Târnosirea paraclisului de iarnă al Mănăstirii Bobota

Miercuri, 30 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bobota, cu prilejul hramului paraclisului de iarnă al acesteia. Cu această ocazie deosebită, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a paraclisului acestui așezământ monahal, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de părinții slujitori ai mănăstirii. De asemenea, la slujbă au participat numeroși credincioși, care vin aici în fiecare an, pentru a fi părtaşi la bucuria obştii mănăstirii, locașul de cult dovedindu-se a fi neîncăpător pentru aceștia.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la amenajarea paraclisului de iarnă al mănăstirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacuviosului Părinte stareț Mina Pletosu o diplomă de apreciere.

Tot în această zi, Preasfințitul Părinte Petroniu, cel dintâi Ierarh al Episcopiei Sălajului și-a aniversat ziua de naștere.

Situată la granița județelor Sălaj și Satu Mare, mănăstirea a luat ființă în anul 2004, când a fost sfințită și piatra de temelie a acestui așezământ monahal, în data de 13 iunie, de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. La început, lucrările au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean de la Parohia Bobota, iar din anul 2008 au fost preluate de către Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană. În anul 2012 a fost numit egumen al schitului Preacuviosul Părinte Mina Pletosu, care a continuat lucrările începute de predecesorii săi. În anul 2013, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar Preacuviosul Părinte Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.

Biserica mănăstirii adăpostește și mici părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și ale Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Aceste sfinte moaște au fost dăruite mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, cu prilejul unei vizite făcute la acest așezământ monahal. De asemenea, alături de racla cu sfintele moaște se află o altă raclă ce adăpostește un veșmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iași, veșmânt primit prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Între anii 2012-2016 a fost amenajat paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei”. Sub coordonarea Preacuviosului Părinte stareț Mina Pletosu și prin osârdia viețuitorilor mănăstirii au fost realizate următoarele lucrări: în interior, pereții au fost tencuiți și pictați în tehnica frescă, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, s-au montat ușa de acces, iconostasul din lemn de tei, sistemul de încălzire pe calorifere, policandrul și s-a achiziționat mobilierul bisericesc. De asemenea, paraclisul a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Liturghie Arhierească la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Zalău

Duminică, 27 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Iosif-Alin Grad. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul Virgil Brete, urmând ca acesta să fie hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.

După înființarea Episcopiei Sălajului în anul 2008, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Petroniu s-au născut în Municipiul Zalău două noi parohii, pentru a satisface nevoile spirituale ale credincioșilor. Una dintre aceste parohii este cea situată în cartierul Sărmaș. Cel căruia i-a fost încredințată grija ridicării bisericii în această parte a Zalăului a fost Preacucernicul Părinte Ioan Zaha.

Piatra de temelie pentru cea mai nouă biserică din Municipiul Zalău a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Petroniu în data de 6 iunie 2010, în Duminica Sfinților Români, locașul de cult fiind pus sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei. Prin truda și jertfelnicia părintelui paroh Ioan Zaha și a micii comunități din cartierul Sărmaș, locașul de cult a fost ridicat în scurt timp, astfel încât, începând cu Joia Mare din anul 2013, slujbele au început să fie săvârșite în noua biserică. Până atunci, prin bunăvoința unei bune familii de credincioși, slujbele erau oficiate într-o locuință din vecinătatea șantierului bisericii.

În momentul de față, în exterior, locașul de cult este tencuit, iar în interior s-au demarat lucrările de pictură în tehnica frescă. Pentru părintele paroh Ioan Zaha, aceasta este cea de-a doua biserică pe care a ridicat-o din temelie, Preacucernicia Sa mai zidind o biserică și în localitatea Colonia Sighet, unde a activat ca preot, înainte de a primi ascultarea ridicării bisericii în nou înființata parohie din cartierul zălăuan Sărmaș.
Aniversarea a 140 de ani de la înființarea Regimentului 4 Dorobanți „Argeș” și a Brigăzii 4 Mecanizate „Voievodul Gelu”

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, în semn de cinstire a eroilor din Războiul de independență, Primul și al Doilea Război Mondial, precum și a tuturor militarilor care au slujit patria sub faldurile Drapelelor de luptă ale Regimentului 4 Dorobanți „Argeș” (4 Infanterie, 4 Mecanizat) și a Brigăzii 4 Mecanizate ,,Voievodul Gelu”, filiala Sălaj, în cadrul Unității Militare din Zalău a avut loc o întâlnire a cadrelor militare în rezervă și în retragere.

Cu această ocazie deosebită s-a sărbătorit împlinirea a 140 de ani de la înființarea Regimentului 4 Dorobanți „Argeș” și a Brigăzii 4 Mecanizate „Voievodul Gelu”, care în ultima etapă a existenței sale a avut comandamentul dislocat în garnizoana Zalău.

La acest eveniment important în istoria armatei a participat și Preasfințitul Părinte Petroniu, care a oficiat slujba de Te-Deum și a adresat un cuvânt de suflet celor prezenți în sală, cu referire la Biserică și armată, reliefând rolul însemnat jucat de către preoți în armata română.

Actul de naștere al Regimentului 4 Dorobanți „Argeș” îl constituie Decretul nr. 2193 din 26 noiembrie 1876, deși începuturile sale datează din anul 1812, când iau ființă batalioanele Argeș și Muscel în cadrul altor regimente.

Tradițiile de luptă ale Regimentului 4 Dorobanți „Argeș” au fost continuate de Regimentul 4 Infanterie dislocat din 1951 în garnizoana Zalău, care în 1958 devine Regimentul 4 Mecanizat, în octombrie 1974 primește denumirea de „Voievodul Gelu”, iar după două decenii, în aprilie 1994, pe structura acestuia se înființează Brigada 4 Mecanizată ,,Voievodul Gelu”.Liturghie Arhierească la Parohia Bocșița

Luni, 21 noiembrie 2016, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Bocșița, Protopopiatul Zalău, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Ciprian-Vasile Sabou. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul Iosif-Alin Grad, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1349, când apare sub numele de Baxa.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că din secolul al XVIII-lea există o biserică de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, așezată pe dealul ce se ridică deasupra satului.

Datorită faptului că biserica de lemn a devenit neîncăpătoare, după anul 1990 s-a sfințit piatra de temelie pentru noua biserică de zid. Lucrările efectuate la noul locașul de cult s-au desfășurat pe durata mai multor ani, sub coordonarea mai multor preoți, acesta fiind târnosit în luna octombrie a anului 2012.

Cu toate că localitatea este situată în apropierea Municipiului Zalău, în prezent, în satul Bocșița mai trăiesc doar 51 de credincioși.


Liturghie Arhierească la Șimleu Silvaniei

Duminică, 20 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Voivodeni, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Dumitru-Teodor Fiț. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ciprian-Vasile Sabou, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău.

La finalul slujbei, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult și la Complexul social al parohiei.

Sub coordonarea Preacucernicului Părinte paroh Vasile Boșca, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” desfășoară o bogată activitate social-filantropică, majoritatea acestor activități desfășurându-se în cadrul Complexului social al parohiei.

În urmă cu un an, în imediata vecinătate a bisericii a fost inaugurat noul Centru Social Multifuncțional „Filantropia”, construit prin accesarea fondurilor europene, centru care a fost proiectat să asigure asistență unui număr de aproximativ 70 de persoane, copii și tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Astfel, se încearcă crearea unui mediu adecvat pentru activități de învățare, consiliere educațională, recreere, socializare și odihnă, oferindu-se totodată sprijin în efectuarea temelor și asimilarea tehnicilor de învățare cognitivă, precum și servicii de evaluare și consiliere socială și psihologică pentru copil și familie.

În vederea asigurării hranei pentru beneficiarii acestui Centru, cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată prin aceeași linie de finanțare și dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde.

Vizita canonică a Preasfințitului Părinte Petroniu în Spania

În perioada 9-14 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat într-o vizită canonică în Spania, fiind însoțit de către Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și de către Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Eparhiei. Cu acest prilej, duminică, 13 noiembrie 2016, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica românească din Roquetas de Mar, în prezența unui mare număr de credincioși.

Parohia Ortodoxă Română „Botezul Domnului” din Roquetas de Mar, aflată în jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost înființată pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioșilor ortodocși români din provincia Almeria, ajunși aici încă din anul 1996.

Biserica veche a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridioanale, cu ocazia vizitei făcute în Roquetas de Mar, în luna iunie a anului 2008. În data de 23 septembrie 2008, parohia a primit din partea primăriei un teren de 1339 mp, în concesiune, pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, în data de 6 ianuarie 2009, de Bobotează, a fost sfințită piatra de temelie a noului locaş de către Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, lucrările fiind demarate abia în luna noiembrie a anului 2010. Biserica este o construcţie în formă de cruce, aşezată pe piloni de 25 m adâncime, având o turlă principală mare şi două turle mici.Domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, Nutriționist și Diabetolog, la Zalău

Marți, 8 noiembrie 2016, seria de conferințe desfășurate sub genericul „Glasul Bisericii în cetate” a continuat cu o nouă întâlnire. Invitatul Episcopiei Sălajului pentru această zi a fost cunoscutul medic nutriționist și diabetolog Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. Domnia sa a prezentat în fața auditoriului comunicarea cu tema „Alimentație sănătoasă”, subiectul fiind unul de actualitate, întrucât societatea în care trăim este una de consum, axată pe optimizarea condițiilor de trai, prin oferirea unei palete diversificate de alimente, care de foarte multe ori pot deveni nocive pentru viața umană.

În acest context, domnul profesor a făcut o prezentare structurală a regimului alimentar corect și eficient, menționând produsele alimentare benefice menținerii unei stări de sănătate prospere și trăgând în același timp un semnal de alarmă vizavi de consumul tot mai evident al produselor alimentare dăunătoare sănătății. De asemenea, domnul doctor a prezentat celor de față o dietă echilibrată și adecvată stilului de viață sănătos, oferind sfaturi și indicații medicale, pe baza cărora se pot eluda anumite probleme grave de sănătate.

În cadrul conferinței, domnul profesor a subliniat și faptul că orice aliment consumat într-un mod irațional devine nesănătos, motiv pentru care este foarte important ca oamenii să fie informați cu privire la cum să mănânce sănătos. În continuare, domnul doctor Nicolae Hâncu a vorbit despre piramida alimentară, despre importanța activității fizice regulate și despre respectarea meselor zilnice, prezentând în paralel și consecințele nefaste ale alimentației nesănătoase.

Partea a doua a conferinței a fost dedicată întrebărilor venite din sală, întrebări cărora domnia sa a încercat să le răspundă cât mai convingător. Astfel, au fost aduse în discuție teme legate de colesterol, diabet, suplimente nutritive și cure de slăbire prin metode intensive.

Domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca, promoția 1963. Obține titlul de doctor în medicină în anul 1971, iar începând cu anul 1988 profesează ca medic primar în probleme de diabet, nutriție și boli metabolice. Între anii 1988-2009 este șeful Secţiei de diabet, nutriţie, boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj-Napoca. În perioada 1995-2009 este profesor şi şeful Catedrei de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, urmând ca în continuare să rămână profesor consultant al aceleași Universităţi. Din anul 2006 devine Preşedintele Policlinicii Regina Maria din Cluj-Napoca, unde își desfășoară activitatea și în prezent. De asemenea, este autor şi co-autor a peste 300 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, a 19 monografii sau tratate și colaborator la 16 cărţi, iar din anul 2011, membru de onoare al Academiei Române.


Liturghie Arhierească la Parohia Treznea

Duminică, 6 noiembrie 2016, credincioșii Parohiei Treznea au îmbrăcat straie de sărbătoare, fiind prezenți în număr mare la biserica satului. Bucuria a fost dată de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Petroniu, prilej cu care a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Alături de Preasfinția Sa au slujit pe lângă părintele paroh Ionuț Știrb și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural și Preacucernicul Părinte Cristian Oancea, inspectorul financiar-contabil al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Dumitru-Teodor Fiț, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Voivodeni, din Protopopiatul Zalău.

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate între anii 2012-2016.

Localitatea Treznea, situată la poalele Meseșului, la doar 15 km de Zalău, este o așezare veche, denotată arheologic încă din neolitic.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1440, când apare sub numele de Ewrdekwth. Denumirea de Treznea derivă de la o casă ce se afla în pădurea dinspre Ciumărna, care a fost trăsnită.

De trecutul parohiei se leagă existența a două mănăstiri. Prima este menționată într-un inventar al mănăstirilor de la Mănăstirea ,,Sfânta Treime din Blaj", iar dintr-o scrisoare a episcopului Petru Pavel Aron, reprodusă de Augustin Bunea în „Episcopii Petru Paul Aaron și Dionisiu Novacovici”, aflăm date despre cea de-a doua mănăstire. Astfel, ,,mănăstirea era așezată pe ruinele care străjuiau valul roman ce trecea prin partea locului. Ruinele acestei mănăstiri au adăpostit călugări ce se ocupau cu învățatul copilașilor”. Mănăstirea a fost arsă din ordinul generalului Bucov.

Actuala biserică parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este construită în anul 1872, de meșteri anonimi, pe locul unde înainte a fost o bisericuță de lemn. Arhitectura bisericii este cea consacrată în zonă, sub formă de navă. Este zidită sub îndrumarea preotului Iradion Labo, prin jertfa credincioșilor din această parohie. În anul 1927, locașul de cult este renovat în urma unor degradări severe, iar în anul 1928, sfințit de către episcopul Nicolae al Clujului. Alte lucrări de renovare ale bisericii se vor efectua între anii 1980-1985, sub păstorirea părintelui Ioan Avram, când se înfrumusețează biserica cu pictură în tehnica frescă, executată de către pictorul Nicolae Hilchi. Ultima renovare majoră are loc în decursul anului 2007, prin strădania Preacucernicului Părinte Trandafir Vid.

Începând cu anul 2011, Preacucernicul Părinte Ionuț Știrb a fost numit preot al Parohiei Treznea, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult și renovarea casei parohiale.


Slujba înmormântării ÎPS Justinian Chira

Un sobor numeros de ierarhi, sute de preoți și câteva mii de credincioși au venit astăzi, 3 noiembrie 2016, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, să îşi ia rămas bun de la Arhiepiscopul Justinian. Între aceștia a fost prezent și Chiriarhul nostru, Preasfințitul Părinte Petroniu.

Slujba de înmormântare a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească. La finalul prohodului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Astfel, Patriarhul României a evidențiat bogata misiune a Înaltpreasfințitului Părinte Justinian în slujba Bisericii, în anii săi de slujire arhierească.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului și locțiitor de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, a evidențiat câteva dintre calitățile Arhiepiscopului Justinian, pentru care nu va fi uitat nici după moarte.

Mesaje au fost transmise și din partea Președinției și Guvernului României prin consilierul prezidential, Sergiu Nistor și secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, ultimul omagiu fiind adus de către Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După rostirea cuvintelor de rămas bun, soborul de ierarhi, preoți și diaconi, împreună cu toți credincioșii prezenți, au înconjurat Catedrala Episcopală, cu sicriul Părintelui Arhiepiscop Justinian.

În continuare, trupul ierarhului a fost transportat către mănăstirea de metanie, „Sfânta Ana” - Rohia, unde va fi așezat în locul de veci, pe care și l-a pregătit chiar la poarta mănăstirii.

www.basilica.roResfințirea bisericii din Parohia Chendrea

În duminica a XXII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Chendrea, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Dan-Marian Uță, în semn de apreciere a eforturilor depuse de către acesta la înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Chendrea este așezat în partea de sud-est a județului Sălaj, de-a lungul văii Almaș, pe o lungime de aproximativ 2 km.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1350, când satul apare sub numele de Kendurmezeu.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că până în data de 20 iunie 1957, în Chendrea a existat o biserică de lemn, care a fost demolată cu aprobarea conducerii Raionului Jibou. În acest context, în ziua de 10 octombrie 1958 s-a aprobat un proiect cu nr. 387/3427, care conținea autorizația de construcție pentru o nouă biserică în Chendrea. Astfel, între anii 1958-1964 s-a zidit biserica în stil bizantin, sub formă de cruce și s-a construit acoperișul.

Începând cu anul 2007, Preacucernicul Părinte Dan-Marian Uță a fost numit preot al Parohiei Chendrea, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, în interior, biserica a fost tencuită și pictată în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, s-a refăcut integral instalația electrică, s-au montat candelabrele și aplicele, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare și s-a confecționat iconostasul din lemn de tei și mobilierul bisericesc. În exterior, fundația locașului de cult a fost consolidată, pereții au fost revopsiți cu vopsea lavabilă, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, aleea de acces a fost placată cu dale din beton, s-au construit gardul și poarta de acces și a fost amenajat un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro