Târnosirea bisericii din localitatea Horoatu Cehului

Duminică, 12 iulie 2015, în Duminica a VI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Horoatu Cehului, filie a Parohiei Benesat. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a încununat truda micii comunități, târnosind biserica nouă a satului, cu hramul Nașterea Maicii Domnului. În continuare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în vecinătatea locașului de cult.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ioan Rus o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la ridicarea noului locaș de cult. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere și membrilor consiliului parohial și personalului auxiliar bisericesc, aceștia fiind trup și suflet alături de părintele paroh pe parcursul demarării lucrărilor de zidire și înfrumusețare a bisericii.

Cu acest prilej, toți credincioșii, bărbați și femei, au intrat prin Sfântul Altar și s-au închinat sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, eveniment unic în viața unei biserici.

Atestată documentar la anul 1220, localitatea Horoatu Cehului numără în prezent 45 de familii de credincioși ortodocși. În ceea ce privește viața bisericească, în localitate dăinuie de peste 250 de ani biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, hram purtat de majoritatea bisericilor de lemn din această parte a țării. Biserica a fost ridicată între anii 1747 și 1749. Planul construcţiei este dreptunghiular, cu absidă poligonală, în cinci laturi. Exteriorul bisericii este frumos sculptat cu motivul frânghiei ce o înconjoară, rozete, ciupercuţe şi forme geometrice. Prispa cu stâlpi şi arcade se află pe partea sudică. Încadramentul uşii de intrare este decorat de asemenea cu motivul frânghiei, cruci, romburi şi rozete. Înaintea ridicării acestei biserici credincioșii satului se rugau într-o biserică acoperită cu paie, conform surselor istorice.

În anul 2002 a fost sfințită piatra de temelie pentru o nouă biserică, biserică pusă sub ocrotirea Maicii Domnului, având hramul Nașterea Maicii Domnului. După ce a fost făcută fundația noului locaș de cult sub păstorirea Preacucernicului Părinte Mihai Bumb, acum preot pensionar, din anul 2006, lucrările au fost preluate de noul paroh, Preacucernicul Părinte Ioan Rus, care a mobilizat comunitatea în vederea continuării și finalizării lucrărilor la această biserică.

Cel mai modern centru de tineret din țară, inaugurat la Sângeorz-Băi

Tinerii din Arhiepiscopia Clujului au de acum ocazia de a participa la cele mai reușite tabere, într-un spațiu cu totul generos, oferit de noul Centru de Tineret „Preot profesor Ioan Bunea” de la Sângeorz-Băi. Spațiul a fost inaugurat ieri, 7 iulie 2015, în prezența Înaltpresfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, a Preasfințitului Vasile Someșanul și a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

De asemenea, la inaugurare au fost prezenți peste 50 de preoți, oficialități locale și județene, precum și tinerii care participă la prima tabără organizată aici.

Mitropolitul Clujului a binecuvântat așezământul. Tot cu această ocazie a fost deschisă și Biblioteca „Sfântul Ioan Iacob” din cadrul centrului și a fost lansată cartea „Memorial” care cuprinde memorii ale părintelui Ioan Bunea. Motivele pentru care centrul a fost așezat sub patronajul spiritual al părintelui Ioan Bunea au fost subliniate de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, ieri, în cadrul festivității de deschidere:„ Acest așezământ se află sub protecția spirituală a părintelui profesor Ioan Bunea. Facem lucrul acesta pentru că atunci când pe Hristos doreau să îl izgonească din școală slujitorii regimului comunist, el și cu părintele Galaction Munteanu au alcătuit o programă pentru catehizarea tineretului, pentru care au stat în închisoare ani mulți, ba părintele Galaction Munteanu nici nu s-a mai întors acasă, ci a murit la Aiud.

Oamenii aceștia au suferit pentru o cauză care merită toată prețuirea și cinstirea noastră. Acesta este motivul pentru care ne-am hotărât ca Centrul Misionar pentru Tineret din Sângeorz Băi să poarte numele Ioan Bunea. Peste ani considerăm că acest lucru va constitui o mică reparație morală pentru un om mare. Rămâi stupefiat când vezi cum, după ce România a trecut prin această experiență amară, mai sunt oameni care ar dori să scoată educația religioasă din școală. Pentru această educație au suferit oameni de excepție ca părintele Ioan Bunea, iar alții, ca părintele Liviu Galaction Munteanu au murit în temniță”.

În cadrul festivității de inaugurare a centrului s-au oferit diplome și distincții celor implicați în edificarea acestuia, iar tinerii participanți la prima tabără de aici au susținut un spectacol de muzică tradițională românească și folk.

Copiii se vor bucura în continuare de tabără, iar apoi aici vor veni frecvent alți tineri, care, își vor putea contura o personalitate frumoasă, într-un spațiu cu totul generos și primitor, după cum spune coordonatorul centrului, părintele Tudor Mudure: „Trebuie să mărturisesc că nu toate zilele pe șantier au fost bune, uneori am întâmpinat blocaje și dificultăți; astăzi însă voi scoate în evidență importanța acestui centru unde se vor forma caractere și se vor modela suflete. La punerea pietrei de temelie, spuneam că cea mai mare investiție pe care o poate face cineva este aceea în copii și în tineri. Aici, prin toate activitățile ne vom simți cu toții ca într-o familie. Centrul nu trebuie înțeles ca un edificiu, ci ca un mijloc de socializare. Este un loc pe care am vrea să îl asociem cu sentimentul de acasă”.

Acest centru are o capacitate de 70 locuri de cazare și este dotat cu o bibliotecă, o sală multifuncțională, sală de mese și cabinet medical. În plus, spațiul de joacă și recreere este unul atractiv, cu acces la terenuri de sport și zone de relaxare.

www.radiorenasterea.roLiturghie Arhierească la Parohia Borza

Duminică, 5 iulie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Parohia Borza, Protopopiatul Zalău. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit pe Preacucernicul Părinte paroh Cristian Oancea iconom stavrofor.
Informaţiile privind vechimea acestei localități sunt sărace, singurele acte oficiale fiind păstrate în arhivele din Ungaria, prima atestare documentară a satului fiind din anul 1322.
Demn de amintit este faptul că la Borza, s-a descoperit în 1994 un tezaur datând de la începutul secolului al XVII-lea, în componenţa căruia intră monede medievale şi obiecte de podoabă. Au fost scoase la iveală astfel un tezaur monetar ce numără 1269 de monede de argint, 2 inele și 58 bucăţi de mărgele de argint şi ceramică.
Cele mai vechi dovezi al vieţii religioase din această localitate sunt datate de la sfârşitul de secolului al XVI-lea și începutul de secolului al XVII-lea. De atunci datează și inelul de bronz descoperit în 1994 în hotarul satului, ale cărui elemente de decor gravate pe suprafaţa chatonului, crucea înscrisă într-un cerc și crenguţa de brad (simbol al pomului vieţii), arată că posesorul lui era un creştin.
Nu se ştie când a fost înălţat un prim locaş de rugăciune în acest sat. Cert este însă faptul că înainte de 1758, anul în care este datată biserica veche cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pictorii Zaharie şi Andrieş au pictat pe la 1720 pentru catapeteasma bisericii din Borza o icoană împărătească, iar clopotarul Mihai turna la 1740 clopotul cel mic pentru aceeaşi biserică, rezultând așadar faptul că sătenii aveau înainte de jumătatea secolului al XVIII-lea un loc în care să îşi plece genunchii la rugăciune.
Piatra de temelie pentru biserica de zid, pusă sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost sfințită în anul 1995. Lucrările la locașul de cult au fost finalizate în anul 2007, pe toată perioada aceste lucrări fiind coordonate de către Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, actualul consilier social-filantropic al Episcopiei Sălajului. Amplasată într-un loc deosebit, pe un perete de stâncă de gresie ce flanchează satul înspre răsărit, asemenea unei „meteore” biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este construită în plan treflat, cu două abside laterale.
Actualul păstor al acestei comunități, Preacucernicul Părinte Cristian Oancea a fost numit paroh aici începând cu anul 2012, până atunci Preacucernicia Sa activând la Parohia Buzaș. Hirotonit în anul 2007, Părintele Cristian a depus o constantă și bogată activitate pastoral-duhovnicească și administrativ-gospodărească, în parohie, cât și în cele două filii. Această activitate s-a concretizat prin efectuarea unor importante lucrări de consolidare și reînfrumusețare a bisericilor din Buzaș, Rogna și Podiș, până în acest moment Preasfințitul Părinte Petroniu resfințind, respectiv târnosind, două din aceste locașuri de cult.
În anul 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a numit pe părintele Cristian în funcția de inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Nou locaș de cult la Parohia Recea

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, credincioșii Parohiei Recea au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, s-a aflat în mijlocul lor Preasfințitul Părinte Petroniu, prilej cu care Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările efectuate la noul locaș de cult al parohiei. Evenimentul a fost unul însemnat, întrucât în această săptămână s-a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în această biserică. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit pe părintele diacon Florian Șandor preot pe seama Parohiei Sărmășag, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. De asemenea, au fost sfințite și clopotele care vor fi montate în turlele noii biserici.
Piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfântul Mucenic Dimitrie a fost sfințită în anul 2002. Motivul pentru care s-a purces la ridicarea unei noi biserici a fost dat de faptul că vechea biserică era amplasată pe un teren care a început să alunece, așa încât aceasta a început să crape și să se desprindă bucăți de tencuială. În aceste condiții credincioșii nu mai erau în siguranță în vechea biserică. Lucrările au fost inițiate și demarate de către vechiul preot paroh Miron Pop, până în primăvara acestui an când Preacucernicia Sa s-a pensionat. În luna mai a fost numit preot paroh Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan. În mai puțin de o lună de zile, Preacucernicia Sa a reînceput lucrările la biserică, după ce mai multă vreme acestea stagnaseră din cauza lipsei de fonduri, astfel încât s-a reușit realizarea condițiilor necesare săvârșirii slujbelor în noua biserică.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat mai multe diplome de apreciere principalilor ctitori ai noului locaș de cult.

Resfințirea bisericii din Parohia Fizeș

În Duminica a IV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Fizeș, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a resfințit biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din localitate. În continuare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în vecinătatea locașului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Florian Șandor.
Pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit pe părintele paroh Sorin-Vasile Neaga întru sachelar. De asemenea, Preasfinția Sa a acordat diplome de apreciere persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe perioada efectuării lucrărilor de reînnoire a bisericii.
Situat în partea sud-vestică a județului Sălaj, aproape de limita cu județul Bihor, satul Fizeș a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1341, dar aici s-au descoperit diferite obiecte, brăţări, seceri, pandantive din bronz, care datează încă din epoca fierului.
În ceea ce privește viața bisericească, prima biserică din Fizeș este amintită încă de la anul 1434. Biserica era ridicată în timpul lui Ștefan Bathory de Șimleu, Voievodul Transilvaniei, în anul 1434, fiind arsă de turci la 1600, iar preotul paroh Petru Uifalvy a restaurat monumentul la frumusețea lui anterioră în anul 1660.
A doua biserică menționată este cea de lemn datată cu anul 1600. Ca și arhitectură, biserica se încadra perfect în arhitectura bisericilor de lemn din Transilvania, fiind și monument istoric. Era construită în plan dreptunghiular, cu o absidă, pereții fiind compuși din „bârne” de material lemnos, încheiate în „tălpile” de jos și prinse cu grinzile superioare, din același material și formau un tot unitar. Era acoperită cu șindrilă din lemn și avea turlă înaltă, situată deasupra intrării credincioșilor. Nu avea pridvor și avea numai două uși de acces. Întreaga biserică (naos și pronaos) avea o lungime de 7 metri, la care se adăuga un altar construit în formă pentagonală măsurând câte 1,2 metri pe latură. Lățimea locașului de cult era de 4,7 metri. Înălțimea turlei era de 8,2 metri. Fiind într-o stare de degradare accentuată, la 1 octombrie 1939, Consiliul Parohial decide demolarea bisericii.
Biserica din zid a fost edificată între anii 1937 - 1940. Stilul edificiului bisericesc al satului Fizeș este cel basilical, de tip navă. Timp de 59 de ani nu se intervine asupra locașului de cult, acesta suferind o profundă stare de degradare în perioada anilor `90. În anul 1999, demarează ample lucrări de reconsolidare a locașului de cult, iar între anii 2000-2001, biserica este repictată.
Între 2009-2015 continuă lucrările de reabilitare a locașului de cult fiind începute în mandatul Preacucernicului Părinte Lucian Blaga și finalizate de actualul preot paroh Sorin-Vasile Neaga. Astfel, în ultimii cinci ani, în interiorul locaşului de cult a fost montat un sistem de încălzire pe lemne şi ventiloconvectoare şi un sistem de sonorizare, au fost înlocuite geamurile, a fost recondiţionată catapeteasma şi lambriurile, a fost confecţionat şi montat mobilierul bisericesc sculptat în lemn de tei şi stejar şi s-a refăcut o scenă pictată în corul bisericii, care fusese afectată de infiltraţiile de apă. În exterior, a fost turnată o centură de susţinere a fundaţiei locaşului de cult, precum şi trotuarul de protecţie al clădirii, soclul bisericii a fost placat cu piatră naturală şi piatră cioplită, pereţii au fost revopsiţi, acoperişul locaşului de cult a fost recondiţionat, iar ţiglele au fost înlocuite cu tablă, au fost refăcute trotuarele de acces spre biserică şi au fost placate cu pavele din beton, iar gardurile împrejmuitoare au fost recondiţionate şi revopsite. De asemenea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Hramul Mănăstirii Bobota din Episcopia Sălajului

De sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, obștea Mănăstirii Bobota s-a aflat în zi de alese bucurii duhovnicești, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un impresionant sobor de 28 de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Aleuș, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pe părintele diacon Dan Gorgan. Tot acum, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit ca ierodiacon pentru obștea mănăstirii Bobota pe monahul Nectarie Turi.
Piatra de temelie a mănăstirii Bobota a fot sfinţită în data de 13 iunie 2004 de către Preafinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, iar lucrările de început au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean de la parohia Bobota, până în anul 2008 când au fost preluate de către Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană. În anul 2012 este numit egumen al schitului Preacuviosul Părinte Mina Pletosu care a continuat lucrările începute de predecesorii săi, în prezent lucrându-se la pictura interioară a bisericii. În anul 2013, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, în urma aprobării prealabile a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar Preacuviosul Părinte Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.
Biserica mănăstirii adăpostește și mici părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și ale Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Aceste sfinte moaște au fost dăruite mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, cu prilejul unei vizite făcute la acest așezământ monahal. De asemenea, alături de racla cu sfintele moaște se află o altă raclă ce adăpostește un veșmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iași, veșmânt primit prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Liturghie Arhierească la Parohia Bocșița

Duminică, 21 iunie 2015, în Duminica a treia după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Bocșița, Protopopiatul Zalău. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte paroh Silviu Pop. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Dan Gorgan, urmând ca de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Aleuș, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei.

Localitatea Bocșița a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1349, sub numele de Baxa. De la jumătatea dealului care străbate localitatea străjuiește mica așezare, încă din secolul al XVIII-lea, biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Între timp biserica de lemn s-a dovedit a fi neîncăpătoare astfel că după anul 1990 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică de zid. Lucrările s-au desfășurat pe durata a mai multor ani și sub coordonarea a mai multor preoți, locașul de cult fiind târnosit în anul 2012, în luna octombrie.

Cu toate că localitatea este situată în apropierea Municipiului Zalău, în prezent, în localitatea Bocșița mai trăiesc doar 45 de credincioși.

Festivitatea de premiere a elevilor şi profesorilor din Episcopia Sălajului

Marţi, 16 iunie, la Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului”din municipiul Zalău a fost organizată festivitatea de premiere a elevilor și profesorilor din Episcopia Sălajului. La acest eveniment au participat alături de elevi, profesori, preoți, părinți, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj și ai Asociației Părinți pentru ora de Religie.
Cu această ocazie a fost vernisată expoziția de pictură, colaj și fotografie realizată în cadrul Concursului național Biserica locaș de închinare”, aflat la a V-a Ediție. La acest concurs, singurul înscris de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice în calendarul concursurilor școlare la disciplina religie, au participat 3688 elevi din 37 de județe.
În cuvântul său, Preasfinția Sa, Părintele Episcop Petroniu a apreciat activitatea desfășurată de profesorii de religie, i-a felicitat pe premianți și și-a manifestat speranța că activitatea din anul școlar viitor va fi cel puțin la fel de dinamică.
Doamna Inspector Școlar General prof. Maria Pop a mulțumit Preasfințitului Petroniu și Episcopiei Sălajului pentru grija constantă pe care o manifestă față de elevi și profesori, dar și pentru acțiunile organizate în acest sens.
Au fost premiaţi elevii care au participat la Olimpiada de religie faza județeană și națională şi la următoarele concursuri: „În lumina lui Hristos” - concurs judeţean de cunoştinţe religioase; „Cultură şi spiritualitate”, Concursul naţional „Biserica locaş de închinare” și Concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a acordat diplome de excelenţă pentru implicarea şi susţinerea învățământului religios și a activităţilor catehetice din Episcopia Sălajului, doamnei Inspector Școlar General Prof. Maria Pop, doamnei Inspector Școlar General Adjunct Prof. Mioara Gudea, doamnei Inspector Școlar - la disciplina Religie, Prof. Claudia Boha și doamnei Monica Băgărean, președinta „Asociației Părinți pentru Ora de Religie” filiala Zalău.
De asemenea, Preasfinţia Sa a acordat diplome de merit şi premii profesorilor de religie şi preoţilor care i-au pregătit pe elevi la aceste concursuri.
În acelaşi cadru, domnului profesor Ioan Ciocmărean i-a fost acordat, pentru activitatea didactică şi misionară desfăşurată în anul şcolar 2014-2015, titlul de „Profesorul anului”.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială
Resfințirea bisericii din localitatea Dumuslău

Duminică, 14 iunie 2015, în Duminica închinată sfinților români, cunoscuți și necunoscuți, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor micii comunități din localitatea Dumuslău, filie a Parohiei Doh. Prilejul vizitei Preasfinției Sale a fost dat de finalizarea lucrărilor de consolidare a bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocazie cu care a fost săvârșită și slujba de resfințire a locașului de cult. În continuare, în prezența credincioșilor satului și a oficialităților locale, a fost săvârșită Sfânta Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Dorel Tulbure, parohul acestei comunități, a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere celor care s-au implicat în mod special în efectuarea lucrărilor de consolidare a locașului de cult.

Situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, aproape de limita cu județele Satu Mare și Bihor, localitatea Dumuslău a fost atestată documentar pentru prima data la anul 1418, când satul apare sub numele de Domozlo.

Biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Dumuslău a fost ridicată între anii 1932-1934. De-a lungul anilor, odată cu scurgerea timpului, biseria s-a degradat și datorită infiltrațiilor, a fost în pericol iminent de prăbușire, conform expertizei geologice. După venirea ca paroh a Preacucernicului Părinte Dorel Tulbure, s-a purces la efectuarea lucrărilor de consolidare și stabilizare a bisericii. Astfel, la fundația bisericii au fost făcute importante lucrări de subzidire și consolidare, pardoseala din Sfântul Altar a fost placată cu gresie, a fost înlocuită instalația electrică, au fost achiziționate două policandre și s-a montat un sistem de sonorizare. În exterior, la intrarea în biserică, a fost ridicată o terasă, au fost turnate trotuarele, s-a făcut un sistem de drenare a apei și au fost ridicate gardurile și poarta de acces. De asemenea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Toate aceste lucrări au fost posibile prin jertfa celor 41 de vrednici credincioşi care mai trăiesc astăzi în Dumuslău şi a altor binefăcători.


Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului” 2015

Miercuri 10 iunie 2015, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, s-a întrunit Comisia de examinare a dosarelor în vederea desemnării titlului de „Profesorul Anului”.

Comisia care a analizat dosarele care s-au calificat în faza finală a acestui concurs a fost formată din Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială, Doamna Profesor Claudia Boha, inspector de specialitate la Disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Județean Școlar Sălaj, Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, directorul Liceului Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău, Preacucernicul Părinte Cosmin Porcar, directorul Școalii Gimnaziale Horea din Șimleu Silvaniei, Doamna Profesor Cristina Mureșan și Domnul Profesor Dan Moșincat.

În faza finală a concursului s-au calificat primii 10 profesori din Eparhie în ordinea punctajului acumulat în baza regulamentului desfășurării acestui concurs.

În urma analizei acestor dosare și în urma exprimării votului secret a membrilor comisiei, Domnul Profesor Ionuț Ciocmărean a fost desemnat Profesorul de Religie al anului în Episcopia Sălajului. Premierea Domniei Sale se va face, marți, 16 iunie 2015, în cadrul festivităților de premiere a elevilor merituoși din Episcopia Sălajului, care s-au evidențiat în studierea disciplinei Religie Ortodoxă.

Titlul de „Profesorul anului” este acordat de Episcopia Sălajului începând cu anul 2009, fiind expresia aprecierii față de dăruirea profesorilor de religie și a performanțelor obținute de aceștia în fiecare an.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro