Vizita Rectorului Fundației Diakonia din Neuendettelsau în Episcopia Sălajului

Miercuri, 5 octombrie 2016, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc o întîlnire între Domnul Mathias Hartmann, Rectorul Fundației Diakonia din Neuendettelsau, Germania și Preasfințitul Părinte Petroniu.

În această vizită, Domnul Rector a fost însoțit de către Preacucernicul Părinte Lucian Boloș, director în cadrul Fundației Diakonia. La întâlnire au participat și Precucernicii Părinți consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Vizita se înscrie în seria întâlnirilor dintre reprezentanți ai Episcopiei Sălajului şi una din cele mai importante structuri social-filantropice din Germania, această fundație sprijinind de-a lungul timpului mai multe activităţi şi proiecte sociale derulate în cadrul Eparhiei noastre.

Cu această ocazie a fost evaluat stadiul cooperării dintre Episcopia Sălajului și Fundația Diakonia și s-au discutat priorităţile şi coordonatele pe baza cărora se vor dezvolta și consolida în continuare relaţiile dintre cele două instituţii.Resfințirea bisericii din Parohia Fetindia

În duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fetindia, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Adrian Crăciunaș o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc, precum și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1549, când satul apare sub numele de Gurzofalva.

Situat la 10 kilometri de Municipiul Zalău, la poalele Munților Meseș, satul Fetindia este o veche vatră românească, care aparține din punct de vedere administrativ de comuna Meseșenii de Jos. În conscripția anului 1773, localitatea apare ca parohie de sine stătătoare. Lucrările la biserica actuală a satului au început în anul 1894. Aceasta este construită din piatră până la nivelul inferior al geamurilor, în continuare fiind zidită din cărămidă, în stil navă, având un singur turn clopotniță.

Reabilitarea locașului de cult a demarat în anul 2012, fiind realizate următoarele lucrări: în interiorul bisericii au fost montate sistemul de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, s-a refăcut instalația electrică, podul bisericii și stâlpii de susținere au fost împodobiți cu sculptură executată în lemn de tei, au fost confecționate stranele, s-a achiziționat un suport pentru o icoană, a fost înlocuit sistemul de acționare al clopotelor, geamurile au fost împodobite cu vitralii, iar intrarea în podul bisericii a fost placată cu gresie. În exterior, locaşul de cult a fost tencuit în terasit, turnul și acoperișul au fost consolidate și revopsite, terasa din fața bisericii a fost acoperită cu gresie, gardul de împrejmuire al locașului de cult a fost vopsit, s-au construit două clădiri anexe, pentru centrala termică și pentru depozitarea lemnelor. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


PS Petroniu prezent la manifestările închinate Sfântului Antim Ivireanul de la Râmnicu-Vâlcea

În perioada 27-29 septembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu a participat alături de alți ierarhi la manifestările religioase dedicate Sfântului Antim Ivireanul, din Arhiepiscopia Râmnicului.
Astfel, în seara zilei de 27 septembrie, la Râmnicu-Vâlcea, delegațiile Patriarhiilor României, Antiohiei și Georgiei au fost întâmpinate la Catedrala Arhiepiscopală de către ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei și de către ierarhii prezenți la această sărbătoare, împreună cu autoritățile locale și numeroși credincioși veniți din toată țara în pelerinaj. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat o slujbă de Te-Deum și un Polihroniu.

Miercuri, 28 septembrie, ierarhii, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, Mitropolitul Ioan de Rustavi (reprezentantul Patriarhiei Georgiei), au sfințit biserica Mănăstirii Antim din oraşul Râmnicu-Vâlcea. În continuare, a fost săvîrșită Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia a fost proclamată canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu (canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016). Noua biserică a primit hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul au continuat și în după amiaza zilei de 28 septembrie, când, la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din oraș, a avut loc concertul intitulat „Către Tine Doamne”. Evenimentul muzical a fost susţinut de Corul Academic „Euphonia”, dirijat de Mihail Ștefănescu.

Joi, 29 septembrie, ierarhii prezenți au vizitat mănăstirile vâlcene Hurezi și Bistrița.

www.basilica.roVizita Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, în Episcopia Sălajului

În perioada 23-26 septembrie 2016, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Finlanda, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, a făcut o vizită în Episcopia Sălajului.

În ziua de sâmbătă, 24 septembrie 2016, Înaltpreasfinția Sa, alături de Preasfințitul Părinte Petroniu, a vizitat mai multe biserici din Protopopiatul Zalău. Astfel, au fost vizitate bisericile din localitățile Gârceiu, Dobrin, Cehu Silvaniei, Poiana, Mineu și Bulgari. Cei doi ierarhi au fost întâmpinați de către preoții și credincioșii acestor parohii cu flori, pâine și sare.

Duminică, 25 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a asistat la slujba Sfintei Liturghii săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău, unde, la finalul acesteia, a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ionuț Pop o cruce pectorală și o diplomă de apreciere.

Vizita delegației finlandeze în Episcopia Sălajului s-a încheiat luni, 26 septembrie 2016.Zi de sărbătoare la biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău

Duminică, 25 septembrie 2016, credincioșii Parohiei ,,Sfântul Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La slujbă a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, Finlanda, care se află pentru câteva zile într-o vizită în Episcopia Sălajului.

Solemnitatea zilei a fost dată și de faptul că Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe seama bisericii ,,Sfântul Nicolae”, pe tânărul teolog Bogdan-Alin Fluieraș.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată, urându-i ani îndelungați, întrucât Preacucernicia Sa își sărbătorește pe data de 26 septembrie ziua de naștere. În continuare, ca semn al prețuirii față de Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a acordat Preacucerniciei Sale o cruce pectorală și o diplomă de apreciere.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a oferit Preasfințitului Părinte Petroniu un engolpion. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie o icoană.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În oraşul Zalău, în anul 1990 existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cea mai apropiată biserică, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii - pe strada 22 decembrie 1989 şi una în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-au fost încredinţate Preacucernicului Părinte Ionuţ Pop. Biserica Sfântul Nicolae din Zalău este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui locaș de cult fiind sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, sfinte moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, locașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.
Resfințirea bisericii din Parohia Băbeni

În duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Băbeni, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. Evenimentul a fost cu atât mai înălțător, cu cât anul acesta se împlinesc 140 de ani de la ridicarea bisericii, care a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înnoirea și înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc, precum și tuturor celor care s-au implicat în mod special în efectuarea lucrărilor de înnoire a locașului de cult.

Satul Băbeni a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1377, sub numele de Baba. Numele localităţii provine de la un cneaz român pe nume Baba. Cuvântul baba este de origine slavă, din care a derivat cuvântul românesc babă. Terminaţia numelui satului, în -eni, este de origine românească, numele localităţii însemnând astfel „urmaşii lui Baba”.

În ceea ce privește viața bisericească de aici, amintim faptul că înainte de construirea actualei biserici, exista o bisericuță de lemn în curtea căreia se afla și un cimitir, aceasta fiind dărâmată odată cu construirea actualului locaș de cult. Acesta, cu toate că a fost zidit între anii 1873-1876, nu a fost târnosit decât abia în anul 1927. În anul 1978, sub păstorirea preotului Liviu Pop, biserica din Băbeni a fost resfințită de către episcopul Vasile Coman. Începând cu anul 1991, Preacucernicul Părinte Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim a fost numit preot al Parohiei Băbeni, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult, motiv pentru care în data de 22 august 1999 s-a făcut resfințirea bisericii de către episcopul Oradiei, Ioan Mihălțan.

Între anii 2000-2016 au fost efectuate alte lucrări de înfrumusuțare ale bisericii. Astfel, în interiorul locaşului de cult pictura a fost recondiționată parțial, pardoseala a fost schimbată și acoperită cu mochetă, a fost montat sistemul de încălzire pe calorifere, baza pereților a fost îmbrăcată cu lambriuri și au fost înlocuite geamurile. În exterior, biserica a fost vopsită, tabla de pe acoperiș a fost schimbată și vopsită, s-au înlocuit jgheaburile, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, a fost ridicat gardul de împrejmuire al locașului de cult și s-a construit o clădire anexă pentru centrala termică. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Hirotonia noului preot pentru Parohia Hereclean

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci din acest an va rămâne pentru multă vreme vie în memoria credincioșilor din Parohia Hereclean, pentru că aceasta a fost ziua în care Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit pe noul preot paroh al comunității. Ierarhul a fost întâmpinat în fața locașului de cult de către primarul comunei Hereclean și de către un impresionant sobor de preoți și diaconi. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea locașului de cult. La eveniment, pe lângă credincioșii satului, au participat și numeroase oficialități județene și locale. La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitate, pe Preacucernicul Părinte Arhidiacon Andrei Urs, evenimentul având o încărcătură emoțională deosebită, părintele Andrei fiind diaconul Preasfințitului Părinte Petroniu vreme de opt ani, de la începuturile Episcopiei Sălajului.

Tot cu acest prilej, după rostirea cuvântărilor de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat și lucrările de modernizare efectuate la căminul cultural din localitate.

Situat la 10 kilometri de Municipiul Zalău, satul Hereclean a fost atestat documentar pentru prima dată la anul 1415, însă mărturiile arheologice arată că vechimea locuirii acestei vetre pătrunde mult mai mult în negurile istoriei. Satul Hereclean este cunoscut în mod special datorită luptei date la 3 august 1601, de către oștile domnitorului Mihai Viteazul, sub care s-a făcut prima unire a românilor, împotriva lui Sigismund Bathory, luptă ce a avut loc pe dealul Guruslăului, din apropierea satului.

În ceea ce privește viața bisericească din această parohie, amintim faptul că lucrările de ridicare a bisericii actuale a satului au început în anul 1948, însă din cauza instabilității economice din acea perioadă, construirea locașului de cult a stagnat în mai multe rânduri, așa încât acestea s-au derulat pe parcursul a 19 ani, până în anul 1967. Târnosirea bisericii s-a făcut în același an, la 12 noiembrie, de către Preasfințitul Părinte Valerian Zaharia, împreună cu un sobor de 16 preoți, biserica primind ca ocrotitor pe Sfântul Nichita Romanul. Clopotele s-au cumpărat în anul 1970 de la București, acestea fiind sfințite de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci Episcop al Aradului și administrator interimar al Episcopiei Oradiei.Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Liceul Ortodox din Zalău

Luni, 12 septembrie 2016, cu ocazia începutului de an școlar, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Liceul Ortodox ,,Sfântul Nicolae” din Zalău. Preasfinția Sa a fost primit cu multă emoție și căldură de către copiii și dascălii acestei școli, mulți dintre ei oferindu-i buchete de flori, exprimându-și în felul acesta bucuria pe care le-a făcut-o prin prezența Preasfinției Sale în mijlocul lor. În continuare, Preasfinția Sa a asistat la slujba de Te-Deum, care a fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Petru Brisc, directorul spiritual al liceului, în capela școlii, la slujbă participând pe lânga cadrele didactice și elevii acestei unități de învățământ și numeroși părinți și bunici, care au retrăit alături de copiii și nepoții lor duioșia primei zile de școală.

După săvârșirea slujbei de Te-Deum, a urmat festivitatea de deschidere a noului an școlar, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a Doamnei Claudia Boha, Inspectorul Școlar pentru disciplina Religie Ortodoxă, care le-au urat elevilor bun venit și un an plin de realizări atât pe plan școlar, cât și pe plan duhovnicesc. De asemenea, Preasfinția Sa și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, pentru faptul că au format pe băncile acestei școli numeroase generații de preoți vrednici, exemple de urmat și pentru elevii de astăzi.

În momentul de față, pe lângă clasele cu profil vocațional de nivel liceal, în cadrul școlii funcționează și clasele de învățământ primar, precum și clasele a V-a și a VI-a, din învățământul gimnazial.

Târnosirea bisericii din Parohia Lazuri

În duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii Parohiei Lazuri au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea locașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Radu Ember, în semn de apreciere a efortului și a activității rodnice depuse de către acesta în ogorul Bisericii lui Hristos. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult.

Din punct de vedere geografic, satul Lazuri este situat în partea de Nord-Vest a județului Sălaj, pe dealurile nordice care coboară în prelungirea Munților Plopișului, la o altitudine de aproximativ 245 m. Localitatea Lazuri este atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1481, când satul apare sub numele de „villa olachalis Wywagas”, aparținând cu siguranță domeniului Cetății Valcău, în apropierea căreia se situează. Prima denumire a satului provine din cuvintele în limba maghiară, ,,új” și ,,vágás”, care în limba română înseamnă ,,tăiere nouă”, făcându-se probabil referire la faptul că localitatea ar fi luat ființă pe locurile unde ar fi avut loc defrișări de pădure, care mai apoi au devenit vatra satului, acest fapt confirmându-l și actualul nume al localității, Lazuri.

Puținii locuitori ai satului, fiind foarte evlavioși, au înălțat o biserică de lemn pe la începutul secolului al XVIII-lea. Singurele detalii despre vechea biserică de lemn le avem de la Leontin Ghergariu (1897-1980), profesor, ziarist și cercetător în domeniul istoric, lingvistic, etnografic și folcloric, care în lucrarea sa „Biserici de lemn din Sălaj”, spunea despre biserica satului: „biserica în deal. Brâu frumos de jur împrejur. Pridvor frumos lucrat. Ușa de intrare frumoasă. Lângă ea cioplit anul 1776. Biserica a fost zugrăvită înăuntru”. Același autor mai consemna despre locașul de închinare că avea „plan dreptunghiular, cu absidă cu cinci laturi, decroșată, cu pridvor pe latura de sud în lungul pronaosului și naosului”, turnul având „coif piramidal, zvelt, galerii cu arcade”. Ajungând într-un stadiu avansat de degradare, s-a hotărât construirea unei noi biserici de zid, pe un nou amplasament. Astfel, vechea biserică de lemn a fost demontată și din bârnele de stejar s-a confecționat actualul iconostas al bisericii de zid, în anul 1948, de către „Pop Ioan, Tâmplar de artă Bisericească cu calfa Ardelean Coriolan, din Șimleul Silvaniei”, cum este consemnat pe reversul unei icoane a iconostasului.

Piatra de temelie a bisericii de zid a fost sfințită în anul 1940, în timpul păstoririi preotului paroh Nicolae Sabău, arhitect fiind ales Letai Ludovic, din Aleșd. Biserica este construită din piatră până la nivelul inferior al geamurilor, în continuare fiind zidită din cărămidă. Inițial, biserica a fost acoperită cu țiglă, însă, datorită deteriorării acesteia, a fost înlocuită în anul 1968, cu tablă galvanizată. În anul 1990 s-a tencuit exteriorul în terasit și s-au executat lucrări de reparații exterioare.

Între anii 2008-2013, în interior, biserica a fost tencuită și pictată în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, pardoseala a fost îmbrăcată cu parchet de stejar masiv, au fost achiziționate covoarele, a fost montat sistemul de încălzire cu panouri iradiante, s-a refăcut integral instalația electrică și s-a introdus curentul trifazic, s-au montat candelabrele și aplicele, iar Sfânta Masă și Proscomidiarul au fost placate cu marmură. În exterior, locaşul de cult a fost vopsit cu vopsea teflonată, s-au reparat și vopsit acoperișul și crucea de pe turlă, a fost amenajată curtea locașului de cult, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar și s-au construit gardul și poarta de acces, din fier forjat. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Liturghie Arhierească la biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău

Joi, 8 septembrie 2016, cu ocazia hramului bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău. Preasfinția Sa a fost întâmpinat în fața locașului de cult de părinții slujitori la această biserică, Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Vasile Brete, preot coslujitor. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, la slujbă participând un număr mare de credincioși, care au cerut în rugăciune ajutorul Sfintei Fecioare Maria.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a felicitat pe părinții slujitori și pe credincioșii parohiei pentru întreaga activitate desfășurată, urându-le ani îndelungați și spor duhovnicesc.

Părintele Ion Ardelean este slujitor al Bisericii de peste 30 de ani, fiind hirotonit preot în anul 1985. Din anul 2002 a fost transferat la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, moment din care a continuat lucrările de zidire a bisericii. Din anul 2009 ocupă și funcția de consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Piatra de temelie a bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000. În Joia Mare din primăvara anului 2015, s-a slujit pentru prima dată în biserica propriu-zisă, după ce Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările săvârșite la locașul de cult.

Până în acel moment slujbele bisericești se săvârșeau în demisolul bisericii. În momentul de față s-a finalizat tencuirea exterioară a bisericii, iar în interior, locașul de cult este pregătit pentru pictură.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro