora 09.00, Sfânta Liturghie, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului şi Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurați fiind de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului și în prezența a peste 1.500 de pelerini.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinția Sa creionând profilul duhovnicesc al marelui şi unicului Arhiepiscop Justinian.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, l-a evocat, în cuvinte emoţionante, pe cel alături de care a slujit în demnitatea de Arhiereu-vicar 22 de ani şi câteva luni.

În continuare, a fost oficiată slujba Parastasului, în amintirea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului.Resfințirea bisericii din Parohia Boian

Duminică, 29 octombrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Boian, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Teodor-Ioan Csordaș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia, în ultima perioadă.

Satul Boian este așezat în partea de sud-vest a județului Sălaj, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1481, când localitatea apare sub numele de villa olachalis Boyan.

Până în anul 1994, Boianul a fost filie, mai întâi, a Parohiei Cizer, iar mai apoi, a Parohiei Pria, în trecut, satul având jurisdicție administrativă în fostul sat Boian (Boianul Crasnei), care, astăzi, este parte integrantă a localității Cizer.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că în Boian a existat o bisericuță de lemn, cu hramul ,,Sfânta Treime”, care a fost ridicată pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, în cimitirul vechi al satului, aceasta funcționând, ca lăcaș de cult, până în anul 1941, când a fost dărâmată.

Biserica actuală de zid a fost edificată în anul 1938, în timpul păstoririi preotului Arion Coriolan, după planul și devizul lui Francisc Brod, în stil românesc autohton, de către antreprenorul Vasile Nemeth din Crasna. Lucrările de zidire au fost finalizate în anul 1941. Între anii 1945-1946, lăcașul de cult a fost pictat de către pictorul Aurel Pop din Cluj, iar în anul 1961 s-a confecționat iconostasul bisericii de către meșterii Paul Vizagnai din Crasna și Carol Pop din Cluj. În anul 1962 s-au pictat icoanele pentru catapeteasmă, de către pictorii Găvrilă și Aurel Pop din Cluj, iar în anii 1965 și 1974 lăcașul de cult a fost zugrăvit și în exterior. În data de 26 octombrie a anului 1985, biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, preot fiind Preacucernicul Părinte Nicolae Chiș.

Lucrări importante la lăcașul de cult s-au efectuat și între anii 1994-2008, sub păstorirea Preacucernicului Părinte Marius Şortan. Astfel, a fost înlocuit iconostasul vechi cu unul sculptat în lemn de stejar, de către Arsenie din Neamț și a fost pictată biserica, în tehnica frescă, de către pictorul Cornel Pogana din Oradea, lucrările fiind binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 26 octombrie a anului 2010.

După venirea vrednicului preot Teodor-Ioan Csordaș în acest sat, respectiv în anul 2012, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interiorul lăcașului de cult, Sfântul Chivot a fost sculptat în lemn de tei, pardoseala din Sfântul Altar a fost acoperită cu mochetă, a fost instalat sistemul de sonorizare și a fost confecționată o balustradă la scările de acces în cafas. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, turnul lăcașului de cult a fost reparat și vopsit, aleea de acces spre biserică și trotuarul din jurul lăcașului de cult au fost pavate cu piatră naturală, gardul și porțile bisericii au fost renovate și vopsite și a fost ridicată o troiță sculptată în lemn de stejar. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Patru conducători de Biserici Autocefale au coliturghisit în Bucureşti

Vineri, 27 octombrie 2017, Bucureştiul s-a aflat în zi de sărbătoare. Ocrotitorul Capitalei României şi al Catedralei Patriarhale, Sfântul Dimitrie cel Nou, a fost cinstit la Patriarhie de mii de credincioşi. Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei, a prezidat liturghia de hram în concelebrare cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii şi cu Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia. Din soborul slujitor au făcut parte ierarhi români, între care s-a numărat și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, dar şi ierarhi din Biserici Ortodoxe din foste ţări comuniste.

După citirea evangheliei, Preafericitul Părinte Patriarh Kirill a adresat o omilie pelerinilor aflaţi pe Dealul Patriarhiei, cărora le-a spus că evlavia lor este o mărturie a înfloririi Ortodoxiei româneşti de astăzi.

După cuvântul Preafericirii Sale, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a citit actul solemn comemorativ al Sfântului Sinod, care cinsteşte memoria Patriarhului Justinian şi a mărturisitorilor Ortodoxiei din timpul comunismului.

Un moment deosebit al coslujirii din această zi a fost cel legat de comemorarea mărturisitorilor din toate țările comuniste, trecuți la Domnul. A fost rostită o Ectenie pentru cei adormiți şi Veşnica pomenire a fost intonată în limbile română, slavonă şi albaneză, în memoria celor care au apărat Ortodoxia cu preţul vieţii.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Crucea Patriarhală mai multor persoane care s-au nevoit în temniţele comuniste şi au mărturisit pe Hristos în vremea regimului de tristă amintire. Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că le-a fost acordată Crucea Patriarhală deoarece ei au purtat crucea lui Hristos în închisoare, în timpuri foarte grele, când mulţi au mărturisit credinţa cu preţul vieţii lor.

La finalul Dumnezeieștii Liturghiii, Preafericitul Părinte Patriarh Kirill a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitaţia de a participa la manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie și a vorbit despre mărturisitorii din perioada comunistă, despre care a afirmat că sunt un exemplu pentru societatea contemporană, după care a dăruit Patriarhului României o cârjă arhierească şi un engolpion reprezentând pe Mântuitorul Hristos. La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Kirill pentru bucuria realizată prin aducerea moaştelor Sfântului Serafim de Sarov, pentru conslujire, dar şi pentru dialogul purtat privind misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea de astăzi și i-a oferit, în dar, Patriarhului Rusiei o icoană reprezentând pe Sfântul Dimitrie, ce are încrustat un fragment din moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou.

Totodată, Preafericitul Părinte Daniel a adresat Patriarhului Kirill invitaţia de a fi prezent la sfinţirea picturii Catedralei Mântuirii Neamului, eveniment preconizat a avea loc în viitorul apropiat.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Preafericitului Părinte Anastasie o icoană reprezentând pe Sfântul Dimitrie cel Nou, în semn de preţuire, dar şi ca încurajare pentru că, în timpul comunismului, Albania a fost singurul stat declarat ateist din această parte a Europei, în care orice religie a fost suprimată, preoţii ucişi şi interzisă orice manifestare religioasă.

Preafericitului Părinte Rastislav i-a fost oferită o icoană reprezentând pe Sfântul Dimitrie, în amintirea coslujirii, dar şi pentru întărirea relaţiilor frăţeşti între Biserica Ortodoxă a României şi Biserica din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia.

Daruri au fost oferite şi Patriarhului Neofit al Bulgariei, Patriarhului Catolicos Ilia al Georgiei şi Preafericitului Părinte Sava al Poloniei, prin intermediul ierarhilor delegaţi la slujba de astăzi.

www.basilica.roLiturghie Arhierească la Parohia Racîș

Joi, 26 octombrie 2017, cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Racîș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

După oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfințit o troiță ridicată, în curtea bisericii de lemn, de către familia Preacucernicului Părinte Octavian Pintea, în prezent preot pensionar, în amintirea părinților, care au fost înmormântați în satul natal, Racîș, dar și drept mulțumire lui Dumnezeu pentru faptul că anul acesta Preacucernicia Sa aniversează 50 de ani de căsătorie.

Satul Racîș este o veche localitate românească, atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1350, când satul apare sub numele de Rakus și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Hida.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în acest sat a existat o biserică veche de lemn, cea actuală fiind edificată înainte de anul 1783.

În anul 1939, în timpul păstoririi preotului Valentin Pop s-a pus problema construirii unui nou lăcaș de cult, însă planul acestuia s-a realizat abia în anul 1948, preot fiind Gheorghe Micu. Piatra de temelie a bisericii s-a sfințit în anul 1957, lucrările fiind finalizate în anul 1961. Astfel, în data de 1 octombrie a anului 1961, Preasfințitul Părinte Valeriu Zaharia, Episcopul Oradiei, a săvârșit slujba de târnosire a noului lăcaș de cult. Biserica a fost construită în stil bizantin, având formă de cruce, iar pictura fiind executată de către pictorul Elisabeta Ursu, între anii 1977-1980.

Începând cu anul 1979, Preacucernicul Părinte Nicolae Torje a fost numit preot al Parohiei Racîș, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marți, 24 octombrie 2017, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul acesteia, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de bun venit adresat celor prezenți și a mulţumit membrilor Consiliului Eparhial pentru efortul susţinut pe care l-au arătat față de Biserică.

În continuare, Preasfinţia Sa a făcut referire la faptul că în luna octombrie a anului 2017 s-au împlinit 10 ani de la înființarea Episcopiei Sălajului. De asemenea, au fost discutate problemele curente ale Eparhiei, menționându-se faptul că în luna decembrie a anului în curs va avea loc o nouă întrunire a acestui for bisericesc.

Potrivit Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul Eparhial este organismul executiv al Adunării Eparhiale, compus din nouă membri, dintre care trei clerici şi șase mireni, aleşi pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială, dintre membrii ei şi care are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga Eparhie.Întronizarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, în demnitatea de Episcop al Eparhiei Hușilor

Duminică, 22 octombrie 2017, la Sfânta Liturghie şi la festivitatea de întronizare a Presfințitului Părinte Ignatie în demnitatea de Episcop al Huşilor, care au avut loc la Catedrala Episcopală din Huşi, au participat mii de credincioşi, clerici și reprezentanţi ai oficialităţii locale şi centrale.

Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către un număr de 15 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, între care s-a numărat și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Slujba a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat ceremonia instalării, care a început cu citirea gramatei mitropolitane de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i-a oferit Episcopului Ignatie însemnele episcopale: mantia, crucea, engolpionul, camilafca și i-a înmânat cârja episcopală, după care, Preasfințitul Părinte Ignatie a fost condus în scaunul episcopal, de unde a binecuvântat credincioşii, cu crucea primită din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Ceremonia a continuat cu un cuvânt al Preacucernicului Părinte Constantin Mogoş, membru în Adunarea Națională Bisericească, care a dat citire mesajului din partea preoților și credincioșilor din Episcopia Hușilor. Următorul discurs a fost rostit de domnul Victor Opaschi, Secretar de stat pentru culte.

La final, Preasfințitul Părinte Ignatie a transmis câteva gânduri clerului şi credincioşilor Eparhiei Huşilor și a mulţumit membrilor Sfântului Sinod pentru alegerea în scaunul vacant de la Huşi, prezentând, totodată, obiectivele pe care doreşte să le îndeplinească în noua misiune.

www.basilica.roPelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, 24-29 octombrie 2017

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat ca în fiecare an de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, se va desfăşura în perioada 24-29 octombrie 2017 după următorul program:

Marţi, 24 octombrie 2017, la ora 12.30, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor, cu Icoana şi Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria din Bucureşti, până la baza Colinei Patriarhiei. Începând cu aceeaşi oră, de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, vor fi aduse în procesiune un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, Icoana și Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, precum și Icoana Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, pe traseul Calea Şerban Vodă, strada Bibescu Vodă, până la urcarea pe Dealul Patriarhiei. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Ruse condusă de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, va aduce, în 26 octombrie a.c., şi va oferi pentru închinarea pelerinilor un fragment din Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica Sfântul Nicolae – Tabacu).

La ora 13.00, cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră, de la baza Colinei Patriarhiei,şi vor înainta împreună până la Catedrala Patriarhală, unde acestea vor fi întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul de vară. Apoi, fragmentul din Lemnul Sfintei Cruci, Sfintele Icoane şi Sfintele Moaşte vor fi depuse spre închinare în noul baldachin de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de către cler şi credincioşi până în seara zilei de duminică, 29 octombrie 2017.

Miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie, în Catedrala patriarhală.

Joi, 26 octombrie 2017,la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind (Patriarhia Georgiei), împreună cu un sobor de ierarhi români, preoţi şi diaconi.

Vineri, 27 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, între orele 6.00-8.00, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie, pentru împărtășirea pelerinilor.

Începând cu ora 9.00, la Altarul de vară, lângă Catedrala patriarhală, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov şi Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi.

La ora 18.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a zecea ediţii a Festivalului - Concurs Naţional de Muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, transmis în direct la Radio TV şi TRINITAS TV.

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, între orele 6.30-8.30, în Catedrala Patriarhală, se va sărvârşi Sfânta Liturghie.

De la ora 9.00, va avea loc slujba Te Deum la 10 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa ierarhilor români şi străini, a clerului şi credincioșilor.

La ora 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În cadrul şedinţei solemne, Întâistătătorii sau şefii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori vor prezenta expuneri cu privire la Dificultăţile mărturisirii credinţei în timpul regimului comunist și importanţa libertăţii religioase astăzi. De asemenea, vor fi prezentate sintetic cele mai importante activităţi cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial şi mediatic desfășurate de eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi din străinătate, în anul 2017. La final, va fi vizionat filmul documentar: Patriarhul Justinian. Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod va fi transmisă în direct de Radio TRINITAS şi TRINITAS TV.

La ora 12.30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va fi vernisată expoziţia de fotografiiJustinian Patriarhul – Viaţa și activitatea.

Duminică, 29 octombrie 2017, la ora 9.00, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia,va oficia Sfânta Liturghie.

În ziua de duminică, 29 octombrie 2017, Sfintele Moaşte vor rămâne spre cinstire în baldachinul de pe Colina Patriarhiei până la încheierea pelerinajului.


BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNEZece ani de la înființarea Episcopiei Sălajului

Joi, 19 octombrie 2017, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu. Cu această ocazie, a fost aniversată și împlinirea a zece ani de la înfiinţarea Episcopiei Sălajului.

În acest context aniversar, Preasfinția Sa a prezentat sistematic și structural activitatea Eparhiei pe primii zece ani, având în vedere principalele sectoare de activitate: administrativ-bisericesc, cultural, social-filantropic și economic și a mulţumit membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial, protopopilor, preoţilor, vieţuitorilor mănăstirilor şi schiturilor, angajaţilor neclericali ai parohiilor şi tuturor credincioşilor care s-au implicat în activităţile care au asigurat bunul mers al vieţii Eparhiei în general şi în ridicarea sediului Centrului Eparhial.

În continuare, a avut loc susținerea conferinței de către Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, de la Parohia „Sfântul Proroc Daniel” din Jibou, Protopopiatul Jibou. Tema tratată de către Preacucernicia Sa a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, fiind intitulată: „Patriarhul Justinian - înțelept apărător al Bisericii Ortodoxe în timpul regimului comunist -”. Prezentarea a fost structurată pe mai multe capitole, după cum urmează: Viața Patriarhului Justinian Marina; Activitatea ierarhului Justinian Marina în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române; Patriarhul Justinian Marina în memoria unor ierarhi străini și români.

După susținerea prelegerii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Radu-Marius Barbor, preot paroh al Parohiei Cehu Silvaniei, Diploma ,,Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată.

În continuare, au avut loc intervenții ale preoților, care și-au exprimat sentimentele sincere de admirație cu privire la tot ceea ce s-a realizat în Episcopia Sălajului de la înființare și până în prezent, menționându-se faptul că într-un timp atât de scurt s-au realizat lucruri atât de mărețe. Evenimentul a fost unul emoționant, întrucât s-au făcut referiri la vremurile de debut ale Eparhiei Sălajului, când oameni cu suflet mare, animați de dorința reală de a avea în fruntea lor un Ierarh, au făcut demersurile necesare pentru realizarea acestui deziderat, trecând printr-o serie de încercări, dar reușind, în final, să-și îndeplinească țelul.

Astfel, în data de 18 octombrie a anului 2007, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, întrunită în şedinţă extraordinară, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Bartolomeu, la acea vreme Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a hotărât, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea Episcopiei Sălajului.

În data de 22 octombrie a anului 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a votat, tot în unanimitate, înfiinţarea Episcopiei Sălajului, aceasta fiind, în acel moment, penultima Eparhie creată în interiorul graniţelor ţării, doar Episcopia Devei şi Hunedoarei luând fiinţă mai târziu.

În data de 19 decembrie 2007, au fost aleşi cei 30 de membri clerici şi mireni ai Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului, iar în data de 10 ianuarie 2008, în biserica „Sfânta Treime” din Zalău, a fost constituită, în mod oficial, Adunarea Eparhială.

În data de 12 februarie a anului 2008, s-au desfăşurat, la sediul Mitropoliei din Cluj-Napoca, lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi a avut loc consultarea acestuia cu membrii Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului, fiind propuşi doi candidaţi pentru alegerea de Episcop al Sălajului, în persoana Preasfinţitului Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi a Preasfinţitului Părinte Petroniu Sălăjanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei.

În data de 5 martie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, a avut loc alegerea de Episcop al Sălajului de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma căreia, Preasfinţitul Părinte Petroniu a devenit cel dintâi Episcop al Sălajului.

Ceremonia întronizării Preasfinţitului Părinte Petroniu ca Episcop al Sălajului a fost oficiată în ziua de 13 aprilie 2008, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Bartolomeu, într-un sobor de 17 Ierarhi, în prezenţa unui mare număr de preoţi, a autorităţilor centrale, judeţene şi locale, de faţă fiind și numeroşi credincioşi.

Din punct de vedere administrativ, în momentul de față, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și opt așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.Liturghie Arhierească la Parohia Someș-Odorhei

Duminică, 15 octombrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Someș-Odorhei, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Ioan Mureșan, aceasta fiind cea de-a 200-a hirotonie întru preot, săvârșită de către Preasfinția Sa.

Localitatea Someş-Odorhei este aşezată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj, respectiv în Podişul Someşan, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1387, când satul apare sub numele de Udvarhely.

Secole la rând, întinderile de pământ roditor din hotarul Someş-Odorheiului, precum şi vatra localității au fost stăpânite de către diferiţi feudali. Astfel, între anii 1543-1564, potrivit documentelor vremii, proprietarii feudali ai satului au fost familiile Dragfy şi Jakcsy din Cusei. Spre sfârşitul secolului al XVI-lea, printr-o donaţie a lui Sigismund Bathory, localitatea Someş-Odorhei a ajuns în posesia feudalilor Francisc Wesselény şi Ladislau Gyulafi.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că în această localitate a existat o capelă din lemn, construită în anul 1470. Două secole mai târziu, respectiv în anul 1670, obştea credincioşilor a edificat, în grădina parohială actuală, o biserică din lemn de stejar, acoperită cu şindrilă, aceasta fiind demolată în anul 1904.

Lăcașul de cult actual a fost ridicat în anul 1896, fiind construit din piatră şi cărămidă, în stil dreptunghiular, sub formă de corabie. Construcţia a fost finalizată în anul 1900. În anul 1975, exteriorul bisericii a fost retencuit şi vopsit, iar în anii 1974-1975 interiorul lăcașului de cult a fost împodobit cu o frumoasă pictură realizată în tehnica tempera de către Stela Ionescu.

În data de 21 septembrie a anului 1975, biserica a fost sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, iar în anul 2000, Preasfinţitul Părinte Ioan Mihălţan, Episcopul Oradiei, a binecuvântat lucrările de retencuire în terasit a lăcașului de cult.

Începând cu anul 1979, Preacucernicul Părinte Mircea-Victor Gâlgău a fost numit preot al Parohiei Someș-Odorhei, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro