Preasfințitul Părinte Petroniu a slujit în Parohia Chiheru de Jos, județul Mureș

Duminică, 21 septembrie 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Chiheru de Jos, județul Mureș. După săvârșirea Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei adormiți, bunicii dinspre mamă ai Preasfinției Sale avându-și obârșia în această localitate.

În continuare Domnul Primar Emanoil Hurdugaci, i-a acordat Preasfințitului Părinte Petroniu titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Chiheru de Jos.Preasfințitul Părinte Petroniu prezent la deschiderea anului școlar la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău

Luni, 15 septembrie 2014, la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău a sunat primul clopoțel ce a vestit începerea unui nou an școlar. Cu acest prilej la festivitățile desfășurate a fost prezent și Preasfințitul Părinte Petroniu.

Festivitățile au debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum în capela liceului, slujbă săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, directorul liceului și Preacuviosul Părinte Antonie Pința, directorul spiritual al acestei școli. După săvârșirea slujbei de Te Deum, Preasfințitul Părinte Petroniu și-a arătat bucuria datorată faptului că roadele acestui liceu sunt vizibile atât în Zalău cât și în județ prin elevii de excepție care au absolvit această școală, aceștia ajungând să devină nu doar creștini buni ci și preoți de nădejde acolo unde Dumnezeu i-a rânduit. Aceștia trebuie să fie un exemplu pentru elevii de astăzi. Deși școala este mică, rezultatele sunt mari și acest lucru se datorează seriozității dascălilor, a mai spus Preasfinția Sa. Preasfințitul Părinte Petroniu a urat bun venit noilor elevi care au pășit pe treptele școlii pentru prima dată subliniind importanța orelor de rugăciune de la capelă, acestea formând nu doar caractere ci și suflete.

În continuare copiii, părinții și dacălii au coborât în curtea liceului unde au continuat festivitățile de deschidere a noului an școlar. După rostirea cuvântului de bun venit din partea părintelui director Ionuț Pop, Doamna Mioara Gudea, Inspectorul General Școlar Adjunct a dat citire mesajului Inspectorului General Școlar al Județului Sălaj.

La final le-a fost urat bun venit noilor școlari din clasa pregătitoare, clasa I și clasa a IX-a aceștia fiind primiți cu aplauze și flori.

Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae” Zalău a fost înfiinţat în contextul revigorării învăţământului teologic în perioada de libertate religioasă şi democraţie de după decembrie 1989, mai întâi, ca o clasă cu profil teologic, la filiera vocaţională din cadrul Şcolii Normale “Gheorghe Şincai” Zalău, în anul şcolar 1994–1995. A avut până în anul 2008-2009 numirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău.

În prezent, pe lângă clasele de liceu școala are și elevi începând cu clasa pregătitoare și până în clasa a IV-a, având astfel ciclul primar complet. Anul acesta va fi aniversată împlinirea a 20 de învățământ teologic în județul Sălaj.

PS Petroniu - Cuvânt la începutul anului școlarSărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la parohia Mesteacăn

Duminică, 14 septembrie 2014, zi în care prăznuim și Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc, fiind prezent în mijlocul credincioșiilor Parohiei Mesteacăn, Protopopiatul Zalău. Preasfinția Sa a fost întâmpinat după rânduiala bisericească în fața locașului de cult cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de un ales sobor de preoți din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte paroh Dorinel Crecan, Preacucernicii Părinți Ludovic Vaida de la Parohia Almașu, Ioan Sabău de la Parohia Fildu de Mijloc, Dorel Botiș de la Parohia Țăud, Mihai Dobocan de la Parohia Recea Mică, precum și de credincioșii și fii satului.

În cadrul Sfintei Liturghii credincioșii au asistat și la hirotonia întru preot a părintelui diacon Adrian Chirti, Preacucernicia Sa urmând să activeze ca și preot misionar în cadrul Protopopiatului Jibou.

După rostirea cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a feliciat pe părintele paroh Dorinel Crecan pentru întreaga activitate desfășurată pe tărâmul pastoral-misionar, urându-i totodată ani îndelungați, Preacucernicia Sa aniversând astăzi împlinirea a 57 de ani de viață.

La rândul său Preacucernicul Părinte Dorinel Crecan a mulțumit Preasfinției Sale pentru vizita făcută în parohie și în numele credincioșilor a oferit Chiriarhului o icoană a praznicului de astăzi.

În continuare ierarhul, preoții și credincioșii s-au deplasat spre casa parohială din localitate unde a fost sfințită o troiță.

Situat în partea de sud-est a județului Sălaj, la limita cu județul Cluj, satul Mesteacăn a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1424.

Înaintea bisericii actuale de zid satul a avut, ca majoritatea parohiilor din județul Sălaj, o biserică de lemn ridicată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceasta a funcționat ca biserică parohială până în anul 1940 când a fost înlocuită cu actuala biserică de zid.

Părintele Dorinel Crecan păstorește această parohie din anul 1982, înainte Preacucernicia Sa activând ca preot în parohia Răstolțu Mare. În prezent, Preacucernicia Sa este delegatul cleric al Episcopiei Sălajului în Adunarea Națională Bisericească, pentru perioada 2014-2018.

PS Petroniu - Predică la Înălțarea Sfintei Cruci, Mesteacăn, 2014Hramul bisericii Nașterea Maicii Domnului din Zalău

Luni, 8 septembrie 2014, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Nașterea Maicii Domnului din Zalău, cu prilejul hramului acestui locaș de cult. Alături de Preasfinţia sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte paroh Ioan Ardelean, care este şi consilierul administrativ al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Vasile Brete, preot coslujitor la această biserică, Preacucernicul Părinte Gheorghe Ghiuruţan, preot pensionar, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan de la Parohia Recea Mică și Preacucerniul Părinte Sorin Gordan de la Parohia Popteleac.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit și două hirotonii. Astfel Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe domnul profesor Adrian Chirti, iar părintele diacon Marin Loloș a fost hirotonit preot pe seama parohiei Zalha, Protopopiatul Jibou.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prima sărbătoare din decursul anului bisericesc, ultima sărbătoare din an fiind Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, aceste praznice ascund parcă un tâlc, în sensul că viața începe cu nașterea și se încheie cu moartea, însă această situație este datorată numai păcatului. Omul a fost creat și așezat în rai pentru a fi nemuritor, însă prin încălcarea poruncii date de Dumnezeu a căzut întâi în moarte sufletească, moarte care înseamnă practic rupere, neascultare și îndepărtare de Dumnezeu. Însă cu toate că omul se naște și datorită păcatului moare sufletește și apoi trupește, Hristos a zis: „Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, viu va fi”. Venind Fiul lui Dumnezeu în lume să ne mântuiască, la a doua venire a Mântuitorului fiecare va învia cu trupul, în așa fel încât moartea este ceva trecător și fiecare va dobândi în veșnicie trup și suflet unite, ca să dobândească fie răsplată veșnică de la Dumnezeu pentru faptele bune săvârșite în decursul vieții pământești, fie osândă veșnică.

În Biserică, noi nu prăznuim sfinții în ziua nașterii lor ci în ziua morții lor. Câtă vreme omul trăiește acesta este supus ispitelor și în consecință căderii. Chiar și Mântuitorul a fost supus acestor ispite. De vreme ce omul este supus acestor ispite pe parcursul vieții, după moarte, vrăjmașul nu mai are nici o putere asupra omului. Din acest motiv noi îi prăznuim întotdeauna pe sfinți în ziua morții lor care înseamnă ziua nașterii la viața de veci când au biruit definitiv lupta cu vrăjmașul.

Avem totuși trei praznice de naștere: Crăciunul, când prăznuim Nașterea Mântuitorului la 25 decembrie, Nașterea Maicii Domnului la 8 septembrie și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie. Aceste trei persoane au avut un rol cu totul deosebit în istoria mântuirii lumii.

Este important să învățăm de la sfinți, în special de la Maica Domnului care de mică a trăit în sfințenie. Încă de la vârsta de trei ani s-a remarcat prin rugăciune, prin curăție. Dacă celelalte fete de la Templu erau crescute în Sfânta, Maica Domnului singură a avut dreptul să intre în Sfânta Sfintelor, datorită faptului că au remarcat-o preoții și arhiereii că avea o viață cu totul deosebită. Maica Domnului este astfel un model pentru copii. Ea este și un model pentru tineri, fiindcă la vârsta de 15 ani când a ieșit din Templu, s-a dus și s-a logodit cu Dreptul Iosif, om în vârstă care îi era și rudenie, și împreună și-au închinat întreaga viață lui Dumnezeu.
Apoi Fecioara Maria este model pentru femeile tinere fiindcă a trăit în virtuți și curăție. De asemenea ea este model pentru femeile în vârstă fiindcă și-a sporit virtuțile, mai ales când a înțeles cine este Fiul ei.

Piatra de temelie a bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000, în prezent lucrându-se la pregătirea pereților pentru pictură. Slujbele se săvârşesc în momentul de faţă în subsolul locaşului de cult.

PS Petroniu - Predică la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Zalău, 2014Resfințirea bisericii din Parohia Pria

Duminică, 7 septembrie 2014, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci și în ajunul prăznuirii Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Pria, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej Preasfinția Sa a resfințit biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate, săvârșind în continuare Sfânta Liturghie în altarul de vară situat în vecinătatea locașului de cult.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Marin Loloș, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Zalha, din Protopopiatul Jibou.

După rostirea cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele paroh Ștefan Gudea și pe credincioșii parohiei Pria pentru efortul comun depus la efectuarea lucrărilor de reînnoire a bisericii.

La rândul său, părintele Ștefan a mulțumit Preasfinției Sale pentru bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din Pria și în semn de mulțumire a dăruit Preasfințitului Părinte Petroniu o icoană a Maicii Domnului.

Situată la graniţa sud-vestică a județului Sălaj cu judeţul Cluj, la poalele nord-vestice ale Măgurii Priei, vârful cel mai înalt al Munţilor Meseșului, localitatea Pria a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1481, dar descoperirile arheologice semnalază urmele unui tumul de pază și semnalizare, atribuit epocii romane. La puțini kilometri distanță, la Buciumi, se afla linia de graniță a imperiului roman, zona fiind împânzită de ruinele unor turnuri de apărare romane și a unui castru roman. Castrul roman Buciumi a fost un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei romane, asigurând apărarea zonei Porolissum.

Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fost ridicată între anii 1933-1937. Începând cu anul 2006, sub coordonarea Preacucernicului Părinte paroh Ștefan Gudea, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, au fost executate ample lucrări de înnoire a locașului de cult. Astfel în interiorul bisericii au fost înlocuite iconostasul, uşile şi geamurile, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat şi a fost achiziţionat mobilierul bisericesc. De asemenea a fost schimbată ţigla de pe acoperişul bisericii, turla a fost reparată şi vopsită, în curtea locaşului de cult a fost zidită o fântână, au fost ridicate altarul de vară şi o troiţă, s-au montat proiectoare pentru iluminatul exterior, căile de acces spre biserică au fost placate cu dale de beton şi au fost refăcute gardurile şi poarta. Pe lângă acestea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Pentru întreaga activitate desfășurată în această parohie încă din anul 1987, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ștefan Gudea distincția de iconom stavrofor. De asemenea Preasfinția Sa a acordat diplome de apreciere persoanelor care au fost în mod deosebit alături de părintele paroh în perioada executării acestor lucrări la biserica satului.

PS Petroniu - Predică în Duminica înaintea Înălțării Sfintei Cruci, Pria, 2014Întâlnirea tinerilor ortodocşi din ţară, la Baia Mare

În perioada 3-6 septembrie 2014 a avut loc la Baia Mare „Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi”, la care au participat tineri ortodocşi cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, din eparhiile din ţară şi din diaspora, alături de delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe - Surori din străinătate şi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Tineri Ortodocşi din străinătate. Tinerii au participat la diverse manifestări culturale şi cu caracter duhovnicesc. Organizatorii au prezentat participanţilor aspecte culturale şi istorice ale Maramureşului, iar invitaţii au vizitat diferite obiective care au completat temele conferinţelor.
Vineri, 5 septembrie 2014, începând cu orele 18:00, Preasfințitul Părinte Petroniu a participat la procesiunea tinerilor ortodocși ,,Bucuria Credinței", procesiune condusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Procesiunea s-a încheiat în incinta Catedralei Episcopale, unde s-au rostit rugăciunile de seară, iar Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat tinerilor participanți la reuniune. La acest moment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian care a rostit în fața tinerilor un scurt cuvânt de binecuvântare. La final Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a conferit Primarului Municipiului Baia Mare, Domnul Cătălin Cherecheș ,,Crucea Transilvană" pentru mireni, în semn de înaltă apreciere în susținerea reuniunii, iar părintelui Milan Bălan, Consilierul Sectorului teologic educațional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, ,,Crucea Transilvană" pentru clerici.
Sâmbătă, 6 septembrie, începând cu ora 8:30, pe esplanada Catedralei Episcopale a fost săvârșită Sfânta Liturghie, prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, alături de Înaltpreasfinția Sa slujind și Preasfințitul Părinte Petroniu, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul și un frumos sobor de preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, iar la sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a adus mulțumirile cuvenite înalților oaspeți, tinerilor participanți atât din țară cât și din străinătate, Primăriei și Consiliului Local Baia Mare, instituțiilor implicate în buna desfășurare a reuniunii și în mod special ostenitorilor de la Sectorul teologic educațional, preoților și familiilor care au găzduit grupurile de tineri, celor 12 biserici și școli din municipiu, unde s-au desfășurat slujbele și dezbaterile și voluntarilor implicați în buna desfășurare a reuniunii. În final Părintele Consilier Milan Bălan a făcut încheierea evenimentului conform caietului reuniunii, înmânând flacăra reuniunii tinerilor din Cluj Napoca și anunțând următoarea reuniune care va avea loc în prima săptămâna a lunii septembrie 2015 în Cluj Napoca, oraș care va fi capitala europeană a tineretului. Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului reuniunii.

Sursa: www.basilica.ro și www.episcopiammsm.roResfințirea bisericii din parohia Poienița

Duminică, 31 august 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din parohia Poienița, Protopopiatul Jibou. Atât la slujba de resfințire cât și la Liturghia săvârșită în continuare, Preasfinția Sa a fost înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Cardoș și Preacucernicii Părinți Vasile Brete de la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Zalău, Gheorghe Șvab de la Parohia Băbeni, Adrian Mureșan, preot pensionar, Vasile Avram de la Parohia Lozna, Ioan Albert de la Parohia Solomon, Teodor Iacob de la Parohia Ciocmani, Daniel Baboș de la Parohia Cuceu și Ionuț Papiță de la Parohia Cristolțel. La slujba săvârșită în altarul de vară ridicat în curtea locașului de cult au fost prezenți de asemenea numeroși credincioși, fii ai satului, dar și invitați din parohiile de pe Valea Someșului și nu numai.

În cuvântul de învățătură, înainte de tâlcuirea pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat credincioșilor că aceasta este ultima zi a anului bisericesc, care spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, începe la 1 septembrie. Luna august, ultima lună a anului bisericesc este o sinteză a întregului an întrucât în această lună avem o sărbătoare împărătească dedicată Mântuitorului – Schimbarea la Față, o sărbătoare închinată Maicii Domnului – Adormirea Maicii Domnului și o alta închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

În ceea ce privește tâlcuirea Evangheliei citite la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut pentru început precizarea că toți oamenii, buni sau răi, vor moșteni viața cea de veci, în sensul că după moartea trupului, toți vor merge la judecata lui Dumnezu cu sufletul și la a doua venire a Domnului Hristos vor învia și trupurile, însă nu este totuna unde ajungem în viața de veci: în Împărăția lui Dumnezeu sau departe de El. De aceea este important să ne pregătim întreaga pentru trecerea din această viață, fiindcă noi ne pregătim locurile în veșnicie.

Preasfințitul Părinte Petroniu vorbind despre tânărul din evanghelie care I s-a adresat Mântuitorului cu apelativul „Învățătorule Bune” a arătat că bunătatea este unul din atributele morale ale lui Dumnezeu, El singur având prin fire bunătatea și este Bun, pe când noi oamenii putem să fim buni prin participare la bunătatea lui Dumnezeu. Participarea noastră la calitățile sau atributele lui Dumnezeu se face prin efort sau prin împreunălucrarea noastră cu harul Duhului Sfânt.

În ceea ce privește împlinirea poruncilor din Decalog, Preasfinția Sa a arătat că din cele zece porunci date lui Moise pe muntele Sinai, opt au caracter prohibitiv, adică ne opresc să facem anumite lucruri și doar două au caracter pozitiv, învățându-ne ce trebuie să facem pentru a dobândi viața cea de veci.

Vedem din Evanghelie că cei care împlinesc poruncile lui Dumnezeu pot să ajungă în Împărăția Lui, însă cei care vor să dobândească desăvârșirea trebuie să facă mai mult de atât. De aceea tânărul s-a întristat, fiind legat de bogățiile sale. Mântuitorul însă nu l-a obligat să-și vândă averile sale ci i-a făcut o recomandare. Este important de știut că cele zece porunci și alte porunci întâlnite în Sfânta Scriptură sunt necesare pentru a fi respectate, însă pe lângă aceste porunci a lăsat Dumnezeu niște sfaturi evanghelice, dintre care trei, fecioria, ascultarea și sărăcia, reprezintă voturi pe care cei care intră în viața monahală sunt obligați să le respecte. Deci pe lângă respectarea poruncilor, cei care vor să fie desăvărșiți sau să fie mai aproape de tronul Sfintei Treimi trebuie să se străduiescă mai mult.

Însă mai trebuie știut faptul că omul niciodată prin vrednicia lui, oricât s-ar strădui de mult, nu va dobândi raiul, el nu va reuși de unul singur. Raiul este darul făcut de Dumnezeu oamenilor care se străduiesc să-l dobândească. Noi conlucrăm cu Dumnezeu prin harul Său, avem credința cea dreaptă și ca rod al acestei conlucrări dintre har și credință dobândim faptele bune.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Cardoș a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru vizita făcută în parohia Poienița, la 150 de ani de la ridicarea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și în semn de prețuire a oferit Preasfinției Sale o icoană a Maicii Domnului pictată chiar de către Preacucernicia Sa.

Situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, pe malul drept al Someșului, localitatea Poienița a fost atestată documentar pentru prima dată la anul 1543. Biserica de lemn din sat datează din 1863, după cum reiese dintr-o inscripție de pe masa sfântului altar și din pisania aflată odinioară la intrarea în biserică.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XII-a după Rusalii, Poienița, 2014Hramul mănăstirii Bic

Vineri, 29 august 2014, când lumea ortodoxă prăznuiește Tăierea Cinstitului Cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Bic, alături de un ales sobor de preoți și diaconi și în prezența a sute de credincioși. Marea majoritate a credincioșilor au intrat pe porțile mănăstirii încă din ajunul sărbătorii, aceștia participând la slujba de priveghere ținută până târziu în noapte și dormind sub cerul liber.

Situată la 3 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic.

În anul 1997 este adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând de la anul 1720.

Lucrările la biserica nouă de zid a mănăstirii au demarat în același an, în momentul de față locașul de cult fiind pregătit pentru a fi pictat. În continuarea zidurilor bisericii au fost ridicate ulterior corpurile de chilii, arhondaricul și trapeza, mănăstirea având posibilitatea să adăpostească aproximativ 100 de pelerini.

Prin neobosita strădanie a Preacuvioasei maici Marina Lupou, stareța mănăstirii și a viețuitoarelor ce ostenesc aici, mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială atât pentru copii cât și pentru persoanele vârstnice. Astfel, sub aripa mănăstirii funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV Sfântul Pantelimon, unde învață și sunt cazați 20 de copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj.

De asemenea, la Mănăstirea Bic funcţionează începând cu anul 1999 un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul funcţionează într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire în prezent a ajuns la 26.

PS Petroniu - Predică la Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, M-rea Bic, 2014Slujbă de binecuvântare a lucrărilor de pictură la biserica din Parohia Adalin

Duminică, 24 august 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Adalin, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de pictură efectuate la locașul de cult. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie, alături de Preasfinția Sa slujind un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Gloria Dei de la biserica Sfântul Arhidiacon Ștefan din Zalău, cor aflat sub bagheta Doamnei Profesor Maria Porumb.

Satul Adalin a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1733, sub numele de Adalinul. În anul 1901 a fost adusă în acest sat o biserică de lemn din satul Borșa, județul Cluj.

Începuturile acestei bisericuțe merg până înainte de anul 1787 și deși nu se află pe lista monumentelor istorice, ea este un martor viu de cultură și istorie ardeleană. Inițial această biserică a fost ridicată în localitatea sălăjeană Stoboru, unde funcționa ca și biserică de mănăstire. În 1787 aceasta a fost demolată în urma decretului împăratului Iosif al II-lea, când au fost închise majoritatea așezămintelor monahale din Imperiul Habsburgic. Demolarea bisericii mănăstirii nu a condus însă la dispariția construcției. Conform tradiției păstrate în Stoboru, biserica a fost dăruită credincioșilor din Borșa, unde a fost reconstruită și repictată chiar de către ctitorul ei, Urs Broină, iobag din Stoboru. La începutul secolului XX ea a fost mutată în satul Adalin, unde a slujit nevoilor spirituale ale credincioșilor până în anul 2009, când a fost finalizată ridicarea bisericii noi a satului.

Lucrările la biserica nouă, ce are ca ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, au demarat în urmă cu 10 ani, în anul 2004. În anul 2009 Preasfințitul Părinte Petroniu a târnosit locașul de cult cu toate că biserica nu era pictată încă. Târnosirea bisericii s-a făcut atunci la rugămintea credincioșilor satului, care marea majoritate fiind persoane vârsnice, au dorit să apuce și ei ziua sfințirii bisericii. Din anul 2010 au demarat lucrările de pictare a locașului de cult, lucrări care au fost finalizate în decursul acestui an. Toate aceste lucrări de ridicare, pictare și înzestare a locașului de cult cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte paroh Petrică Victor și posibile prin dărnicia și jertfelnicia celor 40 de familii de credincioși ai satului și a altor binefăcători.

PS Petroniu - Predică în Duminica a XI-a după Rusalii, Adalin, 2014Preasfințitul Părinte Petroniu prezent la manifestările prilejuite de împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu 40 de ierarhi români şi străini, a săvârşit sâmbătă, 16 august, slujba sfinţirii picturii noi şi a binecuvântat lucrările de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti. Sfânta Liturghie, la care au participat foarte mulţi credincioşi bucureşteni, preoţi şi reprezentanţi ai autorităţilor de stat, centrale şi locale, a fost oficiată de Patriarhul României, înconjurat de soborul de ierarhi, pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii brâncoveneşti de la kilometrul 0 al României, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestările dedicate Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni au culminat în Capitală cu evenimentul de sâmbătă, 16 august, când, cu strălucire patriarhală şi cu un impresionant sobor de arhierei, preoţi, diaconi şi numeroşi credincioşi, au fost cinstiţi sfinţii români care au suferit moarte martirică la Constantinopol în data de 15 august 1714: domnitorul Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi sfetnicul Ianache.

Sâmbătă dimineaţa, Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou şi-a aşteptat pelerinii îmbrăcată în veşmânt frumos, înnoit. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu arhiereii invitaţi din străinătate şi din ţară, a săvârşit slujba de sfinţire a picturii noi a bisericii brâncoveneşti. Icoanele de pe catapeteasmă şi fresca nouă au fost sfinţite prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi stropire cu agheasmă mică. Cu toţii s-au rugat ca atunci când privim icoanele sfinţilor lui Dumnezeu cu ochii cei trupeşti, de atâtea ori cu ochii minţii să pomenim şi să gândim la faptele şi la viaţa lor cea bineplăcută lui Dumnezeu, ca şi cum am citi în Scripturi. Şi mai cu seamă să ne amintim de jertfa Brâncovenilor, care este înfăţişată la biserica aceasta lângă locul unde sunt moaştele Sfântului Voievod Constantin. De asemenea, au fost binecuvântate şi lucrările de restaurare ce au fost făcute la exteriorul bisericii, care i-au redat locaşului frumuseţea cea dintâi.

În continuare, Sfânta Liturghie din ziua de prăznuire a Sfinţilor Brâncoveni a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de soborul de ierarhi ortodocşi din care au făcut parte: IPS Grigorie, Arhiepiscopul Thyatirelor şi Marii Britanii (Patriarhia Ecumenică); IPS Serafim, Mitropolit de Zimbabwe şi Angola (Patriarhia Alexandriei şi a Întregii Africi); IPS Ignatie, Mitropolitul antiohian al Franţei, al Europei Occidentale şi Meridionale (Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient); IPS Nectarie, Arhiepiscop de Anthidona şi Epitrop al Patriarhiei Ierusalimului la Constantinopol (Patriarhia Ierusalimului); IPS Theodor, Mitropolit de Akhaltsikhe şi Tao-Klardjeti (Patriarhia Georgiei); şi următorii ierarhi români: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord; IPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale; IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei; IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului; IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului; IPS Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi; IPS Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei; PS Corneliu, Episcopul Huşilor; PS Lucian, Episcopul Caransebeşului; PS Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului; PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Visarion, Episcopul Tulcii; PS Petroniu, Episcopul Sălajului; PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei; PS Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; PS Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei; PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; PS Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei; PS Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului; PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului; PS Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. Cântările Sfintei Liturghii au fost date de Corala „Divina Armonie“ de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou.

Sfinţirea picturii ctitoriei brâncoveneşti de la Mogoşoaia

Duminică, 17 august, ctitoriile brâncoveneşti de la Mogoşoaia au trăit splendoarea vremurilor de odinioară. Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu s-a întors, după trei veacuri, la reşedinţa din apropierea Capitalei, de această dată ca sfânt, binecuvântând poporul dreptcredincios prin sfintele sale moaşte. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Altarul de vară din incinta Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti“ de un sobor de ierarhi români. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit pictura şi a binecuvântat lucrările efectuate la biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe“ din Mogoşoaia, cunoscută în trecut drept „biserica din pajişte“.

Evenimentele au început din zori, când, după închinarea ultimilor pelerini, cinstitele moaşte ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu au fost aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti la ctitoriile brâncoveneşti de la Mogoşoaia. Racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la intrarea în Parcul Mogoşoaia şi purtată, pe o distanţă de mai bine de 1 km, într-un car de epocă special amenajat, tras de patru cai. La pelerinaj au participat preoţi de caritate din judeţul Ilfov, preoţi din cadrul protoieriilor Ilfov Nord şi Ilfov Sud, preoţi coslujitori de la protoieriile Sector 1 şi Sector 6 Capitală, monahi, monahii şi numeroşi credincioşi. În apropierea Bisericii „Sfântul Gheorghe“ Mogoşoaia, ctitorie a domnitorului martir, racla a fost coborâtă din car şi purtată pe umeri de preoţi în jurul sfântului locaş, după care a fost depusă spre închinare în baldachin.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Altarul de vară din incinta Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti“ de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de preoţi şi diaconi. După slujba Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârşit slujba de sfinţire a picturii Bisericii „Sfântul Gheorghe“ Mogoşoaia. Din soborul de ierarhi au făcut parte IPS Grigorie, Arhiepiscopul Thyatirelor şi Marii Britanii (Patriarhia Ecumenică); IPS Serafim, Mitropolit de Zimbabwe şi Angola (Patriarhia Alexandriei şi a Întregii Africi); IPS Ignatie, Mitropolitul antiohian al Franţei, al Europei Occidentale şi Meridionale (Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient); IPS Nectarie, Arhiepiscop de Anthidona şi Epitrop al Patriarhiei Ierusalimului la Constantinopol (Patriarhia Ierusalimului); IPS Theodor, Mitropolit de Akhaltsikhe şi Tao-Klardjeti (Patriarhia Georgiei); IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord; IPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale; IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului; IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului; IPS Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi; IPS Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei; PS Corneliu, Episcopul Huşilor; PS Lucian, Episcopul Caransebeşului; PS Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului; PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Visarion, Episcopul Tulcii; PS Petroniu, Episcopul Sălajului; PS Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; PS Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei; PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei; PS Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, şi PS Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro