Liturghie Arhierească la parohia Câmpia

Duminică, 2 martie 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Câmpia, protopopiatul Șimleu Silvaniei. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, Consilierul Economic al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, Preacucernicul Părinte paroh Cristian Toma, Preacucernicul Părinte Stelian Gorgan de la parohia Bocșa și Preacucernicul Părinte Florin Hosu de la parohia Sălăjeni.

Pentru bogata activitate pastoral-misionară și gospodărească, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom-stavrofor pe părintele paroh Cristian Toma.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu, pornind de la cuvintele Sfântului Evanghelist Matei citite în Evanghelia din cadrul Sfintei Liturghii, a vorbit celor prezenți despre post și însemnătatea acestuia în viața duhovnicească. Pe lângă postul de păcate trebuie să ne împropriem și postul de păcate, altfel postul se reduce la o simplă dietă alimentară a subliniat Preasfinția Sa.

De asemenea, omul nu trebuie să consume alimente de post până la îmbuibare. Adevăratul post înseamnă să consumi alimente de post, dar cu cumpătare, pentru că scopul postului este acela de a domoli trupul și de a face sufletul să guverneze sau să conducă trupul. În același timp postul trebuie să fie dublat cu alte fapte bune, cu rugăciunea, cu smerenia, cu răbdarea, cu iubire și cu Taina Pocăinței, pentru a lua iertare de la Dumnezeu.

După rostirea cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de ceilalți părinți slujitori, au sfințit și casa parohială din localitate ale cărei lucrări de ridicare și finisaj au fost încheiate anul trecut prin strădania celor 57 de familii de vrednici credincioși.

Hirotonit preot pentru acestă parohie în anul 1998, Preacucernicul Părinte Cristian Toma s-a dovedit a fi un neobosit lucrător atât din punct de vedere pastoral-misionar cât și gospodăresc, hărnicia Preacucerniciei Sale concretizându-se în binecuvântarea lucrărilor efectuate la biserică, slujbă săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu în 29 mai 2011 și în sfințirea casei parohiale săvârșită astăzi.

Începând de mâine întreaga lume ortodoxă intră în Postul cel Mare, perioadă care precede sărbătoarea Învierii Domnului, care în acest an va fi prăznuită în data de 20 aprilie.

PS Petroniu - Predica la Duminica lasatului sec de branza, Campia, 2014Vizită pastorală în parohia Recea Mică

Duminică, 16 februarie 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei Recea Mică, protopopiatul Zalău, săvârșind în biserica parohiei Sfânta Liturghie. La slujbă au fost prezenți un număr mare de credincioși, veniți nu numai din parohie ci și din alte localități, care în decursul anilor au susținut atât material cât și spiritual lucrările de construcție a bisericii.

Parohia Recea Mică a fost înfiinţată în anul 2006, părintele paroh Mihai Dobocan fiind primul preot al acestei comunităţi. Nefiind ridicată o biserică în sat, primele slujbe s-au săvârşit în şcoala dezafectată din localitate, iar în acelaşi an a fost sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Petroniu piatra de temelie pentru un nou locaş de cult. Prin strădania celor 26 de familii şi a celor 24 de văduvi din localitate precum şi ale altor binefăcători, ridicarea locaşului de cult a evoluat cu repeziciune, biserica fiind târnosită în anul 2013, cu prilejul hramului, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena.

PS Petroniu - Predica la Duminica Fiului Risipitor, Recea Mica, 2014Zi de sărbătoare la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău

Ziua de duminică, 9 februarie 2014, a fost o zi cu o conotaţie specială pentru slujitorii altarului şi credincioşii parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău, care au avut cinstea de a-i avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și pe Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Prezența celor doi Ierarhi a fost întâmpinată cu multă dragoste de către credincioşii prezenţi în număr mare la Sfânta Liturghie.

Alături de cei doi Ierarhi au mai făcut parte din sobor părinții de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului și părinții slujitori ai bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Macarie. La rândul său, Preasfințitul Părinte Petroniu a mulțumit Preasfințitului Părinte Macarie pentru împreuna slujire și a felicitat pe părintele vicar Vasile Rus pentru toate realizările Preacucerniciei Sale, urându-i totodată ani îndelungați, întrucât peste trei zile, în data de 12 februarie, Preacucernicia Sa împlinește vârsta de 58 de ani. În încheiere, Preacucernicul Părinte Vasile Rus a mulțumit celor doi Ierarhi pentru cinstea pe care au făcut-o clericilor și credincioșilor acestei parohii, oferindu-le acestora câte o icoană.

Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Române în luna octombrie a anului 2007, primul Ierarh al acestei noi Eparhii fiind Preasfințitul Părinte Macarie. Acesta a fost hirotonit Arhiereu în data de 2 mai 2008, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în catedrala mitropolitană din Cluj Napoca, unde a activat până atunci ca eclesiarh. Jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord se întinde pe teriotriul a trei țări (Suedia, Danemarca și Norvegia) și are în componență 27 de parohii.


PS Petroniu si PS Macarie - Cuvantari la slujba savarsita la biserica Adormirea Maicii Domnului din ZalauSărbătoarea Întâmpinării Domnului la paraclisul Centrului Eparhial

Duminică, 2 februarie 2014, la prăznuirea Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul Sfântul Evanghelist Luca de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Cătălin Lazăr, de la parohia Subcetate și Părinții Arhidiaconi Adrian Onica și Andrei Urs.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama parohiei Ileanda, Protopopiatul Jibou, pe Părintele Diacon Adrian-Ciprian Pop.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat Taina Sfântului Botez pentru copila Sofia-Maria Petrean.

Paraclisul cu hramul Sfântul Evanghelist Luca se află situat la etajul I al sediului Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului. Motivul pentru care a fost ales a fi Sfântul Evanghelist Luca drept octotitor al paraclisului se datorează faptului că în data de 18 octombrie 2007, ziua prăznuirii sfântului, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, sub președenția Înaltpreafințitului Părinte Bartolomeu Anania, a hotărât înființarea Episcopiei Sălajului.

Paraclisul a fost târnosit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 14 septembrie 2013, cu prilejul vizitei Preafericirii Sale în Episcopia Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereul Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.Hramul paraclisului Liceului Ortodox din Zalău

Joi, 30 ianuarie 2014, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii școlilor teologice. Acest moment a fost marcat de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de părinții profesori, cadre didactice ale liceului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul Adrian Pop, fost absolvent al Liceului Ortodox din Zalău, urmând ca duminică acesta să fie hirotonit preot pe seama parohiei Ileanda, protopopiatul Jibou.

Răspunsurile la strană au fost date de corul Predania, format din elevii claselor IX – XII din cadrul liceului. Cântările calofonice au fost interpretate de către elevii claselor primare ale liceului, sub îndrumarea doamnelor învățătoare.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit copiilor din clasele primare ale liceului pachete cu rechizite școlare.

PS Petroniu - Predica la sarbaroarea Sfintilor Trei IerarhiȘedințele Consiliului Eparhial și ale Adunării Eparhiale în Episcopia Sălajului

În sala de ședințe de la demisolul Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău s-au desfășurat lucrările Consiliului Eparhial și ale Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului. Lucrările au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în catedrală.

După rostirea rugăciunii, a luat cuvântul Preasfințitul Părinte Petroniu care a mulțumit membrilor Adunării Eparhiale pentru efortul susținut pe care l-au arătat Bisericii, precizând totodată că aceasta este ultima ședință a membrilor din acest mandat, în primăvara acestui an urmând a se desfășura noi alegeri ale organismelor deliberative și executive eparhiale.

În continuare au fost citite rapoartele de activitate ale sectoarelor administrativ-bisericesc, cultural-educațional, economic și social-filantropic.

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale Eparhiei și este formată dintr-un număr de 30 de membri, dintre care 20 sunt mireni, iar 10 sunt clerici, care sunt aleși pentru un mandat de patru ani.

Consiliul eparhial este organismul executiv al Adunării eparhiale şi are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga Eparhie și se compune din 9 membri, 3 clerici şi 6 mireni, aleşi pe termen de 4 ani de Adunarea eparhială dintre membrii ei. Atât membrii Adunării Eparhiale cât și cei ai Consiliului Eparhial pot fi aleşi pentru cel mult două mandate.

Din punct de vedere administrativ în Episcopia Sălajului funcționează un număr de trei protopopiate care coordonează activitatea a 205 parohii, 15 dintre acestea fiind în mediul urban, iar restul de 190 în mediul rural. Acestora li se adaugă cele 63 de filii existente în Eparhie.

De asemenea, în Episcopia Sălajului funcţionează şapte aşezăminte monahale (șase mănăstiri şi un schit).


PS Petroniu - Predica in Duminica a 32 a dupa Rusalii, Zalau, 2014Sărbătoarea Botezului Domnului la Zalău

La sărbătoarea botezului Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Pogorârea Sfântului Duh din cartierul Porolissum al Municipiului Zalău. Alături de Preasfinția Sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte Alexandru Horvat, parohul bisericii și consilierul social filantropic al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Ioan Pop, preot coslujitor la aceeași biserică și Preacucernicul Părinte Adrian Mureșan, fost preot la parohia Ciocmani, în prezent fiind pensionat.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de părinții slujitori, au săvârșit Sfințirea cea Mare a apei.

Piatra de temelie a bisericii cu hramul Pogorârea Sfântului Duh a fost sfințită în Duminica Rusaliilor din anul 2000, iar în 22 februarie 2004, Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, a binecuvântat lucrările efectuate la noul locaș de cult.

În momentul de față biserica este în curs de pictare, urmând ca anul următor locașul de cult să fie târnosit.

PS Petroniu - Predica la Botezul Domnului, Zalau, 2014
Prima zi a noului an la biserica Sfântul Nicolae din Zalău

În prima zi a noului an, când lumea ortodoxă prăznuiește tăierea împrejur a Mântuitorului, dar și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Municipiul Zalău, alături de părintele paroh Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului.

Întrucât astăzi ne-am aflat în prima zi a noului an, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre timp și însemnătatea acestuia în iconimia mântuirii.

La fel ca și lumea, timpul a fost creat de Dumnezeu din nimic. Deși îngerii au fost aduși în existență după crearea timpului, în lumea lor acesta nu există, ei fiind ființe spirituale. Cu toate acestea, nu tot ceea ce este veșnic este și fără început, pentru că îngerii sunt veșnici, dar nu împreună veșnici cu Dumnezeu, de vreme ce au fost creați de către Dumnezeu la un moment dat.

Prima mențiune în paginile Sfintei Scripturi despre vârsta unui om apare la nașterea lui Set.

Timpul a fost creat o dată cu lumea și se va sfârși o dată cu ea, căci la a doua venire va fi un cer nou și un pământ nou. De asemenea, învierea înseamnă transcederea spațiului și a timpului, deci depășirea condiției umane de la crearea sa, acesta fiind marele dar pe care Dumnezeu îl va oferi tuturor oamenilor la sfârșitul lumii.

Cel care a stabilit cronologia erei creștine, luând ca punct de referință anul nașterii Mântuitorului, a fost călugărul străromân Dionisie Exiguul.

Ca mijloc de comemorare a vieții și activității Mântuitorului, anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, are în centrul său sărbătoarea Sfintelor Paști și este împărțit în trei perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită în fiecare din aceste perioade: penticostar, octoih și triod.

În decursul fiecărui an bisericesc ni se prezintă și actualizează întreaga viață și activitate a Domnului Hristos, în toate cele trei aspecte ale misiunii Sale: de învățător, de arhiereu și de împărat sau biruitor asupra păcatului și a morții.

Concluzia cuvântului de învățătură a fost că timpul nu este doar o unitate de măsură, ci o realitate care nu cruță pe nimeni, de aceea, îndemnul Preasfințitului Părinte Petroniu a fost să folosim timpul cu folos pentru dobândirea mântuirii.

PS Petroniu - Predica in prima zi a noului an, Zalau, 2014La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezența în mijlocul credincioșilor din această parte a orașului.

Parohia Sfântul Nicolae a fost înființată în anul 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor Municipiului Zalău după întronizarea Preasfințitului Părinte Petroniu ca primul episcop al Sălajului.

Odată cu înființarea parohiei și numirea Preacucernicului Părinte Ionuț Pop ca paroh și responsabil cu zidirea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei un odor de mare preț – o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae.
Prin purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae, prin hărnicia părintelui paroh Ionuț Pop și jertfelnicia credincioșilor, în acest moment biserica este deja ridicată și finisată la exterior, interiorul locașului de cult urmând a fi pictat.


Descarcare document
Timpul.doc

Liturghie Arhierească la capela Spitalului de Urgență din Zalău

În ultima duminică a acestui an, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la capela cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din incinta Spitalului de Urgență din Zalău. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacucernicul Părinte Călin Crecan, preot de caritate la Spitalul de Urgență din Zalău, Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, secretarul Protopopiatului Zalău, Preacucernicul Părinte Claudiu Horvat de la parohia Firminiș și Preacucernicul Părinte Cătălin Lazăr de la parohia Subcetate. De asemenea, au fost prezente la slujbă cadre medicale ale spitalului și bolnavi, dar și mulți credincioși din oraș care frecventează cu regularitate slujbele de la această capelă.

Bucuria împreună slujirii a fost cu atât mai mare cu cât Preacucernicul Părinte Călin Crecan, slujitorul acestui Sfânt Altar, a împlinit astăzi frumoasa vârstă de 40 de ani.

Capela Spitalului de Urgență din Zalău a fost înfiinţată în anul 1994, în urma unui protocol încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii, privind acordarea asistenţei religioase în spitale.

Primul preot care a slujit aici a fost Preacucernicul Părinte Florin Crecan, cel care s-a ocupat de amenajarea capelei din incinta spitalului şi de înzestrarea acesteia cu toate cele necesare desfăşurării în bune condiţii a sfintelor slujbe, pentru nevoile sufleteşti ale bolnavilor care vin aici să-şi recapete sănătatea.

Începând cu anul 2008, misiunea de preot de caritate la Spitalul de Urgență din Zalău a fost încredințată Preacucernicului Părinte Călin Crecan.

PS Petroniu - Predica in Duminica dupa Nasterea Domnului, Zalau, 2013
Liturghie Arhierească la paraclisul Centrului Eparhial

Vineri, 27 decembrie 2013, la prăznuirea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul Sfântul Evanghelist Luca de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro