1 2 3 4 5 6 7 8 9

Proiect catehetic „SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA OCROTITOAREA NOASTRĂ”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, sub coordonarea părintelui Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea părintelui prof. Cosmin Porcar, coordonatorul Circumscripției catehetice Șimleu-Silvaniei, în perioada 25 septembrie - 18 octombrie s-a derulat proiectul catehetic „Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotitoarea noastră”.
Proiectul a au avut ca scop promovarea valorilor religioase, creşterea şi desăvârşirea nivelului spiritual al copiilor prin cunoaşterea vieții Sfintei Cuvioase Parascheva - aceasta fiind model de rugăciune și milostenie, dar și punerea în practică a învățăturilor bisericii.
Prima etapă a proiectului s-a finalizat la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Șimleu Silvaniei unde 100 de copii de la toate parohiile din orașul Șimleu Silvaniei, pregătiți de profesorii de religie Mandiuc Luminița, Pop Marius și Porcar Cosmin, au prezentat în fața credincioșilor un frumos program artistic. S-au prezentat două scenete și pricesne care au avut ca temă viața Sfintei Cuvioase Parascheva. La final toți copiii participanți au primit daruri de la organizatori și împreună cu toți credincioșii au participat la o agapă organizată în cinstea Sfintei Parascheva.
Proiectul s-a finalizat azi 18 octombrie 2013. Copiii de la Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei, implicați în proiect, împreună cu părintele prof. Cosmin Porcar au vizitat biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, aici există veșminte ale sfintei. După ce s-au închinat, preacucernicul părinte a evidenţiat viaţa curată şi lepădarea de cele lumeşti ale Sfintei Cuvioase Parascheva, care şi-a potrivit viaţa după spusele Mântuitorului pe Muntele Fericirilor: „Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu“.
În continuare copii au participat la Școala Gimnazială „Silvania” la vernisajul expoziției de desene dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect catehetic ,,Prescuri” din vise de copil

În perioada mai – iunie 2013, la nivelul Parohiei Bănișor, s-a desfășurat proiectul catehetic: ,,Prescuri din vise de copil”. Ținând cont de faptul că, anul 2013 este închinat Sf. Împărați Constantin și Elena, an în care se celebrează împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de la Milan, am gândit acest proiect ca fiind un mijloc prin care să-i responsabilizăm pe copii. Pornind de la faptul că împăratul Connstantin cel Mare a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru răspândirea creștinismului, proiectul acesta vine ca o provocare pentru cei mici: Voi ce faceți pentru Biserica lui Hristos?
Ținând cont de faptul că vârsta copilăriei este vârsta optimismului și a viselor care conturează țelul spre care fiecare tânăr dorește să se îndrepte, prin acest proiect ne-am dorit să stimulăm tinerii să viseze la ceva măreț și pentru Biserica lui Hristos. Însă pentru a nu rămâne doar la o ideologie seacă, am încercat să transpunem în fapt aceste viziuni ale copiilor vis a vis de Biserică, fapt pentru care am și numit proiectul ,,prescuri”, adică ofrande care trebuie concretizate într-un anumit fel.
Așa se face că proiectul acesta a avut atât o parte teoretică cât și una practică. În cadrul părții teoretice, s-au purtat discuții cu copiii despre cum ar trebui să arate biserica lor. Fiecare, pe o bucată de hârtie și sub anonimat, și-a expus punctul de vedere și trebuie să remarc faptul că viziunea celor mici referitoare la biserică, merită luată în seamă.
Tot în cadrul acestei secțiuni teoretice, s-a organizat un concurs de eseuri cu tema: ,,Când am simțit eu că Dumnezeu există!” sau ,, Cât valorează credința mea!” Toate lucrările constituindu-se într-un portofoliu.
În ceea ce privește latura practică, am organizat un grup care să rostească Crezul în biserică la Sf. Liturghie, ne-am angajat să aducem flori la Sf. Liturghie ca ofrandă de recunoștință și de mulțumire adusă lui Dumnezeu, am organizat curățenie generală în cimitirul satului sub deviza: ,,Să nu ne uităm strămoșii!”
Toate aceste manifestări au avut un impact cu totul deosebit asupra copiilor, ceea ce mă face să spun că, acest proiect a fost cu adevărat o reușită în activitatea catehetică.

Pr. Augustin CâmpeanProiect catehetic „MICUȚII CREȘTINI ADUC CINSTIRE MARILOR EROI”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Bande Alexandru, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Ileanda, duminică 16 iunie 2013, s-a finalizat proiectul catehetic ,,MICUȚII CREȘTINI ADUC CINSTIRE MARILOR EROI”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor mai – iunie 2013, şi a avut ca scop cultivarea valorilor creştine și datoria de a cinsti pe eroii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră.
Evenimentul s-a finalizat în biserica de la Parohia Gîlgău, de hramul bisericii. S-au implicat în proiectul catehetic: Parohia Gîlgău, pr. Chiroban Paul și prof. Șomcutean Augustin; Parohia Poiana Blenchii, pr. Coste Andrei; Parohia Gostila, pr. Sabău Marius; Parohia Fodora, pr. Both Mircea; Parohia Rus, pr. Bande Alexandru și Parohia Glod, pr. Luca Cornel.
După slujba vecerniei, la monumentul eroilor din centrul comunei, s-a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor care şi-au jertfit viaţa, în cele două războaie mondiale. A urmat un program artistico-religios susţinut de către copiii implicați în proiect.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect catehetic „Înălţatu-Te-ai întru slavă”, Ediția a III-a

La biserica din Parohia Hereclean, Protopopiatul Zalău, joi 13 iunie 2013, s-a desfășurat prima parte a proiectului „Înălțatu-Te-ai intru slavă”. Proiectul este un parteneriat educațional dintre Parohia Ortodoxă Hereclean și elevii Școlii Gimnaziale Hereclean. Acesta, s-a derulat pe parcursul lunilor mai-iunie 2013, şi a avut ca scop îmbogăţirea vieţii spirituale a copiilor, cultivarea valorilor creştine și datoria de a cinsti eroii patriei și cei locali, dar și a consolida dragostea față de credință și neam.
La finalul Sfintei Liturgii, copiii pregătiți de către doamna profesoară de religie Inceu Anca și domnul învățător Trănișan Mirel au prezentat în fața credincioșilor un moment artistic dedicat Zilei Eroilor.
În fața monumentului ridicat în cinstea eroilor din curtea bisericii parohiale, a fost oficiată slujba parastasului, iar copiii participanți au depus flori la Monumentul Eroilor.
Proiectul se va finaliza duminică 16 iunie 2013, când copii de la grupa de cateheză din Hereclean sub îndrumarea preotului paroh, vor depune flori la mormântul și la Troița ridicată în memoria eroului Sabin Martin pe Dealul Ciocușoaia.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect „Sfinții împărați Constantin şi Elena 313 - 2013”

În data de 21 mai 2013, la Şcoala Gimnazială „Silvania” din Şimleu Silvaniei,
s-a desfăşurat proiectul educativ interdiciplinar intitulat „Sfinții împărați Constantin şi Elena 313 - 2013” având ca şi scop sărbătorirea a 1700 de ani de la edictul de la Milan dat de împăratul Constantin cel Mare prin care a fost legalizat creştinismul. Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat cu Şcoala „Horea” din Şimleu Silvaniei.
Proiectul educaţional a avut mai multe obiective dintre care enumerăm câteva: încadrarea spaţială şi istorică a acestor personalităţi a creştinismului şi cunoaşterea importanţei activităţii acestora, a semnificaţiei istorice şi religioase a momentului crucial al edictului de la 313, când împăratul Constantin cel Mare a recunoscut creştinismul ca religie în Imperiul Roman, ca elevii să-şi însuşească şi să-şi consolideze cunoştinţele despre viaţa şi activitatea împăraţilor Constantin şi Elena, să conştientizeze importanţa acţiunilor împăratului Constantin (Edictul de la Milan – 313 d.H.) în plan istoric şi religios, şi a epocii pe care a deschis-o în istoria noastră a creştinilor, să încadreze în spaţiul geografic desfăşurarea evenimentelor istorice, să cerceteze, să se informeze din diverse surse pentru întocmirea portofoliilor, să reprezinte creativ prin mijloace literare (eseuri) şi artistice (desene , picturi) aceste personalităţi şi evenimentele la care au participat, să prezinte importanţa acestei sărbători – 21 mai - pentru creştini, să înţeleagă importanţa păstrării valorilor morale şi identităţii religioase, să-şi dezvolte sentimentele creştine, conştiinţa civică.
La evenimentul coordonat de conducerile celor două unităţi de învăţământ director prof. Angela - Maria Lipo şi a preacucernicului părinte director prof. Cosmin Porcar au participat elevi, profesori şi părinţi din cele şcoli, desfăşurându-se într-un cadru festiv, în sala CDI a Şcolii „Silvania”. La proiect au participat și domnii profesori: Laura Chiş, Simona Duma, Silviu Junjan, Sorina Misarăş, Melania Moşincat, Daniela Oltean, de diverse specialităţi, care au mobilizat un număr mare de elevi care au făcut desene, proiecte, amenajate într-o expoziţie, poezii, a cuprins o prezentare Power – Point, precum şi deslegarea de elevi a unui rebus, dialoguri pe această temă.
Acest moment a fost un bun prilej de dezvoltare a legăturilor interinstituţionale dintre cele două şcoli din Şimleu Silvaniei, dintre elevii şi profesorii acestora, cu ocazia acestei sărbătoriri cu dublă semnificaţie istorică şi religioasă.

Prof. Pr. Cosmin PorcarProiect catehetic „Lumina Lui Hristos luminează tuturor”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu şi sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Prof. Călin Mateiu, în perioada lunilor Aprile-Mai s-a derulat proiectul Lumina Lui Hristos luminează tuturor.
Proiectul a avut ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor. Partenerii proiectului au fost: Mănăstirea Strâmba, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Hida, Parohia Ortodoxă Ruginoasa, Editura Diana, Şscoala Gimnazială Românaşi, Parohia Ortodoxă Fildu de mijloc, Parohia Ortodoxă Fildu de jos, Parohia Ortodoxă Almaşu, Parohia Ortodoxă Tămaşa, Parohia Ortodoxă Cuzăplac, Parohia Ortodoxă Zimbor, Parohia Ortodoxă Sînmihaiu Almaşului şi Parohia Ortodoxă Hida.
Activităţile derulate în proiect au fost următoarele:
1. În data de 23 Aprilie la sărbătoarea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Grupul Vocal Anghelos al Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Strâmba.
2. În data de 29 Aprilie la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida s-a desfăşurat între orele 9:00 şi 10:00 concursul Micul Creştin pentru clasele pregătitoare – IV, concurs implementat de Editura Diana cu ocazia Marelui Praznic al Învierii lui Hristos.
3. A treia zi de Paşti Marţi, 7 Mai s-a desfăşurat în biserica ortodoxă din Hida activitatea Hristos –lumina lumii activitate la care profesorii şi toţi elevii Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida au participat la Sfânta Liturghie după care a avut loc premierea elevilor partricipanţi la concursul Micul Creştin şi susţinerea unui recital de cântări bisericeşti specifice Praznicului Învierii Lui Hristos de către grupul Vocal Anghelos al Liceului din Hida.
4. Încununarea acestor activităţi din proiect s-a făcut prin ultima activitate a proiectului intitulată Lumina Învierii Lui Hristos în sufletele copiilor de pe Valea Almaşului care s-a desfăşurat în biserica Sfinţii Arhangheli din Ruginoasa. La acesată activitate au participat 150 de copii din parohiile de pe Valea Almaşului şi de la Şcoala Gimnazială Românaşi. Activitatea a fost prezentată de către Preacucernicul Părinte Mateiu Călin Andrei şi a constat în slujba vecerniei oficiată de toţi preoţii parteneri proiectului, într-un recital de cântece şi poezii susţinut de către copiii din grupurile de catehizare a parohiilor şi şcolilor partenere proiectului şi o expoziţie de icoane pictate pe sticlă şi pe lemn de către copiii din instituţiile partenere precum şi o expoziţie de ouă încondeiate şi prelucrate de copiii participanţi la activitate.
La finalul activității s-a desfășurat un concurs de „ciocnit ouă”, la care au participat reprezentanși ai copiilor din parohiile partenere.
A fost prezent și Preacuviosul Părinte Stareţ Arhim. Grichentie Oţelea care a împărtăşit celor prezenţi un cuvânt de învăţătură şi a oferit copiilor prezenţi în biserică daruri.
Activitatea a debutat şi s-a încheiat cu cuvântul Preacucernicului Părinte Silviu Boha, care a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu și grija constantă pentru copii și tinerii din Eparhie, apoi a oferit din partea Preasfinției Sale diplome de merit Preacuviosului Părinte Arh. Grighentie Oțelea și Preacucernicului Părinte Călin Mateiu.
În încheiere a mulțumit partenerilor din proiect și a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect, pentru reușita activităților derulate, menționând totodată colaborarea strânsă dintre școală și biserică.
După activitatea din biserică, în curtea bisericii au avut loc activităţi recreative cu copiii, iar apoi a urmat agapa creştină la casa parohială.

Prof. Pr. Mateiu CălinProiect catehetic „DAR PASCAL”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău, cu ocazia Învierii Domnului, s-a finalizat proiectului catehetic „Dar pascal”, aflat la a treia ediție.
Proiectul s-a derulat în perioada Postului Mare și s-a finalizat în Parohia Borza. Au participat copiii de la grupele de cteheză din localităţile: Creaca, Lupoaia, Borza, Ciglean şi Prodăneşti. După slujba Vecerniei, copiii au sustinut un concert de pricesne cu caracter pascal, apoi toți cei prezenți au participat la concursurile: „Cel mai frumos ou” şi „Cel mai tare ou”.
După aceste momente s-a vernisat expoziţia de icoane pe sticlă, realizate de către elevii Şcolii Gimnaziale Borza. Icoanele au fost expuse spre vânzare, iar din banii obţinuţi, Părintele Cristian Oancea va organiza o excursie cu copiii grupei catehetice Borza.
La final copiii au fost răsplătiţi cu daruri din partea Parohiei Borza.Festivalul de pricesne "Aproape de cer"

Vineri, 5 aprilie 2013, la Catedrala "Înălţarea Domnului" din municipiul Zalău, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului de pricesne "Aproape de cer". Festivalul a fost organizat de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Şcoala Generală "Simion Bărnuţiu" din municipiul Zalău. Au participat peste 200 de copii care au încântat prin frumuseţea, curăţia şi gingăşia lor. La final fiecare învăţătoare şi fiecare copil au fost premiaţi de către Episcopia Sălajului.
Festivalul a făcut parte din acţiunile organizate în cadrul parteneriatului dintre Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj în cadrul programului "Săptămâna altfel".

pr. Gabriel GârdanPragram catehetic dedicat mamei

Joi 7 martie 2013 la ora 17, la Capela Sfântul Ioan Botezătorul din Zalău, sub îndrumarea preacucernicului părinte Avram Ioan, copii de la grupa de cateheză și de la „Liceul de Artă „Ion Sima” din Zalău, pregătiți de către: domnul învățător Pop Chirilă, doamnele profesoare Achim Maria și Ioana Ilea și domnul profesor Stejerean Eugen au sustinut un frumos program artistic dedicat mamei.
La final copiii au fost răsplătiți cu daruri de către organizatori.„COLIND ŞI DAR DIN SUFLET DE COPIL”, Ediția a IV-a

Duminică, 23 decembrie 2013, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea precucernicului părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a preacucernicului părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău, în parohia Creaca s-a desfăşurat a patra ediţie a proiectului „Colind şi dar din suflet de copil”.
La această ediţie au participat copiii de la grupele catehetice ale parohiilor Brebi, Creaca şi Borza. Concertul a debutat prin slujba vecerniei la care au participat preoţii care au însoţit grupele de copii. După slujba vecerniei a urmat un moment special prezentat de către copii de la grădiniţa din cadrul Școlii Gimnaziale „Marcus Aurelius” din Creaca, coordonaţi de doamna educatoare Păcurar Veronica. Ei au prezentat un program de colinde şi poezii dezvoltând tema Naşterii Domnului. În continuare, copiii de la grupele de catehizare au prezentat o serie de colinde tradiţionale precum şi poezii, dar şi lecturi neotestamentare legate de sarbătoarea Naşterii Domnului.
La final, toţi cei 80 de copii prezenţi au fost răsplătiţi cu daruri oferite de Parohia Ortodoxă Creaca.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău1 2 3 4 5 6 7 8 9

www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro