Resfințirea bisericii din Parohia Chendrea

În duminica a XXII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Chendrea, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Dan-Marian Uță, în semn de apreciere a eforturilor depuse de către acesta la înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Chendrea este așezat în partea de sud-est a județului Sălaj, de-a lungul văii Almaș, pe o lungime de aproximativ 2 km.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1350, când satul apare sub numele de Kendurmezeu.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că până în data de 20 iunie 1957, în Chendrea a existat o biserică de lemn, care a fost demolată cu aprobarea conducerii Raionului Jibou. În acest context, în ziua de 10 octombrie 1958 s-a aprobat un proiect cu nr. 387/3427, care conținea autorizația de construcție pentru o nouă biserică în Chendrea. Astfel, între anii 1958-1964 s-a zidit biserica în stil bizantin, sub formă de cruce și s-a construit acoperișul.

Începând cu anul 2007, Preacucernicul Părinte Dan-Marian Uță a fost numit preot al Parohiei Chendrea, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, în interior, biserica a fost tencuită și pictată în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, s-a refăcut integral instalația electrică, s-au montat candelabrele și aplicele, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare și s-a confecționat iconostasul din lemn de tei și mobilierul bisericesc. În exterior, fundația locașului de cult a fost consolidată, pereții au fost revopsiți cu vopsea lavabilă, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, aleea de acces a fost placată cu dale din beton, s-au construit gardul și poarta de acces și a fost amenajat un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – Ocrotitorul Bucureştilor, la Patriarhie

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi, 27 octombrie, pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Cu acest prilej deosebit, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au slujit următorii ierarhi:
Înaltpreasfinţitul Părinte Gabriel, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia;
Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse;
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal;
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi;
Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor;
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului;
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei;
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei
Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei;
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului;
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii;
Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului;
Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei;
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei;
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei;
Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande;
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal;
Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal;
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor;
Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei,
Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului,
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului;
Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi,
Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului,
Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel a mulțumit celor doi ierarhi străini invitați, Înaltpreasfințitului Părinte Gabriel, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia și Înaltpreasfinţitului Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, pentru prezența la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit ierarhilor slujitori, instituţiilor care s-au implicat în organizarea hramului şi i-a felicitat pe toți pelerinii care au venit și anul acesta la hramul Catedralei Patriarhale.

www.basilica.roMesaj de consolare şi comuniune la un an de la tragedia din Clubul Colectiv

La un an de la trecerea la cele veșnice a celor 64 de victime ale incendiului de la Clubul Colectiv din Bucureşti, în numele ierarhilor, clericilor și credincioșilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române, adresăm un cuvânt părintesc de consolare şi comuniune în rugăciune familiilor şi tuturor celor care îi plâng pe cei dragi, decedați în incendiul din Clubul Colectiv.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții, să odihnească împreună cu drepții sufletele celor decedați în lumina şi pacea Împărăției lui Dumnezeu.

Totodată, mulţumim tuturor celor ce imediat după tragicul eveniment din 30 octombrie 2015 au ajutat, cu rugăciunea şi cu fapta, familiile îndoliate şi pe cei răniți (arși). În mod deosebit, mulțumim eparhiilor care au ajutat financiar fiecare familie îndoliată în etape diferite (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Clujului şi Arhiepiscopia Dunării de Jos), preoţilor de caritate din spitale, preoţilor duhovnici care au consolat pe cei îndoliați şi au îndrumat spiritual pe cei răniți, precum şi tuturor credincioșilor mireni milostivi, medici, asistenți şi donatori de sânge, care au arătat compasiune cu cei îndoliați şi solidaritate cu cei răniți.

Rugăciunile de pomenire a celor decedați în incendiul de la Clubul Colectiv sunt binefacere spirituală pentru sufletele acestora, dar şi consolare pentru familiile lor îndoliate, deoarece iubirea izvorâtă din credinţă şi rugăciune este mai tare decât moartea (cf. Ioan 11, 25). Pe lângă pomenirile anterioare, şi acum, la împlinirea unui an de la tragicul eveniment din 30 octombrie 2015, Biserica săvârșește slujbe de pomenire a celor decedați atunci, sporind astfel, prin rugăciune şi prin fapte de milostenie, comuniunea de iubire frățească şi solidaritate umană cu cei îndoliați şi cu cei suferinzi în urma tragicului eveniment.

Încredințați că în momentele de grea încercare din viaţa comunității rugăciunea trebuie unită cu fapta milostivă, precum în momentele grele ale tragicului eveniment de atunci, tot așa şi acum reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii alor oameni grav bolnavi, participând mai intens la campania „Donează sânge, salvează o viață” inițiată de Patriarhia Română şi aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

Cu părintești sentimente de comuniune și binecuvântări pentru familiile îndoliate şi pentru cei aflați în suferință ca urmare a incendiului de la Clubul Colectiv,


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneResfințirea bisericii din localitatea Sutor

Duminica a XXIII-a după Rusalii a constituit pentru credincioșii filiei Sutor, Parohia Sâncraiu Almașului, Protopopiatul Zalău, un moment de aleasă bucurie, deoarece l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Petroniu. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Sorin Balint o diplomă de apreciere. La rândul său, acesta a dăruit Preasfinției Sale o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Sutor este aşezat în partea de sud a judeţului Sălaj, în apropierea graniţei cu judeţul Cluj și aparține din punct de vedere administrativ de comuna Zimbor.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1435, când satul apare sub numele de Zutor.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că actuala biserică de zid, cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost construită între anii 1902-1905, în timpul păstoririi preotului Vasile Mocan. În urma avariilor severe, suferite în anul 1970, între anii 1974-1975, biserica, cu excepția turnului, a fost rezidită, iar în anul 1976, sfinţită de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

În timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Iosif Lucaci biserica a fost pictată, motiv pentru care, în anul 2003 lucrările au fost binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei și Sălajului.

Din anul 2009, noul paroh al comunității din Sutor este Preacucernicul Părinte Sorin Balint, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, în interiorul locaşului de cult pictura a fost recondiționată parțial, s-au revopsit Sfânta Masă și interiorul iconostasului, pardoseala din Sfântul Altar și naos a fost înlocuită cu parchet laminat, pronaosul a fost placat cu gresie, s-au montat policandrul și aplicele pentru iluminat și s-a schimbat instalația electrică de pe iconostas. În exterior, fundația bisericii a fost tencuită, s-au vopsit geamurile, scările de acces au fost placate cu gresie, s-au montat jgheaburile și burlanele, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, gardul împrejmuitor a fost vopsit, iar troița recondiționată. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România la Zalău

Începând cu seara zilei de joi, 20 octombrie 2016, în sala ,,Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj din Zalău, s-a reluat seria de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de către Episcopia Sălajului, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, auditoriul a avut privilegiul de a avea ca invitat de seamă pe Doamna Dana-Cristina Gîrbovan, Judecător la Curtea de Apel Cluj şi Preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Domnia sa a susținut conferința cu tema ,,Nevoia oamenilor de lege. Perspective biblice şi laice”, subiect care a stârnit interesul celor prezenți în sală, prin faptul că Doamna Judecător a îmbinat într-un mod ingenios textele scripturistice cu cele juridice, accentuând în mod deosebit ideea că majoritatea principiilor legislative își au fundamentul în Sfânta Scriptură.

Astfel, în primă instanță, Doamna Judecător a vorbit despre lege și pedeapsa instituită imediat după crearea lumii, pornind de la celebrul pasaj din cartea Facerii, cu privire la căderea omului în păcat, fragment care surprinde foarte bine această legătură sinergică dintre fapta săvârșită, responsabilitatea asumării greșelii și mai ales aplicarea pedepsei, care, potrivit principiilor dreptului roman și civil, nu trebuie să depășească în gravitate fapta. După ce a oferit o definiție a legii din perspectivă juridică, Doamna Judecător a subliniat nevoia de lege, arătând faptul că dacă o societate nu ar avea legi și fiecare individ ar face ceea ce dorește, s-ar ajunge în mod evident la anarhie. În acest sens, încălcarea unei singure legi are efect asupra persoanei, asupra relațiilor interpersonale dintre acestea sau altfel spus, asupra întregii societăți.

În continuare, Domnia sa a prezentat câteva idei cu referire la condamnarea în masă, pedeapsa colectivă din Vechiul Testament, oferind drept exemplu potopul lui Noe, generat de un rău cvasiunanim, respectiv înmulțirea nedreptății oamenilor. În urma potopului, ideea necesității legii va fi dezvoltată ca și o condiție a libertății, astfel încât suma porțiunilor de libertate sacrificate de fiecare pentru binele său, constituie suveranitatea unui popor. De asemenea, Domnia sa a vorbit și despre legile cuprinse în Decalog, despre Legea talionului, despre rolul judecătorului și al instanțelor de judecată menționate în cartea Judecători, subliniind faptul că separarea puterilor în stat și principiile după care se ghidează și astăzi forurile de judecată existau încă din perioada veterotestamentară și s-au perpetuat până în contemporaneitate, prin intermediul educației. Astfel, preceptele biblice și cercetarea teologică au contribuit la dezvoltarea legilor și a dreptului civil și penal.

La finalul prelegerii, Doamna Judecător a arătat că perspectiva asupra Legii s-a schimbat odată cu venirea Mântuitorului Hristos în lume, când aplicarea pedepsei avea rolul de a corecta anumite carențe și de a îmbunătăți viața societății. Îndepărtarea de spiritul Legii împietrește inimile oamenilor, iar cel care nu crede în Lege nu poate oferi mai departe valorile ei, celor chemați să fie învățați despre Lege. Regula de aur după care ar trebui să se ghideze fiecare judecător ar fi aceea că, acesta are datoria de a judeca ,,încet”, adică de a analiza situațiile conflictuale cu atenție sporită și mai ales de a oferi cele mai eficiente soluții, prin intermediul cărora să fie suprimate disensiunile dintre oameni.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor venite din sală, întrebări la care Doamna Judecător Dana-Cristina Gîrbovan a răspuns cu obiectivitate, captivând auditoriul.

Doamna Judecător este absolventă a Facultății de Drept, din cadrul Universității ,,Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, promoția 2000, fiind licențiată în științe juridice, în anul 2001 devenind și absolventă a Institutului Naţional al Magistraturii. În perioada 2001-2003 a activat ca Preparator universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Vasile Goldiş, iar între anii 2003-2005 urmează cursurile masterale ale Facultății de Drept, a Universității din Oradea, specializându-se în dreptul comunitar. În ceea ce privește experiența profesională, trecem în revistă faptul că Doamna Dana-Cristina Gîrbovan a fost Judecător stagiar la Judecătoria Zalău și Judecător la Judecătoria Oradea și la Tribunalul Bihor. În momentul de față, Domnia sa este Judecător la Curtea de Apel Cluj.


Sinaxă monahală în Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

În după amiaza zilei de 18 octombrie 2016, la Mănăstirea Scărișoara din Episcopia Maramureșului și Sătmarului s-a desfășurat Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Miercuri, 19 octombrie 2016, la Mănăstirea Scărișoara a avut loc sinaxa stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor din mănăstirile Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. La această întâlnire au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și exarhii, stareții, starețele și duhovnicii din eparhiile Mitropoliei.

Lucrările sinaxei au debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte și Mitropolit Andrei, în biserica Mănăstirii Scărișoara, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Slujba Dumnezeieștii Liturghii a fost urmată de sinaxa propriu-zisă, în contextul căreia au fost dezbătute aspecte duhovniceşti şi administrative curente, metode prin care vetrele monahale pot și trebuie să rămână faruri luminoase pentru orientarea spirituală a lumii, precum și probleme de actualitate, ce afectează într-o formă sau alta mănăstirile din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În cadrul acestei întâlniri, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, a prezentat un referat cu titlul „Locul și importanța monahismului în comunitatea eclesială și aportul la misiunea Bisericii în lume”.

După susținerea referatului, Preasfințitul Părinte Petroniu a adresat un cuvânt sintetizator cu referire la vulnerabilitățile vieții monahale, menționând faptul că marea majoritate a tinerilor de astăzi nu sunt interesați să intre în monahism.

La final, au avut loc discuții pe diverse teme de contemporaneitate din viața bisericească precum, prezența credincioșilor la slujbele mănăstirești, importanța citirii Sfintei Scripturi în viața creștinilor și implicarea mult mai tenace a acestora în acțiuni misionare și filantropice. De asemenea, au fost aduse și unele lămuriri cu privire la Sinodul din Creta și anumite atitudini antiecumeniste, accentuându-se ideea ascultării de ierarhi.
Conferința preoțească de toamnă în Episcopia Sălajului

Marți, 18 octombrie 2016, a fost o zi plină de evenimente la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău. Astfel, ziua a debutat cu ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, eveniment care s-a desfășurat în sala de conferințe situată la demisolul Catedralei.

În continuare, a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă, a preoților din Episcopia Sălajului. Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Cristian-Ovidiu Crișan, de la Parohia ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Șimleu Silvaniei. Subiectul dezbătut a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Astfel, titlul prelegerii a fost „Sfântul Antim Ivireanul (1650-1716) - Părinte pentru români și Martir pentru Hristos”.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Gheorghe Longodor, preot coslujitor la biserica cu hramurile ,,Sfântul Proroc Daniel” și ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou, Diploma ,,Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată.

De asemenea, a avut loc lansarea cărții ,,Comorile Sfintelor Scripturi. Vechiul Testament” a Precucernicului Părinte Ovidiu-Cristian Toma, preot paroh la Parohia Criștelec. Lucrarea, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu și publicată la Editura Episcopiei Sălajului ,,Credință și viață în Hristos”, cuprinde citate scripturistice structurate pe diferite teme, cartea fiind de un real folos atât pentru preoți, cât și pentru cei interesați de studiul Sfintelor Scripturi, în identificarea versetelor care să-i ajute în aprofundarea anumitor învățături biblice. De altfel, cartea s-a născut din dorința autorului de a găsi cu ușurință învățături din Sfânta Scriptură, care să-l ajute în pastorație.

În cele din urmă, în același cadru, a fost vernisată o expoziție de carte bisericească veche. Astfel, au fost expuse mai multe cărți de patrimoniu aflate în custodia Catedralei Episcopale din Zalău, care gestionează de altfel, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă al Județului Sălaj, peste 800 de obiecte de patrimoniu.
Zi de sărbătoare în Parohia Sorușa-Uileac

În duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sorușa-Uileac, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Constantin-Ciprian Marincaș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult.

Localitatea Soruşa a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1448, când era cunoscută sub numele de Zoros.

Până în anul 1930, satul Soruşa a apărut ca teritoriu vechi al localităţii Mălădia, amplasată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj. Din punct de vedere administrativ, Sorușa aparţine de comuna Măerişte.

Comunitatea din Sorușa-Uileac s-a închegat ca parohie în anul 2008, când credincioșii ortodocşi din zona numită Soruşa, a localităţii Mălădia, datorită distanței mari față de biserica Parohiei Mălădia, și-au zidit o biserică între anii 2005 – 2007, acestora adăugându-li-se ulterior și credincioșii din Uileacu-Şimleului. Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

Locașul de cult a fost zidit în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Claudiu-Ionuț Furdui, care slujea în paralel și în Sorușa, fiind finalizat în anul 2007. În data de 4 noiembrie 2007, Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, a sfinţit biserica.

Primul preot paroh al Parohiei Sorușa-Uileac a fost Preacucernicul Părinte Sorin-Vasile Neaga, care a păstorit parohia între anii 2008 - 2010. Din luna decembrie a anului 2010, noul paroh al comunității din Sorușa-Uileac este Preacucernicul Părinte Constantin-Ciprian Marincaș. Preacucernicia sa împreună cu puținii credincioși ai parohiei, au realizat unele lucrări de înnoire ale locașului de cult. Astfel, în interior, pereții bisericii au fost pregătiți pentru pictură, s-a extins absida Sfântului Altar, a fost construită și vopsită sacristia, s-au montat geamurile și ușa de acces, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, iconostasul a fost înnoit. În exterior, locaşul de cult a fost izolat și tencuit cu tencuială minerală, s-au vopsit clopotnița, balustradele și gardul exterior și s-a construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iași

Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării au participat vineri, 14 octombrie 2016, la Sfânta Liturghie prilejuită de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat aproximativ 15000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe trei kilometri, alte mii de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, înconjurat de un sobor de peste 25 de ierarhi din ţară şi străinătate, între aceștia fiind prezent și Chiriarhul nostru, Preasfințitul Părinte Petroniu.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Sanctus, dirijat de Mirel Nechita.

După prima parte a Dumnezeieștii Liturghii și citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, a rostit un cuvânt de învățătură.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a dat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, care a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, cinci familii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și din Republica Moldova, care au fost binecuvântate de Dumnezeu cu mulți copii, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, Crucea Moldavă pentru mireni.

www.basilica.roLiturghie Arhierească la Parohia Mineu

Duminică, 9 octombrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mineu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a sfințit și iconostasul bisericii, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.

Pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Preacucernicul Părinte paroh Florin Ardelean.

Satul Mineu este așezat în partea de Nord a județului Sălaj, în apropierea graniței ce desparte județul Satu Mare de județul Maramureș, fiind o localitate alcătuită din români și maghiari.

Prima atestare documentară a localităţii provine din secolul al XIII-lea, când satul apare sub numele de Sandra.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în secolul al XVII-lea s-a edificat o bisericuță din lemn, care astăzi nu mai există, deoarece a fost demolată. Lemnul rezultat din demolarea acesteia a fost folosit la construcția noii biserici de piatră, finalizată în mare parte în anul 1938.

Din anul 2012, noul paroh al comunității din Mineu este Preacucernicul Părinte Florin Ardelean. Încă de la început, Preacucernicia sa, ajutat de puținii credincioși ai parohiei, a purces la efectuarea unor lucrări de înnoire la locașul de cult. Astfel, iconostasul a fost îmbrăcat în foiță de aur, fiind înlocuite și icoanele, s-au montat uși noi și a fost făcut sistemul de încălzire pe radiatoare electrice. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro