Solidaritate cu familia Bodnariu

Patriarhia Română a luat act cu îngrijorare de situaţia critică în care se află familia Bodnariu din Norvegia din cauza separării forțate a celor cinci copii de părinții lor, în urma deciziei autorităților locale norvegiene.

Considerăm că, independent de motivele legale invocate de autorităţi, rolul părinţilor, respectiv al familiei, trebuie să rămână prioritar în creşterea şi educarea copiilor, fapt care nu exclude cooperarea cu statul. Din această perspectivă, Biserica susţine permanent familia ca fiind cadrul natural pentru nașterea, creșterea şi educarea copiilor în spiritul valorilor fundamentale pentru cultura şi civilizaţia europeană de sorginte creştină.

Ne exprimăm speranţa că printr-o analiză obiectivă a cazului familiei Bodnariu de către factorii responsabili din Norvegia se va ajunge la reintegrarea firească a celor cinci copii în familia în care s-au născut şi au crescut.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNESărbătoarea Botezului Domnului la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău

Miercuri, 6 ianuarie 2016, la praznicul Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău. Cu acest prilej Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preacucernicul Părinte Consilier Claudiu Nechita, parohul bisericii.
Potrivit rânduielii bisericești, la finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba sfințirii celei mari a apei. La slujbă au participat numeroși credincioși și potrivit tradiției, aceștia au fost stropiți de către preoți cu aghiasma mare, sărutând sfânta cruce, primind totodată și anafora din mâna preoților. Cei prezenți au dus apoi aghiasma mare la casele lor pentru a o consuma cu toată evlavia până la odovania praznicului.
Piatra de temelie a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul zălăuan Porolissum a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh din anul 2000, crucea ridicării acestei biserici fiindu-i încredințată Preacucernicului Părinte Alexandru Horvat. În anul 2004 Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noul locaş de cult, iar în anul 2009 a fost sfinţită de către Preasfinția Sa şi casa parohială. În urma trecerii la Domnul a părintelui paroh Alexandru Horvat, la sfârșitul lunii iulie a anului 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a numit ca preot paroh pe Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, apropiat colaborator al părintelui Alexandru Horvat, în calitate de inspector în cadrul Sectorului social-filantropic de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău desfășoară pe parcursul întregului an numeroase acțiuni social-filantropice, cu precădere în perioada sărbătorilor mari ale creștinătății.
Anul 2016 va fi un an important în istoria acestei parohii întrucât se dorește ca locașul de cult să primească și târnosirea prin așezarea Sfintelor Moaște în piciorul Sfintei Mese și ungerea cu Sfântul și Marele Mir. De altfel, Preasfințitul Părinte Petroniu a anunțat astăzi că slujba târnosirii va fi săvârșită pe data 12 iunie 2016, la acest eveniment urmând a lua parte și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Liturghie Arhierească la Parohia Ortelec

Duminică, 27 decembrie 2015, de sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, cel dintâi mucenic al creștinismului, Preasfințitul Părinte Petroniu a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte paroh Nicolae Gudea și Preacucernicul Părinte Călin Blaga, preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău.
Răspunsurile la strană au fost date de către grupul vocal de fete „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Zalău.
După rostirea cuvântului de învățătură, copiii au susținut un concert de colinde și au interpretat piesa Irozii, fiind răsplătiți apoi cu daruri de către Moș Crăciun. De asemenea, Preacucernicul Părinte paroh Nicolae Gudea a oferit Preasfințitului Părinte Petroniu o icoană a Sfântului Arhidiacon Ștefan.
În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat un spațiu amenajat la demisolul locașului de cult. Acest spațiu a fost creeat cu scopul organizării aici a diferite programe afterschool pentru copiii din parohie. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere dascălilor implicați în acest proiect și membrilor consiliului parohial, care au susținut amenajarea spațiului în vederea desfășurării acestor activități.
Credincioșii parohiei au avut bucuria de a se închina la o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, aduse astăzi spre închinare de la biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău.
Satul Ortelec a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1411, sub numele de Varteleke, însă azi, este înglobat în oraşul Zalău sub formă de cartier, ca urmare a dezvoltării urbei. Însă, din descoperirile arheologice reiese faptul că este o localitate mult mai veche. Astfel în 1962 este descoperită o figură zoomorfă din bronz, înfăţişând un capricorn - emblema corpului de trupă XIII – Gemina. Acest lucru nu este de mirare întrucât Ortelecul este situat la doar câțiva kilometri de cetatea romană “Porolissum” – Moigrad.
În Ortelec se remarcă locul unui vechi castru pe locul numit “Cetate” şi unde se înalţă astăzi bisericuţa “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Se presupune că din ruinele acestui castru s-a ridicat în 1840 această biserică şi locul se cheamă până în ziua de astăzi “Cetate”.
Cu timpul, această bisericuţă a devenit neîncăpătoare şi credincioşii şi-au dorit o biserică nouă, mai mare. Astfel, în anul 2006 părintele paroh Nicolae Gudea a purces la ridicarea noului locaș de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, lucrări care au fost finalizate în anul 2013. Cu prilejul slujbei de sfințire, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat atunci părintelui Nicolae Gudea distincția „Crucea Sălăjană pentru clerici”. Astăzi, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat părintelui Nicolae o „Diplomă de Ctitor al Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului”, oferindu-i totodată o machetă la scară redusă a Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.


A doua zi de Crăciun la Jibou

Sâmbătă, 26 decembrie 2014, la prăznuirea Soborului Maicii Domnului și a Sfântului Nicodim de la Tismana, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul Jibou. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Părinte Dorin Moldovan, parohul bisericii, Preacucernicul Părinte Daniel Baboș, preot coslujitor la această biserică, Preacucernicul Părinte Teodor Pop, de la Parohia Cuceu și Preacucernicul Părinte Ionuț Papiță, de la Parohia Cristolțel.
La final, copii din parohie, îmbrăcați în porturi populare, au susținut un microconcert de colinde.
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Jibou a fost ridicată între anii 1930-1936, la construcția acesteia participând membrii tuturor cultelor din oraș. Această biserică a fost resfințită în 1965 de către Preasfințitul Părinte Valerian, iar apoi în anul 2004, după repictarea locașului de cult, de către Preasfințitul Părinte Petroniu.
Trebuie menționat faptul că în anul 2016, parohia va demara proiectul de ridicare a unui centru catehetic pentru tineri și copii. Acesta va fi clădit pe un teren aflat în vecinătatea bisericii prohiale, dorindu-se ca aici copiii din orașul Jibou să poată defășura diferite activități potrivite vârstei, prin care să-și dezvolte dragostea față de Hristos, față de aproapele și față de Biserică.
Prima atestare documentară a orașului Jibou datează din anul 1205. Un rol important în evoluția Jiboului a avut-o familia Wesselényi, care a construit aici un castel încă din anul 1584, din care însă în zilele noastre se mai păstrează doar urmele fundației. Construcția actualului castel în stil baroc, unul din cele mai frumoase din Transilvania, a început în anul 1778 și a durat mai bine de 30 de ani.
În Jibou funcționează de asemenea una dintre cele mai frumoase și interesante Grădini Botanice din România. Aceasta este situată pe fostul domeniu al nobililor maghiari Wesselényi și a luat ființă în anul 1968 la inițiativa priceputului profesor Vasile Fati.


Sărbătoarea nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

În ziua praznicului nașterii după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului din Zalău. Alături de Preasfinția Sa au slujit părinții de la Catedrală, Preacucernicii Părinți Ioan Ghiurco, Gabriel Gârdan, Alexandru Stânean și Gheorghe Cornea.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a dat citire obișnuitei pastorale adresate iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului.


PASTORALĂ LA NAŞTEREA DOMNULUI
Zalău, 2015

† Petroniu
Prin harul lui Dumnezeu Episcopul Sălajului

Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor
creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului:
Har, pace, ajutor şi milă de la Dumnezeu,
iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări!

Iubiți credincioși,
Să-i dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit și anul acesta să sărbătorim marele praznic al Crăciunului.
Biserica a numit planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii „taina cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută”, pentru că până în momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil a fost trimis de Dumnezeu să-i binevestească Sfintei Fecioare Maria în Nazaretul Galileii că ea va naşte pe Fiul Lui, nici puterile cereşti nu cunoşteau acest plan măreţ al lui Dumnezeu.
Sfinţii Părinţi ai Bisericii afirmă că venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu le-a fost necunoscută îngerilor pentru ca diavolii, care sunt îngeri pervertiţi lăuntric şi îndepărtați de la faţa lui Dumnezeu, să nu ştie nimic despre ea, pentru a nu lupta împotriva realizării ei.
În cuvântul nostru de astăzi vom vorbi despre regele Irod, prin care vrăjmașul a încercat să curme viața Pruncului Iisus, iar prin aceasta să zădărnicească planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii.
Cine a fost de fapt regele Irod?
Acesta s-a născut în anul 73 î.Hr. la Ascalon, fiind fiul influentului procuror idumeu Antipater și a soției sale Kypros, o femeie de descendență arabă. La vremea aceea conducător politic și religios al Iudeei era Ioan Hyrcan al II-lea, din dinastia Hasmoneilor, o cunoscută familie evreiască.
În anul 63 î.d.Hr. oștile romane conduse de generalul Pompei au cucerit Palestina. Ioan Hyrcan a fost confirmat în funcție, ca vasal al Romei, iar Antipater a fost numit epitrop, un fel de prim-ministru al lui Hyrcan, care și-a promovat fiul în funcția de prefect militar al Galileii.
În anul 43 î.Hr. Antipater a murit otrăvit, iar Irod a fost numit epitrop în locul tatălui său.
Trei ani mai târziu, Antigon, nepotul lui Hyrcan al II-lea, ajutat de perși, l-a înlăturat de la putere pe unchiul său și a proclamat independența regatului față de Imperiul Roman. Pierzându-și funcția, Irod, care era un apropiat al generalului roman Marc Antoniu, a plecat la Roma și a promis în fața senatului că dacă va fi numit regele evreilor va readuce Palestina sub stăpânire romană. Primind acceptul senatorilor și sprijin militar, Irod a început recucerirea țării, iar în anul 37 î.Hr. l-a capturat și ucis pe Antigon, luându-și regatul în stăpânire.
Irod a guvernat sub control roman. Manifestându-şi simpatia faţă de civilizaţia Greciei şi a Romei, acesta a construit temple în onoarea zeilor acestora și a adus la curtea din Ierusalim învăţaţi greci. De asemenea, între anii 23-20 î.Hr. a construit, în pustiul Iudeii, o puternică fortăreață și un palat.
În Vechiul Testament Dumnezeu poruncise poporului ales: „Dintre fraţii tăi să-ţi pui rege peste tine; să nu pui peste tine rege de alt neam, că acela nu este fratele tău” (Deuteronom 17,15). Întrucât Irod era idumeu, uzurpator al dinastiei evreiești a Hasmoneilor și supus Romei, nu era pe placul iudeilor. Dându-și seama că sprijinul roman nu îi era suficient pentru a-i asigura o guvernare sigură, Irod s-a căsătorit cu prințesa Mariamne, nepoata fostului rege Hyrcan al II-lea, iar în anul 20 î.Hr., a început reconstrucția templului din Ierusalim, care era centrul spiritual al întregii vieți din Israel. Optsprezece luni au fost dedicate reclădirii sanctuarului propriu-zis și opt ani au fost necesari pentru ridicarea platformelor înconjurătoare, a zidurilor și curților.
Cunoscând antipatia evreilor față de persoana lui, Irod își simțea în permanență tronul amenințat, încât a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l proteja. Astfel, aproape imediat după ce a ajuns rege, a executat patruzeci și cinci de nobili care îl sprijiniseră pe Antigon, confiscându-le averile. De asemenea, la scurt timp după urcarea sa pe tron, cunoscând profețiile care vesteau că Mesia urma să se nască din casa regelui David, a ordonat distrugerea registrelor cu datele genealogice ale urmașilor prezumtivi ai acestui rege.
Prima victimă din familia lui Irod care a căzut pradă suspiciunilor acestuia a fost marele preot Aristobul, fratele Mariamnei. Întrucât la sărbătoarea corturilor a fost aclamat de mulțimea de la templu, marele preot a fost invitat de Irod la palatul său din Ierihon. Fără să bănuiască ceva, în timp ce făcea baie în piscina palatului, Aristobul a fost înecat de oamenii regelui.
Acuzat de asasinarea marelui preot, Irod a trebuit să se prezinte în fața lui Marc Antoniu pentru explicații. Înainte de a pleca la judecată, regele i-a poruncit în taină unchiului său Iosif ca în cazul în care el va fi executat, soția sa Mariamne să fie ucisă, pentru a nu deveni soția altcuiva. Fiind achitat de acuzația ce i s-a adus, Irod s-a întors la Ierusalim, unde a aflat că Mariamne știa de porunca tainică dată de el lui Iosif, fapt pentru care acesta a fost imediat omorât.
Deși Irod o iubea pe Mariamne, datorită actelor de gelozie ale celorlalte soții ale sale și răcelii cu care aceasta îl trata, regele a poruncit ca Mariamne să fie executată. Regretându-și fapta, Irod a căzut grav bolnav la pat. Crezând că sfârșitul regelui este aproape, Alexandra, mama Mariamnei, a făcut tot ce a putut pentru ca tronul acestuia să fie moștenit de nepoții ei, Aristobul și Alexandru, fiii lui Irod cu Mariamne. Pentru această faptă soacra regelui a fost executată.
Aristobul si Alexandru, fiii lui Irod cu Mariamne, fuseseră într-adevăr pregătiți pentru a fi moștenitorii tronului, căci făcând parte din familia Hasmoneilor, pe linie maternă, ar fi fost acceptați de poporul evreu. În acest scop ei au fost trimiși de tatăl lor să studieze la Roma. Când cei doi s-au înapoiat la Ierusalim, au devenit obiectul uneltirilor lui Salomeea, sora lui Irod, și ale lui Antipater, fiul cel mai mare al regelui, cu prima sa soție, Doris. Ca urmare a acuzelor de trădare, cei doi au fost executați, iar alți trei sute de iudei învinuiți că simpatizau cu ei au fost omorâți cu pietre.
Spre sfârșitul domniei lui Irod, „în Betleemul Iudeii S-a născut Iisus, iar magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: «Unde este Cel ce S-a născut rege al Iudeilor? Că în Răsărit I-am văzut steaua şi am venit să I ne închinăm». Şi auzind acestea, regele Irod s-a tulburat, şi tot Ierusalimul împreună cu el. Şi adunând pe toţi arhiereii şi cărturarii poporului, i-a întrebat: «Unde este să Se nască Hristos?». Iar ei i-au zis: «În Betleemul Iudeii, că aşa este scris prin profetul: Şi tu, Betleeme din pământul lui Iuda, nicicum nu eşti mai mic între căpeteniile lui Iuda, căci din tine va ieşi Cârmuitorul Care-l va păstori pe poporul Meu Israel». Atunci Irod i-a chemat în taină pe magi şi a aflat limpede de la ei vremea când li se arătase steaua. Şi trimiţându-i la Betleem, le-a zis: «Mergeţi şi cercetaţi cu de-amănuntul despre Prunc şi dacă-L veţi afla, daţi-mi şi mie de veste, pentru ca să vin şi eu şi să mă închin Lui». Iar ei, ascultându-l pe rege, au plecat; şi iată, steaua pe care o văzuseră în Răsărit mergea înaintea lor, până ce a venit şi a stat deasupra locului unde era Pruncul. Şi văzând ei steaua, s-au bucurat cu bucurie foarte mare. Şi intrând în casă, L-au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Sa; şi căzând la pământ, I s-au închinat; şi deschizându-şi vistieriile, I-au adus daruri: aur, tămâie şi smirnă. Dar luând prin vis înştiinţare să nu se mai întoarcă la Irod, pe altă cale s-au dus în ţara lor. Iar după ce au plecat ei, iată îngerul Domnului i se arătă în vis lui Iosif, zicând: «Ridică-te, ia Pruncul şi pe maica Sa şi fugi în Egipt şi stai acolo până când îţi voi spune eu, fiindcă Irod vrea să caute Pruncul ca să-L omoare». Şi ridicându-se Iosif, i-a luat în timpul nopţii pe Prunc şi pe maica Sa şi a plecat în Egipt. Iar Irod, văzând că fusese amăgit de magi, s-a mâniat foarte şi, trimiţând, i-a ucis pe toţi pruncii care erau în Betleem şi-n toate hotarele lui, de doi ani şi mai în jos, după timpul pe care îl aflase de la magi” (Matei 2,1-14 și 16).
Prin această măsură sângeroasă Irod credea că Îl va ucide pe Mesia cel profețit şi astfel îşi va proteja tronul. Pe cât de nepopular fusese până acum între evrei, din acest moment va ajunge să fie chiar urât de către supuşii săi.
Spre sfârșitul vieții regele a suferit de o boală cumplită. Viermii îi mâncau carnea de viu, în timp ce trupul îi era plin de răni. Puroi amestecat cu viermi îi curgea din plăgi, iar mirosul îngrozitor îi alunga pe toţi cei apropiaţi lui. Slujitorii îi puneau bucăţi de carne proaspătă de viţel pe răni, pentru a atrage viermii, însă aceştia preferau să se hrănească din carnea bătrânului rege. Pentru că medicii nu au mai întâlnit la nimeni această maladie, au denumit-o „boala lui Irod”.
Răspândindu-se în popor vestea că regele nu se mai poate însănătoși, o bucurie delirantă a izbucnit în Ierusalim și o gloată de evrei a dărâmat vulturul de aur, emblema stăpânitorilor romani, pe care Irod îl pusese la intrarea templului. Înzdrăvenindu-se, regele a poruncit ca făptașii să fie arși de vii.
După ce starea de sănătate a regelui s-a înrăutățit din nou, acesta a încercat să se sinucidă. Vestea tentativei de suicid a început să circule prin palat, iar Antipater, fiul cel mare al regelui, care era întemnițat din porunca acestuia în închisoarea palatului, auzind larma, a crezut că tatăl lui murise. Întrucât el fusese desemnat de rege drept succesor la tron, a încercat să-i mituiască pe gardieni, pentru a fi eliberat. Temnicerii i-au făcut cunoscută regelui intenția lui Antipater, iar Irod a ordonat omorârea pe loc a fiului său, fapt petrecut cu doar cinci zile înainte de moartea lui Irod.
Întrucât evreii nu mâncau carne de porc, pentru că acest animal era considerat necurat sau spurcat în legea lor şi ținând cont de cruzimea lui Irod față de proprii săi copii, împăratul Octavian Augustus a afirmat: „Melius Herodius porcum esse quam filium”, adică, „este mai bine să fii porcul lui Irod decât fiul său”.
Simțindu-și sfârșitul aproape și știind prea bine cât de nepopular era între supușii săi, Irod a trimis scrisori capilor familiilor evreiești cele mai de cinste, cerându-le să se prezinte lângă patul său de moarte. Cinci sute de fruntași ai poporului au venit la reședința de iarnă a regelui și au fost adunați în hipodromul din Ierihon. Irod i-a poruncit surorii sale, Salomeea, ca imediat după moartea lui, toţi cei din hipodrom să fie omorâți, pentru ca poporul să nu se bucure de moartea lui, ci să plângă. Din fericire, în urma decesului lui Irod, Salomeea i-a eliberat pe cei cinci sute, lăsându-i să se întorcă la casele lor.
Istoricul evreu Joseph Khusner a caracterizat domnia lui Irod ca fiind un fluviu de sânge, și având în vedere viclenia, cruzimea şi sfârşitul regelui, a spus că acesta s-a urcat pe tron ca o vulpe, a domnit ca un tigru şi a murit ca un câine.
Irod a avut 10 soții și 14 copii, iar după moartea lui regatul a fost împărțit între patru dintre fiii săi.
Iubiți fii sufletești,
Cunoscând viața regelui Irod constatăm lucrarea celui rău în lume și înțelegem de mânia cărui tiran a scăpat Pruncul Iisus. În același timp vedem modul în care Dumnezeu poartă de grijă de cei aleși, de aceea să încercăm și noi să ne numărăm printre aceștia, pentru că așa cum a afirmat Sfânta Scriptură, „mulți sunt chemați, dar puțini aleși” (Matei 22,14).
Cu prilejul sfintelor sărbători ale Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei vă dorim tuturor sănătate deplină, viaţă îndelungată, realizări spirituale şi materiale spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea oamenilor. „La mulţi ani buni!”.
Al vostru de tot binele doritor
şi către Domnul pururea rugător

†Petroniu
Episcopul Sălajului
Hramul bisericii Sfântul Proroc Daniel din Jibou

În duminica dinaintea praznicului Nașterii după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mucenic Gheorghe” din orașul Jibou. Cu toate că ocrotitorul acestui locaș de cult, Sfântul Proroc Daniel, a fost sărbătorit la 17 decembrie, astăzi a fost săvârșită Liturghia solemnă cu prilejul hramului bisericii. Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și de părinții slujitori ai acestei biserici, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor.
În cadrul Sfintei Liturghii, cei care s-au spovedit și au primit dezlegare de la preotul duhovnic, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a întâmpina Nașterea Domnului cât mai bine pregătiți duhovnicește.
În ceea ce privește istoricul bisericii amintim că piatra de temelie a locașului de cult a fost sfinţită în data de 16 iunie 1991, iar în 23 aprilie 2002 a fost târnosit altarul de la demisolul locașului de cult, ce are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Până îm anul 2005 lucrările la biserică au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, iar începând cu acel an lucrările au fost continuate de către Preacucernicul Părinte Dan Dregan.
În anul 2012, biserica a primit cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Daniel.
Lucrările la locaşul de cult au fost finalizate în anul 2013, iar în 15 septembrie în același an, biserica a fost târnosită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Preasfinţitul Părinte Petroniu. Cu acest prilej, cei doi preoţi slujitori ai bisericii au primit din partea Preafericirii Sale distincţia Crucea Patriarhală. Tot în acel moment istoric, Sfântul Proroc Daniel a fost proclamat ocrotitorul oraşului Jibou.

Proiectul „BISERICA, TINERII ȘI COLINDELE” la a VIII-a ediție

Joi, 17 decembrie 2015, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău s-a finalizat proiectul „Biserica, tinerii și colindele”, Ediția a VIII-a.
În proiect au fost implicați 500 de copii de la școlile din municipiul Zalău, iar ca parteneri ai proiectului au fost Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, Consiliul local Zalău și Primăria Municipiului Zalău.
Proiectul s-a derulat pe perioada lunilor noiembrie și decembrie 2015 și a avut ca scop cunoaşterea de către elevi şi tineri a învăţăturilor Bisericii, promovarea virtuţilor creştine, cultivarea comportamentului religios-moral, cunoașterea tradiţiilor religioase şi a colindelor în contextul socio-cultural actual, când se promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic. Aşa cum orice prunc, prin actul naşterii, capătă o identitate şi dobândeşte o informaţie genetică de care nu se poate detaşa niciodată, nici cultura tradiţională nu-şi poate pierde identitatea şi nici valoarea de document a informaţiilor transmise de la o generaţie la alta.
Faza finală a proiectului s-a desfășurat la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, unde copiii și tinerii l-au colindat pe Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu.
Au colindat astfel copii de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, sub îndrumarea prof. arhidiacon Adrian Onica; elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Lazăr” Zalău, prof. Alina Beșe; apoi elevii de la Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian” Zalău, prof. Dan Avram; Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, prof. Mihaela Botiș; Liceul Tehnologic „Voievod Gelu” Zalău, prof. Ludovica Ianchiş; Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazul’’ Zalău, prof. Gheorghina-Dana Rus; Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău, prof. Liviana Man; Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, înv. Maria Avram; Liceul de Artă ,,Ioan Sima” Zalău, prof. Ioana Ilea; Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, prof. pr. Călin Ciurbe; CSEI Şimleu Silvaniei, Structura „Speranţa” Zalău, prof. Ioan Ciocmărean; Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău, prof. Călin Micle; Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău, prof. Maria Sabou-Chirti; Liceul Sportiv „Avram Iancu” Zalău, prof. Dan Moşincat; Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, prof. Marcel-Septimiu Petrean.
În continuare au colindat soliștii: Teofana Boha, Alexandra Iacob, dr. Mihai-Ionel Iacob, Ciobăncan Daiana, Marinescu Georgiana, Avram Carla Maria și Grupul de copii „Barcăul” pregătiți de prof. Margareta Vereș-Pop și pr. Călin Vereș-Pop.
La eveniment au fost prezenți doamna inspector școlar general adjunct, prof. Mioara Gudea, doamna inspector școlar de religie, prof. Claudia Boha și viceprimarul Municipiului Zalău, domnul Claudiu Bârsan.
La final Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a felicitat pe copiii și pe profesorii care i-au pregătit, arătând purtarea de grijă a Episcopiei pentru ca tânăra generație să păstreze nealterată tradiția colindelor.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de către Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu și de partenerii din proiect.


Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăSeară cultural-caritabilă la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Sub înaltul patronaj al Episcopiei Sălajului, marți, 14 decembrie 2015, s-a desfășurat la Zalău o seară cultural-caritabilă intitulată “Fulgi de speranță”, organizată de către Liceul Ortodox „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate. La acest eveniment, aflat la cea de-a treia ediție, a participat și Preasfințitul Părinte Petroniu, însoțit de către consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan și Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social-filantropic al Eparhiei.

Inițiatorii și gazdele acestui eveniment au fost Preacuviosul Părinte Arhim. Antonie Pința, directorul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și doamna profesor Ștefania Nechita, cadru didactic în cadrul aceleiași instituții de învățământ.

Scopul acestui eveniment a fost strângerea de fonduri în vederea acordării unor burse sociale unor elevi ai Liceului Ortodox ale căror familii întâmpină dificultăți materiale sau diferite alte probleme de incluziune socială.

În cadrul evenimentului, artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca au interpretat mai mai multe piese din repertoriul muzical universal: „Cvartetul cu oboi în Fa major” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Balada” compozitorului român Ciprian Porumbescu și „Cvartetul cu pian numărul doi în Re major” de Ludwig van Beethoven.
La final, corul „Predania” al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” a interpretat o serie de colinde.

Motto-ul acestui eveniment a fost “Dăruiește un strop de iubire și vei avea un potop de rai”. De fondurile colectate în cadrul acestui eveniment vor beneficia acum, înainte de sărbători, un număr de 10 elevi ai liceului, care vor primi câte o bursă de 500 lei.

În cadrul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae”, pe lângă cele patru clase de liceu cu profil teologic, își defășoară activitatea și elevi din învățământul primar și gimnazial, liceul având în prezent elevi din clasa pregătitoare până în clasa a V-a.
Liturghie Arhierească la Parohia Cuceu

Duminică, 13 decembrie 2015, a fost zi de sărbătoare pentru credincioșii Parohiei Cuceu, din Protopopiatul Jibou. Chiar dacă a trecut o săptămână de la prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul locașului de cult din localitate, bucuria a continuat și în această duminică, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu.
Cu această ocazie, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Preacucernicul Părinte paroh Teodor Pop. De asemenea, Preasfinția Sa a acordat mai multe diplome de apreciere celor mai apropiați colaboratori ai Bisericii.
În ceea ce privește istoria localității Cuceu amintim faptul că prima atestare documentară a satului provine din anul 1388, când apare sub numele de Kucho. Revenind în timpurile noastre, localitatea Cuceu a avut statutul de comună până în anul 1952 când a trecut sub administrarea localității Jibou, pe atunci un simplu sat, ridicat ulterior la statutul de oraș.
Biserica actuală, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, a fost construită între anii 1852-1885, în locul unei biserici de lemn care a fost distrusă în anul 1835 în urma unor alunecări de teren. Biserica de lemn data din secolul al XVI-lea. Materialele de construcţie obţinute din demolarea acesteia au fost folosite la ridicarea bisericii actuale. În 1882 în urma unui cutremur, biserica a suferit avarii, fapt pentru care a fost restaurată pentru prima dată. Lucrări au mai fost efectuate și în 1921, 1934 și 1951, dar cele mai importante au avut loc în timpul păstoririi Preacuviosului Părinte Arhimandrit Navcratie Ghindea. Astfel, în anul 1977 biserica a intrat în reparaţii capitale. Fundaţia a fost consolidată, zidurile au fost înălţate cu 3 metri, a fost construit corul şi pridvorul, iar acoperişul a fost acoperit cu tablă. Pentru protejarea anumitor spaţii au fost montate decoraţii de fier forjat.
Tot în această perioadă s-a lucrat şi la pictarea bisericii. Lucrarea a fost încredinţată pictorului Viorel Nimigeanu, care s-a ostenit aici timp de doi ani, în perioada septembrie 1979 - august 1981.
Între anii 1988-2002, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, fiu al satului și actualul protopop al Jiboului, s-a îngrijit ca biserica să fie înzestrată cu veșminte, vase liturgice și bănci, revopsind acoperișul de tablă și împrejmuind curtea bisericii cu gard nou .
Între anii 2003-2014, următorul paroh, Preacucernicul Părinte Daniel Baboș, s-a îngrijit de montarea unui sistem de încălzire, înlocuirea geamurilor și a ușilor, parchetându-se totodată și pardoseala. Tot în această perioadă s-au construit 100 de metri de scări din beton pentru a face mai ușor accesul la locașul de cult.
Începând din anul 2014, actualul paroh, Preacucernicul Părinte Teodor Pop, a continuat lucrările de îngrijire și înfrumusețare a bisericii, înlocuind tabla de pe acoperișul de deasupra proscomidiarului și a camerei centralei termice, schimbând geamurile de la proscomidiar și efectâundu-se totodată lucrări de finisare interioară. De asemenea, au fost confecționate acoperăminte noi pentru Sfânta Masă, iar iconostasul a fost reînnoit și înfrumusețat. În această perioadă, plasa din gardul care împrejmuiește curtea bisericii a fost înlocuită pe o lungime de 100 de metri.
În Parohia Cuceu mai viețuiesc astăzi aproximativ 70 de familii de credincioși.

Regal cultural la Zalău

În seara zilei de joi, 10 decembrie 2015, în sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă a județului Sălaj din Zalău a avut loc o nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe “Glasul Bisericii în cetate”, organizate de Episcopia Sălajului. Auditoriul a avut privilegiul de a avea ca invitat pe domnul academician prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai. Domnia sa a susținut conferința cu tema “Reforma religioasă și românii transilvăneni”.

La finalul conferinței domnul academician Ioan-Aurel Pop a oferit autografe celor prezenți.

Domnul academician Ioan-Aurel Pop este doctor în istorie din anul 1989 având ca temă de cercetare teza intitulată "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI". Din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. Începând cu anul 2012, domnia sa este rectorul celei mai mari universități din România – Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Seara a continuat la biserica Sfântul Ierarh Nicolae cu un concert de colinde. Au deschis colinda grupul de colindători ai Liceului de Artă Ioan Sima din Zalău, coordonați de către domnul profesor Titus Câmpean și doamna profesor Rodica-Pop Seling. De asemenea, un recital de colinde a susținut și interpretul de muzică populară Flaviu Pop.
În continuare, Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului a susținut un regal de colinde și doine românești.

Și de această dată biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de oameni prezentă la eveniment.

Corala bărbătească „Armonia” a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea la iniţiativa Pr. Arhid. Asist. Univ. Iulian Dumitru. Din anul 2003, aflându-se sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, corala Armonia, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, susţine nenumărate concerte în ţară şi străinătate. Corala bărbătească ortodoxă Armonia abordează un repertoriu diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

Vocile puternice, melodioase, cu un timbru aparte bisericesc, puse în valoare individual sau în cor, s-au reunit în mod fericit, astfel că desemnarea Coralei Armonia, în iulie 2014, drept cel mai bun cor bărbătesc din lume, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului World Choir Games, desfăşurat la Riga, în Letonia, nu a fost o surpriză. A fost un titlu binemeritat, care a reconfirmat profesionalismul corului, medaliat deja la festivalurile din Cincinatti (SUA) şi Graz (Austria) şi, totodată, o recunoaştere internaţională a frumuseţii muzicii româneşti.

În această perioadă, premergătoare a sărbătorii Nașterii Domnului, corala Armonia desfășoară un turneu național, prilej cu care a încântat și inimile zălăuanilor prezenți la această seară unde totul a fost la superlativ.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro