Jucătorii spun NU mirajului primului consum!

În data de 6 noiembrie 2013, a avut loc loc în sala de ședinţe a Protopopiatului Ortodox Zalău sesiunea de informare/instruire pentru Dezvoltarea capacităţii şi abilităţilor profesionale în consilierea adicţiilor pentru persoane care lucrează/vin în contact direct cu tinerii. Cursul, care se desfăşoară pe durata a două zile, susţinut de specialişti din cadrul Centrului Sf. Dimitrie Basarabov Cluj Napoca şi Asociaţia Filantropia Oradea, tratează teme legate de cauzalitatea alcoolismului, abuzul de alcool, strategii de evitare a consumului, dependenţă, evoluţia dependenţei de alcool, pierderea controlului, jocurile de noroc, tehnici de consiliere, metodologie, instrumente de lucru etc. Acest curs este parte a proiectului JUCATORII SPUN NU MIRAJULUI PRIMULUI CONSUM! derulat de Asociaţia Filantropia Porolissum prin Centrul de Consiliere Sf. Nicolae, în parteneriat cu Episcopia Sălajului, CJRAE, DGASPC, Inspectoratul Şcolar Sălaj, CJAP, CPECA, Liceul Ortodox Sf. Nicolae Zalău, Liceul Alexandru Papiu Ilarian Zalău, Liceul Ion Agârbicenu Jibou, CNSB Şimleul Silvaniei, partener media Regio TV şi este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia de Tineret şi Sport Sălaj. Obiectivul general al acestui proiect este prevenirea/reducerea consumului de alcool/etnobotanice şi a dependenţei faţă de jocurilor de noroc în rândul tinerilor cu vârstă între 14-26 din cadrul unităţilor de învăţământ şi a tinerilor din cadrul centrelor de plasament din oraşele judeţului, crearea unei reţele locale de specialişti care să ofere servicii şi activităţi specifice tinerilor „victime” ale consumului de alcool/etnobotanice şi tinerilor care practică abuziv jocurile de noroc şi crearea unui grup de suport AL TEEN, pentru tinerii dependenţi de jocurile de noroc. În cadrul aceluiaşi proiect, vor avea loc în perioada următoare activităţi de informare şi prevenţie, vizavi de comportamentele generatoare de deprinderi adictive în cadrul unor manifestări culturale şi sportive desfăşurate în liceele partenere şi centre DGASPC implicate în proiect.
Pr. Insp. Claudiu NechitaTârnosirea bisericii din Petenia

În Duminica a 22-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Petenia, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Slujba Sfintei Liturghii a fost precedată de săvârșirea slujbei de târnosire a locașului de cult.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat faptul că Mântuitorul rostea mereu pilde prin care, prin exemple luate din viața de zi cu zi a evreilor, prezenta adevăruri adânci. Printre aceste pilde a fost și pila bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr citită astăzi în Evanghelie. Este important de știut faptul că atunci când am venit în lume nu am ales în ce familie să venim în lume sau în ce secol sau credință să ne naștem. De aceea, viața, care este antecamera veșniciei sau „laboratorul” în care noi ne lucrăm mântuirea, este de fapt locul unde ne pregătim veșnicia. Însă nu toți vor merge de-a dreapta în împărăția lui Dumnezeu, ci fiecare va merge în rai sau iad în funcție de faptele sale.

Această parabolă ne prezintă două persoane în antagonie: un om bogat și un om sărac. Despre acest bogat nu ne spune Hristos că și-ar fi câștigat averea în mod necinstit. Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că bogăția în sine nu este un păcat, dar a arătat și ispitele care pot apărea o dată cu bogăția, dacă cel bogat se preocupă exagerat de mult cu administrarea averilor, fără să se mai gândească la Dumnezeu, neglijându-și îndatoririle spirituale.

Dar dacă bogăția nu este un păcat nici sărăcia nu este o virtute. Doar sărăcia de bună voie asumată de călugări este o virtute, fiindcă vor să trăiască slujind lui Dumnezeu, însă dacă un om nu-și înmulțește talantul, nu vrea să muncească ci este leneș, sărăcia lui nu este o virtute ci un păcat.

Murind cei doi, bogatul și săracul, unul a ajuns în rai, iar altul a ajuns în iad. Bogatul nu a ajuns în iad fiindcă era bogat ci pentru că nu era milostiv. La fel și săracul nu a ajuns în rai fiindcă era lipsit de cele materiale ci datorită atitudinii lui față de boală și sărăcie.

În continuare Preasfinția sa a subliniat faptul că nu există o altă realitate decât raiul și iadul. Dumnezeu când a creat îngerii și apoi a creat lumea, în preajma lui se aflau cetele îngerești. Când o parte din îngeri s-au răzvrătit și au fost alungați de la fața lui Dumnezeu, au ajuns în iad. Nu exista astfel motivația de a se crea o a treia realitate. De aceia cei care învață acest lucru nu fac decât să încalce Scriptura. De asemenea vedem aici că nu există reîncarnare. Se poate reveni în lume doar prin înviere cum a fost cazul fiicei lui Iair, a dreptului Lazăr sau a Tabitei, înviată de Apostolul Petru.

De aceea este foarte important să fim credincioși buni, să împlinim poruncile lui Dumnezeu, ferindu-ne de păcat și săvârșind fapte bune, pentru a ajunge alături de Lazăr în împărăția lui Dumnezeu.


PS Petroniu - Predica in Duminica a 22 a dupa Rusalii, Petenia, 2013


Parohia Petenia este parte integrantă a localității Horoatul Crasnei, localitate formată din unirea a două sate, Horoat și Petenia, în urma reorganizării administrative din anul 1968. Localitatea Horoatul Crasnei a fost atestată documentar pentru prima dată în registrul de la Oradea, în anul 1213, sub numele de Villa Huruat.

Biserica din Petenia a fost ridicată în anul 1931. Potrivit unor documente din arhiva parohiei, biserica a fost adusă din satul Bogdana, jud. Cluj, dar după mărturia credincioşilor vârstnici ai parohiei, aflăm că biserica a fost adusă cu carele cu boi, peste deal, din localitatea Meseşenii de Sus, fiind cumpărată de către credincioşii din Petenia.

Dacă inițial Petenia era filie a parohiei Horoatul Crasnei, din anul 2003 aceasta a devenit parohie, o dată cu hirotonia ca preot a actualului părinte paroh Laurian Pușcaș.

Începând cu anul 2008, sub coordonarea părintelui paroh Laurian Pușcaș și a părintelui Dan Haiduc, preotul paroh al parohiei Horoatul Crasnei și protopop al Protopopiatului Șimleu Silvaniei și prin jertfelnicia celor 30 de familii de vrednici credincioși ai parohiei, au fost demarate ample lucrări de renovare interioară şi exterioară a bisericii. Astfel a fost înlocuit acoperişul, s-a renovat complet exteriorul pereții fiind îmbrăcați în tencuială minerală, interiorul locașului a fost pictat în tehnica frescă și a fost montat un sistem de încălzire pe panouri radiante. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare desfăşurării cultului divin.Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sărbătorit la Patriarhie

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui sfinte moaşte se află la Catedrala Patriarhală este sărbătorit astăzi, 27 octombrie 2013. Pe Colina Bucuriei, în prezenţa a numeroşi credincioşi, slujba Sfintei Liturghii, la hramul Catedralei Patriarhale, a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


Alături de Patriarhul României s-au aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului şi următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitului Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.


Răspunsurile la strană au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.


La acest eveniment au participat importante personalităţi de stat şi locale, sute de preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi mii de credincioşi şi pelerini care au aşteptat pe Dealul Patriarhiei cu răbdare pentru a se închina la icoanele şi sfintele moaşte depuse în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

www.basilica.ro
200 de ani de la ridicarea bisericii de lemn din Lozna

La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a parohiei Lozna, protopopiatul Jibou, fiind înconjurat de un frumos sobor de 21 de preoți și diaconi. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la ridicarea bisericii vechi din localitate, biserică ce are ca octotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Biserica de lemn din Lozna a fost ridicată în 1813, conform unei plăcuțe comemorative amplasată pe balustrada corului. În toamna anului 1905, bisericuța a fost vizitată de marele istoric Nicolae Iorga, care ne-a lăsat o primă descriere, cu o analiză critică și concisă a picturii, nu mult după săvârșirea ei. „Lozna are o bisericuță de lemn, care poate fi destul de veche, dar a fost stricată cu totul printr-o zugrăveală copilărească făcută de un meșter din Nicula. Bietul om, din cât se pricepea, a făcut sfinți noi, a tămânjit cum e mai rău pe cei vechi și a împodobit și păretele din afară cu un strașnic Sânt Ilie pe carul de foc. Astfel, această zugrăveală unică are interes întru aceia că arată care pot fi ideile despre artă ale unei minți simple pe care n-a înrâurit-o nici-o școală.”

În ultimii ani, biserica a fost supusă unor ample lucrări de restaurare sub coordonarea părintelui paroh Vasile Avram. Finalizate în anul 2009, acestea au făcut ca biserica să își recapete frumusețea de odinioară. În cadrul acestor lucrări, acoperișul de tablă a fost înlocuit cu unul de șiță, structura turnului supraînălțat a fost refăcută, tencuiala bisericii a fost reparată și zugrăvită într-o nuanță de albastru iar de pe stâlpii pridvorului a fost îndepărtat materialul care le acoperea frumoasele decorații sculptate.

Preasfințitul Părinte Petroniu și-a început cuvântul de învățătură pornind de la îndemnul cărții Leviticului „Sfinți-ți-vă și veți fi sfinți, că Eu, Domnul, Dumnezeul vostru sunt Sfânt”, arătând faptul că sfințenia este un dar al lui Dumnezeu pe care omul îl primește prin viața și strădania lui.

În Vechiul Testament sfințenia se realiza fie în mod direct, prin comunicarea directă cu Dumnezeu, în sensul că până la Moise și Aaron nu exista o preoție stabilită în lume, ci fiecare slujea lui Dumnezeu după cum credea de cuviință.

Apoi, prin legea Vechiului Testament se stabilesc niște rânduieli foarte clare și astfel sfințenia se realiza prin slujbele de la cortul mărturiei, Templul lui Solomon sau sinagogi, săvârșite de arhierei, preoți și leviți.

Fiecare dintre oameni trebuie să încerce să realizeze sfințenia. Există însă o distincție foarte clară între sfinții din Vechiul Testament și cei din Noul Tesament, pentru că „legea s-a dat prin Moise, dar harul au venit prin Iisus Hristos”. Astfel toți sfinții din Vechiul Testament se numesc drepți (Dreptul Iosif, Sfânta și Dreapta Ana) și abia în Noul Testament fiind revelația desăvârșită, pogorând harul peste Apostoli și întreaga lume, iar cei care ajung să se asemene cu Dumnezeu într-o cât mai mare măsură sunt numiți sfinți.

După cum spune Sfântul Apostol Pavel, la înviere fiecare va învia în rândul cetei sale. La fel cum în această viață oamenii care au o preocupare comună se simt bine când sunt laolaltă și în împărăția cerurilor se regăsesc mai multe cete: a postitorilor, a celor smeriți, a celor milostivi, etc.

Mai există un și un alt fel de cete. Primii sfinți din Vechiul Testament după drepți sunt proorocii. În altă ceată sunt Sfinții Apostoli care vor sta pe cele 12 scaune să judece cele 12 semințíi ale lui Israel.
O ceată foarte numeroasă este aceea a mucenicilor, care atât de mult L-au iubit pe Dumnezeu și Biserica încât au renunțat la viață, de cele mai multe ori în chinuri îngrozitoare pentru a se duce să vadă fața lui Dumnezeu.

În continuare Preasfinția sa a prezentat credincioșilor prezenți viața și mucenicia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, dar și o parte din minunile săvârșite de către sfintele sale moaște după trecerea sa la Domnul ca martir.

La final Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele paroh Vasile Avram și pe credincioșii parohiei Lozna pentru credincioșia și hărnicia lor, îndemnându-i a fi în continuare buni credincioși. Dacă unele generații sunt chemate spre a fi ctitori de biserici, altele sunt chemate să lucreze mai mult la biserica din suflet a concluzionat Preasfinția sa.

PS Petroniu - Predica la sarbatoarea Sfantului Dumitru cel Mare, Lozna, 2013


La rândul său Preacucernicul Părinte paroh Vasile Avram a mulțumit tuturor celor prezenți, ierarh, oficialități și credincioși pentru bucuria zilei de astăzi, arătând că biserica de lemn din sat și Sfântul mare Mucenic Dimitrie i-a adunat pe toți acasă, la acest sfârșit de săptămână fiind și sărbătoarea fiilor satului comunei Lozna.Dumnezeu este dragoste - Nu violenţei în familie!

Printre problemele cu care se confruntă societatea noastră la acest început de mileniu este și exacerbarea violenței în planul concret al viețuirii umane. Violența are patologia ei, fie că e justificată de predispoziții genetice, mediu social sau cultură, fiind o expresie a incapacității de relaționare corectă cu semenul, în esență - lipsă a iubirii. Agresat de societatea de consum care impune ritmul ei, de rutina zilnică, de media, omul secolului XXI găsește cu greu un echilibru, și devine în ultimă instanță agresor. Ceea ce este însă deosebit de grav ține de faptul că violența, cu toate formele ei de manifestare contaminează familia, această biserica mică, locul care trebuie să descopere în lume icoana iubirii veșnice a lui Dumnezeu.
În fața acestui flagel care lovește temelia familiei creștine, Episcopia Sălajului s-a alăturat demersurilor intreprinse și de alte instituții implicate în această problematică, atât prin mesajul de la amvon, cât și în calitate de membru al Grupului de lucru împotriva violenței domestice instituit la nivelul judeţului Sălaj. Dumnezeu este dragoste - Nu violenţei în familie! este un astfel de exemplu, un proiect care porneşte de la realitatea identificată de preoţii din cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului - 112 familii în care se trăieşte această dramă a violenţei. Pentru început ne propunem organizarea a trei sesiuni de cursuri adresate preoţilor pentru:
• informarea acestora în problematica violenţei domestice,
• dobândirea de către preoţi a unor abilităţi necesare în vederea consilierii primare pentru victimele violenţei domestice,
• informarea acestora cu privire la cadrul legal de care pot uza în vederea depăşirii situaţiilor de violenţă domestică,
• sensibilizarea comunităţii locale cu privire la incidenţa violenţei în şcoală, familie, societate.
Primele cursuri vor avea loc în a doua decadă a lunii noiembrie.

Pr. Insp. Claudiu NechitaResfințirea bisericii din parohia Motiș

În Duminica a 23-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu a resfințit biserica din parohia Motiș, protopopiatul Zalău. Alături de Preasfinția sa au fost prezenți la slujbă mai mulți preoți și diaconi, în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu.

În continuare a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii pe o scenă amenajată în vecinătatea bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii, pentru întreaga activitate Preacucernicul Părinte Traian Scurt a fost hirotesit iconom stavrofor.

La începutul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe preotul și credincioșii parohiei Motiș pentru eforturile făcute cu prilejul consolidării și înnoirii locașului de cult. Prin lucrările făcute în această perioadă la locașul de cult îi cinstim pe ctitorii bisericii a mai arătat Preasfinția sa. Există astfel o relație între generații, în sensul că ctitorii s-au jertfit pentru toți care le urmează în timp, însă aceștia din urmă îi pomenesc pe ctitori cât dăinuiește biserica.

De multe ori uităm că suntem trecători pe acest pământ și ne gândim să ne facem confort trupurilor noastre. Însă prin pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, să învățăm ca atunci când vom muri să avem ce lua cu noi în veșnicie, adică fapte bune. Ceea ce facem pentru noi pe pământ, după moartea noastră vor bucura pe alții, dar ceea ce facem pentru alții în decursul vieții pământești luăm cu noi spiritualizat în împărăția cerurilor.

Vorbind despre Evanghelia citită astăzi, a vindecării demonizatului din Gadara, Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că diavolul, care pusese stăpânire pe omul respectiv, î-L acuza pe Fiul lui Dumnezeu că îi chinuie mai înainte de vreme. Deci, cel care chinuia pe om, acuza că este chinuit. Atunci Hristos l-a întrebat care îi este numele. Întrebarea nu a fost adresată omului ci diavolului. Răspunsul diavolului a fost "Legiune", fiindcă demoni mulți pususeră stăpânire peste om.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a explicat cum poate să devină cineva demonizat. Noi toți suntem creați după chipul lui Dumnezeu și trebuie să tindem pre asemănarea cu El. Dumnezeu l-a creat pe om liber, astfel omul are posibilitatea să împlinească voia lui Dumnezeu sau nu. Când el este ispitit de vrăjmașul cade în plasa acestuia. În loc să fie slujitor al lui Dumnezeu, devine slujitor al păcatului și al diavolului. Repetând păcatele, acestea devin vicii sau patimi care pun stăpânire pe om. De aici până la îndrăcire nu mai este decât un pas, când diavolul pune stăpânire pe om și face ce vrea cu el, asemenea unui copil cu o jucărie.

Omul îndrăcit este un om păcătos și nu ajunge nimenea la îndrăcire fără voia lui. Dacă noi facem voia diavolului cădem sub stăpânirea lui. Cei care au o patimă sau mai multe, arată de câți vrăjmași ascultă, fiindcă fiecare dintre draci ne luptă cu un păcat anume. La fel și omul din evanghelia de astăzi, de vreme ce era posedat de o legiune, înseamnă că fusese un om foarte păcatos.

Când le-a cerut să iasă din om, diavolii I-au cerut Mântuitorului să-i lase să intre în turma de porci numai să nu ajungă în iad. Atât de rău este în iad încât nici dracilor nu le place acolo, ci le place între oameni, unde simt că au putere, fiindcă din nefericire prea mulți oameni ascultă de ispita și de îndemnul diavolului.

Diavolul este cel care ne separă, pe când Hristos este cel care ne unește, la fel cum s-a rugat Mântuitorul în grădina Ghetsimani „ca toți să fie una”. Unitatea este semnul comuniunii cu Dumnezeu și noi unii ceilalți, pe când vrăjmașul separă și dezbină.

După rostirea cuvântului de învățătură, la rândul său Preacucernicul Părinte Traian Scurt a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru popasul făcut în mijlocul parohiei Motiș și a mulțumit și credincioșilor pentru suportul pe care i l-au acordat la lucrările efectuate la biserică încă de la începutul pastorației sale în mijlocul lor, începând cu anul 1978.

Aparținând din punct de vedere administrativ de orașul Cehu Silvaniei, satul Motiș este situat în partea de nord-vest a județului Sălaj, la granița cu județele Maramureș și Satu Mare. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1387.

Lucrările la biserica actuală din sat au început în anul 1830 și s-au întins pe o perioadă de 10 ani până în 1840. De-a lungul timpului biserica a suferit de mai multe ori reparații. Astfel de lucrări au fost efectuate în anul 1908, 1929 și 1958 când biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Valerian Zaharia, Episcopul Oradiei, Bihorului și Sălajului.
Începând cu anul 1979, după instalarea sa ca preot paroh, Preacucernicul Părinte Traian Scurt a efectuat alături de credincioși împortante lucrări de restaurare a locașului de cult, lucrări care s-au finalizat o dată cu resfințirea bisericii de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman în anul 1985.

Dar datorită faptului că în momentul ctitoririi biserica nu a fost ridicată pe o fundație ci este clădită din cărămidă direct din pământ, în ultimii ani igrasia a distrus aproape în totalitate pictura. În aceste condiții, începând cu anul 2009 au fost efectuate importante lucrări de consolidare și înfrumusețare a bisericii. Pentru combaterea igrasiei au fost efectuate lucrări de drenaj la adâncimea de 1,5 metri atât în interiorul locașului de cult cât și la exterior. Tot acum biserica a fost repictată în întregime.

Cu prilejul resfințirii bisericii a fost lansată și lucrarea „Monografia parohiei Motiș”, apărută la editura Caiete Silvane, sub semnătura domnului profesor Augustin Gavra.

PS Petroniu - Predica in duminica a 23 a dupa Rusalii, Motis, 2013Hramul paraclisului de la Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Vineri, 18 octombrie 2013, în ziua prăznuirii Sfântului Evanghelist Luca, paraclisul din incinta Centrului Eparhial și-a serbat ocrotitorul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Alături de Preasfinția Sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, Consilierul Economic al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopop al Protopopiatului Jibou. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe părintele diacon Cristian Porumb.
Motivul pentru care a fost ales a fi Sfântul Evanghelist Luca drept octotitor al paraclisului Centrului Eparhial se datorează faptului că în data de 18 octombrie 2007, ziua prăznuirii sfântului, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, sub președenția Înaltpreafințitului Părinte Bartolomeu Anania, a hotărât înființarea Episcopiei Sălajului.
Ulterior acestui moment, la 13 aprilie 2008, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost înscăunat ca primul episcop al Sălajului, la Catedrala Episcopală din Zalău, în prezența unui numeros sobor de arhieirei.
La început activitatea administrativă a angajaților Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului s-a desfășurat într-un spațiu pus la despoziție de către Consiliul Județean Sălaj.
În 7 septembrie 2010, în prezenţa unei delegaţii a fundaţiei filantropice „Diakonia” din Germania, condusă de domnul rector Hermann Schoenauer, s-a pus piatra de temelie pentru sediul eparhial. În toamna anului 2010 s-a organizat şantierul; la 22 septembrie s-a început turnarea fundaţiilor; la 23 septembrie Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit rugăciuni de binecuvântare a începutului lucrărilor.
În 1 august 2012 s-au început lucrările la paraclisl, iar în 12 septembrie s-a sfinţit piatra de temelie a acestuia de către Preasfințitul Părinte Petroniu.
La 18 octombrie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a şi a Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat slujba de sfinţire şi a inaugurat parţial sediul Episcopiei Sălajului.
Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în paraclisul episcopal la data de 30 ianuarie 2013, după înzestrarea acestuia cu toate obiectele liturgice necesare.
Paraclisul a fost târnosit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 14 septembrie 2013, cu prilejul vizitei Preafericirii Sale în Episcopia Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Prin săvârșirea Sfintei Liturghii de astăzi a fost prăznuit primul hram al paraclisului „Sfântul Evanghelist Luca” după târnosirea acestuia.Sfințirea pietrei de temelie pentru o nouă biserică în parohia Crișeni

În după amiaza zilei de 14 octombrie 2013, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temelie pentru o nouă biserică în parohia Crișeni, protopopiatul Zalău. Ocrotitorul noii biserici a fost ales a fi Sfântul Ioan Botezătorul.
Motivul pentru care s-a hotărât ridicarea unei noi biserici în parohie, deși vechea biserică a fost ridicată în urmă cu mai puțin de 30 de ani, s-a datorat faptului că vechea biserică se află la periferia localității, multor persoane vârstnice fiindu-le peste măsură de greu să ajungă la sfintele slujbe.
Istoria bisericii vechi din Crișeni este cel puțin una interesantă, arătând dificultățile ridicării unui locaș de cult în perioada comunistă.
La instalarea Preacucernicului Părinte Ioan Ardelean ca preot paroh în localitatea Crișeni în anul 1976, vechea biserică a satului era într-o avansată stare de degradare. Astfel pereţii erau ieşiți din planul vertical, producându-se o ruptură de peste 10 cm între partea veche şi o parte mai nouă a bisericii adăugată în anul 1967. În aceste condiții dorința părintelui a fost de a ridica o nouă biserică în sat, dar în acea perioadă era aproape imposibil obținerea unei autorizații de construcție din partea autorităţilor statului comunist ateu. Timp de aproape 11 ani părintele și membrii consiliului parohial au încercat obținerea autorizației în zadar. Abia în anul 1987 s-a obținut, nu o autorizație de construcție a bisericii, ci o aprobare tacită din partea autorităților comuniste. Lucrările la noua biserică au demarat în luna noiembrie a anului 1987. Zidurile noii biserici au fost ridicate înconjurându-le pe cele ale bisericii vechi. În cea de-a treia zi de Paști a anului 1989 biserica veche a fost demolată și scoasă afară pe ușile noii biserici, în momentul revoluției din decembrie a anului 1989 aceasta fiind pregătită deja pentru pictură.
Revenind în zilele noastre, în opoziție cu ceea ce s-a întâmplat la ridicarea bisericii vechi, astăzi, inițiativa ridicării unui nou locaș de cult pentru comunitate venind chiar din partea autorităților locale, a Primăriei Comunei Crișeni și a Consiliului Local Crișeni, aceste instituții asigurând și finanțarea ridicării noii biserici.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că dacă în perioada comunistă bisericile erau dărâmate, în zilele noastre este un timp propice pentru ridicarea de biserici lui Dumnezeu, pentru că nu mai trăim într-o perioadă de persecuții. Preasfinția sa a precizat de asemenea faptul că dacă sunt mai multe biserici vor fi mai puține pușcării. Un lucru foarte important pentru creștini este să și intrăm în aceste biserici, pe lângă munca la biserica de zid, fiind foarte importantă munca la biserica din suflet.

PS Petroniu - Cuvant la Sfintirea pietrei de temelie a bisericii din CriseniSărbătoarea Cuvioasei Parascheva la paraclisul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Luni, 14 octombrie 2013, Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, mitropolitul de Helsinki, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în paraclisul cu hramul Sfântul Evanghelist Luca de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Astăzi a fost ultima zi petrecută de către Înaltpreasfinția sa în Episcopia Sălajului.
Biserica Ortodoxă a Finlandei este a doua Biserică națională a Finlandei. Ea numără aproximativ 60.000 de credincioși, reprezentând 1.1 % din populația țării, aflați sub conducerea spirituală a Prefericirii Sale Leo, Arhiepiscopul Kareliei și a toată Finlanda. Din punct de vedere administrativ teritoriul canonic al Finlandei este împărțit în trei jurisdicții: Mitropolia de Helsinki, Mitropolia de Karelia și Mitropolia de Oulu. Pe cuprinsul celor 3 eparhii funcțioanează 25 de parohii și se slujește în 50 de biserici și 100 de capele.
Creștinismul a pătruns în teritoriul de azi al Finlandei încă din secolele XII-XIII. După creștinarea slavilor din regiunea Novgorod, aceștia au devenit propovăduitori zeloși ai credinței creștine printre populația vecină finlandeză.
Din punct de vedere al administrației ecleziale, prima Episcopiei ortodoxă finlandeză a fost înființată abia în anul 1892 sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse.
În anul 1918, Biserica Ortodoxă din Finlanda s-a autoproclamat Biserică autonomă în raport cu Biserica Ortodoxă Rusă. Patriarhul Tihon al Moscovei a recunoscut acest statut în anul 1921, iar în anul 1923 Biserica Ortodoxă Finlandeză a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică drept Biserică autonomă aflată sub jurisdicția patriarhului de Constantinopol.
Legăturile dintre Patriarhia Română și Biserica Finlandeză s-au intensificat în ultimii ani, dintre momentele de referință numărându-se vizita în România a Prefericirii Sale Leo, Arhiepiscopul Finlandei și, în mod special, vizitele repetate ale Înaltpreasfinției Sale Ambrozie, Mitropolitul de Helsinki. Îmbucurătoare este deschiderea și grija pastorală pe care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ambrozie o manifestă față de românii care au emigrat în Finlanda, Înaltpreasfinția Sa acceptând un preot român sub jurisdicția sa.Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, mitropolitul de Helsinki, la Zalău

Parohia „Sfântul Nicolae” din Zalău a îmbrăcat astăzi, 13 octombrie 2013, straie de sărbătoare. În această zi Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, mitropolitul de Helsinki, Finlanda și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Alături de cei doi ierarhi au participat la Sfânta Liturghie și părinții consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicii Părinți protopopi de la cele trei protopopiate din Eparhie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama parohiei Fântânele Rus, din Protopopiatul Jibou, pe părintele diacon Traian Micle. De asemenea, Preasfinția sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Cristian Porumb, acesta urmând a fi hirotonit preot misionar pentru Protopopiatul Jibou.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a explicat credincioșilor importanța din punct de vedere liturgic a fiecărei zi din cursul unei săptămâni.

Modelul săptămânii, de șapte zile, este preluat din cartea Facerii a Vechiului Testament, unde citim că Dumnezeu a creat lumea în șase zile, iar în cea de-a șaptea s-a odihnit.
Atât la evrei cât și la greci prima zi a săptămânii era considerată duminica. La popoarele de limba engleză săptămâna începe cu ziua de Sunday, care este duminica, însă duminica a ajuns, în mod impropriu, să fie socotită de unii oameni drept ultima zi a săptămânii.

Denumirile zilelor săptămânii în limba română au fost preluate din latină, unde fiecare zi era numită după un corp ceresc, care în mitologia vremii reprezenta și o zeitate păgână. Astfel, duminica era „dies Solis”, adică „ziua soarelui”. După încreștinarea Imperiului Roman această zi s-a numit „dies Dominica”, adică „ziua Domnului”. Luni era „dies Lunae”, adică „ziua Lunii”, marți era „dies Martis” - „ziua planetei Marte”, miercuri era „dies Mercurii” - „ziua planetei Mercur”, joi era „dies Iovis” - „ziua planetei Jupiter”, vineri era „dies Veneris” - „ziua planetei Venus”, iar sâmbătă era „dies Saturni” - „ziua planetei Saturn”.

Chiar dacă poporul nostru a preluat denumirile zilelor săptămânii din limba latină, cu mici modificări fonetice, Biserica Ortodoxă a creat ziua liturgică, cu conținut creștin.
În continuare Preasfinția sa a explicat de ce din punct de vedere liturgic fiecare zi din săptămână este închinată unui sfânt.
De vreme ce în fiecare zi a săptămânii, de luni până sâmbătă, pomenim îngeri sau oameni, care au fost creați de Dumnezeu și au ajuns la sfințenie, este normal ca duminica, prima zi a săptămânii, să fie dedicată lui Dumnezeu Fiul, prin care a fost creată lumea și care este izvorul sfințeniei.

La sfintele slujbe săvârșite în Biserica noastră Domnul Hristos este pomenit în fiecare zi a săptămânii. De asemenea, pentru rolul Maicii Domnului de scară între cer și pământ sau de vas ales oferit de umanitate pentru venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară Maria este de asemenea pomenită la sfintele slujbe din fiecare zi a săptămânii.

Prin firea lor, îngerii ne sunt superiori nouă, oamenilor, și ei au fost creați de Dumnezeu înaintea noastră. Din acest motiv ziua de luni, care urmează imediat după ziua Domnului, a fost dedicată de Biserică sfinților îngeri sau puterilor îngerești.

Cei mai vechi sfinți din calendarul creștin sunt drepții și proorocii Vechiului Testament. Din acest motiv Biserica a dedicat ziua de marți Sfântului Ioan Botezătorul, iar prin el și celorlalți prooroci, el fiind cel mai mare dintre ei și singurul care l-a văzut pe Mântuitorul în viața pământească.

În amintirea vinderii Mântuitorului de către Iuda, care a dus la răstignirea Sa pe cruce, noi postim miercurea, iar această zi este închinată Sfintei Cruci.

În joia din „Săptămâna patimilor” a avut loc cina cea de taină, când în prezența Sfinților Apostoli Domnul Hristos a instituit Sfânta Euharistie. Din acest motiv la slujbele din această zi sunt pomeniți Sfinții Apostoli. Joia este închinată și Sfântului Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii. Sfântul Nicolae este reprezentantul tuturor ierarhilor și al slujitorilor Bisericii Domnului Hristos, din orice treaptă sacerdotală, care au ajuns la sfințenie.

În vinerea din „Săptămâna patimilor” Domnul Hristos a fost judecat, condamnat la moarte, batjocorit, răstignit și a murit cu trupul pe cruce, pentru noi și a noastră mântuire, de aceea vinerea postim, iar această zi a fost închinată de Biserică Sfintei Cruci, ca și ziua de miercuri.

Sâmbăta, ultima zi a săptămânii, a fost închinată de Biserică mucenicilor care au suferit moarte martirică pentru credința în Domnul Hristos, călugărilor cu viață sfântă, precum și tuturor înaintașilor noștri care au ajuns la sfințenie.

Îndemnul Preasfințitului Părinte Petroniu a fost ca fiecare zi din viața creștinilor trebuie să fie un popas duhovnicesc și un urcuș permanent spre dobândirea împărăției lui Dumnezeu, având ca ocrotitori și modele vrednice de urmat sfântul al cărui nume îl purtăm de la botez, sfântul din ziua respectivă a săptămânii, cât și pe cei din calendar.

PS Petroniu - Saptamana, Cuvant rostit in biserica Sf Nicolae din Zalau


La rândul său Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru ospitalitatea de care a dat dovadă și a oferit părintelui paroh Ionuț Pop o icoană ce reprezintă Sfânta Treime.

La final Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului și parohul bisericii a mulțumit celor doi ierarhi pentru cinstea pe care au făcut-o parohiei și credincioșilor acestei parohii prin slujba săvârșită în această zi. De asemenea Preacucernicia sa a oferit celor doi ierarhi câte un epitrahil și un omofor în semn de apreciere.

Răspunsurile la strana au fost date de grupul vocal Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Catedrala Episcopală din Zalău.

Parohia „Sfântul Nicolae” din Zalău a fost înființată în anul 2008 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale locuitorilor municipiului Zalău de pe strada 22 decembrie 1989 și a zonei riverane. Grija ridicării unei biserici în această zonă a orașului a fost încredințată de către Preasfințitul Părinte Petroniu Preacucernicului Părinte Ionuț Pop. Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Petroniu în Duminica Tomii a anului 2009. Prin hărnicia și jertfelnicia părintelui paroh Ionuț Pop, încă de anul trecut sfintele slujbe se săvârșesc deja în noua biserică, aceasta fiind în momentul de față pregătită pentru a fi pictată.


Descarcare document
Saptamana.doc


www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro