Denia celor 12 Evanghelii la parohia Bălan

În Sfânta şi Marea Joi, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica parohiei Bălan, protopopiatul Jibou, unde păstoreşte Preacucernicul Părinte Vasile Trifan.Liturghie Arhierească la parohia "Sfântul Ierarh Nicolae"

În Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie în capela parohiei "Sfântul Nicolae" din Zalău, parohie păstorită de către Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul "Gloria Dei" al parohiei "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Zalău, dirijat cu multă măiestrie de către Doamna Profesoară Maria Porumb.

La sfârşitul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Petroniu a citit rugăciunile de sfinţire a clopotelor ce vor fi ridicate în turlele bisericii pentru a chema credinioşii la rugăciune.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a îndemnat pe fiecare dintre cei prezenţi să-şi dovedească faptul că sunt credincioşi adevăraţi, atât lor înşişi cât şi celor din familiile lor. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că săptămâna care urmează este o săptămână unică în decursul anului bisericesc, dar şi faptul că în această săptămână suntem şi mai încercaţi pe plan spiritual. De aceea a îndemnat pe cei prezenţi ca "atunci când vrăjmaşul ne războieşte, noi mai mult să alergăm la Hristos, să ne străduim, să nu ne lăsăm biruiţi ... Având necazuri să ne gândim la ce a suferit Hristos şi să ne rugăm ca să primim putere ca să trecem peste încercările vieţii".

La finalul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu a mărturisit că după aproape patru luni şi jumătate de la ultima Sfântă Liturghie săvârşită aici a conststat că se lucrează mereu şi într-un ritm alert la ridicarea locaşului de cult. De aceea, îl felicită pe Preacucernicul Părinte paroh Ionuţ Pop, dar şi pe credincioşii care iau parte la acest proiect măreţ - de a face o biserică în aceste vremuri grele. Preasfinţia Sa însă a continuat spunând că cu cât greutatea ridicării bisericii este mai mare, cu atât este şi cununa mai mare.

La rândul său Preacucernicul Părinte paroh Ionuţ Pop a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru faptul că în această aleasă zi de sărbătoare a venit să binecuvinteze pe cei prezenţi în duhul slujirii, la Sfânta Liturghie, să îi înalţe spiritual, să îi pregătească prin cuvântul de învăţătură pentru Săptămâna Patimilor, iar apoi pentru bucuria Învierii.

De asemenea, Preacucernicia Sa a mărturisit că este foarte bucuros şi profund onorat că la cele mai însemnate momente ale parohiei, Preasfinţitul Părinte Petroniu a fost alături de el şi de credincioşii săi.

Pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel - "slujba ta fă-o deplin", Preacucernicul Părinte Ionuţ Pop a arătat că s-a străduit din răsputeri să facă acest lucru, pentru că iată că la nici doi ani de la înfiinţarea acestei parohii şi de la numirea sa ca preot aici, biserica este ridicată deja în roşu, drept pentru care aduce slavă lui Dumnezeu şi mulţumiri Preasfinţitului Părinte Petroniu şi credincioşilor pentru încrederea acordată.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În oraşul Zalău, în anul 1990 existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cea mai apropiată biserică, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii - pe strada 22 decembrie 1989 sau Crasnei cum este cunoscută această zonă şi una în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-a fost încredinţată Preacucernicului Părinte Ionuţ Pop. Trebuie să amintim faptul că Preacucernicia sa este şi Inspector Eparhial în cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului şi doctorand în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

În primăvara anului 2009, în Duminica Tomii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfinţit piatra de temelie a viitoarei biserici cu hramul Sfântul Nicolae. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a dăruit parohiei o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.

În momentul de faţă biserica este ridicată până la înălţimea de şapte metri, urmând ca în acest an să fie turnat acoperişul şi să fie montate geamurle şi uşile, aşa încât din toamnă să poată să se săvârşească aici slujbele sfinte spre slava lui Dumnezeu şi folosul credicioşilor.

Arhid. Adrian OnicaDuminica a V-a din Postul Mare

Duminică, 10 aprilie 2011, în Duminica a V-a din Sfântul şi Marele Post, a Cuvioasei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Subcetate, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, unde a săvârşit Sfânta Liturghie Arhiereasă, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Vasile Boşca.
Alături de Preacucernicul Părinte Păcurar Vasile-Viorel, parohul acestei parohii, la slujbă au participat atât membrii comunităţii cât şi credincioşi din parohiile învecinate, alături de oficialităţi locale.

Premise istorice

Satul Subcetate se află situat, geografic, pe valea Barcăului, în comuna Valcău de Jos, judeţul Sălaj. Aici există ruinele unei cetăţi medievale, despre care s-a aflat prima menţiune documentară datând de la anul 1319, când a fost cucerită, de la fiul palatinului Iacob, de către oşteanul regelui Dezideriu, castelan de Bologa. Prima atestare documentară a satului Subcetate, apare în anul 1481, cu numele de Warallya, iar cu denumirea actuală, de Subetate, apare abia din anul 1733 (conform Dicţionarului istoric al localităţilor din Transilvania, de C. Suciu).


Biserica din Subcetate

Biserica a fost zidită în anii 1939-1940, prin stăruinţa preotului de atunci, Pordea Pavel, a epitropului Fiţ Florian, precum şi a bunilor credincioşi. Este zidită din cărămidă mică, pe un fundament de piatră, la interior distingându-se cele trei despărţituri caracteristice stilului răsăritean: altar, naos şi pronaos.
Iconostasul este confecţionat din lemn de brad strunjit, iar icoanele de pe el sunt pictate pe placaj. Alăturat Sfântului Altar se află sacristia pentru spovedanie. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate fiind lucrate în anul 1973 de către zugravul Olvedi Istvan.
Satul Subcetate are, în prezent, un număr de 348 de suflete, iar actuala parohie Subcetate a fost, până în anul 1996, filia Parohiei Iaz.
Preoţii slujitori au fost: Neaga Teodor, Pordea Pavel (1938-1949), Cărpinean Ioan (1949-1973), Ghilea Gavril (1973-1996), iar din 1996 până în prezent, la Sfântul Altar slujeşte, cu vrednicie, Preacucernicul Părinte paroh Vasile-Viorel Păcurar.
Împreună cu bunii credincioşi ai parohiei, Preacucernicia Sa a reuşit să realizeze importante lucrări pe plan administrativ-gospodăresc, dintre care amintim cele mai importante: s-a construit din temelie o casă parohială, dimpreună cu anexele gospodăreşti, au fost înlocuite toate uşile bisericii cu uşi sculptate în lemn de stejar, s-au înlocuit vechile geamuri metalice cu unele noi, termopan, au fost împodobiţi pereţii bisericii cu lambriuri din lemn de tei, a fost achiziţionată o microcentrală cu combustibil solid, s-a introdus instalaţia de sonorizare în biserică, s-a montat un nou policandru mare şi a fost înlocuită cu gresie pardoseala veche, din scândură.
La exterior, s-a construit o anexă multifuncţională pentru biserică, s-a introdus instalaţia de iluminare a bisericii pe timpul nopţii, s-a construit un şopron pentru lemne şi un gard despărţitor, s-a montat pavaj în faţa bisericii şi s-au turnat trotuare împrejur, s-au ridicat troiţe şi răstigniri în parohie, precum şi alte lucrări însemnate, totalul investiţiilor ajungând în jurul sumei de 300.000 lei.
De asemenea, sfântul locaş a fost înzestrat cu odăjdii, obiecte de cult, icoane, cărţi de cult şi de cântări religioase, precum şi cu toate cele de trebuinţă săvârşirii sfintelor slujbe.
La finele atâtor ani de muncă şi sacrificii, Prezenţa Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea în parohia Subcetate a fost un prilej de mare bucurie pentru întreaga comunitate parohială, precum şi pentru toţi cei prezenţi la eveniment.

Arhid. CIPRIAN BOŞCADelegaţia Fundaţiei Diakonia din Germania în Episcopia Sălajului

În perioada 3-5 Aprilie 2011, Episcopia Sălajului a primit vizita delegaţiei oficiale a Fundaţiei „Diakonia” din Neuendettelsau (Germania), condusă de domnul Rector Prof. Dr. h.c. Hermann Schoenauer, fundaţie care sprijină unele activităţi şi proiecte sociale derulate în Episcopia Sălajului.

Duminică, 3 Aprilie 2011, delegaţia a fost întâmpinată la Zalău de către Preasfinţia Sa Dr. Petroniu Florea, după care a vizitat Schitul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Bobota. Începând cu orele 17:00, delegaţia a participat la slujba Vecerniei, oficiată de către Preasfinţitul Părinte Petroniu în Parohia Bobota, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, prilej cu care a fost anunţată oficial şi retragea Preacucernicului Părinte dr. Lucian Boloş din calitatea de preot paroh al acestei parohii, începând cu data de 01.07.2011 şi stabilirea în Germania a Preacucerniciei Sale, dimpreună cu familia, pentru o colaborare pe termen lung cu Fundaţia „Diakonia”.

La slujba Vecerniei şi la discuţiile care au urmat, au mai participat şi Prefectul judeţului Sălaj, dl. Alexandru Vegh, Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, dl. Tiberiu Marc, Primarul Comunei Bobota, dl. Aurel Sarca, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Local şi ai altor instituţii din Comuna Bobota. Atât reprezentanţii instituţiilor judeţene, cât cei ai instituţiilor locale, şi-au prezentat disponibilitatea în vederea unei colaborări cu Fundaţia „Diakonia” şi au arătat oportunităţile unor investiţii sociale în judeţul nostru.

Luni, 4 Aprilie 2011, Preasfinţitul Părinte Petroniu a găzduit vizita delegaţiei germane la şantierul de construcţie a noului sediului eparhial al Episcopiei Sălajului, după care s-a vizitat Complexul Social al Parohiei „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Şimleu Silvaniei, unde, din iniţiativa şi sub atenta supraveghere a Preacucernicului Părinte Vasile Boşca, protopopul Şimleului şi paroh al acestei parohii, se desfăşoară activităţi sociale de peste 10 ani, incluzând o cantină socială, precum şi cazare socială pentru unii elevi de liceu din localităţile din apropiere, care nu au posibilităţi financiare pentru a face naveta la şcoală.

Fundaţia „Diakonia” a oferit Parohiei două camioane cu ajutoare, constând în îmbrăcăminte second-hand, urmând ca o parte din acestea să fie distribuite familiilor nevoiaşe din Şimleu Silvaniei şi împrejurimi, iar o altă parte să fie comercializată în magazinul propriu second-hand. Fondurile rezultate vor susţine activitatea socială a parohiei şi pe mai departe, atât cât va fi posibil. Unul din cele două camioane ale Fundaţiei germane a fost donat Episcopiei Sălajului, fiind sprijinită, prin această modalitate, construcţia sediului eparhial din Zalău.

În aceeaşi zi, după încheierea vizitei la Şimleu Silvaniei, delegaţia a fost primită cu multă bucurie la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic, de către maica stareţă, stavrofora Marina Lupou, întrucât fundaţia germană a avut daruri, constând în îmbrăcăminte, produse de igienă corporală, rechizite şcolare, alimente şi dulciuri, şi pentru cei 18 copii aflaţi în plasament la şcoala de tip confesional, care funcţionează în cadrul mănăstirii, copii care provin din familii nevoiaşe sau fără posibilităţi financiare. În cele din urmă, delegaţia a vizitat biserica de lemn, monument istoric, din curtea mănăstirii, biserica nouă, colecţia de obiecte vechi tradiţionale, trapeza, precum şi corpul de chilii.

În cea de-a treia zi a vizitei pe meleagurile sălăjene, o parte a delegaţiei germane s-a deplasat în Parohia Bobota, unde au dăruit şcolii din localitate patru table de scris moderne, precum şi o însemnată cantitate de hârtie pentru copiator.

În încheiere, între cele două instituţii (Fundaţia „Diakonia” şi Episcopia Sălajului), prin conducătorii lor, au fost stabilite viitoare întâlniri cu scop filantropic-social, consolidându-se, astfel, o frumoasă relaţie româno-germană, care, atât în prezent cât şi în viitor, va aduce o rază de speranţă în sufletele beneficiarilor de servicii sociale, care se bucură de sprijin din partea Episcopiei Sălajului în momentele cele mai dificile din viaţa lor.

Arhid. CIPRIAN BOŞCALiturghie Arhierească la parohia "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Zalău

Duminică, 3 aprilie 2011, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Municipiul Zalău, biserică păstorită de către Preacucernicii Părinți Ștefan Lucaciu și Ioan Coste.

Preasfinţitul Părinte Petroniu revine în mijlocul credincioşilor acestei parohii, în biserica pe care în urmă cu mai bine de trei luni a târnosit-o, la deosebitul eveniment luând atunci parte ca invitat special Înalt Preasfinţitul Andrei Andreicuţ – la aceea vreme Arhiepiscop de Alba – Iulia, astăzi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei, Maramureşului şi Sălajului.
Având în vedere perioada în care ne aflăm, vremea deosebit de frumoasă în ton cu starea sufletească a tuturor celor prezenţi, putem spune că evenimentul de azi a fost dacă nu la fel de important, la fel de frumos ca cel din urmă cu trei luni.Preot Cătălin LucaciPreasfinţitul Părinte Petroniu a participat la conferinţa "Sfântul Duh - Sfinţenia Noastră"

În perioada 30 martie - 1 aprilie, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, s-au desfăşurat lucrările Conferinței Teologice „Sfântul Duh - sfințenia noastră”. Această conferință a fost organizată de Centrul Ecumenic Duhovnicesc al Diakoniei din Neuendettelsau în colaborare cu Mitropolia Ardealului. Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a participat la această consultare teologică evanghelică-ortodoxă, Preasfinția Sa fiind moderatorul discuțiilor din cea de a doua zi a Conferinței.
Principalele teme aflate pe agenda conferinței au fost: „Darurile Sfântului Duh - mijloace de întărire și comuniune duhovnicească a mădularelor trupului tainic al Domnului”; „Sfântul Duh vine în ajutorul slăbiciunii noaste (Romani 8, 26) - despre dinamica Sfântului Duh”; „Darul libertății - despre dimensiunea religioasă și etică a învățăturii despre Sfântul Duh”; „Harul dumnezeiesc și îndumnezeitor - expresie a unității Bisericii lui Hristos. O abordare ecumenică”; „Domnul de viață făcătorul - Duhul Teognosiei, al comuniunii frățești - koinonia și al sfințirii/îndumnezeirii omului”; „Fiți sfinți, căci Eu sunt Sfânt (Levitic 19,2?) - reflecții teologico-practice despre sfințenie ca experiență și formă de viață”.Liturghie arhierească la Cizer

Duminică, 27 martie 2011, în Duminica a III-a din Sfântul şi Marele Post, Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Cizer, protopopiatul Şimleu Silvaniei, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhiereasă.
În frunte cu Preacucernicul Părinte paroh Pojar Ananie, la slujbă au participat atât membrii comunităţii cât şi credincioşi din parohiile învecinate, alături de oficialităţi locale.
Premise Istorice
Localitatea Cizer se află situată în partea de sud – vest a județului Sălaj, pe șoseua ce leagă reședința de județ - Zalău - cu localitatea Ciucea, județul Cluj.
Aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu au fost populate din cele mai vechi timpuri, ale căror începuturi se pierd în negura vremii. Aici s-au descoperit vechi urme arheologice, cum ar fi un topor din epoca pietrei și altul din epoca bronzului, acestea fiind expuse, în prezent, la Muzeul de Artă și Istorie din Zalău, ele atestând vechimea acestor locuri.
Prima atestare documentară a satului Cizer datează din anul 1219 când este pomenit „Terra Caesar” aparținând de Crasna. Ulterior, numele localității Cizer apare sub diferite forme: Chyzer – 1329; pass Chizer – 1341; Czyzer – 1508; Trizer – 1575; Caiszer – 1760; Cziser – 1854. De menționat este faptul că numele actual al satului este cel din 1508, pronunția numelui scris la data respectivă în limba maghiară pastrându-se și azi în pronunția localnicilor.
În ceea ce priveste viața religioasă în aceste locuri avem informații din secolul al XVII-lea, când locuitorii își construiseră o biserică de lemn pe dealul numit „Coaste”, chiar la poalele pădurii. În jurul anilor 1750, nu se știe prin ce împrejurări, pădurea de pe coastă a luat foc, însă odată cu pădurea a ars și biserica. Timp de 20-25 de ani oamenii au fost nevoiți să folosească locaș de rugăciune şi de închinare o casă ţărănescă, făcută din lemn și acoperită cu paie.
În acestă perioadă, oamenii au auzit că prin părţile Ciucei a venit un fugar de prin părţile Albacului, județul Alba, pe nume Vasile Ursu Necula, zis Horea - poreclit pentru obiceiul de a hori și care era un priceput dulgher, de aceea cizeranii l-au solicitat să le construiască o nouă biserică în locul celei care arsese. Arborii necesari construirii noii biserici au fost aduși din Colț, iar la edificarea locașului de cult Horea a fost ajutat de o echipă de meștri locali condusă de Ioan Nicula al Neamțului.
În anul 1773 biserica era gata, iar la sugestia unuia dintre meșteri, Horea și-a dăltuit numele pe una din grinzile ei „lucrat Ursu”. Reamintim faptul că Horea a fost unul dintre conducătorii răscoalei de la 1784, pe care a condus-o alături de Cloșca și Crișan.
În anul 1967 Biserica lui Horea din Cizer a fost strămutată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, secția în aer liber (pădurea Hoia) din Cluj-Napoca.
Biserica din Cizer
În anul 1941 cizeranii au pus piatră de temelie a unei noi bisericii de zid în centrul localității, fiindcă vechea biserică de lemn era neîncăpătoare. Ea s-a construit în timpul preotului Pop Dumitru. Lucrările au fost terminate în anul 1946, iar pictura din interior a fost executată de pictorul Aurel Pop din Satu-Mare.
Șirul preoților din parohia Cizer: Pop Dumitru între anii (1940-1948); Emil Nedescu (1953-1961); Traian Șendruțiu (1961-1963); Teodor Poneavă (1963-1969); Nicolae Gudea (1970-1987) și Ananie Pojar din anul 1988 până în prezent.
De la venirea sa în parohie, preotul Pojar Ananie a desfăşurat o bogată şi intensă activitate, atât pe plan pastoral-misionar cât şi în plan administrativ-gospodăresc. Dintre lucrările importante care s-au efectuat amintim următoarele: între anii 1989 şi 1990 tencuiala exterioară a bisericii a fost dată jos și s-a tencuit din nou în terasit alb, având chiar scene biblice buciardate în exterior. Acest veșmânt alb de „mireasă a lui Hristos” a fost binecuvântat în data de 8 Septembrie 1991, de către vrednicul de pomenire Episcop Ioan Mihălțan al Oradiei.
În anul 2000 au fost demarate lucrările de pregătire pentru pictarea bisericii. A fost dată jos tencuiala veche și s-au pregătit pereții pentru pictura în tehnica fresco. Pictura este executată de pictorul Cioran Marius din Pitești, iar pe 8 Septembrie 2003 Preasfinția Sa dr. Petroniu Sălăjanul, pe atunci Episcop Vicar al Episcopiei Oradiei, în fruntea unui impresionant sobor de preoți – aproximativ 50 – a săvârșit slujba de sfințire a noii picturi. În anul 2005 a fost confecționat un nou iconosts, sculptat în lemn de esenţă tare, de către sculptorul Arsenie Constantin din Târgul –Neamț. Tot atunci, au fost confecționate două uși, la intrările principale în biserică, un jilț arhieresc, 14 jilțuri (câte şapte pe fiecare parte) în fața Sfântului Altar, două citelnițe și două sfeșnice cu trei brațe, în fața icoanelor împărătești.
Tot prin jerfelnicia bunilor credincioși au fost cofecționate patru stative sculptate pentru prăznicare şi, de asemenea, în pronaos, o icoană a Maicii Domnului cu Puncul Iisus, înfoliată în argint și ramă sculptată, iar în anul 2007 biserica a fost înzestrată cu un nou candelabru, din bronz aurit, executat de firma S.C. Silbber din Cluj-Napoca. În curtea bisericii au fost ridicate două troițe din lemn, frumos sculptate, de o parte și de alta a aleii principale, una din ele fiind închinate eroilor satului Cizer și neamului românesc. Curtea bisericii și a casei parohiale au fost împrejmuite cu un gard de piatră pe o lungime de 100 de metri.
Tot cu ajutorul Bunului Dumnezeu și prin jertfelnicia bunilor credincioși, a fost înlocuită pardoseala veche din biserică cu parchet melaminat, s-au cumpărat veșminte noi, vase liturgice, o Sfântă Evanghelie cu o frumoasă copertă și s-a introdus încălzirea centrală în biserică.
Preacucernicul Părinte Paroh Ananie Pojar s-a implicat și în activități sociale, înființând pe lângă parohie o asociație „Asociația Creștin-Ortodoxă ANANIA – Dumnezeu are milă” care are ca scop principal asistarea socială a 16 persoane vârstnice, dependente de domiciliu.
După împlinirea cu vrednicie a întreitei slujiri preoţeşti de către Preacucernicul Părinte Paroh Ananie Pojar în toţi aceşti ani, prezenţa Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Petroniu Florea în parohia Cizer a făcut ca astăzi bucuria să fie deplină pentru întreaga comunitate parohială, precum şi pentru toţi cei prezenţi la eveniment.Pr. ANANIE POJAR
Arhid. CIPRIAN BOŞCAPreasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a participat la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei

Vineri, 25 martie, la sărbătoarea Bunei Vestiri, Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a făcut parte din soborul ierarhilor care, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au oficiat Sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană din municipiul Cluj-Napoca. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ a fost intronizat ca Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Clujului, Vadului şi Feleacului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Gramata patriarhală, a fost citită de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Apoi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei însemnul rangului mitropolitan mantia, crucea şi engolpionul, precum şi camilafca cu cruce, cârja arhipăstorească şi l-a întronizat ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

În cuvântul său de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat simbolismul însemnelor care-l responsabilizează pe noul mitropolit.

„Cârja pastorală simbolizează demnitatea şi responsabilitatea arhipăstorului de suflete care va da seama în faţa lui Dumnezeu pentru sufletele celor încredinţaţi lui spre păstorire părintească pe calea mântuirii, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către evrei. Toate aceste mari responsabilităţi, exprimate simbolic, de însemnele pastorale arhiereşti şi mitropolitane, pot fi împlinite numai cu ajutorul harului lui Dumnezeu şi prin conlucrarea chiriarhului sau arhiereului cu clerul şi credincioşii din eparhie, precum şi prin consultarea şi conlucrarea mitropolitului cu ierarhii din mitropolie. Bogata experienţă pastorală a Înaltpreasfinţitului Andrei de Chiriarh la Alba Iulia, timp de două decenii, cu multiple rodiri duhovniceşti, instituţionale şi misionare, îl va ajuta să desfăşoare şi la Cluj o lucrare folositoare Bisericii noastre”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

A urmat mesajul Preşedintelui României şi mesajul Premierului României, Emil Boc, prezent la ceremonia de întronizare din Catedrala Mitropolitană din Cluj. În continuare, părintele Iustin Tira, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, a dat citire, din partea clerului, mesajului de bun venit Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei.

De asemenea, noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei în cuvântul său, a adus slavă Preasfintei Treimi şi a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Cu recunoştinţă, mulţumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi Sfântului Sinod, care m-au chemat la această slujire plină de responsabilitate; pe de o parte, această slujire îmi aduce mângâierea continuării misiunii în slujba lui Hristos, în calitate de mitropolit, pe de altă parte, îmi oferă o cruce în plus”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei Crişanei şi Maramureşului.

După ceremonia de întronizare, pe treptele Catedralei Mitropolitane, având alături pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române şi ierarhii prezenţi la evenimentele de astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei, Maramureşului, a adresat un cuvânt de binecuvântare credincioşilor prezenţi în afara catedralei şi i-a binecuvântat.

www.basilica.roPreasfinţitul Părinte Episcop Petroniu s-a rugat pentru militarii sălăjeni care pleacă în misiune în Afganistan

Joi, 24 martie, Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a oficiat, slujba de Te-Deum la Unitatea Militară din Şimleu Silvaniei cu ocazia plecării unui detaşament de militari din unitatea sălăjană într-o misiune în Afganistan.
Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a binecuvântat pe soldaţi şi s-a rugat lui Dumnezeu ca ei să se reîntoarcă sănătoşi acasă. Preasfinţia Sa a oferit militarilor iconiţe.
De asemenea, la finalul ceremoniei militare şi religiaose, Preasfinţia Sa a vizitat biserica din incinta Unităţii aflată în stadiu avansat de construcţie.Liturghie Arhierească la parohia Năpradea, protopopiatul Jibou

Duminică, 20 martie 2011, în duminica a 2-a din Post, Preasfinţitul Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Năpradea, parohie păstorită de preotul Viorel Porumb. Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care nu a lipsit Preacucernicul Părinte Dan Dregan, Protopopul Jiboului. A fost prezent un mare număr de credincioşi. Bucuria lor a fost foarte mare pentru că, în parohia lor, nu a mai fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească din anul 1986.

Localitatea Năpradea este aşezată pe malul drept al râului Someş, în partea de nord a judeţului Sălaj, la o distanţă de 40 km de municipiul Zalău, reşedinţa judeţului. Această localitate este centru de comună, având populaţie pur românească. Istoria localităţii Năpradea se pierde în negura vremurilor ca fiind o parte integrantă din multimilenara istorie a existenţei poporului român. Satul Năpradea este atestat documentar din anul 1387 şi, totodată, este amintit de-a lungul vremurilor sub diferite nume: 1454 – Napprad, 1472 – Olah Naprad, 1555 – Nabrad, 1854 – Napragie. Această localitate este patronată de biserica parohială, care este aşezată pe una din colinele satului.

Biserica din Năpradea a fost construită în anul 1836, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Din cât se cunoaşte din documente, şirul preoţilor care au slujit în această parohie este următorul: Dumitru, Ioan, Filip, Ştefan Biro, Gheorghe Stanciu, Ioan Cheşeli – Dragomir, Teodor Buhăţel, Vasile Şchiopu, Petru Perşe, Vasile Rodina şi Viorel Porumb. Biserica actuală a fost construiă în timpul preotului Ştefan Biro. În anul 1856 aceasta a ars, iar mai târziu, în anul 1861, pe timpul preotului Gheorghe Stanciu, s-a renovat radical. În timpul păstoririi preoţilor Ioan Cheşeli – Dragomir şi Teodor Buhăţel s-au cumpărat cele două clopote ale bisericii. Preotul Vasile Şchiopu, în anul 1925, prin pictorul Ioan Bogdan, a executat o pictură la biserică. În vara anului 1967, în timpul preotului Petru Perşe, în interiorul bisericii s-a făcut o zugrăveală simplă. Cele mai mari lucrări s-au făcut în timpul păstoririi preotului Vasile Rodina, când, în anul 1980, s-a acoperit în întregime biserica cu tablă galvanizată, s-a făcut un baldachin în faţa bisericii, s-a pardosit în întregime biserica. În anul 1981 s-a executat în terasit exteriorul bisericii şi s-a construit o nouă casă parohială. În anul 1982, biserica s-a pictat în tehnica “fresco”, de către pictorul Tudor Costică, iar în anul 1984 s-a confecţionat şi frumosul iconostas. În anul 1986 s-a făcut sfinţirea bisericii de către vrednicul de pomenire Episcop Dr. Vasile Coman.

Părintele Viorel Porumb păstoreşte la Năpradea din anul 1995. Pe lângă realizările spirituale, amintim câteva realizări materiale: în anul 1998 s-a ridicat un impunător monument în memoria celor 68 de eroi căzuţi în cele două războaie mondiale – monument sfinţit în ziua de 25 octombrie a aceluiaşi an, de către Preasfinţitul Episcop Ioan Mihălţan al Oradiei. Datorită faptului că s-au obţinut, cu titlul de proprietate, proprietăţile arabile (16,5 ha) şi forestiere (49,5 ha) ale parohiei, s-au făcut mai multe lucrări la biserică: înnoirea vaselor de slujbă, încălzire centrală, mobilier nou, sonorizare în biserică, geamuri şi uşi noi, troiţe, covoare, vopsirea acoperişului, patru candelabre, garduri din fier forjat, reparaţie generală la pereţii bisericii, care erau afectaţi de igrasie. De asemenea, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi prin jertfelnicia credincioşilor, s-a construit o casă nouă de locuit pentru o familie nevoiaşă. Lucrări au fost făcute şi la casa parohială şi la anexe. Toate lucrările de restaurare şi înfrumuseţare s-au făcut prin jertfa şi cheltuiala credincioşilor din Năpradea.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Petroniu a mărturisit că “am avut o săptămână încărcată şi binecuvântată”, încununată cu alegerea în scaunul de mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a Înaltpreasfinţitului Andrei Andreicuţ, care va fi întronizat vineri, 25 martie, de Bunavestire. În continuare, Preasfinţia Sa a relatat şi tâlcuit Evanghelia duminicii, vindecarea slăbănogului din Capernaum, una din primele minuni ale Mântuitorului. La final, s-a adresat părintelui paroh şi credincioşilor cu cuvintele: “să călătoriţi, cu pace, pe marea învolburată a acestei vieţi până la limanul vieţii veşnice.”

Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a oferit părintelui paroh Viorel Porumb distincţia de iconom stavrofor.

Pr. Dan Dregan şi Pr. Viorel Porumb
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro