Denia celor 12 Evanghelii

La biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Municipiul Zalău, Denia celor 12 Evanghelii a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacucernicul Părinte paroh Ioan Ardelean, Preacuviosul Părinte Antonie Pința, Preacucernicul Părinte Vasile Brete și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan. Pe lângă încărcătura duhovnicească a slujbei deniei, solemnitatea zilei a fost dată și de faptul că aceasta a fost prima slujbă săvârșită în noul locaș de cult, până acum slujbele desfășurându-se în paraclisul de la demisolul bisericii. Cu acest prilej, înainte de începerea slujbei deniilor, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate, stropind locașul de cult cu aghiasmă.

La slujbă au participat credincioșii cartierului zălăuan Dumnrava Nord, credincioși prin a căror jertfelnicie s-a și ridicat această biserică. Piatra de temelie a acestui locaș de cult a fost sfinţită în anul 2000, în prezent biserica fiind pregătită pentru a fi pictată.

PS Petroniu - Predică la Denia celor 12 Evanghelii, Zalău, 2015Duminica Floriilor la Parohia Badon

La Praznicul Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Badon, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”,alături de Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului și Preacucernicul Părinte paroh Daniel Tarba și în prezența unui număr mare de credincioși.

La primele ore ale dimineții au fost sfințite și ramurile de sălcii, ramuri care au fost duse apoi de către credincioși la casele lor, în amintirea întâmpinării Mântuitorului nostru Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului cu ramuri de finic.

Situată la 11 kilometri de municipiul Zalău, localitatea Badon a fost atestată documentar pentru prima dată la anul 1323 și numără în prezent aproximativ 200 de familii de credincioși. Locașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfințit de către Preasfințitul Părinte Petroniu în luna octombrie a anului 2011 și este o îmbinare a stilului brâncovenesc cu influenţe moldoveneşti, construcţia fiind în formă de cruce greacă înscrisă. În prezent se lucrează la pictarea locașului de cult.
Preasfințitul Părinte Petroniu prezent la sărbătoarea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului

Sărbătoarea hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului marcată în fiecare an la data de 25 martie, a adus din nou în inima Clujului, două zile de praznic cu multă bucurie. Astăzi, 25 martie 2015, în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană de un impresionat sobor din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, preoți consilieri, preoți protopopi, slujitori ai Catedralei Mitropolitane și un sobor de diaconi. La slujbă au luat parte numeroase oficialități locale și județene, reprezentanți ai altor culte religioase și sute de clujeni. Între cei care au asitat la Sfânta Liturghie s-a numărat și Episcopul Greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfințitul Părinte Florentin Crihălmeanu.

Pe toată durata Sfintei Liturghii, la racla cu moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, așezată la Muzeul Mitropoliei, stăteau numeroși clujeni, pentru a se închina și a-i cere Sfântului ajutor și mijlocire. Moaștele au fost dăruite Arhiepiscopiei Clujului de către Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolitul Eghinei. Acestea au fost puse spre închinare în muzeul de la subsolul Catedralei, iar apoi vor fi adăpostite la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit Ierarhilor veniți la hramul Mitropoliei și a explicat importanța acestei zile pentru Eparhia clujeană. De asemenea, Ierarhul i-a acordat maestrului Dumitru Fărcaș, Crucea Transilvană, în semn de recunoștință pentru promovarea tradițiilor și spiritualității românești.

Cu acestea s-a încheiat încă o ediție a hramului Mitropoliei Clujului, o sărbătoare care este marcată la 25 martie datorită semnificațiilor deosebite pe care această dată le are pentru Eparhia clujeană. De Buna Vestire au fost întronizați cei doi mitropoliți ai Clujului, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania și actualul Întâistătător, Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Tot la 25 martie, în anul 2006, Arhiepiscopia Clujului a fost ridicată la rangul de Mitropolie.

Astăzi, 25 martie 2015, se împlinesc patru ani de la întronizarea Înaltpresfințiului Părinte Andrei, ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului.

www.radiorenasterea.roSinaxa stareților și starețelor din mănăstirile Episcopiei Sălajului

Marți, 17 martie 2015, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, sub președinția Preasfințitului Părinte Petroniu, a avut loc Sinaxa stareților și starețelor mănăstirilor din Episcopia Sălajului. La această întâlnire au participat toți superiorii așezămintelor monahale din Eparhie.

În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Petroniu și-a exprimat bucuria întrunirii în acest cadru și a îndemnat pe monahii și monahiile prezenți de față să continue cu râvnă împlinirea chemării asumate, felicitându-i de asemenea pentru toate realizările.

Preacuviosul Părinte Arhim. Antonie Pința, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, a subliniat faptul că în cadrul inspecțiilor administrative realizate în cursul anului s-a observat cu bucurie faptul că în așezămintele monahale există rânduială administrativă și gospodărească și se constată multă râvnă în cele spirituale.

De asemenea, Preacuvioșia Sa, care este și starețul nou înființatei Mănăstiri a Tuturor Sfinților din Zalău a prezentat stadiul întocmirii documentației legate de începere a lucrărilor de construcție.

În continuare, au luat cuvântul toți cei prezenți, aducând în discuție dificultățile și încercările întâmpinate în activitatea duhovniească și administrativ-gospodărească, dar și împlinirile și bucuriile din cadrul obștilor monahale în care viețuiesc.CONCURSUL “CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ” ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea Preasfiţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj va organiza sâmbătă, 14 martie 2015, începând cu ora 9.00, la Şcoala Gimnazială ”Simion Bărnţiu” Zalău, etapa judeţeană a Concursului naţional interdisciplinar (română-religie), "Cultură şi spiritualitate românească" la care s-au înscris 95 de elevi.
Aflat la a cincia ediţie, acesta se adresează elevilor din clasele V-VIII capabili de performanţă şi are ca scop valorificarea componentei de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatură română şi religie.
Conform Regulamentului specific privind organizarea concursului, competiţia se va desfăşura pe următoarele două nivele: Natura între cer şi pământ (clasele V-VI) şi Omul între sacru şi profan (clasele VII-VIII). În cele două ore avute la dispoziţie, elevii îşi vor demonstra abilităţile de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume.
La etapa naţională, care se va desfăşura în perioada 14-17.05.2015 la Vânători judeţul Neamţ, vor participa primii doi elevi care au obţinut punctajul cel mai mare, la fiecare nivel.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia BohaConferințe administrative la protopopiatele din Episcopia Sălajului

Marți, 10 martie 2015, la cele trei protopopiate din cadrul Episcopiei Sălajului s-au desfășurat conferințele administrative lunare cu preoții din Eparhie. Astfel au fost prezentate referate având ca punct de pornire tematica privind Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi. Tema dezbătută a fost comună la toate cele trei protopopiate și anume „Coordonatele istorice ale misiunii parohiei ortodoxe române în trecut şi azi”, fiind aprofundate subcapitolele „Mărturii biblice şi patristice despre primele forme de organizare a comunităţilor şi parohiilor creştine” și „Definirea şi rolul eclesiologic al parohiei (comunităţii) ortodoxe în păstrarea şi transmiterea învăţăturii de credinţă”. La Protopopiatul Zalău, conferința a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Florin Ardelean de la Parohia Mineu, la Protopopiatul Șimleu Silvaniei, de către Preacucernicul Părinte Florin Hosu de la Parohia Sălăjeni, iar la Protopopiatul Jibou, conferința a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Luca Vasile Cornel de la Parohia Glod.

Pe lângă această temă, la Protopopiatul Jibou a fost dezbătută și problema necesității administrării Tainei Botezului pentru cei reveniți la ortodoxie.

După prezentarea referatelor și a dezbaterilor pe tema acestora, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială, a prezentat preoților din protopopiatele Zalău și Jibou date privind Concursul Național de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.

La Protopopiatul Șimleu Silvaniei, la ședință a fost și Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social al Eparhiei, care a făcut cunoscut preoților implicați în prestarea de servicii sociale noile reglementări pentru acreditarea furnizorilor de servicii sociale și oportunitatea continuării proiectului finanțat de Consiliul Județean Sălaj pentru activitățile sociale desfășutate de unitățile de cult.

De asemenea, la fiecare protopopiat a fost prezent câte un delegat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență care a prezentat normele pentru prevenirea incendiilor și amenajarea punctului PSI la locașurile de cult din județ.Numeroase personalităţi ale vieţii publice susţin ora de religiePărinţii din întreaga ţară s-au solidarizat, în ultimele zile, într-un efort fără precedent în istoria noastră postdecembristă, pentru a apăra dreptul propriilor copii de a cunoaşte, într-o formă structurată şi adaptată principiilor didactice, credinţa în care au fost botezaţi. În ajutorul părinţilor au venit cu mult entuziasm numeroase personalităţi ale vieţii publice, care apreciază ora de religie ca pe un bun spiritual inalienabil al poporului român sau ca pe o şansă a tinerei generaţii de a cunoaşte şi asimila valori fundamentale ca iubirea, bunătatea, mila, dreptatea. Vă prezentăm în continuare mărturiile şi mesajele câtorva dintre numele îndrăgite din lumea culturală, artistică, mediatică şi chiar sportivă.

„Religia «instigă» la bunătate“

Daniel Buzdugan - actor, prezentator TV, realizator de programe radio: „Sunt pentru predarea religiei în şcoală! Religia înseamnă iubire, adevăr, bunătate! Este doar o oră pe săptămână printre alte zeci de ore petrecute pe tentantele calculatoare, smartphone-uri sau tablete! Religia ne învaţă că nu despre Cola este vorba în perioada Crăciunului. Copilul învaţă de mic despre Dumnezeu, ceea ce îi va da o stare de siguranţă şi de speranţă. Dumnezeu este Lumina şi Adevărul şi viitorul adult va şti că cineva acolo sus îl iubeşte şi îl protejează, în ciuda tuturor lucrurilor neplăcute pe care le îndură. Copilul va creşte cu frică de Dumnezeu şi asta nu-i deloc rău, pentru că astfel viitorul adult va fi mai cumpătat şi mai atent la toate acţiunile pe care le va întreprinde. Religia ne învaţă că viaţa noastră nu se sfârşeşte aici pe pământ, aşa cum s-a demonstrat şi ştiinţific. Religia face parte din structura şi cultura noastră naţională. Religia îl va învăţa pe viitorul adult să nu intre în depresie, să nu se sinucidă, să nu o ia pe căi greşite, să respingă avortul şi să întindă o mână de ajutor aproapelui său. Religia «instigă» la bunătate şi te face să te gândeşti de două ori înainte să comiţi o nedreptate sau o răutate. Înscrieţi-vă copilul la ora de religie până pe 6 martie!“

„Şcoala, Familia şi Biserica trebuie să lucreze corect şi complet în a face ca ora de religie să rămână acolo unde trebuie să fie“.Liana Stanciu - prezentatoare de radio şi televiziune: „Eu am acest regret că nu am timp suficient să petrec cu copilul meu. În această situaţie, eu, ca mamă, deleg Şcoala să facă ce nu pot face eu, adică să întregească nivelul de educaţie şi învăţătură al copilului meu. Am încredere în Şcoală! Am încredere în Biserică! Şcoala, Familia şi Biserica formează un triunghi important şi cred că aceste trei instituţii trebuie să lucreze corect şi complet în a face ca ora de religie să rămână acolo unde trebuie să fie“. „Eu cred că mama face tot ce-i mai bun pentru copilul ei! Eu cred că Şcoala transmite mai mult decât informaţii. Eu cred în puterea sufletului! Semnează acum pentru ora de religie!“

„Eu am crescut cu ora de religie şi consider că a născut nişte valori în mine“

Ştefan Mihalache (Connect-R) – artist muzical: „Sfatul meu, ca părinte, este să cereţi pentru copiii voştri ora de religie! Cred că nu ne putem lipsi copiii de cel mai frumos model care a existat în această lume: Domnul Iisus Hristos. Cred că nu ne putem lipsi de Dumnezeu. Eu am crescut cu ora de religie şi consider că a născut nişte valori în mine. Cum să nu lupt pentru adevăr? Eu cred că toleranţa stă în puterea iubirii“.

„Credinţa ortodoxă pentru poporul român este ca limba română“

Dan Puric - actor şi scriitor: „Poporul român, limba română şi creştinismul, toate trei sunt concrescute. În clipa în care ai scos unul dintre aceste elemente, ai mutilat esenţa poporului român. Credinţa ortodoxă pentru poporul român este ca limba română: nu este nici facultativă, nici obligatorie, ci doar este! În clipa în care cineva vrea să se elimine credinţa ortodoxă din humusul acesta sufletesc, acest lucru poate fi considerat un atentat asupra fiinţei noastre. De aceea, actul mărturisirii astăzi este un act de igienă şi de sănătate. Şi cum adevărul astăzi este egal cu sănătatea noastră sufletească, cum oare nu voi mărturisi adevărul?! Sunt obligat pentru propria mea sănătate şi pentru sănătatea neamului românesc să mărturisesc“. „A vedea frumosul din România depinde de frumosul din noi şi ca să vedem frumosul trebuie să avem starea îndrăgostiţilor. A te reîndrăgosti de propria ta ţară înseamnă a crede în Dumnezeu, iar fundamentul credinţei este iubirea. Copilul iubirii este frumosul. Într-o lume care se urâţeşte în fiecare zi cu o viteză fantastică, nu putem vorbi de înfrumuseţare, ci de ochiul care vede frumosul până şi în acest dezastru.“

„Aceste performanţe nu le puteam realiza fără ajutorul lui Dumnezeu!“

Elisabeta Lipă, campioană mondială la canotaj: „Nu mai ţin minte numărul medaliilor câştigate în carieră, dar ştiu foarte bine că fiecare victorie a fost o mândrie pentru părinţii şi bunicii mei, pentru satul, ţara şi tradiţiile în care m-am născut. Prin aceste performanţe am descoperit lumea şi prin ele sunt apreciate în întreaga lume, dar sigur aceste performanţe nu le puteam realiza fără ajutorul lui Dumnezeu!“

Poezia lui Daniel Buzdugan pentru ora de religie
„Vă invit să încercăm,
Ca părinţi, chiar dacă-i greu,
Pe cei mici să-i îndrumăm
Să mai creadă-n Dumnezeu.
Chiar aşa, vreţi ca nici unul
Să nu-şi mai aduc-aminte
Cum că Paştele, Crăciunul
Sunt zile atât de sfinte?
Religia-i „cumpătare“,
Le dă celor mici un trai,
Cu lumină şi răbdare,
Visul de-a ajunge-n Rai.
Lăsaţi-i la Cele Sfinte,
Nu-i nimic curat pe lume
Ca micuţii ce-nainte
De somn spun o rugăciune.
Cei mici, de n-ar fi credinţa
Ar avea inima goală.
Buzdu din toată fiinţa
E pentru religie în şcoală!“Liturghie Arhierească la Parohia Gălpâia

Duminică, 1 martie 2015, credincioșii Parohiei Gălpâia au îmbrăcat straie de sărbătoare, fiind prezenți în număr mare la biserica satului. Bucuria a fost dată de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Petroniu, prilej cu care a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, parohul bisericii și Preacucernicul Părinte Mihai-Adrian Dobocan de la Parohia Recea Mică.

La finalul Sfintei Liturghii s-a dat citire pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

În cuvântul rostit în continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un scurt istoric al Bisericii creștine, vorbind despre apariția ereziilor, precum și despre combaterea acestor erezii în cadrul Sinoadelor Ecumenice, până la Sinodul al VII-lea Ecumenic, când a fost combătut iconoclasmul. În Duminica Ortodoxiei noi sărbătorim practic biruința Bisericii împotriva tuturor rătăcirilor, a arătat Preasfinția Sa.

În acest context, Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat și importanța orei de religie pentru formarea morală e copiilor, arătând faptul că este de datoria noastră ca și creștini să susținem educația religioasă a copiilor noștri.

După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost sfințită o troiță în curtea casei parohiale. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit și casa parohială, în urma lucrărilor efectuate după venirea noului preot.

Veche așezare românească, satul Gălpâia a fost atestat documentar pentru prima dată la 13 iulie 1350 într-un act oficial al regelui Ludovic al Ungariei.

Prima biserică a satului despre care avem date este biserica veche din lemn, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, atribuită de tradiţie anului 1575. Biserica este construită din bârne de stejar, având acoperişul în două ape, învelită cu şindrilă de brad. Interiorul bisericii a fost acoperit cu pictură, din care se mai păstrează doar puţine urme. Prispa cu arcade cioplite de pe latura de sud a fost adăugată în secolul al XVIII-lea, probabil în anul 1769, dată notată pe o grindă a peretelui de sud.

În anul 1939, prin grija Veturiei Goga, biserica a fost strămutată la Ciucea, în județul Cluj, în incinta conacului lui Octavian Goga.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, probabil după anul 1827, la Gălpâia a luat ființă o școală confesională. După tradiţia locală copiii învăţau carte într-o casă donată de un sătean fruntaş. În fiecare an alt sătean îşi dona casa pentru şcoală. Cântăreţii bisericii făceau carte pe rând cu copiii, fiecare câte o săptămână. La sfârşitul săptămânii, preotul făcea un mic examen ca să se convingă dacă într-adevăr cântăreţul s-a ocupat de copii.

În 1866 locuitorii, potrivit mijloacelor de care dispuneau, edifică o şcoală din nuiele, acoperită cu scânduri şi prevăzută cu ferestre. Şcoala avea o sală de învăţământ şi o cameră pentru învăţător. Mobilierul acestei şcoli era format din patru bănci lungi cât sala, o masă, un scaun şi o tablă pe care se scria cu var de pe munții Meseş.

În 1891 se construiește o nouă școală cu ajutorul Consistoriului Mitropolitan din Sibiu și prin donațiile locuitorului satului. În noaptea de 28/29 august 1923, un foc năpraznic s-a dezlănţuit asupra comunei, distrugând 30 de gospodării. În flăcările acestea a ars şi şcoala cu întreg mobilierul şi arhiva, fapt pentru care se purcede la ridicarea unei noi școli, care va fi dată în folosință în anul 1926. Şcoala avea două săli de clasă, o locuinţă pentru director şi birou.

Biserica actuală a satului a fost ridicată între anii 1930-1938, fiind târnosită de către episcopul Nicolae Colan al Clujului, la 13 iunie 1938. Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este în formă de cruce, având dimensiunile de 17 m lungime și 7 m lăţime.

Tânărul părinte Mihai Dobocan, actualul paroh al satului, a fost hirotonit preot în data de 26 februarie 2012, de către Preasfințitul Părinte Petroniu și încă de la început s-a făcut iubit în rândul credincioșilor, remarcându-se prin hărnicia și dăruirea Preacucerniciei Sale. Pe lângă activitatea pastoral-misionară bogată, părintele Mihai s-a dovedit a fi și un bun gospodar, Preacucernicia Sa efectuând lucrări de înnoire atât la locașul de cult, cât și la casa parohială.Duminica a doua din perioada Triodului la biserica Adormirea Maicii Domnului din Zalău

Duminică, 8 februarie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Zalău. Ierarhul a fost întâmpinat în fața locașului de cult de un sobor de preoți în frunte cu Preacucernicul Părinte Vasile Rus, parohul bisericii și vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului. Din sobor au mai făcut parte Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, preot paroh la Parohia Sfântul Ștefan din Zalău și inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Iosif Lucaci, preot coslujitor la această biserică și Preacucernicul Părinte Rareș Tărniceru, preot misionar la Protopopiatul Zalău. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, la slujbă participând un număr mare de credincioși.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că perioada bisericească în care ne aflăm acum ne pregătește pentru pocăința pe care trebuie să o facem în fiecare post, dar în special în postul Sfintelor Paști. Este de datoria noastră, fiecare din noi având păcate, să ne căim pentru acestea. Pericopele evanghelice din această perioadă tocmai despre aceasta vorbesc.

Dacă stăm să cugetăm, fiecare dintre noi a fost cândva un fiu sau o fiică risipitoare, poate numai cu gândul sau cu fapta, însă vrăjmașul pe fiecare ne luptă, în mod special în adolescență și în tinerețe, copiii dorind să fie independenți, însă ei nu au suficientă maturitate în gândire. Așa s-a întâmplat și cu acest fiu din parabola pericopei evanghelice care s-a citit astăzi. Acesta a vrut să fie independent, iat tatăl său a încuviințat, deși știa că nu face bine, iubirea părintească învingând rațiunea.

Plecând de lângă tatăl său într-o țară străină a început să trăiască în dezmierdări, ceea ce arată că nu era capabil să-și administreze averea pe care în scurt timp a irosit-o, ajungând să păzească porcii pentru a se întreține. Acest fapt este cu atât mai rușinos cu cât că evreii nu consumau carne de porc, el ajungând să păzească niște animale socotite necurate.

Prin cele ce s-au întâmplat acestui tânăr, înțelegem că nu întotdeauna progresul economic merge împreună cu cel duhovnicesc. Câtă vreme acest tânăr avea bani a uitat de Dumnezeu și de legea morală și a trăit în păcat. Acum însă când a sărăcit și-a adus aminte de Dumnzeu și și-a adus aminte de tatăl său, hotărându-se să se întoarcă acasă. El însă a conștientizat că luându-și partea de avere ca și fiu și irosind-o, nu se mai putea întoarce acasă în calitate de fiu, voind măcar să fie primit ca și un argat. Raționamentul „Tată, am greșit la cer și înaintea ta!”, arată desfrânarea prin care el L-a supărat pe Dumnezeu. Prin cuvintele „am greșit înaintea ta”, arată irosirea averii pentru care tatăl său muncise ani sau zeci de ani de zile.

Momentul întoarcerii acasă este foarte important, el arătând convertirea. El, care trăise în păcat, i-a venit gândul cel bun al convertirii de la păcat, de la viața departe de Dumnezeu. Așa trebuie să se întâmple și omului care păcătuiește: să aibă gândul cel bun și să conlucreze cu el, fiindcă dacă vrăjmașul mereu ne aduce în minte ispite și îngerul păzitor ne strecoară totuși gânduri bune.

Cu toate că fiul s-a întors pentru a fi primit în calitate de argat, tatăl său l-a repus în drepturi ca pe un fiu al său iubit. Așa se întâmplă și la Dumnezeu - oricât de mult păcătuiește omul, dacă se întoarce prin pocăință la El, Acesta îl iartă, fiindcă Dumnezeu nu voiește moartea păcătosului.

Această pildă ne dă tuturor curaj și ne învață că nu suntem noi mai mari decât Dumnezeu, nici păcatul nu este mai mare decât Dumnezeu, Acesta așteptând de la noi doar să ne întoarcem și să ne căim, să regăsim calea spre împărăția Lui, părăsind păcatul.

De multe ori, în reacția fratelui mai mare care s-a întors de la țarină și nu voia să intre în casă să se veseleacă și el de întoarcerea fratelui său, vedem reacția anumitor oameni virtuoși. Cei care săvârșesc fapte bune, să nu fie însă invidioși, nici disprețuitori așa cum a fost și fariseul din evanghelia de duminica trecută, care privea de sus pe acel vameș. El, prin mândria lui, deși săvârșea fapte bune nu s-a folosit de rugăciune, pe când acel vameș păcătos s-a întors mai folosit la casa lui. La fel s-a întâmplat și în pericopa evanghelică de astăzi. Fiul risipitor care și-a venit în fire și s-a căit era superior celui care stătuse acasă și ascultase de tatăl său, de aceea a și spus Domnul Hristos: „Mai multă bucurie va fi în cer pentru un păcătos care se pocăiește decât pentru nouăzeci și nouă de drepți care n-au nevoie de pocăință”. De ce? Pentru că omul acela rătăcise calea și putea să rămână acolo, dar s-a întors la tatăl său.

Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat totodată faptul că un singur drum duce la Dumnezeu – prin Biserică, nu prin altă parte. Nu există mântuire decât în Biserică și atunci aceasta este calea. Cei care au orice alt drum, existând căi nenumărate, aleg drumul spre iad, însă calea cea strâmtă spre rai este în Biserica Ortodoxă, aici găsind toate mijloacele mântuirii.

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte vicar Vasile Rus pentru întreaga activitate desfășurată, urându-i totodată ani îndelungați, în această perioadă Preacucernicia Sa sărbătorindu-și și ziua de naștere.

Scurt istoric al bisericii
Având hramul Adormirea Maicii Domnului, biserica a fost construită între anii 1930-1934, fiind o adevărată bijuterie arhitecturală a Zalăului.Pe perioada regimului comunist,dar și după aceea, biserica era cunoscută drept „catedrala” din Zalău sau „mănăstirea”, iar cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, aici se adunau credincioșii Sălajului pentru slujba de priveghere, în acele vremuri județul Sălaj neavând o mănăstire în județ în care să se adune pentru rugăciune.

În urma unor ample lucrări de consolidare și repictare a locașului de cult, la 5 septembrie 2010 Preasfințitul Părinte Petroniu a resfințit biserica înconjurat de un sobor de 100 de preoți, acesta fiind un moment de vie emoție pentru credincioșii parohiei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a acordat părintelui paroh Vasile Rus distincția Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului.

PS Petroniu - Predică la Duminica Fiului Risipitor, Zalău, 2015Sfințire de Antimise în Episcopia Sălajului

Luni, 2 februarie 2015, la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Zalău. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, parohul bisericii și consilier economic la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacuviosul Părinte Arhimadrit Antonie Pința, preot coslujitor la această biserică și exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și Preacucernicul Părinte Cristian Porumb, intendent la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit noile antimise pentru bisericile din Eparhie.

În cuvântul de învățătură, vorbind despre momentul închinării Domnului nostru Iisus Hristos la Templul din Ierusalim potrivit legii iudaice, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat faptul că legile Vechiului Testament erau foarte clare pentru că legile civile, ceremoniale și religioase erau una și aceeași, Israelul fiind un stat teocrat. Decalogul și celelalte porunci ale lui Dumnezeu reprezentau legislația poporului ales. În continuare, Preasfinția Sa a prezentat modul cum erau închinați la Templu nou născuții de parte bărbătească, vorbind și despre perioadele de curăție ce trebuiau îndeplinite de către mame. Conform legii, la fel au procedat și Dreptul Iosif cu Fecioara Maria, deși ea nu era necurată ci Preacurată, însă din smerenie, ea s-a dus îndeplinind ritualul curățirii.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat și istoria Dreptului Simeon cu privire la traducerea Vechiului Testament în limba greacă pentru biblioteca din Alexandria.

Vorbind despre poroocița Ana, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că în Vechiul Testament erau mulți proroci care aveau un rol dublu: pe de o parte, să păstreze mereu trează conștiința evreilor de popor ales, iar de de altă parte, descopereau evenimente viitoare din viața poporului și a Mântuitorului. Prin prorocița Ana, Dreptul Iosif și Fecioara Maria au înțeles încă o dată că Pruncul născut nu este un oarecare, întărind aceasta cu alte exemple începând de la Buna Vestire și continuând cu evenimentele legate de nașterea Domnului.

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu prezentat credincioșilor un antimis din cele sfințite înainte de slujbă, explicând ce este acesta și importanța antimisului în cultul Bisericii. Astfel, nici un preot nu poate săvârși Sfânta Liturghie fără antimis, arătând că antimisele se schimbă în momentul când un episcop este întronizat într-o Eparhie. De asemenea, după ce antimisele se semnează de către Ierarh, se pun în acesta sfinte moaște de martiri, încât Sfânta Liturgie să se săvârșească întotdeauna pe sfintele moaște. Aceasta este legătura vie a Bisericii, a preotului și a parohiei cu episcopul locului. Preasfinția Sa a mai arătat că nu poate un episcop să dea într-o altă Eparhie antimisul, acesta fiind cea mai strânsă, vie și directă legătură, arătând că preotul în parohie nu este altceva decât delegatul episcopului și toți împreună formează Trupul tainic al lui Hristos sau clerul, fiindcă Biserica este formată din cler și credincioși.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop și-a început cuvântul de mulțumire cu cuvintele rugăciunii Amvonului: „binecuvintează Doamne pe cei ce iubesc frumusețea Casei Tale”, arătând că așa ne rugăm la fiecare Liturghie ca un prinos de laudă și de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru toate, cu atât mai mult astăzi când Preasfințitul Părinte Petroniu a poposit în mijlocul crdincioșilor parohiei Sfântul Nicolae din Zalău. La final, Preacucernia Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru faptul că a ales această biserică pentru sfințirea antimiselor și pentru bucuria întregii zile, zi îndulcită de rugăciunile Sfintei Liturghii.

Ce este antimisul?
Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase și este de formă pătrată sau dreptunghiulară pe care este imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. În Antimis se găsesc cusute părticele de sfinte moaște. Pe Antimis se pun Potirul și Discul în timpul Liturghiei și numai pe el se face sfințirea Darurilor. Fără antimis nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. În biserică, antimisul se păstrează în altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie, iar când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, el ține locul Sfintei Mese.

Pe antimis sunt pictate scene din patimile Mântuitorului Iisus Hristos, tema reprezentativă fiind punerea în mormânt a Domnului. În colțuri sunt pictați cei patru evangheliști. În partea de sus, în mijloc, într-o cusătură, se află o părticică din moaștele unui sfânt mucenic.
Sfântul antimis simbolizează giulgiul în care a fost înfășurat trupul Mântuitorului când a fost pus în mormânt. De aceea, pe marginile lui se află scris troparul punerii în mormânt: „Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând preacurat Trupul Tău, cu giulgiu curat înfășurându-L și cu miresme, în mormânt nou îngropându-L, L-a pus.”

Sfântul antimis este sfințit, semnat și dat de episcopul locului, indicându-se parohia sau biserica unde a fost dat pentru slujire, cu hramul ei. Atunci când episcopul se schimbă, antimisele vechi, semnate de episcopul precedent, sunt retrase și noi antimise sunt sfințite și distribuite parohiilor de noul episcop.

În sfântul antimis se păstrează un burete mic, cu care se adună părticelele căzute din întâmplare de pe sfântul Disc. Pe acest burete, preotul sau arhiereul își pune partea din Sfântul Agneț când se împărtășește. Acest burete ne aduce aminte de buretele cu care ostașii au adăpat pe Mântuitorul Iisus Hristos cu oțet și fiere, în timpul răstignirii Sale.

Scurt istoric al parohiei
Parohia Sfântul Nicolae a fost înființată în anul 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor Municipiului Zalău după întronizarea Preasfințitului Părinte Petroniu ca primul Episcop al Sălajului.

Odată cu înființarea parohiei și numirea Preacucernicului Părinte Ionuț Pop ca paroh și responsabil cu zidirea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei un odor de mare preț – o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae.

Prin purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae, prin hărnicia părintelui paroh Ionuț Pop și jertfelnicia credincioșilor, biserica a fost repede ridicată și finisată, în acest moment slujbele săvârșindu-se în locașul de cult, după ce inițial asestea erau săvârșite într-o magazie din vecinătatea șantierului.

În luna decembrie a anului trecut, cu prilejul vizitei Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului la această biserică, Preacucernicului Părinte paroh Ionuț Pop i-a fost acordată distincția Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei noastre.

PS Petroniu - Predică la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Zalău, 2015


Pr Ionuț Pop - Cuvântul de mulțumire adresat Ierarhului
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro