Liturghie Arhierească în orașul Jibou

Duminică, 14 decembrie 2014, în biserica Sfântul Proroc Daniel din Jibou, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și parohul bisericii, Preacucernicul Părinte Cristian Oancea, revizorul contabil al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, preot coslujitor la această biserică, Preacucernicul Părinte Dorin Moldovan de la biserica Adormirea Maicii Domnului din Jibou, Preacucernicul Părinte Adrian Chirti, preot misionar la Protopopiatul Jibou și părinții diaconi Adrian Onica, Andrei Urs și Cristian Iura. Prilejul vizitei Preasfințitului Părinte Petroniu la această biserică a fost dat de prăznuirea pe data de 17 decembrie a ocrotitorului acestui locaș de cult – Sfântul Proroc Daniel, Preasfinția Sa obișnuind ca în fiecare an, în duminica de dinaintea sau după hramul bisericii și săvârșească aici Sfânta Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Paul Chețe, urmând ca acesta să fie hirotonit în duminica următoare preot pe seama Parohiei Popteleac.

La finalul Sfintei Liturghii a fost a fost sfințit și noul chivot al bisericii, realizat ca o machetă la scară redusă a locașului de cult.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat o diplomă de apreciere tânărului Cristian Bodea, pentru aportul adus la realizarea unor proiecte din cadrul parohiei.

Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită în data de 16 iunie 1991, iar în 23 aprilie 2002 a fost târnosit altarul de la demisolul locașului de cult, ce are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Până îm anul 2005 lucrările la biserică au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, iar începând cu acel an lucrările au fost continuate de către Preacucernicul Părinte Dan Dregan.

În anul 2012, biserica a primit cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Daniel.

Lucrările la locaşul de cult au fost finalizate în anul 2013, iar în 15 septembrie în același an, biserica a fost târnosită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Preasfinţitul Părinte Petroniu. Cu acest prilej, cei doi preoţi slujitori ai bisericii au primit din partea Preafericirii Sale distincţia Crucea Patriarhală. Tot în acel moment istoric, Sfântul Proroc Daniel a fost proclamat ocrotitorul oraşului Jibou.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, Jibou, 2014Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei prezent la Zalău

Duminică, 7 decembrie 2014, pentru credincioșii Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae din Zalău a fost o zi cu totul aparte. Astfel, credincioșii au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și pe Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

După întâmpinarea celor doi Ierarhi, a urmat hirotesia întru citeț și ipodiacon a tânărului teolog Gheorghe Daniel Călăuz, acesta fiind hirotonit la momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii întru diacon. Tot astăzi, părintele diacon Florin Șomlea a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Morlaca, Protopopiatul Huedin.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost sfințită o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, icoană în care este păstrată și o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, cel mai de preț odor al parohiei.

Aceste sfinte moaște au fost dăruite de către Preasfințitul Părinte Petroniu odată cu sfințirea pietrei de temelie a bisericii, eveniment ce a avut loc în Duminica Tomii din anul 2009. Cu ajutorul Sfântului Ierarh Nicolae, prin vrednicia și hărnicia părintelui paroh Ionuț Pop și prin jertfelnicia credincioșilor, în scurt timp biserica parohială a fost ridicată, după ce inițial slujbele s-au săvârșit într-o magazie situată în vecinătatea șantierului. În momentul de față lucrările la locașul de cult sunt aproape de a fi finalizate, acum excutându-se pictura interioară.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ionuț Pop, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La acest eveniment, Preacucernicul Părinte Ionuț Pop a avut și oaspeți de suflet, în prezența Preacucernicului Părinte Profesor Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai și pe Domnul Profesor Univ. Dr. Nicolae Bocșan, de la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, cei doi fiind îndrumătorii de doctorat ai părintelui Ionuț Pop, Preacucernicia Sa obținând acest titlu în primăvara acestui an.

ÎPS Andrei, Predică în Duminica a XXVII-a după Rusalii, Zalău, 2014


Cuvântul de mulțumire al PS Petroniu adresat ÎPS Andrei


Cuvântul de mulțumire al părintelui paroh Ionuț PopHramul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Sâmbătă, 6 decembrie 2014, Liceul Ortodox din Zalău și-a prăznuit ocorotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat la masa Sfântului Altar de părinții profesori ostenitori la această școală, dar și de foști dascăli ai acestei instituții teologice. Pe lângă elevii liceului au fost prezenți la slujbă, părinții acestora, dar și numeroși credincioși. Momentul a fost cu atât mai deosebit, cu cât anul acesta sunt aniversați 20 de ani de învățământ teologic în județul Sălaj.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat faptul că atât ocrotitorii paraclisului liceului, Sfinții Trei Ierarhi, cât și ocrotitorul liceului, Sfântul Ierarh Nicolae, au intrat în conștiința Bisericii ca și sfinți, dar distincți, deosebiți de ceilalți: Sfântul Nicolae prin bunătatea lui, iar Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan prin profunzimea teologiei și prin adâncimea speculației teologice.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat cadrele didactice, elevii și ostenitorii acestui liceu, pentru ce 20 de ani de activitate.

Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat apoi pe scurt viața Sfântului Ierarh Nicolae, subliniind și premisele istorice în care a activat Marele Ierarh, dar și minunile făcute de către Sfântul Nicolae atât în viață, cât și după mutarea la Domnul din această viață.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că Biserica îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae nu numai în ziua adormirii sale, în 6 decembrie, ci fiecare zi de joi din săptămână este închinată Sfântului Ierarh Nicolae, el fiind practic reprezentantul Ierarhilor Bisericii.

În semn de mare cinstire pe care îl poartă lumea Sfântului Nicolae, sunt o mulțime de oameni care îi poartă numele sau chiar orașe care îi poartă numele și nu în ultimul rând sunt biserici și mănăstiri închinate Sfântului, a concluzionat Preasfințitul Părinte Petroniu.

Preasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să-l ia pe Sfântul Nicolae ca și protector înaintea lui Dumnezeu, dar și ca model, urmându-i pilda vieții.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte Director Ionuț Pop a oferit o plachetă aniversară Preasfințitului Părinte Petroniu, precum și cartea monografică “20 de ani de învățământ teologic în Sălaj”.

Făcând o trecere prin istoria școlii amintim faptul că prima clasă cu profil teologic înființată în anul 2004 în cadrul Școlii Normale Gheorghe Șincai, a devenit instituție de sine stătătoare începând cu anul 2008, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinții Trei Ierarhi” Zalău. Din anul 2009, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”. Până în prezent au absolvit această școală 17 generații de tineri, peste 60 dintre aceștia devenind slujitori ai altarului ca preoți sau diaconi.

Liceul dispune de o bază materială bună corespunzătoare pentru desfăşurarea unui proces instructiv–educativ eficient: săli de clasă moderne, o sală multimedia, cabinete de limbi clasice şi limbi moderne, un laborator de informatică, un laborator de ştiinţe dotat în 2008 cu mijloace moderne specifice disciplinelor în cauză, un cabinet metodic, precum și o bibliotecă cu peste 3000 de volume.

Începând cu anul şcolar 2011-2012, în cadrul Liceului Ortodox funcționează și clase de învățământ primar, având în momentul de față ciclul primar complet, începând de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a.

Paraclisul cu hramul Sfinții Trei Ierarhi a fost amenajat la etajul al II-lea al liceului, fiind târnosit în anul 2003 de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului. Cu timpul, datorită necesităților de ordin practic, paraclisul a fost extins, noile lucrări fiind sfințite în ziua de 30 ianuarie 2008.

În acest paraclis, pe lângă programul zilnic de rugăciune al elevilor se desfășoară și activitățile de practică liturgică efectuate de clericii nou hirotoniți din Eparhie.

PS Petroniu - Predică la sărbătoarea Sfântului Nicolae, Zalău, 2014Zile de sărbătoare la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău

În aceste zile, la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău se desfășoară mai multe manifestări cultural-artistice și duhovnicești, cu prilejul zilelor școlii, activități care au loc anual în jurul datei de 6 decembrie, ziua de prăznuire a patronului spiritual al școlii – Sfântul Ierarh Nicolae.

În această dimineață, începând cu orele 11, la Casa Municipală de Cultură din Zalău a avut loc prima ediție a Festivalului-concurs de teatru religios pentru elevi „Sfântul Nicolae”. Din juriu au făcut parte Domnul profesor Marcel Lucaciu, poet și inspector de specialitate la Limba și Literatura Română, Domnul Viorel Tăutan, poet, eseist și actor și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, directorul Liceului Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău.

Pentru început au urcat pe scenă elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, aceștia prezentând o scenetă inspirată din tradițiile populare specifice serii de Crăciun.

În continuare, elevii de la Liceul Reformat Wesseleniy din Zalău au prezentat un miniconcert de colinde.

Au urcat apoi pe scenă membrii trupei „Seminaria” formată din elevi ai Liceului Ortodox din Zalău. Aceștia au prezentat o adaptare a unei nuvele scrisă de Vasile Voiculescu, intitulată “Profetul și demoniacul”.

Următoarea reprezentație muzicală a fost susținută de către corala „Predania” a Liceului Ortodox din Zalău.

Ultima trupă de teatru care a urcat pe scenă a fost cea a elevilor Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare, care au prezentat piesa Irozii.

La finalul activităților a fost lansată Monografia Liceului Ortodox “20 de ani de învățământ teologic în Sălaj”, moment care a fost prezentat de către Preacucernicul Părinte Petru Brisc, profesor la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău.

Tot acum au fost oferite plachete aniversare Domnului Primar al Municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, Doamnei Inspector General Școlar Maria Pop, Doamnei Inspector Școlar General Adjunct Mioara Gudea, Doamnei Inspector Școlar General Adjunct Irina Kovacs, Doamnei Claudia Boha, inspector de specialitate la disciplina Religie, Preacucernicului Părinte Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului, Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, precum și foștilor și actualilor profesori ai Liceului Ortodox.

Manifestările vor continua în această seară, când în capela Liceului Ortodox va fi săvârșită slujba privegherii, iar mâine va fi săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preasfințitul Părinte Petroniu.

Duminică, profesorii și elevii Liceului Ortodox vor fi prezenți la Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Nicolae din Zalău, unde Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului și Maramureșului și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

La ceas de seară, Corul Predania al Liceului Ortodox va susține un concert de colinde la biserica Pogorârea Sfântului Duh din Zalău.Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna prăznuiți la Mănăstirea Bobota

Duminică, 30 noiembrie 2014, cu prilejul prăznuirii Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Mănăstirea Bobota de către Preasfințitul Părinte Petroniu. La primele ore ale dimineții Ierarhul a fost întâmpinat în fața locașului de cult cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Pința, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacuviosul Părinte Mina Pletosu, starețul mănăstirii Bobota, de Preacuviosul Părinte Rafael Blejan, viețuitor al aceleiași mănăstiri, de față fiind întreaga obște a mănăstirii și credincioși din satele vecine. Momentul a fost unul înălțător cu atât mai mult cu cât Preasfințitul Părinte Petroniu își serbează astăzi și ziua de naștere, Preasfinția Sa împlinind frumoasa vârstă de 49 de ani.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu, după ce a făcut un periplu prin cărțile Sfintei Scripturi, prezentând personajele biblice care s-au dedicat în mod special slujirii lui Dumnezeu, începând de la Adam și până la Sfinții Apostoli, a prezentat în mod special viața Sfântului Apostol Andrei. Preasfinția Sa a subliniat apoi faptul că evanghlizarea făcută de către Sfântul Apostol Andrei pe o parte a teritoriului țării noastre ne dă oferă un prilej de mândrie, dar ne și responsabilizează, îndemnându-ne cu atât mai mult la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu și la cultivarea iubirii.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacuviosul Părinte stareț Mina pentru bogata și rodnica activitate desfășurată în această mănăstire.

La rândul său, Preacuviosul Părinte stareț Mina a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru bucuria pe care a făcut-o viețuitorilor mănăstirii prin prezența Preasfinției Sale la hramul de iarnă al mănăstirii, paraclisul mănăstirii având ca ocrotitir pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna.

Piatra de temelie a mănăstirii Bobota a fot sfinţită în data de 13 iunie 2004 de către Preafinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, iar lucrările de început au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean de la parohia Bobota, până în anul 2008 când au fost preluate de către Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană. În anul 2012 este numit egumen al schitului Preacuviosul Părinte Mina Pletosu, care a continuat lucrările începute de predecesorii săi, în prezent lucrându-se la pictura interioară a bisericii. În vara anului 2013, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, în urma aprobării prealabile a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar Preacuviosul Părinte Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.

În anul 2012, cu prilejul unei vizite făcute de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, mănăstirea a primit un dar de mare preț – o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, alături din părticele ale moaștelor Sfinților Martiri de la Niculițel, Zoticos, Atalos, Kamasis și Filipos. De asemenea, biserica mănăstirii adăpostește și un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, primit în dar de la Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

PS Petroniu - Predică la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, M-rea Bobota, 2014Episcopia Sălajului a premiat excelența

Miercuri 26 noiembrie 2014, în cadrul celei de-a opta ediţii a „Zilelor Învăţământului Sălăjean”, a avut loc Gala Olimpicilor. Evenimentul a fost găzduit de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Au fost premiați 74 de elevi sălăjeni, care în cursul anul şcolar precedent au obţinut rezultate deosebite la olimpiade și concursuri naționale și internaționale.
Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a premiat pe eleva Indrecuț Denisa Raluca, clasa a XI-a la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, pregătită de către doamna profesoară Nicoleta Boșca, care a obținut un premiu special la Olimpiada națională de Religie.
Pe lângă felicitările adresate elevilor, Preasfințitul Părinte Petroniu a premiat pe toți profesorii care i-au pregătit pe copii, indiferent de confesiune, arătând preocuparea costantă a Episcopiei Sălajului pentru o educație sănătoasă în rândul copiilor și tinerilor, dar și recunoașterea muncii dacălilor.Liturghie Arhierească la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Zalău

Duminică, 23 noiembrie 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Sărmaș, săvârșind Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Apostol Andrei”. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Ioan Zaha, parohul bisericii și Preacucernicul Părinte Călin Crecan, preot de caritate la capela Spitalului Județean de Urgență din Zalău.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Câmpia, pe părintele diacon Lucian Hodadea.

După rostirea cuvântului de învățătură, Ierarhul, părinții împreună slujitori și credincioșii au ieșit în fața bisericii unde a fost sfințită o troiță.

După înființarera Episcopiei Sălajului în anul 2008, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Petroniu, s-au născut în municipiul Zalău două noi parohii pentru a satisface nevoile spirituale ale credincioșilor. Una dintre aceste parohii este cea situată în cartierul Sărmaș. Cel căruia i-a fost încredințată grija ridicării bisericii în această parte a Zalăului a fost Preacucernicul Părinte Ioan Zaha.

După achiziționarea terenului pentru noul locaș de cult, în data de 6 iunie 2010, în Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”. Lucrările efective la ridicarea locașului de cult au demarat în data de 3 noiembrie 2010, după obținerea autorizației de construcție.

Prin grija părintelui paroh și jertfelnicia credincioșilor biserica a fost tencuită deja în interior, iar începând cu Joia Mare a anului 2013 slujbele bisericești au început să fie săvârșite în noul locaș de cult.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XXVI-a după Rusalii, Zalău, 2014Hramul bisericii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei

Vineri, 21 noiembrie 2014, biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii hramului acestui locaș de cult. Cu această ocazie Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Vasile Rus, vicarul administrativ al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Eparhiei, Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei, Preacucernicii Părinți protopopi Dan Haiduc, Ștefan Lucaciu și Dan Dregan, Preacucernicul Părinte Mircea Corpodean, slujitor la biserica Sfântul Ignatie Teoforul din Auckland, Noua Zeelandă și protopop al românilor ortodocși din Noua Zeelandă, Preacucernicul Părinte Vasile Boșca, parohul bisericii și Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o hirotonie de diacon, în persoana tânărului Lucian Hodadea, acesta urmând a fi hirotonit duminică preot pe seama Parohiei Câmpia.

La finalul Sfintei Liturghii, după rostirea cuvântului de învățătură, s-a desfășurat un alt moment emoționant, și anume instalarea noului preot coslujitor al acestei biserici, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Haiduc.

Pe lângă activitatea pastoral-misionară, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei desfășoară și o bogată activitate social-filantropică.

Activitățile sociale ale parohiei au demarat în urmă cu 14 ani, acestea desfășurându-se prin truda și purtarea de grijă a părintelui paroh Vasile Boșca în Complexul Social al parohiei unde persoanele nevoiaşe din oraş şi din împrejurimi au beneficiat de servicii sociale la Cantina Socială, special amenajată în demisolul clădirii, cu o capacitate de 100 de locuri, dar şi la cabinetele medicale de stomatolologie, fizioterapie şi reflexoterapie din cadrul Complexului Social.

În aceeași perioadă au fost create spaţii cu 20 de locuri de cazare, cu regim de internat, pentru elevii din localităţile limitrofe, care nu aveau posibilitatea să facă naveta la liceele din oraş, elevi care serveau şi masa de prânz la cantină. În decursul anilor au beneficiat de masă şi cazare gratuită şi elevi din Republica Moldova.

La începutul activităţii sociale a parohiei s-a încercat a se urma modelul Bisericilor Creştine din occident, organizându-se pe lângă parohie, gratuit, cursuri de limbă germană şi engleză, muzică şi pictură de icoane pe sticlă, profesorii, parţial participând cu servicii de voluntariat, parţial fiind remuneraţi de către parohie, aceasta din urmă suportând şi cheltuielile de întreţinere şi materiale didactice necesare.

Pentru a pune în valoare şi în atenţia elevilor şi a cadrelor didactice materialele arheologice găsite în colecţii particulare şi obiectele descoperite la cetatea dacică de pe Măgura Şimleului, în cadrul Complexului Social a fost amenajată o expoziţie permanentă de arheologie şi etnografie, care în prezent găzduieşte şi colecţia de carte veche a Protopopiatului Şimleu Silvaniei, alături de icoane vechi şi obiecte de cult, păstrate în condiţii optime, într-un spaţiu special amenajat.

În acelaşi Complex se află în curs de pictare un paraclis, care va deservi parohiei, în special la slujbele săvârşite peste săptămână, dimineaţa şi seara, când participanţii la slujbă sunt în număr mai mic, pentru a se putea asigura confortul termic pe timp de iarnă şi slujbele să se desfăşoare în condiţii normale.

În decursul anilor de funcţionare a Complexului Social s-a oferit îmbrăcăminte, în medie, unui număr de 350 persoane pe an, au fost cazaţi, în medie, un număr de 15 elevi anual, iar la cantina socială au servit masa de prânz, în regim social, pe durata anului şcolar, în primii ani aproximativ 70 persoane pe an, ajungându-se, în prezent, din cauza lipsei fondurilor, la un număr de doar 23 persoane pe an.

În prezent la cantina socială a parohiei servesc masa de prânz, în regim social, un număr de 23 persoane nevoiaşe, incluzând persoanele recomandate de către biroul de asistenţă socială al Primăriei Şimleu Silvaniei.

De asemenea în cadrul serviciului Centru educaţional de zi, parohia oferă asistare didactică, după orele de curs, pentru un număr de 23 elevi, proveniţi din familii dezorganizate şi cu posibilităţi minime de supraveghere în efectuarea temelor.

În primăvara acestui an a fost sfințită, în vecinătatea bisericii, piatra de temelie pentru un centru de zi pentru copii. În momentul de față clădirea ce va adăposti acest centru este aproape de a fi finalizată, executându-se lucrările de finisaj. Acest centru este ridicat prin proiectul de asistenţă socială „Dezvoltarea Serviciilor sociale furnizate de Parohia Ortodoxă Română I Şimleu Silvaniei prin înfiinţatea Centrului de Servicii Sociale cu destinaţie multifuncţională „Filantropia”, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa 3.2.

Acest proiect îşi propune înfiinţarea unui Centru de zi pentru copii, care să vină în sprijinul copiilor orfani sau proveniţi din familii monoparentale, precum şi a copiilor ai căror părinţi sunt şomeri, cu venituri mici, dar şi în sprijinul acelor copii pe care părinţii nu îi pot ajuta în pregătirea lecţiilor. Pentru ca aceştia să poată beneficia de servicii sociale precum masa de prânz, odihnă după prânz şi pregătirea lecţiilor, se doreşte ca Centrul de zi să cuprindă, pe lângă cantina socială existentă, spaţii de odihnă, săli de curs, dar şi spaţii special amenajate pentru exerciţii fizice şi de relaxare.

PS Petroniu - Predică la Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Simleu Silvaniei, 2014Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent la Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie Basarabov de la Catedrala Patriarhală din București

De sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, la 27 octombrie 2014, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Alături de Patriarhul României şi Patriarhul Ierusalimului s-au aflat ierarhi din delegaţia Patriarhiei Ierusalimului şi ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, între care și Preasfințitul Părinte Petroniu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

La acest eveniment au participat importante personalităţi de stat şi locale, preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi numeroşi credincioşi şi pelerini care au aşteptat pe Dealul Patriarhiei cu răbdare pentru a se închina la Icoana şi Sfintele Moaşte depuse în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

După citirea Pericopei Evanghelice, Patriarhul Ierusalimului a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit şi despre viaţa Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit de asemenea un cuvânt de învăţătură intitulat "Credincioşii pelerini simt iubirea milostivă a lui Dumnezeu şi a sfinţilor în viaţa lor".

În continuare, Patriarhul României a mulţumit Preafericitului Părinte Teofil al III-lea pentru vizita în România şi aducerea Icoanei cu un fragment din Lemnul Sfintei Cruci şi i-a dăruit o icoană reprezentând pe Sfinţii Martiri Brâncoveni şi i-a acordat şi Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni.

La rândul său, Patriarhul Ierusalimului i-a oferit în dar Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o icoană reprezentând Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi Sfântul Mormânt, dar şi o cruce de binecuvântare şi a spus că „Dumnezeiasca liturghie de astăzi este o confirmare aici a faptului că suntem una împreună a aceeaşi Biserică a Domnului nostru Iisus Hristos şi noi personal şi delegaţia noastră suntem cu adevărat recunoscători Preafericirii Voastre şi domnului Preşedinte al României şi desigur prezenţa distinsă a membrilor Guvernului României este un semn al moştenirii noastre comune creştine”.

Patriarhul Ierusalimului a mai vorbit despre importanţa pelerinajelor în Ţara Sfântă.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulţumit ierarhilor prezenţi şi tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a hramului Catedralei Patriarhale: autorităţi centrale şi locale, preoţi, profesori, studenţi teologi, elevi seminarişti, jandarmi şi voluntari de la diferite organizaţii medicale.

Sursa: www.basilica.roLiturghie Arhierească la Parohia Horoatu Crasnei

Duminică, 26 octombrie 2014, zi în care am prăznuit și pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Horoatu Crasnei, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, Preacucernicul Părinte Alexandru Stânean, de la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preacucernicul Părinte Mihai Pușcaș, fost preot la Parohia Peceiu, în prezent preot pensionar, Preacucernicul Părinte Marian Pop, de la Parohia Breb, județul Maramureș, Preacucernicul Părinte Mihai Pușcaș, slujitor la biserica din Petenia și noul hirotonit, Preacucernicul Părinte Vlad Stânean.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Mal, pe părintele diacon Sergiu Roman, fiu al satului Horoatu Crasnei.

În cuvântul de învățătură, una dintre ideile subliniate de către Preasfințitul Părinte Petroniu a fost aceea a libertății omului, arătând faptul că libertatea omului crește atunci când acesta se apropie de Dumnezeu. Pe de altă parte, când omul se depărtează de Dumnezeu, în loc să-i fie transfigurată ființa, aceasta este desfigurată și libertatea începe să se diminueze, ajungându-se la omul pătimaș. Acesta este motivul pentru care a pus Dumnezeu în Biserică sfătuitori, părinți duhovnicești, care nu numai că spovedesc păcatul, dar oferă și sfaturi cum să scape omul de acel păcat. Taina spovedaniei ne iartă păcatul, însă rădăcina lui din suflet trebuie smulsă prin multe încercări și eforturi din partea penitentului, ajutat de părintele său duhovnic. Dacă în momentul care un om este pătimaș și luptă cu patima lui, dacă ajunge să fie posedat de diavol, libertatea lui dispare cu totul, la fel ca și în întâmplarea relatată în evanghelia citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii.

După rostirea cuvântului de învățătură a urmat un moment emoționant, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, luându-și rămas bun de la credincioșii pe care i-a păstorit timp de 17 ani, încă de la hirotonia sa întru preot în anul 1997. Aceasta a fost ultima liturghie a Preacucerniciei Sale în calitate de paroh al credincioșilor din Horoatu Crasnei, de acum înainte Preacucernicia Sa urmând a activa ca preot coslujitor la Parohia „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Șimleu Silvaniei.

Tot acum a fost instalat noul paroh, în persoana Preacucernicului Părinte Vlad Stânean, care până în momentul de față a activat ca diacon și cântăreț bisericesc la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, după ce cu o duminică înainte a fost hirotonit preot.

Localitatea Horoatu Crasnei a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1213 în Registrul de la Oradea sub numele de Villa Huruat. Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XX-lea, lucrările la locașul de cult fiind finalizate în anul 1937.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XXIII-a după Rusalii, Horoatu Crasnei, 2014
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro